Connect with us

La zi

Călărași: Prima zi la școală cu amenințări și țipete | Povestea lui Alex, un profesor dezamăgit de sistemul de învățământ

Published

on

nana

Amenințări, țipete și reproșuri. Așa și-a început Alex anul școlar la catedra Școlii din comuna Nana. A fost dirigile clasei a VI-a până anul acesta. A venit aici să predea celor mici, însă a rămas cu un gust amar. 

Marcat de dezamăgire și frustrare, Alex a ales să părăsească Școala Nana și, în același timp, sistemul preuniversitar de stat. Pare o poveste de curaj și devotament care ne amintește că educația este o muncă de iubire și sacrificiu.

Advertisement

Alex Brincoveanu-Șagă a fost diriginte clasei a VI-a B din Școala Nana până anul acesta. Pe o rețea de socializare, el a împărtășit gândurile și sentimentele sale sincere cu privire la experiența sa din școală. A muncit cu pasiune și dedicație pentru a oferi elevilor săi o educație mai bună, încercând să schimbe tiparele și să le inspire. Cu toate acestea, s-a lovit de un sistem care părea că nu apreciază eforturile sale.

“(…) Încă din prima zi, am fost întâmpinat de conducere cu țipete, amenințări și reproșuri. Acest lucru s-a perpetuat un an de zile. Încetul cu încetul, simțeam cum colegilor le era teamă să-mi vorbească, știind că dacă vor face asta, vor fi apostrofați. Nu m-am ferit să vorbesc și am încercat să rezolv unele probleme ale școlii. Un an întreg, la toate ședințele consiliului profesoral, conducerea nu a reușit să ne ofere propria-i viziune referitoare la dezvoltarea școlii. De fiecare dată, părea că asistam la o improvizație în care eu sau domnul de matematică eram arătați cu degetul. Noi făceam totul greșit și nu respectam „directivele”. Cu toate acestea, copiii ne respectau orele și se implicau în activitățile de la clasă,” se arată într-o postare pe care Alex a făcut-o pe o rețea de socializare.

Profesorul a împărtășit cum, încă de la începutul anului școlar, a fost întâmpinat de conducerea școlii cu țipete, amenințări și reproșuri. Această situație a persistat pe tot parcursul anului, creând o atmosferă tensionată în cadrul instituției de învățământ. Colegii săi s-au simțit intimidați și au devenit reticenți în a-i vorbi, de teama consecințelor.

“Teoria conducerii era următoarea: profesorii sunt șefii, iar copiii/ părinții trebuie să facă ce le spunem noi. O prostie, din punctul meu de vedere. Nu suntem profesori pentru a fi „șefi”, meseria de profesor nu se rezumă la autoritate. Inițial, nu am vrut să plec din școala Nana, intenționând să merg la titularizare, să dau examenul pentru a doua oară (de mult timp, orele de română de la Nana sunt scoase la concurs, profesorul trebuind să dea examen anual, postul fiind distribuit pe perioadă determinată), dar am realizat că răzbunările începeau să se reverse și asupra copiilor, doar pentru că aceștia deveneau apropiați de mine”, scrie Alex Brâncoveanu în postare.

Cu toate acestea, profesorul nu s-a lăsat descurajat și a continuat să lupte pentru îmbunătățirea școlii.

La Școala Nana, profesorul a descoperit că lucrurile erau făcute mai mult din inerție decât din pasiune pentru educație, iar copiii erau considerați o simplă “cantitate neglijabilă”. Această abordare l-a deranjat profund, deoarece credea că educația ar trebui să se bazeze pe respect și empatie, nu pe autoritate. Cu toate că intenționa inițial să rămână în școală și să își continue munca, profesorul a observat că repercusiunile negative ale deciziei sale de a critica sistemul începeau să se reflecte și asupra copiilor, care deveneau ținta unor represalii din partea autorităților școlare.

Advertisement
“Astfel, am decis să mă retrag. E mai bine așa. Nu mă voi opri să lupt pentru comuna Nana și voi continua să le fiu aproape copiilor din localitate, chiar dacă nu le mai sunt profesor. Plec cu un gust amar și mă enervează gândul că la mijloc este viitorul unor copii care trebuie să îndure dezastrul produs de politizarea sitemului de învățământ…” a mai scris Alex Brâncoveanu în postarea sa pe Facebook.

În cele din urmă, profesorul a hotărât să părăsească Școala Nana și sistemul preuniversitar de stat, cu o amărăciune în inimă, dar cu determinarea de a continua să lupte pentru comunitatea sa și pentru viitorul copiilor din localitate.

Alex Brincoveanu-Șagă a devenit o figură care s-a evidențiat ușor în peisajul politic local, reușind să agite apele administrației locale și să atragă atenția cetățenilor asupra problemelor comunei. Momentul de cotitură în cariera politică a lui Alex Brincoveanu-Șagă a avut loc în anul 2020, când a decis să candideze pentru funcția de primar al comunei Nana, reprezentând USR.

Această mișcare neașteptată a stârnit interesul și curiozitatea localnicilor, iar campania sa electorală a fost marcată de discuții aprinse și dezbateri publice pe teme de dezvoltare locală, infrastructură și transparență în administrație.

Deși nu a reușit să câștige alegerile pentru Primăria Nana în acel an, Alex nu a renunțat la implicarea sa în politică. A decis să meargă mai departe și să-și extindă influența în domeniul legislativ, candidând pentru Camera Deputaților în alegerile ulterioare. De atunci, scena politică din comuna Nana a fost marcată de ceea ce unii numesc “războaie politice” de diverse forme.

Advertisement

 

Advertisement
Advertisement

La zi

Accident rutier pe strada Prelungirea București: O femeie lovită pe trecerea de pietoni

Published

on

Un nou eveniment rutier a avut marți, 8 octombrie, în jurul orei 11.40, pe strada Prelungirea București din municipiul Călărași, unde o femeie în vârstă de aproximativ 50 de ani a fost acroșată de un autoturism în timp ce traversa regulamentar pe trecerea de pietoni.

Victima a fost preluată de urgență de o ambulanță și transportată la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Călărași, pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Advertisement

Conform primelor informații, la volanul autoturismului implicat în accident se afla un bărbat pensionar, care a fost testat cu aparatul etilotest. Rezultatul a fost negativ, confirmând faptul că șoferul nu consumase alcool în momentul producerii accidentului.

Polițiștii rutieri s-au deplasat la fața locului și au demarat cercetările pentru a stabili cu exactitate cauzele care au condus la acest eveniment rutier. Ancheta este în curs de desfășurare.

Advertisement
Continue Reading

La zi

Acte de vandalism în parcul Jirlău din Călărași. Faptele au avut loc sub ochii polițiștilor locali și a camerelor video

Published

on

Parcul Jirlău din municipiul Călărași, inaugurat recent pentru a oferi locuitorilor un spațiu modern de relaxare și activități sportive, a devenit deja o țintă a vandalismului. Mai mulți cetățeni au sesizat redacția noastră cu privire la faptul că mai multe aparate de fitness din parc au fost grav deteriorate, iar părți esențiale ale acestora au fost sustrase, făcându-le inutilizabile și periculoase pentru utilizatori.

Deși Parcul Jirlău beneficiază de un sistem modern de supraveghere video și de prezența constantă a agenților Poliției Locale, actele de vandalism continuă să aibă loc. Cetățenii se întreabă cum este posibil ca asemenea fapte să se petreacă într-un loc aparent bine monitorizat, și de ce până acum nu s-au luat măsuri mai stricte pentru prevenirea acestora.

Advertisement

Nu înțelegem cum au putut fi furate piese din aparatele de fitness chiar sub ochii camerelor de supraveghere și ai polițiștilor locali. E dezamăgitor și frustrant, mai ales că acest parc era destinat activităților de recreere și sport pentru toată lumea”, a declarat unul dintre locuitorii din zonă.

Deși zona este dotată cu camere de supraveghere funcționale, iar agenții Direcției de Poliție Locală sunt prezenți în zona parcului, aceste măsuri nu au fost suficiente pentru a preveni furturile și vandalizarea aparatelor. În ciuda acestor măsuri de securitate, actele de vandalism par să continue, se pare, necontrolat.

Noi îi sugerăm domnului primar să acorde o atenție sporită activității polițiștilor locali din teren, deoarece incidente similare se petrec frecvent și cu mobilierul stradal din zona Centrului Pietonal. În ciuda prezenței polițiștilor locali și a părinților care asistă nepăsători, bunurile din domeniul public sunt distruse în mod constant sub privirile acestora. De asemenea, o colaborare mai strânsă cu cetățenii ar putea contribui la menținerea unui mediu public sigur și bine întreținut.

Advertisement

Continue Reading

La zi

VIDEO. Campania “Stai la masă cu o faptă bună” continuă

Published

on

Într-o perioadă în care solidaritatea și implicarea comunității devin tot mai necesare, Campania “Stai la masă cu o faptă bună”, demarată de Texas Bar-B-Q, demonstrează că micile gesturi de bunătate pot aduce mari schimbări. Inițiată de un local din Călărași, această campanie caritabilă a reușit să atragă atenția și sprijinul oamenilor generoși din oraș, care își doresc să facă o diferență în viața celor mai puțin norocoși.

Conceptul este simplu, dar puternic: clienții localului plătesc un meniu, iar la sfârșitul fiecărei luni, alături de voluntarii Crucii Roșii, acele meniuri sunt distribuite familiilor aflate în nevoie. Sâmbătă, 5 octombrie, peste 100 de copii au primit o masă caldă, bucurându-se de o zi mai bună datorită sprijinului oferit de comunitate.

Advertisement

Acest proiect a devenit rapid un punct de reper în oraș, iar urnele amplasate la intrarea în local încep să se umple cu donații. Clienții nu doar că își arată astfel susținerea pentru campanie, dar și pentru familiile aflate în dificultate. Fiecare contribuție contează, fiecare meniu achitat aduce un zâmbet pe chipul unui copil.


Campania continuă să fie un succes și să inspire, cu promisiunea că, pe măsură ce donațiile cresc, tot mai multe mese calde vor ajunge la cei care au nevoie. Inițiativa rămâne deschisă tuturor celor care vor să contribuie și să arate că, împreună, putem face lumea un loc mai bun.

„Stai la masă cu o faptă bună” este dovada că în Călărași bunătatea nu cunoaște limite și că orice om, indiferent de circumstanțe, merită o șansă la o viață mai bună.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate