Connect with us

Actualitate

Autobuze hibrid pentru Călărași, însă contestate privind gradul de poluare redus

Published

on

Primăria Călărași a achiziționat patru autobuze electrice Mercedes-Benz de ultimă generație. Investiția a fost finanțată din fonduri europene și se ridică la suma de 9,6 milioane de lei. Autobuzele electrice sunt moderne iar producătorul susține că mijloacele de transport sunt prietenoase cu natura.

Autobuze electrice și un nou sistem de transport

Din cei 9.6 milioane de lei, aproximativ 8.7 milioane sunt pentru achiziționarea a patru vehicule de transport public Hybrid, tip Mercedes-Benz Citaro. Acestea vor fi dotate cu sistem de poziționare și comunicații radio cu dispeceratul, sistem de informare călători în vehicule, camere de supraveghere video, computer de bord și multe alte dotări.

Restul fondurilor, adică circa 1 milion de lei, vor fi folosiți pentru modernizarea sistemului de transport. Banii vor fi investiți în dispecerat, centru controlori, autobază, casierie, centru de vânzare și personalizare cartele și aplicații.

„Este un eveniment deosebit, aşteptat de călărăşeni. După mai bine de doi ani de zile am reuşit să finalizăm contractarea autobuzelor hibrid. Ne-am propus să dezvoltăm acest concept. Nu ne oprim aici, şi pe programele viitoare vrem să mai achiziţionăm autobuze şi microbuze ecologice. Avem nevoie în Călăraşi de astfel autobuze. Tot timpul s-a ridicat problema, cetăţenii spunând că autobuzele actuale ale operatorului sunt învechite. Vrem să îmbunătăţim această flotă, iar pe viitor să creştem la 12 numărul microbuzelor şi al autobuzelor pe care le putem achiziţiona prin PNRR. Desigur, avem în vedere să creştem şi numărul rutelor”, a explicat Marius Dulce, primarul Călăraşiului.

EFICIENȚA AUTOBUZELOR , PUSĂ LA ÎNDOIALĂ ÎN CONFERINȚA DE SEMNARE A CONTRACTULUI

La data de 28 martie, la sediul Primăriei Municipiului Călărași, a avut întâlnirea de lucru a primarului Marius Dulce cu reprezentații Mercedes Benz Trucks & Buses Romania pentru a semna contractul de achiziție a noilor mijloace de transport cu tehnologie hibrid. Oficialitățile au invitat și jurnaliștii la evenimentul de lansare pentru a participa 

Jurnalistul călărășean Florin Driga, adept al tehnologiei și deschis către acest domeniu, prezent în conferință, a solicitat reprezentanților companiei producătoare a mijloacelor de transport informații privind țara unde se va fabrica autobuzul, cât și date despre gradul de poluare pe care și-l asumă producătorul.

Reprezentanții Mercedes  spun că există mai multe fabrici care produc Mercedez-Benz CITARO, însă țara unde se va livra pentru România va fi Franța sau Germania, excluzând Turcia, țara unde există o fabrică cu istoric care lasă mult de dorit privind calitatea produselor vândute pe piață. Cât despre gradul de poluare pe care îl are acest model de autobuz, oficialii prezenți la Călărași nu au oferit informații concrete, pasând răspunsul între ei.

Florin Driga a insistat pe acest subiect lăsând un comentariu cu multe specificații prin care subliniază faptul că gradul de popuare nu diferă cu mult comparativ cu mijloacele de transport deja existente în trafic.

Redăm integram comentariul pe care jurnalistul Florin Driga l-a lăsat într-o postare a primarului Marius Dulce:

Azi, am adresat 2 intrebări reprezentanților Mercedes care au pasat răspunsul de la unul la altul. Am acceptat răspunsul lor din respect și am realizat că veți fi buni de plată în următorii ani. Câteva date care nu au fost spuse dar solicitate: Date tehnice – Autobuz Mercedes Citaro C2 (O530) Hybrid
Locuri pe scaune:
Locuri în picioare:
Total: 108
Dimensiuni
Lungime [mm]: 12.135
Lățime [mm]: 2.550
Înălțime [mm]: 3.150
Ampatament [mm] 5.900
Dimensiune anvelope: 275/70 R 22,5
Consolă față [mm]: 2.805
Consolă spate [mm]: 3.430
Cerc de bracaj [mm]: 21.214
Unghi de gardă față [°] 7
Unghi de gardă spate [°] 7
Motor termic
Motor termic: Mercedes-Benz OM 936h
Normă de poluare UE: Euro VI
Sistem BlueEfficiency Power, tehnologie diesel SCR BlueTec®, sistem de injecție combustibil – Common Rail
Putere max. [kW]: 220 la 2.200 rpm (299 c.p.)
Cilindree [cm3]: 7.698
Nr. cilindri / dispunere: 6 / în linie
Cuplu maxim [Nm] la turația 1.200 Nm la 1.200 rpm
Transmisie, tip: Transmisie automată Voith, Voith DIWA 854.6, 4 trepte
Masa transmisiei [kg]: 334
Motor electric
Puterea nominală [kW]: 14
Cuplu maxim [Nm]: 220
Tensiunea nominală [V]: 48
Alimentare: supercapacitori montaţi pe acoperiş
Tren de rulare
Sistem de direcție: Servodirecție ZF
Punte față, tip ZF, suspensie independentă
Punte motoare, tip ZF punte portal
Frâne
Frână de serviciu: Sistem electronic de frânare cu frâne cu disc
Frână de încetinire: Retarder integrat
Sistem de frânare electropneumatic (EBS)
Sistem anti-blocare (ABS)
Program electronic de stabilitate (ESP®)
Cameră video pentru marșarier
Sistemul de control al presiunii din anvelope
Mase
Capacitate rezervor combustibi/aditiv AdBlue [l] 210 / 27
Masă totală admisă [kg] 19.000
Punte față [kg]: până la max. 7.500
Punte motoare [kg]: 13.000
Climatizare
Putere sistem de răcire spațiu pasageri [kW]: treapta de bază: 32 kW / treapta de confort: 39 kW
Putere sistem de încălzire spațiu pasageri [kW] 38
Putere sistem de răcire spațiu șofer [kW]: 8 (4 electric)
Agent răcire: R-134a
Putere sistem de încălzire spațiu șofer [kW]: 22
Uși
Nr. uşi: 3
Înălțime urcare ușă [mm] 320
Lățime ușă [mm]: 1.250
Înălțime podea culoar central față de carosabil [mm]: 370
Motorul electric ar fi de tip Integrated Starter-Alternator (ISG), alimentat la 48 V. Asta înseamnă că autobuzul nu mai are alternator pe 27V, motorul servind ca generator şi ca demaror. Prin urmare, înseamnă că întregul sistem electric al autobuzului e pe 48V, deci ar trebui să aibă 4 baterii de 12V în loc de 2. Mai mult, cum ISG-ul nu încarcă la demaraj (spre deosebire de alternatorul care e conectat cu curea/lanţ la motor şi poate alimenta auxiliarele atât timp cât motorul e pornit), pentru că funcţionează ca motor, bateriile şi supercapacitorii de pe acoperiş trebuie să fie mereu în stare perfectă de funcţionare, că altfel rămâi fără tensiune. Dispare pornirea cu bateriile de rezervă, autobuzului fiindu-i practic imposibil să circule fără baterii… asta o să fie o mare problemă la STB, mai ales că bateriile sunt consumabile, deci nu sunt acoperite de garanţia completă.
Părerea unui prieten avizat:
”Rămân la părerea că s-au complicat prea tare cu astfel de autobuze extrem de pretenţioase la mentenanţă. Nu mai vorbesc de faptul că nu sunt deloc ecologice cum se laudă, fiind la fel de poluante şi energofage ca autobuzele non-hibride din aceeaşi gamă. Motorul electric reduce emisiile poluante cu 7 – 12 g pe km pe perioada funcţionării. Cum el funcţionează doar la demaraj, deci pe vreo 50m maxim, înseamnă că economisim 0,6g Co2 la fiecare demaraj, mare economie… Nici la consumul de motorină nu e cine ştie ce, producătorul se laudă cu o reducere a consumului cu 8,5%, dar asta în condiţii de test, nu în trafic. Deci, din nou, fix pix… e drept, ar trebui să dea bine la electorat, numai că electoratul nu e format doar din ingineri care ştiu să facă diferenţa între Mercedes Citaro C2 Hybrid şi Mercedes-Turk Conecto” QED” – scrie Florin Driga pe  (Facebook

 

Actualitate

Vremea în județul Călărași: Furtuni și precipitații în următoarele zile

Published

on

Județul Călărași se pregătește pentru o serie de schimbări meteorologice în perioada următoare, cu furtuni și precipitații prognozate în diferite zile.

Astăzi, miercuri, 24 mai, se așteaptă o maximă de 26°C și o minimă de 14°C. Soarele va răsări la 05:36 și va apune la 20:40. Prognoza pe 24 de ore indică un timp însorit în cea mai mare parte a zilei, cu aproximativ 9.3 ore de soare. Există șanse de furtuni izolate însoțite de precipitații, cu o probabilitate de 90%. Cantitatea de precipitații se estimează la 5 L/m².

Pentru mâine, joi, 25 mai, se prognozează o maximă de 26°C și o minimă de 14°C. Se așteaptă furtuni izolate însoțite de precipitații, cu șanse de aproximativ 65%. Cantitatea de precipitații estimată este de 3 L/m², iar vântul va sufla cu o viteză de 9 km/h dinspre nord-vest, cu rafale de 28 km/h. Cerul va fi mai mult noros în timpul nopții, cu o probabilitate de 40% de precipitații și o cantitate estimată de 1 L/m².

Vineri, 26 mai, se așteaptă o maximă de 25°C și o minimă de 15°C. Vor fi condiții predominant noroase, cu furtuni și precipitații prognozate. Șansele de precipitații sunt ridicate, aproximativ 90%, iar cantitatea de precipitații estimată este de 12 L/m². Vântul va sufla cu o viteză de 13 km/h dinspre nord, cu rafale de 35 km/h. În timpul nopții, cerul va fi mai mult noros, iar șansele de precipitații scad la 25%, fără a se estima o cantitate semnificativă de precipitații.

Sâmbătă, 27 mai, se așteaptă o maximă de 24°C și o minimă de 14°C. Vor fi furtuni izolate însoțite de precipitații, cu o probabilitate de 90%. Cantitatea de precipitații estimată este de 9 L/m², iar vântul va sufla cu o viteză de 24 km/h dinspre nord-est, cu rafale de 35 km/h. Cerul va fi mai mult noros, cu șanse de precipitații de aproximativ 65% în timpul nopții și o cantitate estimată de 1 L/m².

Duminică, 28 mai, se prognozează o maximă de 24°C și o minimă de 12°C. Cerul va fi parțial noros, iar șansele de precipitații sunt reduse, de aproximativ 15%. Vântul va sufla cu o viteză de 20 km/h dinspre nord-est, cu rafale de 50 km/h. În timpul nopții, vântul va continua să sufle cu o viteză de 9 km/h dinspre nord, cu rafale de 33 km/h. Șansele de precipitații rămân scăzute, de aproximativ 0%.

Continue Reading

Actualitate

Un tânăr dintr-o localitate călărășeană a intrat în AUR și spune că mediul politic nu e primitor

Published

on

Velicu Constantin, în vârstă de 34 de ani, locuitor al comunei Ileana din județul Călărași, a decis să se alăture Partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) în urma principiilor pe care acesta le consideră sănătoase despre acest partid politic, pe care spune că le-a studiat în ultima vreme. Având o diplomă în Drept și experiență în mai multe domenii, Constantin lucrează în prezent la un cabinet notarial.

Tânărul speră să candideze pentru poziția de primar al comunei Ileana și să aducă un suflu proaspăt în ceea ce privește dezvoltarea continuă a comunității locale, întrucât consideră că există multe lucruri de făcut în acest sens.

De asemenea, el apreciază libertatea și colaborarea echipei AUR pentru a găsi cele mai bune idei pentru prosperitatea comunității. Constantin consideră că valorile precum sinceritatea, recunoașterea și îndreptarea greșelilor, precum și ascultarea cetățenilor sunt importante în viața politică și își dorește să-și arate adevăratul potențial și puterea de schimbare și dezvoltare.

Deși nu are experiență în politică, Constantin crede cu tărie că perseverența este un ingredient cheie pentru orice dezvoltare.

El așteaptă cu interes comentariile pro și contra privind decizia sa de a se alătura AUR-ului.

Continue Reading

Actualitate

VIDEO. Marea răscoală a victimelor avocatului Daniel Ionașcu ajunse la disperare. Declarații sfâșietoare

Published

on

În data de 13 februarie 2023, la Curtea de Apel București, s-a desfășurat un termen important în instanța de judecată dintre călărășeanul Mihai Toader și avocatul Daniel Ionașcu. Însă, la această întâlnire, avocatul Daniel Ionașcu nu s-a prezentat personal, nici prin intermediul unui avocat. Motivul pentru care reprezentantul lui Ionașcu nu a participat la termen a fost starea de sănătate, care necesita un repaus, fix în ziua procesului.

Mihai Toader este pârât în procesul intentat de Ionașcu în care îi cere acestuia, printr-o cerere de ordonanţă preşedinţială, să înceteze a mai publica materiale și informații în spațiul public ce vizează în mod direct cazurile șocante relatate de mai mulți oameni ajunși la disperare după ce au ales să lucreze cu avocatul care și-a construit și întărit reputația prin emisiunile lacrimogene televizate de trusturile lui Dan Voiculescu, care a reușit să convingă un număr impresionant de oameni să apeleze la acesta pentru rezolvarea anumitor cazuri, unele mai simple, altele mai complexe, dar care, din păcate, au avut un final dureros pentru toți cei care și-au pus încrederea în preotul devenit avocat.

Ultimul termen al procesului s-a desfășurat la Curtea de Apel București în data de 13 Februarie 2023, după ce Daniel Ionașcu a contestat decizia Tribunalului Călărași prin care îi respinge ordonanţa președințială ca fiind fără temei.

Mihai Toader a avut surpriza ca în fața Curții de Apel București să fie așteptat de o mulțime de oameni, toți aflați în suferință, spun aceștia, provocată de Daniel Ionașcu prin felul diabolic de a duce oamenii în disperare și sărăcie.

Toți cei prezenți în fața Curții de Apel, care se află în litigii cu avocatul Daniel Ionașcu, au intrat în sala de judecată alături de Mihai Toader cu speranța că vor da ochii cu avocatul Ionașcu, însă surpriza neplăcută a tuturor a fost că nici acesta, dar nici avocatul său nu s-au prezentat la termen.

Acest fapt a stârnit reacții negative din partea celor prezenți la proces, în special a celor 14 persoane care erau implicate în diferite procese, unii dintre ei s-au îndreptat împotriva avocatului Ionașcu. Aceștia au arătat nemulțumirea lor în spațiul public prin intermediul articolelor și interviurilor în care au relatat modul în care au fost tratați și desconsiderați de avocatul Ionașcu în procesele pe care acesta nu le-a onorat.

Desigur, această situație a generat un val de comentarii și discuții în lumea juridică, deoarece avocatul Ionașcu este cunoscut pentru profesionalismul său și pentru modul în care a tratat procesele expuse public ale unor clienți. Însă, în aceste cazuri de rând, pare că acest profesionalism a lipsit și a generat nemulțumire în rândul persoanelor implicate în procese.

De la preoție la avocatură

Daniel Ionașcu activează ca avocat de aproximativ 11 ani. Toată cariera acestuia a fost propulsată brusc datorită aparițiilor frecvente pe care acesta le-a avut în platourile televiziunilor controlate de Dan Voiculescu. Astfel, mai mult sau mai  puțin, telespectatorii au rămas impresionați de felul în care acesta empatiza și trata oamenii care alegeau să-și expună în fața unei țări întregi problemele din sălile de judecată.

O echipă de investigații Canal SUD a documentat cu atenție cazurile clienților celebrului avocat Daniel Ionașcu, care susțin că au fost abuzați, înșelați, amânați și mințiți de către acesta. Până la acest moment, datele obținute în ancheta arată o situație incredibilă, despre care putem spune că, în mod exclusiv, Daniel Ionașcu urmărește interesul financiar în raport cu clienții, încercând să câștige cât mai mulți bani de pe urma oamenilor pe care îi reprezenta, solicitându-le acestora onorarii care, uneori, depășesc contravaloarea unei mașini de lux sau a unei case. Toți acești termeni contractuali se doresc a avea un caracter confidențial, însă o parte dintre clienți au făcut publice și aceste informații prin care s-au relatat sumele colosale pretinse de Ionașcu.

Aceste acuzații sunt foarte serioase și arată modul în care Ionașcu a înșelat oameni vulnerabili, în special oameni în vârstă, care au câștigat încrederea sa prin intermediul aparițiilor televizate în care părea un avocat empatic și capabil să rezolve aproape orice problemă a clienților săi.

Ancheta noastră continuă să scoată la suprafață astfel de cazuri și să aducă la lumină adevărul despre persoane abuzate care au fost victimele unei încrederi oarbe într-un preot convertit în avocat. 

La termenul din 13 februarie 2023 de la Curtea de Apel București, cei 12 oameni au venit să-l susțină pe Mihai Toader în procesul intentat de Daniel Ionașcu. Aceștia erau foști clienți ai avocatului Ionașcu și au decis să se alăture cauzei lui Mihai Toader, deoarece s-au simțit păcăliți și înșelați de către “avocatul lui Dumnezeu”. Mihai Toader a fost încurajat de prezența celor doisprezece oameni la termenul din 13 februarie 2023, deoarece aceștia au arătat că nu se lasă intimidați de amenințările și acțiunile lui Daniel Ionașcu. Aceștia au susținut că informațiile și cazurile prezentate de Mihai Toader sunt adevărate și că trebuie să fie cunoscute publicului pentru a evita ca alți oameni să fie păcăliți de către acest avocat.

În fața echipei Canal SUD, oamenii au vorbit despre modul în care au fost tratați de avocatul Ionașcu și au prezentat dovezi concrete despre minciunile și amânările repetate ale acestuia care i-au dus, pe mulți dintre ei, în pragul disperării.

Am reușit să stăm de vorbă, în exclusivitate, cu o parte dintre oamenii care îl acuză pe Daniel Ionașcu de înșelăciune. Declarațiile acestora sunt terifiante. Oamenii explică în amănunt planul pe care Ionașcu îl punea în aplicare pentru a reuși să ajungă la cel mai important aspect al clientului. Banii.

Pentru că subiectul a luat amploare, vom urmări cu mare atenție demersurile instituțiilor în acest caz și vom documenta îndeaproape orice acțiune sau inacțiune din partea instituțiilor.

Continue Reading

Cele mai accesate articole