Connect with us

Știri

Asociațiile de elevi din România solicită regândirea modului în care se studiază materiile opționale

Published

on

Asociațiile de elevi din  România – Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Călărași (AECL), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Elevilor din Bacău (AEBC) consideră lipsită de substanță actuala dezbatere din spațiul public cu privire la propunerile Ministerului Educației Naționale (MEN) de modificare a planurilor-cadru de învățământ pentru filiera teoretică a învățământului liceal. În calitate de reprezentanți ai elevilor considerăm că este necesar ca discuțiile despre reforma curriculară să excedeze o simplă dezbatere despre ce materii trebuie studiate și care să fie numărul de ore al fiecărei discipline.

Reforma curriculară reprezintă una din condițiile esențiale pe care trebuie să le îndeplinim dacă ne dorim ca sistemul de învățământ românesc să se dezvolte. Considerăm însă că o discuție izolată despre reforma curriculară nu este productivă, iar pentru a avea rezultatul scontat este nevoie ca împreună cu aceasta să fie adoptat un plan de măsuri în domenii precum formarea inițială și continuă a cadrelor didactice, evaluarea elevilor, descentralizarea unităților de învățământ și baza materială a acestora. Având în vedere direcția în care se îndreaptă în prezent discuțiile pe marginea propunerilor de planuri-cadru, ne exprimăm îngrijorarea că nu va exista o reformare reală a designului curricular, iar viitoarele planuri-cadru nu vor fi corelate cu profilul absolventului, ceea ce ne dorim de la elevul de liceu atunci când finalizează clasa a XII-a, precum și cu modul în care vrem să arate pe termen lung școala și societatea românească.

Conform art. 80, alin. (1) din Legea educației naționale, sistemul de învățământ preuniversitar este centrat pe beneficiarii acestuia. Din nefericire, suntem nevoiți să constatăm cu stupoare, în calitate de reprezentanți ai beneficiarilor sistemului de învățământ din România, elevii, că în contextul discuțiilor privind planurile-cadru această normă imperativă a legii educației este tratată în continuare cu dispreț. Și în propunerile înaintate de MEN, la fel ca în planurile-cadru aflate în vigoare, dezvoltarea individuală a elevilor este ignorată, numărul de ore pe care elevul le poate studia la discipline opționale fiind în continuare insignifiant. Dacă în ciclul inferior (clasele a IX-a și a X-a) avem un minim de o oră pe săptămână, în cazul ciclului superior (clasele a XI-a și a XII-a) numărul minim de ore pentru materiile opționale variază între două și patru pe săptămână, în condițiile în care în prezent este de patru, respectiv cinci, în funcție de profil.

În acest context, considerăm necesară aducerea în discuție și a modului în care materiile opționale se studiază în școală. De aceea, propunem regândirea conceptului de Curriculum la Decizia Școlii (CDȘ) în Curriculum la Decizia Elevului (CDE). Dacă în prezent, materiile opționale, denumite formal CDȘ, sunt studiate la nivelul unei clase și alese cu majoritatea elevilor din respectiva clasă, lansăm public propunerea ca fiecare elev să se poată înscrie la materiile opționale pe care le dorește, fiind formate grupe la nivelul unității de învățământ, cu elevi aparținând mai multor clase. Catalogăm actuala formulă de alegere a materiilor opționale ca fiind desuetă, în neconcordanță cu principiile și viziunea pe care trebuie să le aibă un sistem modern de învățământ, adaptat secolului XXI. Fiecare elev este diferit prin personalitatea sa și modul diferit de a vedea lucrurile, iar din acest motiv obligarea tuturor să studieze o anume disciplină opțională, pe care nu și-o doresc, reprezintă o eroare cu efecte pe termen lung, care inhibă dezvoltarea beneficiarilor sistemului de învățământ.

În anul 2018, momentul în care România sărbătorește Centenarul statului modern, solicităm tuturor reprezentanților spectrului politic să acorde educației locul pe care îl merită pe agenda publică și să trateze cu responsabilitate și seriozitate dezbaterea despre viitorul învățământului românesc. România de mâine nu se poate construi decât pe fundația unei educații de calitate, care să ofere șanse egale de dezvoltare tuturor copiiilor, facilitând atingerea potențialului maxim al fiecăruia.

În acest context, Alexandru Vișan, vicepreședinte al Asociației Elevilor din Călărași, a declarat următoarele: ”Pornind de la premisele dezideratului trecerii de la învățarea reproductivă la cea creativă și aplicativă, considerăm deosebit de importantă oportunitatea educațională oferită de un curriculum opțional. Întrucât sistemul de învățământ este centrat pe beneficiarii acestuia, formarea elevului în funcție de propriile interese nu ar trebui să fie restrânsă. Astfel, propunerea lansată de noi, în calitate de reprezentanți ai beneficiarilor sistemului de învățământ din România, vizând regândirea conceptului de Curriculum la Decizia Școlii (CDȘ) în Curriculum la Decizia Elevului (CDE) este justificată atât prin prisma diversității – pilon important al educației – cât și prin înlesnirea dezvoltării competențelor ca efect al unei alegeri voluntare a elevului, diminuându-se astfel riscul tratării materiilor opționale cu superficialitate. Mai mult, formarea unor grupe la nivelul unității de învățământ formate din tineri cu interese comune ar favoriza satisfacerea nevoilor de apartenență și comunicare. Luând în considerare aceste aspecte, solicităm acordarea atenției cuvenite acestui aspect al educației și tratarea cu responsabilitate și seriozitate a dezbaterilor despre viitorul învățământului românesc.”

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Sistare temporară a furnizării de apă potabilă în municipiul Călărași din cauza unei avarii la rețea

Published

on

Astăzi, 14 septembrie 2024, furnizarea apei potabile va fi temporar întreruptă în zona blocurilor “E” din municipiul Călărași, în urma unei avarii apărute la rețeaua de apă. Locuitorii și agenții economici din această zonă vor fi afectați de această întrerupere neprevăzută.

Reprezentanții Ecoaqua Călărași au anunțat că echipele lor de intervenție se află deja la fața locului, lucrând intens pentru remedierea situației. Estimarea actuală pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei este de aproximativ patru ore.

Continue Reading

Știri

Ziua Pompierilor Militari, marcată la Călărași printr-un eveniment comemorativ. Astăzi se împlinesc 176 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii

Published

on

Astăzi, 13 septembrie 2024, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” din Călărași, s-a desfășurat un eveniment festiv dedicat Zilei Pompierilor Militari din România. În prezența unor nume importante din administrația locală, precum prefectul Valentin Deculescu, președintele Consiliului Județean Vasile Iliuță și vicepreședintele CJ Mihăiță Beștea, pompierii călărășeni au fost omagiați pentru curajul și devotamentul lor.

În cadrul evenimentului, inspectorul șef al ISU Călărași, colonelul Adrian Păduraru, a luat cuvântul și le-a mulțumit tuturor pentru prezență, de la persoane din administrația publică, până la călărășeni și nu numai. Totodată, mai mulți ofițeri și subofițeri au fost avansați în grad, ca recunoaștere a activității lor excepționale.

Prefectul Valentin Deculescu a mulțumit pompierilor pentru sacrificiul și profesionalismul lor: „Mulțumim, dragi pompieri, pentru curajul, profesionalismul și devotamentul dumneavoastră! Să aveți sănătate și succes în tot ceea ce faceți!”

Vicepreședintele CJ, Mihăiță Beștea, a adăugat: „Dedicarea și sacrificiul lor rămâne pentru noi toți un exemplu de curaj și devotament!”, amintind în același timp importanța simbolică a Zilei Pompierilor, legată de eroica Bătălie din Dealul Spirii din 1848.

Președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, a subliniat implicarea ISU Călărași în atragerea de investiții pentru modernizarea logisticii, esențială pentru intervențiile prompte și eficiente ale pompierilor. „Îi sărbătorim astăzi pe pompieri și personalul Inspectoratului, amintindu-ne de cei care și-au dat viața pentru a fi în slujba semenilor”, a declarat Iliuță.

Importanța Zilei Pompierilor Militari

Ziua Pompierilor din România este marcată anual pe 13 septembrie și comemorează Bătălia din Dealul Spirii din 1848, un moment istoric crucial în Revoluția Română, în care pompierii din București, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, s-au confruntat cu armata otomană. Curajul și sacrificiul pompierilor din acea zi au devenit un simbol al eroismului și devotamentului militarilor români, reprezentând una dintre ultimele lupte pentru apărarea independenței naționale, explică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

De atunci, pompierii militari din România continuă să fie în prima linie în fața pericolelor, de la stingerea incendiilor și salvarea de vieți până la răspunsul la dezastre naturale. Ziua de 13 septembrie este un prilej de recunoștință pentru toți acești eroi, care demonstrează zi de zi că meseria lor nu este doar un loc de muncă, ci o adevărată chemare.

Pe lângă festivitățile de la sediu, pompierii militari din Călărași au desfășurat astăzi activități de informare preventivă în piețe, parcuri și hipermarketuri, oferind cetățenilor pliante și flyere despre măsurile de prevenire a incendiilor și modul de acțiune în cazul situațiilor de urgență.

La mulți ani, pompierilor români, adevărați eroi ai comunității!

Advertisement

Continue Reading

Știri

Ziua Pompierilor din România, sărbătorită la ISU Călărași prin avansări în grad! Un ofițer și cinci subofițeri au fost recompensați

Published

on

Astăzi, 13 septembrie 2024, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” din Călărași, a avut loc o ceremonie festivă cu prilejul Zilei Pompierilor din România. În cadrul evenimentului, un ofițer și cinci subofițeri au fost avansați în grad înainte de termen, în semn de recunoaștere pentru profesionalismul și devotamentul lor în îndeplinirea atribuțiilor.

Cei avansați au fost recompensați pentru pregătirea lor profesională deosebită și comportamentul exemplar, conform condițiilor legale. În cadrul festivității, au fost înaintați în grad următorii membri ai ISU Călărași:

  • La gradul de Căpitan: Locotenent Mihai Daniel (Serviciul Resurse Umane);
  • La gradul de Plutonier adjutant șef: Plutonier adjutant Cercel Florin, Năstase Dan Ștefan, Nițică Costel (Detașamentul Oltenița);
  • La gradul de Plutonier adjutant șef: Plutonier adjutant Georgescu Nicușor (Secția de Pompieri Lehliu Gară);
  • La gradul de Plutonier adjutant: Plutonier major Martin Georgian (Detașamentul Călărași).

Avansările reprezintă o recunoaștere a meritelor și sacrificiilor personale ale celor implicați. Conducerea ISU Călărași și colegii acestora i-au felicitat, urându-le succes în continuare, sănătate și putere de muncă.

În România, gradul militar este un drept al titularului și reprezintă recunoașterea în plan social a calității de cadru militar. Asociată cu un puternic sentiment de mândrie, dar si de datorie națională, deținerea unui grad militar denotă parcurgerea unei ierarhii stricte, prin muncă și prin sacrificii personale, explică ISU Călărași.

Continue Reading

Cele mai vizualizate