Connect with us

Actualitate

Asociația Elevilor din Călărași, prima victorie importantă pe plan local!

Published

on

https://www.facebook.com/calarasipress/videos/1471615916262596/

Săptămâna aceasta a fost marcată de nenumărate evenimente, însă cele mai importante au venit din zona sferei educaționale în plan local. Asociația Elevilor din Călărași, organizația care reprezintă drepturile și interesele elevilor la nivel județean, a reușit să determine autoritățile locale să respecte Legea educației naționale nr. 1/2011, art. 84, alin. (1) și (2), astfel încât elevii domiciliați pe raza administrativ-teritorială să beneficieze de subventia de 50% la transportul local.

Totuși, această reușită nu a fost lipsită de eforturi susținute și de nenumărate discuții cu aleșii locali. Primele dezbateri au avut loc în luna august, când asociația, observând că în HCL nr. 115/2017 elevii nu erau considerați categorie de persoane beneficiară de subvenții (deși transmiseseră adrese în acest sens), i-a făcut o vizită domnului primar Daniel-Ștefan Drăgulin. Pentru a nu-și asuma că elevii au fost omiși și că legislația nu se respectă, domnul primar i-a asigurat pe elevi că legislația este respectată (urma a se dovedi că nu) și că, în plus, Primăria Municipiului Călărași dorește să asigure gratuitatea.

După nenumărate discuții, proiectul respectiv a fost eliminat de pe ordinea de zi, cu promisiunea că va fi reluat în luna septembrie. Noul an școlar era început, însă elevilor nu le erau respectate drepturile (deși Primăria dezinformase opinia publică, asumându-și că da), fapt ce a determinat Asociația Elevilor din Călărași să meargă din nou în audiență. Promisiunile au fost aceleași, însă tot neonorate: proiectul de hotărâre se părea că nu exista, în schimb domnul primar semna adrese prin care obligația acordării subvențiilor era transferată către Inspectoratul Școlar al Județului Călărași (instituție lipsită de competențe în acest sens). În urma presiunilor mediatice exercitate de conducerea asociației, precum și a nenumăratelor discuții privitoare inclusiv la interpretarea Legii educației naționale, proiectul a fost introdus în ceasul al XIII-lea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local, conținând totuși aspecte care contraveneau prevederilor legale, precum condiționarea acordării facilităților în funcție de numărul de absențe înregistrat.

Astăzi, 28 septembrie a.c., Asociația Elevilor din Călărași a fost prezentă în cadrul ședinței, pentru a face auzită vocea elevilor. Amendamentele privind eliminarea criteriului ilegal al absențelor și introducerea copiilor orfani și a celor cu cerințe educaționale speciale în proiect au fost susținute de consilierii locali PSD Călărași și de doamna consilier PNL Camelia Croitoru, în final el fiind adoptat.

La finalul ședinței, Alexandra Tuță, președinte al asociației, a declarat: ”Este o victorie importantă pentru AECL și pentru elevii călărășeni și un prim pas în campania de promovare și de apărare a drepturilor elevilor, pe care ne-am asumat-o la nivel de organizație. Mulțumesc consilierilor locali pentru sprijin și apreciez că, măcar în ceasul al XIII-lea, Primăria Municipiului Călărași a propus un proiect mai coerent. Cu toate acestea, nu pot să nu aduc în atenția publicului faptul că demersurile ar fi trebuit să fie de mult finalizate, în contextul în care legislația este foarte clară și accesibilă, iar noi am fost încă din august orientați către dialog și către comunicare deschisă. Totuși, au fost preferate tergiversări, redactări deficitare și impunerea unor criterii ilegale, fără să menționez că am fost trimiși la Inspectoratul Școlar al Județului Călărași, care nu are nicio competență în acest sens. Aceste aspecte mă dezamăgesc, pentru că elevii sunt singurii care au de suferit atunci când autoritățile locale nu își asumă educație și respectarea legii drept priorități, respectiv obligații, însă este bine că există și consilieri locali care ne susțin și care știu cum să abordeze problema în beneficiul ambelor părți. Transmit pe această cale și că vor mai urma demersuri în scurt timp și sper ca atunci autoritățile locale să ne trateze diferit, pentru că avem nevoie de sprijin pentru a putea să schimbăm învățământul călărășean în mai bine.”

După lupte seculare, am reușit să determinăm autoritățile locale să respecte Legea educației naționale nr. 1/2011, deci elevii vor beneficia de transport local cu mijloace în comun subvenționat 50%. După nenumărate discuții cu aleşii locali, vizite, un proiect retras de pe ordinea de zi şi explicații pe legislație, în urma presiunilor exercitate, #AECL a făcut primul pas în lupta pentru apărarea drepturilor elevilor. Mulțumim pe această cale consilierilor locali, în special celor de la PSD Călăraşi, care au amendat proiectul, eliminând criteriul ilegal al absențelor, propunând concomitent şi obținând respectarea art. 84, alin. (2), neinclus în forma inițială. Acesta din urmă fiind susținut și de doamna consilier PNL Camelia Croitoru. Așadar, pot spune că sunt mândră, fiindcă după atât efort depus am reușit într-un final să aducem dreptate elevilor și să îi ajutăm în privința tuturor problemelor, astfel încât să beneficieze de ceea ce li se cuvine. Consider că fiecare dintre noi are drepturi și atributii, în cazul acesta ar trebui să ni le asumăm și să le respectăm. Mă bucură faptul că ușor-ușor lucrurile încep să meargă și că în sfârșit elevul este luat în considerare atunci când are ceva de spus. Astfel, Asociatia Elevilor din Călărași va continua cu alte demersuri privind respectarea drepturilor elevilor, unul dintre acesta fiind dreptul la o educație de calitate.”, a afirmat și Lorena Vulpe, membru fondator.

În timp ce felicităm reprezentanții elevilor pentru campania de advocacy și pentru eforturile susținute în vederea câștigării unor drepturi legitime, întrebările care se impun sunt: de ce autoritățile locale nu au fost capabile să redacteze în timp util un proiect de hotărâre care să respecte legislația și de ce au dezinformat opinia publică? Să fie rea-credință sau nepricepere? În timp ce ar fi fost de dorit ca domnul primar să fie prezent la această ședință, pentru a edifica nelămuririle, cert este faptul că victoria este a elevilor în mod integral, aceștia fiind ajutați de câțiva consilieri locali cărora le pasă de sistemul de învățământ local!

Felicitări, AECL!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Locuințele de lux ale Călărașiului: cum arată apartamentul de aproape 100.000 de euro

Published

on

Unora li s-ar putea părea scump, altora prețul corect. Piața imobiliară se conturează după câteva criterii generale, însă există și excepții. Nu mulți sunt cei care țin cont însă de ele. Își pun casele și apartamentele la vânzare după un preț aproximat, fie din “ochi”, fie raportat la prețul imobilelor din jur.

Cifrele arată că cea mai scumpă piață imobiliară ar fi în Cluj, acolo unde costul unei garsoniere ar putea ajunge fără probleme la 100.000 de euro.

Se ştie că piaţa imobiliară din Cluj-Napoca este cea mai scumpă din ţară. Oferte există pentru toate buzunarele. Cele mai scumpe apartamente cu o cameră din oraş sunt poziţionate central şi costă peste 100.000 de euro. De asemenea, sunt amenajate după profilul potenţialului cumpărător: regal în centru, office în zona de birouri. Lăsam Clujul în urmă și revenim în Călărași.

Un apartament de 86 mp, cu 3 camere, o sufragerie, două băi, două holuri, plasat la etajul 1 al blocului D20, construit în perioada 1975 – 1985, situat pe strada Cornișei la intersecția cu strada Crișana, a fost pus la vânzare cu 99.000 de mii de euro.

Anunțul a fost încărcat pe Olx.ro – https://www.olx.ro/d/oferta/apartament-3camere-1-sufragerie-complet-mobilat-IDgICDm.html

Cum arata cel mai scump apartament din Călărași pus la vânzare 

Exemplele nu se opresc însă aici. Un alt apartament, mult mai mic ca suprafață utilă, însă mai scump cu peste 27.000 de euro peste cel prezentat mai sus, situat ultracentral pe strada Cornișei din municipiul Călărași, a fost pus la vânzare pe vânzare recent.

https://www.olx.ro/d/oferta/vand-apartament-decomandat-etaj-1-cu-vedere-la-parcul-dumbrava-IDgFZQm.html

În cealaltă extremă a listei se afla un apartament situat la etajul 10 al unui bloc din zona 10 Nivele, aflat într-o stare avansată de degradare, prețul acestuia fiind de 22.800 de euro

https://www.olx.ro/d/oferta/apartament-2-camere-50mp-etaj-10-calarasi-IDg33tP.html

Continue Reading

Actualitate

Educație rutieră în școlile din Călărași

Published

on

În  data de 29 septembrie a.c., polițiștii Biroului Siguranță Școlară, Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității,  Serviciului Rutier și Biroului Rutier Oltenița din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, au desfășurat activități informativ-preventive pe tema educației rutiere.

Astfel, elevii Școlii Profesionale „Constantin George Călinescu” Grădiștea și cei ai Școlii Gimnaziale nr. 1 Spanțov au putut să cunoască îndeaproape laboratorul mobil de educație rutieră.

Poliţiştii le-au prezentat elevilor regulile de circulaţie, precum și marcajele și indicatoarele rutiere pe care aceștia trebuie să le cunoască și să le respecte, în calitate de pietoni, pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere.

Micuţii au învăţat să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora, să se deplaseze doar pe trotuar și să traverseze strada doar pe trecerea pentru pietoni, fără a alerga.

Pentru o mai bună înţelegere şi însuşire a mesajului preventiv, explicaţiile au fost urmate de aplicaţii practice, exersând prin joc, cu ajutorul „covorului pietonal”, deplasarea corectă pe drumurile publice, traversarea și respectarea marcajelor și a indicatoarelor rutiere.

Aceste tipuri de activități ale polițiștilor vor continua şi în perioada următoare și au drept obiectiv formarea comportamentului rutier responsabil pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, pentru prevenirea producerii accidentelor în rândul elevilor.

Continue Reading

Actualitate

Călărași: Femeie lovită pe trecerea de pietoni de o mașină de poliție

Published

on

Un teribil accident de circulație a avut loc, noaptea trecută, pe o stradă principală din municipiul Călărași, unde o autospecială de politie a acroșat o femeie care traversa strada.

Nefericitul eveniment rutier a avut loc în jurul orei 04:50, pe strada București, la nivelul trecerii pentru  pietoni din zona Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazul” Nr. 10 din municipiul Călărași.

Autospeciala de poliție era condusă de un lucrător al Biroului de Investigații Criminale din cadrul IPJ, aflat in exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Se pare că, în timp ce se deplasa pe direcția 5 Călărași – Orizont, polițistul, într-un moment de neatenție, a acroșat-o pe femeia care traversa regulamentar strada.

Autospeciala de politie implicată în accident face parte din flota veche de autospeciale din dotarea IPJ Călărași. Potrivit unor date, anvelopele montate pe mașina sunt specifice sezonului rece.

La fața locului a fost solicitat sprijinul unui echipaj SAJ pentru a prelua victima rănită.

Polițistul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Oamenii legii fac toate verificările pentru a afla cum s-a produs accidentul. Lucrătorul din poliție este cercetat pentru vătămare corporală din culpă.

Continue Reading

Cele mai accesate articole