Connect with us

Actualitate

Asociația Elevilor din Călărași, prima victorie importantă pe plan local!

Published

on

https://www.facebook.com/calarasipress/videos/1471615916262596/

Săptămâna aceasta a fost marcată de nenumărate evenimente, însă cele mai importante au venit din zona sferei educaționale în plan local. Asociația Elevilor din Călărași, organizația care reprezintă drepturile și interesele elevilor la nivel județean, a reușit să determine autoritățile locale să respecte Legea educației naționale nr. 1/2011, art. 84, alin. (1) și (2), astfel încât elevii domiciliați pe raza administrativ-teritorială să beneficieze de subventia de 50% la transportul local.

Totuși, această reușită nu a fost lipsită de eforturi susținute și de nenumărate discuții cu aleșii locali. Primele dezbateri au avut loc în luna august, când asociația, observând că în HCL nr. 115/2017 elevii nu erau considerați categorie de persoane beneficiară de subvenții (deși transmiseseră adrese în acest sens), i-a făcut o vizită domnului primar Daniel-Ștefan Drăgulin. Pentru a nu-și asuma că elevii au fost omiși și că legislația nu se respectă, domnul primar i-a asigurat pe elevi că legislația este respectată (urma a se dovedi că nu) și că, în plus, Primăria Municipiului Călărași dorește să asigure gratuitatea.

După nenumărate discuții, proiectul respectiv a fost eliminat de pe ordinea de zi, cu promisiunea că va fi reluat în luna septembrie. Noul an școlar era început, însă elevilor nu le erau respectate drepturile (deși Primăria dezinformase opinia publică, asumându-și că da), fapt ce a determinat Asociația Elevilor din Călărași să meargă din nou în audiență. Promisiunile au fost aceleași, însă tot neonorate: proiectul de hotărâre se părea că nu exista, în schimb domnul primar semna adrese prin care obligația acordării subvențiilor era transferată către Inspectoratul Școlar al Județului Călărași (instituție lipsită de competențe în acest sens). În urma presiunilor mediatice exercitate de conducerea asociației, precum și a nenumăratelor discuții privitoare inclusiv la interpretarea Legii educației naționale, proiectul a fost introdus în ceasul al XIII-lea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local, conținând totuși aspecte care contraveneau prevederilor legale, precum condiționarea acordării facilităților în funcție de numărul de absențe înregistrat.

Astăzi, 28 septembrie a.c., Asociația Elevilor din Călărași a fost prezentă în cadrul ședinței, pentru a face auzită vocea elevilor. Amendamentele privind eliminarea criteriului ilegal al absențelor și introducerea copiilor orfani și a celor cu cerințe educaționale speciale în proiect au fost susținute de consilierii locali PSD Călărași și de doamna consilier PNL Camelia Croitoru, în final el fiind adoptat.

Advertisement

La finalul ședinței, Alexandra Tuță, președinte al asociației, a declarat: ”Este o victorie importantă pentru AECL și pentru elevii călărășeni și un prim pas în campania de promovare și de apărare a drepturilor elevilor, pe care ne-am asumat-o la nivel de organizație. Mulțumesc consilierilor locali pentru sprijin și apreciez că, măcar în ceasul al XIII-lea, Primăria Municipiului Călărași a propus un proiect mai coerent. Cu toate acestea, nu pot să nu aduc în atenția publicului faptul că demersurile ar fi trebuit să fie de mult finalizate, în contextul în care legislația este foarte clară și accesibilă, iar noi am fost încă din august orientați către dialog și către comunicare deschisă. Totuși, au fost preferate tergiversări, redactări deficitare și impunerea unor criterii ilegale, fără să menționez că am fost trimiși la Inspectoratul Școlar al Județului Călărași, care nu are nicio competență în acest sens. Aceste aspecte mă dezamăgesc, pentru că elevii sunt singurii care au de suferit atunci când autoritățile locale nu își asumă educație și respectarea legii drept priorități, respectiv obligații, însă este bine că există și consilieri locali care ne susțin și care știu cum să abordeze problema în beneficiul ambelor părți. Transmit pe această cale și că vor mai urma demersuri în scurt timp și sper ca atunci autoritățile locale să ne trateze diferit, pentru că avem nevoie de sprijin pentru a putea să schimbăm învățământul călărășean în mai bine.”

După lupte seculare, am reușit să determinăm autoritățile locale să respecte Legea educației naționale nr. 1/2011, deci elevii vor beneficia de transport local cu mijloace în comun subvenționat 50%. După nenumărate discuții cu aleşii locali, vizite, un proiect retras de pe ordinea de zi şi explicații pe legislație, în urma presiunilor exercitate, #AECL a făcut primul pas în lupta pentru apărarea drepturilor elevilor. Mulțumim pe această cale consilierilor locali, în special celor de la PSD Călăraşi, care au amendat proiectul, eliminând criteriul ilegal al absențelor, propunând concomitent şi obținând respectarea art. 84, alin. (2), neinclus în forma inițială. Acesta din urmă fiind susținut și de doamna consilier PNL Camelia Croitoru. Așadar, pot spune că sunt mândră, fiindcă după atât efort depus am reușit într-un final să aducem dreptate elevilor și să îi ajutăm în privința tuturor problemelor, astfel încât să beneficieze de ceea ce li se cuvine. Consider că fiecare dintre noi are drepturi și atributii, în cazul acesta ar trebui să ni le asumăm și să le respectăm. Mă bucură faptul că ușor-ușor lucrurile încep să meargă și că în sfârșit elevul este luat în considerare atunci când are ceva de spus. Astfel, Asociatia Elevilor din Călărași va continua cu alte demersuri privind respectarea drepturilor elevilor, unul dintre acesta fiind dreptul la o educație de calitate.”, a afirmat și Lorena Vulpe, membru fondator.

În timp ce felicităm reprezentanții elevilor pentru campania de advocacy și pentru eforturile susținute în vederea câștigării unor drepturi legitime, întrebările care se impun sunt: de ce autoritățile locale nu au fost capabile să redacteze în timp util un proiect de hotărâre care să respecte legislația și de ce au dezinformat opinia publică? Să fie rea-credință sau nepricepere? În timp ce ar fi fost de dorit ca domnul primar să fie prezent la această ședință, pentru a edifica nelămuririle, cert este faptul că victoria este a elevilor în mod integral, aceștia fiind ajutați de câțiva consilieri locali cărora le pasă de sistemul de învățământ local!

Felicitări, AECL!

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Au sunat alarmele la Călărași, oamenii nu au știut ce se întâmplă

Published

on

În dimineața de miercuri, 28 februarie, au sunat alarmele la Călărași, fiind vorba de un exercițiu mediatizat. Cei nedumeriți s-au întrebat despre ce este vorba, iar alții s-au panicat, în ciuda faptului că exercițiul a fost anunțat. Am primit câteva mesaje pe adresa redacției Călărași Press, în care am fost întrebați despre ce se întâmplă.

Vă reamintim că astăzi, în intervalul 10:00 – 11:00, a avut loc un exercițiu de alarmare, pentru verificarea echipamentelor de înștiințare și avertizare a populației amplasate pe raza municipiului Călărași. Acțiunea se înscrie în activitățile instructiv educative menite să dezvolte un comportament preventiv în rândul cetățenilor, organizate cu prilejul Zilei Protecției Civile.

Sirenele electronice vor fi verificate și prin transmiterea către populație a unor mesaje vocale privind evenimentul desfășurat și măsurile de protecție care se impun în astfel de situații.

În cadrul acestei activități, se vor emite mai multe semnale acustice. Rugăm cetățenii să rămână calmi, deoarece este doar o verificare a mijloacelor de alarmare.

Advertisement

SEMNALELE DE ALARMARE ACUSTICE A POPULAȚIEI, INSTITUȚIILOR PUBLICE ȘI OPERATORILOR ECONOMICI

PREALARMĂ AERIANĂ – Se compune din 3 sunete (impulsuri) a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Semnificație: Aducerea la cunoștința populației despre posibilitatea producerii unui atac aerian

ALARMĂ AERIANĂ – Se compune din 15 sunete (impulsuri) a 4 secunde fiecare cu pauză de 4 secunde între ele. Semnificație: Aducerea la cunoștința populației despre iminența producerii unui atac aerian

ALARMĂ LA DEZASTRE – Se compune din 5 sunete (impulsuri) a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Semnificație: Aducerea la cunoștința populației despre iminența producerii unor dezastre

ÎNCETAREA ALARMEI – Se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durată de 2 minute. Semnificație: pericolul a încetat, se pot relua activitățile.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Sute de locuri de muncă dinsponibile prin AJOFM Călărași

Published

on

Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

AJOFM Călărași, în colaborare cu diverse companii și instituții din județ, oferă un număr semnificativ de locuri de muncă pentru cetățenii în căutarea unei oportunități profesionale. Domeniile variază de la confecții textile până la activități în construcții și administrarea publică.

Asistent Medical Generalist

 • Număr și Data Ofertei AJOFM: 15, 28.02.2024
 • Cod COR: 325901
 • Localitate: Călărași
 • Vechime Cerută: 6 luni
 • Studii: Postliceale
 • Durată a Încadrării: Nedeterminată
 • Salariu / Alte Avantaje: 8 ore/4053 lei
 • Valabilitate Ofertă: 28.02.2024 (concurs – 07.03.2024, ora 09.00)

Asistent Medical Generalist, Grad Principal

 • Număr și Data Ofertei AJOFM: 1, 28.02.2024
 • Cod COR: 325901
 • Localitate: Călărași
 • Vechime Cerută: 5 ani
 • Studii: Postliceale
 • Durată a Încadrării: Nedeterminată
 • Salariu / Alte Avantaje: 8 ore/4634 lei
 • Valabilitate Ofertă: 28.02.2024 (concurs – 07.03.2024, ora 09.00)

Infermieră

 • Număr și Data Ofertei AJOFM: 12, 28.02.2024
 • Cod COR: 532103
 • Localitate: Călărași
 • Vechime Cerută: 6 luni
 • Studii: Generale
 • Durată a Încadrării: Nedeterminată
 • Salariu / Alte Avantaje: 8 ore/3300 lei
 • Valabilitate Ofertă: 28.02.2024 (concurs – 07.03.2024, ora 09.00)

Brancardier

 • Număr și Data Ofertei AJOFM: 3, 28.02.2024
 • Cod COR: 325801
 • Localitate: Călărași
 • Vechime Cerută: Generale
 • Durată a Încadrării: Nedeterminată
 • Salariu / Alte Avantaje: 8 ore/3300 lei
 • Valabilitate Ofertă: 28.02.2024 (concurs – 07.03.2024, ora 09.00)

Registrator Medical

 • Număr și Data Ofertei AJOFM: 2, 28.02.2024
 • Cod COR: 334401
 • Localitate: Călărași
 • Vechime Cerută: 6 luni
 • Studii: Medii
 • Durată a Încadrării: Nedeterminată
 • Salariu / Alte Avantaje: 8 ore/3300 lei
 • Valabilitate Ofertă: 28.02.2024 (concurs – 07.03.2024, ora 09.00)
Pentru mai multe informații și pentru a aplica pentru aceste poziții, cei interesați sunt rugați să contacteze AJOFM Călărași la adresa str. Oborului, nr.2b, sau să trimită un e-mail la otelea.daniela@icloud.com, sau să apeleze la numărul de telefon 0721375291.

GREIERELE SI FURNICA CF.25991260 CAEN 1413

oferă următoarele posturi:

 1. Operator Confectioner
  • Data publicării: 01.02.2024
  • Disponibil: 10 poziții
  • Locație: Calarasi
  • Cerințe: Medii sau calificare
  • Salariu: 3300 lei
  • Termen limită: 01.03.2024

GREIERELE SI FURNICA CF.25991260 CAEN 1413

Muncitor Necalificat

 • Data publicării: 22.02.2024
 • Disponibil: 10 poziții
 • Locație: Calarasi
 • Cerințe: Medii
 • Salariu: 3300 lei
 • Termen limită: 22.03.2024

CONFEX

 1. Operator Confectioner
  • Data publicării: 01.02.2024
  • Disponibil: 20 poziții
  • Locație: Calarasi
  • Cerințe: Medii sau calificare
  • Salariu: 3300 lei
  • Termen limită: 01.03.2024

Confex – Muncitor Necalificat

 • Data publicării: 22.02.2024
 • Disponibil: 10 poziții
 • Locație: Calarasi
 • Cerințe: Medii
 • Salariu: 3300 lei
 • Termen limită: 22.03.2024

SC. RAMS COM SRL

 • Poziție disponibilă: Lucrător comercial
 • Locație: Modelu, Călărași
 • Cerințe: Studii medii sau calificare
 • Salariu: 2.600 lei
 • Data limită: 09.03.2024

GENERALI – ROMANIA

 • Poziții disponibile: Agent asigurare, Consultant asigurare, Inspector daune
 • Locație: Călărași
 • Cerințe: Variază în funcție de poziție
 • Durată: Nelimitată

SC SUPERCOM SA

 • Poziții disponibile: Lucrător pentru salubrizare cai publice, Lucrător operativ pentru autocompactoare, Conducători autospecială
 • Locație: București
 • Cerințe: Minim 3 ani experiență pentru unele poziții, studii medii sau permis conducere
 • Beneficii: Cazare
 • Data limită: 08.03.2024

CRISTO SPORT SRL

 • Poziție disponibilă: Îngrijitor animale
 • Locație: Călărași
 • Cerințe: Nedeterminate
 • Program: 8 ore
 • Data limită: 29.02.2024

ARR ELECTRIC DISTRIBUTION

 • Poziții disponibile: Electrician, Muncitor necalificat în domeniul electric
 • Locație: Călărași, lucrările vor avea loc în București
 • Cerințe: Variază în funcție de poziție
 • Beneficii: Salariu atractiv, transport zilnic și diurnă
 • Data limită: 11.07.2024

Vezi lista totală a locurilor de muncă dinsponibile prin AJOFM Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

VIDEO. Operatorul Ecoaqua continuă implementarea proiectului POIM. Patru localități din Ialomița vor beneficia de rețea modernă de apă-canal

Published

on

sursa foto: calarasipress.ro

Proiectul POIM intră într-o nouă etapă la începutul acestui an. Operatorul regional de apă și canalizare din județele Călărași și Ialomița, ECOAQUA S.A., va beneficia de 15 milioane de euro dintr-un total de peste 400 de milioane de euro, fonduri europene destinate modernizării și îmbunătățirii rețelei de apă și canalizare din localitățile Manasia, Gârbovi, Coșereni și Alexeni.

Astăzi am participat la predarea amplasamentului, a proiectului de apă și canal de infrastructură mare. Ecoaqua a predat astăzi amplasamentul unui proiect de 15 milioane de euro pentru locuitorii comunei Coșereni. Am fost invitat și am venit cu o mare bucurie să văd că proiectul pe care l-am promovat împreună cu primarul municipiului Urziceni, Sava Constantin, am reușit să ajungem la o primă fază – predarea amplasamentului către constructor ca să înceapă lucrările. Oamenii sunt neîncrezători, pentru că de 30 de ani nu s-a întâmplat nimic. Toată lumea a promis, dar nimeni nu a reușit să pună în practică un proiect de o anvergură atât de mare. E o bucurie să fim astăzi prezenți aici, unde atât de mulți cetățeni au venit să vadă dacă e adevărat ce li s-a spus. – a punctat Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași în cadrul dezbarii publice.

Astăzi, oficialii au predat amplasamentul către firma Mega Edil, câștigătoarea licitației. Lucrările trebuie finalizate în termen de 36 de luni de la semnarea contractului.

„Este un obiectiv important pentru Ialomița, în primul rând, pentru că cel mai mare proiect pe fonduri europene din Ialomița și Călărași face un alt pas la nivelul județului dumneavoastră. Este vorba de un proiect de 15 milioane de euro doar pe zona dumneavoastră. E vorba de patru localități care vor beneficia de extinderea rețelei de apă și canal. „ – a precizat Eduard Grama în cadrul dezbaterii publice de astăzi.

Proiectul, finanțat prin POIM, va contribui la îmbunătățirea calității serviciilor de apă și canalizare din localitățile Manasia, Gârbovi, Coșereni și Alexeni din județul Ialomița și va demara la începutul lunii martie.

Advertisement

„Am venit să predăm amplasamentul către constructori și să începem lucrările mult așteptate, de introducere a rețelei de apă și canal în comunele adiacente municipiului Urziceni. Este un proiect măreț cu care ne și mândrim. Împreună cu președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, am muncit vreo cinci ani la acest proiect. La un moment dat, eram pe aproape de a spune adio acestui proiect. Multă lume și mulți cârcotași spuneau că e o poveste mai frumoasă. La un moment dat, am spus că nu trebuie să dăm satisfacție gurilor rele și acum am ajuns să semnăm acest contract – unul din cele mai mari proiecte, în valoare totală de peste 400 de milioane de euro. Urmează ca suma să fie actualizată pe parcurs, probabil va ajunge la aproape jumătate de milioane de euro” – spune Constantin Savu, primarul din municipiul Urziceni.

La data de 19 februarie, operatorul ECOAQUA S.A. împreună cu autoritățile din Ialomița au organizat o ședință de dezbatere publică în comuna Coșereni, la care au participat: Eduard Grama, directorul ECOAQUA S.A., Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, Bogdan Mihai, administratorul public al CJ Călărași, Stan Ionuț, subprefectul județului Călărași, Eugen Ilie, director adjunct al operatorului ECOAQUA S.A., și alți funcționari, precum și directori de deconcentrate.

Toma Anton, viceprimar comuna Coșereni: „Avem un sistem vechi, din 1974, cu trei antene care s-au tras în anii trecuți pentru CAP, pentru școală, grădiniță și dispensarul veterinar. Ulterior, oamenii s-au racordat cum au putut. Nu avem stație de clorinare sau de tratare a apei.”

Participanții la ședință au adresat întrebări autorităților, care au oferit răspunsuri pentru a clarifica toate aspectele privind implementarea proiectului.

„Eu pot spune că am luat pulsul localității. Este un proiect mult așteptat de localitatea noastră, fiindcă din 2017 avem rețea de gaz. Avem o rețea veche de 20 de km. de apă, dar nu avem rețea de canalizare. Nu exista an în care locuitorii să nu mă întrebe despre începerea acestui proiect, mai ales că doi ani am fost în consiliul director al Ecoaqua. Știam foarte bine ce se întâmplă, numai că erau localități care ieșeau și intrau în proiect. Din cauza asta s-au făcut cele nouă revizii. De nouă ori s-a modificat proiectul” – a declarat Lucian Tudorache, primarul comunei Coșereni din județul Ialomița.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate