Connect with us

Actualitate

Asociația Elevilor din Călărași, prima victorie importantă pe plan local!

Published

on

https://www.facebook.com/calarasipress/videos/1471615916262596/

Săptămâna aceasta a fost marcată de nenumărate evenimente, însă cele mai importante au venit din zona sferei educaționale în plan local. Asociația Elevilor din Călărași, organizația care reprezintă drepturile și interesele elevilor la nivel județean, a reușit să determine autoritățile locale să respecte Legea educației naționale nr. 1/2011, art. 84, alin. (1) și (2), astfel încât elevii domiciliați pe raza administrativ-teritorială să beneficieze de subventia de 50% la transportul local.

Totuși, această reușită nu a fost lipsită de eforturi susținute și de nenumărate discuții cu aleșii locali. Primele dezbateri au avut loc în luna august, când asociația, observând că în HCL nr. 115/2017 elevii nu erau considerați categorie de persoane beneficiară de subvenții (deși transmiseseră adrese în acest sens), i-a făcut o vizită domnului primar Daniel-Ștefan Drăgulin. Pentru a nu-și asuma că elevii au fost omiși și că legislația nu se respectă, domnul primar i-a asigurat pe elevi că legislația este respectată (urma a se dovedi că nu) și că, în plus, Primăria Municipiului Călărași dorește să asigure gratuitatea.

După nenumărate discuții, proiectul respectiv a fost eliminat de pe ordinea de zi, cu promisiunea că va fi reluat în luna septembrie. Noul an școlar era început, însă elevilor nu le erau respectate drepturile (deși Primăria dezinformase opinia publică, asumându-și că da), fapt ce a determinat Asociația Elevilor din Călărași să meargă din nou în audiență. Promisiunile au fost aceleași, însă tot neonorate: proiectul de hotărâre se părea că nu exista, în schimb domnul primar semna adrese prin care obligația acordării subvențiilor era transferată către Inspectoratul Școlar al Județului Călărași (instituție lipsită de competențe în acest sens). În urma presiunilor mediatice exercitate de conducerea asociației, precum și a nenumăratelor discuții privitoare inclusiv la interpretarea Legii educației naționale, proiectul a fost introdus în ceasul al XIII-lea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local, conținând totuși aspecte care contraveneau prevederilor legale, precum condiționarea acordării facilităților în funcție de numărul de absențe înregistrat.

Advertisement

Astăzi, 28 septembrie a.c., Asociația Elevilor din Călărași a fost prezentă în cadrul ședinței, pentru a face auzită vocea elevilor. Amendamentele privind eliminarea criteriului ilegal al absențelor și introducerea copiilor orfani și a celor cu cerințe educaționale speciale în proiect au fost susținute de consilierii locali PSD Călărași și de doamna consilier PNL Camelia Croitoru, în final el fiind adoptat.

La finalul ședinței, Alexandra Tuță, președinte al asociației, a declarat: ”Este o victorie importantă pentru AECL și pentru elevii călărășeni și un prim pas în campania de promovare și de apărare a drepturilor elevilor, pe care ne-am asumat-o la nivel de organizație. Mulțumesc consilierilor locali pentru sprijin și apreciez că, măcar în ceasul al XIII-lea, Primăria Municipiului Călărași a propus un proiect mai coerent. Cu toate acestea, nu pot să nu aduc în atenția publicului faptul că demersurile ar fi trebuit să fie de mult finalizate, în contextul în care legislația este foarte clară și accesibilă, iar noi am fost încă din august orientați către dialog și către comunicare deschisă. Totuși, au fost preferate tergiversări, redactări deficitare și impunerea unor criterii ilegale, fără să menționez că am fost trimiși la Inspectoratul Școlar al Județului Călărași, care nu are nicio competență în acest sens. Aceste aspecte mă dezamăgesc, pentru că elevii sunt singurii care au de suferit atunci când autoritățile locale nu își asumă educație și respectarea legii drept priorități, respectiv obligații, însă este bine că există și consilieri locali care ne susțin și care știu cum să abordeze problema în beneficiul ambelor părți. Transmit pe această cale și că vor mai urma demersuri în scurt timp și sper ca atunci autoritățile locale să ne trateze diferit, pentru că avem nevoie de sprijin pentru a putea să schimbăm învățământul călărășean în mai bine.”

După lupte seculare, am reușit să determinăm autoritățile locale să respecte Legea educației naționale nr. 1/2011, deci elevii vor beneficia de transport local cu mijloace în comun subvenționat 50%. După nenumărate discuții cu aleşii locali, vizite, un proiect retras de pe ordinea de zi şi explicații pe legislație, în urma presiunilor exercitate, #AECL a făcut primul pas în lupta pentru apărarea drepturilor elevilor. Mulțumim pe această cale consilierilor locali, în special celor de la PSD Călăraşi, care au amendat proiectul, eliminând criteriul ilegal al absențelor, propunând concomitent şi obținând respectarea art. 84, alin. (2), neinclus în forma inițială. Acesta din urmă fiind susținut și de doamna consilier PNL Camelia Croitoru. Așadar, pot spune că sunt mândră, fiindcă după atât efort depus am reușit într-un final să aducem dreptate elevilor și să îi ajutăm în privința tuturor problemelor, astfel încât să beneficieze de ceea ce li se cuvine. Consider că fiecare dintre noi are drepturi și atributii, în cazul acesta ar trebui să ni le asumăm și să le respectăm. Mă bucură faptul că ușor-ușor lucrurile încep să meargă și că în sfârșit elevul este luat în considerare atunci când are ceva de spus. Astfel, Asociatia Elevilor din Călărași va continua cu alte demersuri privind respectarea drepturilor elevilor, unul dintre acesta fiind dreptul la o educație de calitate.”, a afirmat și Lorena Vulpe, membru fondator.

În timp ce felicităm reprezentanții elevilor pentru campania de advocacy și pentru eforturile susținute în vederea câștigării unor drepturi legitime, întrebările care se impun sunt: de ce autoritățile locale nu au fost capabile să redacteze în timp util un proiect de hotărâre care să respecte legislația și de ce au dezinformat opinia publică? Să fie rea-credință sau nepricepere? În timp ce ar fi fost de dorit ca domnul primar să fie prezent la această ședință, pentru a edifica nelămuririle, cert este faptul că victoria este a elevilor în mod integral, aceștia fiind ajutați de câțiva consilieri locali cărora le pasă de sistemul de învățământ local!

Felicitări, AECL!

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Un nou exemplar de leoaică la Zoo Călărași! Reprezentanții Grădinii Zoologice lansează o campanie cu premii pentru botezarea leoaicei

Published

on

By

Începutul acestei săptămâni a adus un nou motiv de bucurie pentru iubitorii de animale din Călărași. Zoo Călărași a primit un nou exemplar de leoaică de la Zoo Brăila, marcând astfel un nou pas important în colaborarea dintre cele două instituții. Acest schimb de animale face parte din strategia Zoo Călărași de a menține diversitatea în colecția sa și de a încuraja colaborările interinstituționale.

„Astăzi (n.r. 23 iulie) am realizat un schimb de animale cu Zoo Brăila pentru că unul dintre obiectivele noastre este să menținem o bună colaborare cu alte grădini zoologice și să asigurăm diversitate în colecția noastră”, au transmis reprezentanții Zoo Călărași, marți, prin intermediul unei postări în care au atașat un clip cu leoaica.

De asemenea, într-o postare publicată vineri, cei de la Grădina Zoologică au venit cu noi vești, despre cum s-a integrat femela printre ceilalți lei: „Leii tineri din colecția noastră au o nouă companie. Un exemplar superb de leoaică adusă de curând aici la Zoo! Leii nu au început lupta de putere între ei, însă sunt foarte activi în preajma ‘doamnei’ ”.

Cu ocazia sosirii noii leoaice, Complex Agrement Zoo Călărași a decis să implice publicul într-o campanie prin care va premia persoana care va propune cel mai deosebit nume pentru noul lor membru: „Ce spuneți dacă realizăm o campanie cu premii să botezăm leoaica de la Zoo?”.

Advertisement

Această inițiativă a stârnit rapid interesul internauților, care au început deja să propună nume și să își exprime aprecierea pentru activitatea Zoo Călărași, semn că sunt încântați de acest nou membru al colecției și de campania lansată.

– „Fetița mea propune numele Nala.”
– „Super!”
– „Aș propune eu Lala.”
– „Sau Bella.”
– „Leila.”

– „Felicitări pentru tot ce faceți!”
– „Mult succes în continuare la cât mai multe obiective atinse!”

Schimbul de animale între Zoo Călărași și Zoo Brăila subliniază importanța colaborării între grădinile zoologice din România. Astfel de inițiative nu doar că îmbogățesc colecțiile fiecărei instituții, dar contribuie și la diversitatea genetică și la bunăstarea animalelor.

Leoaica adusă de la Zoo Brăila se adaptează rapid la noul ei mediu și la noii ei companioni. Deși leii nu au început încă luptele de putere, aceștia sunt foarte activi în preajma ei, semn că noul membru este bine primit.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Lucrările de modernizare ale Liceului Danubius Călărași au fost finalizate! Cum arată investiția de aproape trei milioane de lei

Published

on

Sursă imagini: Primăria Municipiului Călărași/Facebook

Primăria Municipiului Călărași, condusă de Marius Dulce, anunță finalizarea unei investiții importante într-una dintre unitățile de învățământ din oraș. E vorba despre modernizarea, reabilitarea și echiparea Liceului Danubius Călărași, printr-un proiect finanțat din Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Investiția a fost derulată pentru modernizarea atelierului tehnologic al liceului, ce va asigura un serviciu de educație de calitate. Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 2,7 milioane de lei cu TVA. 

Suprafața care a fost reabilitată este de peste 1000 de metri pătrați, iar acum atât elevii cât și cadrele didactice au un spațiu modern, adaptat nevoilor lor. 

Proiectul își propune să contribuie la asigurarea accesului la un proces educațional de calitate și la un mediu cât mai bun pentru desfășurarea activității în infrastructuri educaționale pentru învățământul profesional și tehnic și învățarea pe tot parcursul vieții.

Beneficiarii direcți sunt elevii, cadrele didactice și personalul tehnic din unitatea de învățământ. Printre beneficiarii indirect se numără și Municipiul Călărași, prin formarea unor viitor angajați care vor contribui la creșterea PIB-ului orașului. Pe lângă asta, se mai numără și angajatorii, care vor beneficia de pe urma măsurilor de dezvoltare a capitalului uman. 

Advertisement

Obiectivele specifice proiectului

  1. Asigurarea unui serviciu de educație de calitate prin îmbunătățirea condițiilor de funcționalitate ale unității de învățământ.
  2. Echiparea atelierelor în concordanță cu cerințele educaționale cât și cu cerințele angajatorilor cu specializări corespondente.

Proiectul „𝐌𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚, 𝐫𝐞𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬̦𝐢 𝐞𝐜𝐡𝐢𝐩𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐋𝐢𝐜𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐃𝐚𝐧𝐮𝐛𝐢𝐮𝐬 𝐂𝐚̆𝐥𝐚̆𝐫𝐚𝐬̦𝐢” a fost finanţat din Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.4: Investițiile în educație, în formare, inclusiv în formare profesională pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Obiectivul specific 4.5: Creșterea calității infrastructurii educaționale relevante pentru piața forței de muncă.

Valoarea totală a contractului de finanţare este de 2.741.257,85 lei cu TVA, din care finanţare nerambursabilă de 2.682.934,09 lei. Contractul de finanțare a fost semnat pe 18.09.2020.

Continue Reading

Actualitate

Primul caz de infectare cu virsusul West Nile a fost confirmat în București! Ce recomandă medicii

Published

on

INSP anunță că, de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile, data de 3 iunie, a fost înregistrat un singur caz de infectare, în București.

”De la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (03.06.2024) până la data de 25.07.2024 s-a înregistrat 1 caz confirmat de infecţie cu virusul West Nile”, anunţă INSP, potrivit news.ro.

Persoana infectată este un bărbat din București, cu vârsta cuprinsă între 60 și 69 de ani.

Infecția cu virusul West Nile este adesea asimptomatică, majoritatea persoanelor infectate (aproximativ 80%) neavând niciun simptom. Unele persoane pot dezvolta febra West Nile, aproximativ 20% dintre cei infectați experimentând febră împreună cu alte simptome precum dureri de cap, dureri articulare, vărsături, diaree sau erupții cutanate. De obicei, aceste simptome sunt ușoare, iar majoritatea persoanelor se recuperează complet, deși oboseala și slăbiciunea pot persista câteva săptămâni sau luni.

Advertisement

Simptomele grave sunt rare, afectând aproximativ 1 din 150 de persoane infectate. Acestea pot include febră mare, dureri de cap, rigiditate a gâtului, dezorientare, comă, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, amorțeală și paralizie, fiind cauzate de afectarea sistemului nervos central, cum ar fi encefalita (inflamația creierului) sau meningita (inflamația membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării) sau meningo-encefalita.

Boala severă poate apărea la persoane de orice vârstă, dar riscul de a dezvolta complicații grave este mai mare pentru persoanele peste 60 de ani (aproximativ 1 din 50) și pentru cei cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi cancerul, diabetul, hipertensiunea arterială, bolile de rinichi sau cei care au suferit un transplant de organe.

Medicii recomandă populației să evite expunerea la țânțari prin purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi. Este de asemenea important să se utilizeze repelente chimice pentru țânțari, să se prevină pătrunderea acestora în locuință prin montarea de plase de protecție la feronerie, să se asigure desecarea bălților de apă din jurul casei și să se îndepărteze recipientele cu apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate