Connect with us

Știri

ADR Sud Muntenia, partener în clusterul Start Inovare

Published

on

În data de 21 iunie, la București a avut loc evenimentul de lansare a clusterului Start Inovare, ce a fost găzduit de Institutul de Studii şi Proiectări Energetice!

Asociația Start Inovare s-a înființat în anul 2016, fiind astfel rezultatul unui proces de colaborare între entități provenind din zone diverse ale economiei, care s-au reunit cu scopul de a facilita transferul tehnologic, pe scară largă, a celor mai avansate tehnologii menite să rezolve probleme din agricultură, mediu, energie, IT etc.. Din cluster fac parte ADR Sud Muntenia, companii de renume mondial (General Electric, Kapsch), leaderi pe piață locală (Iridex, ISPE), universități, companii private de R&D, asociații etc., care împreună au capacitatea tehnologică de know-how și financiară de a genera soluții inovative cu aplicabilitate imediată. Membrii clusterului Start Inovare însumează o experiență și o istorie impresionantă în domeniul inovării și al transferului tehnologic, care, transpuse în cifre, arată astfel: peste 300 de ani de expertiză cumulată la nivel mondial; peste 2.000 de angajați în domenii extrem de variate precum energie, IT, agricultură, mediu, aeronave etc..

În deschiderea evenimentului de lansare, denumit „Smart Infrastructure Workshop”, directorul ADR Sud Muntenia, dr ing. Liviu Mușat, a vorbit despre importanța participării în acest proiect ambițios pe de-o parte pentru sprijinirea dezvoltării comunităților locale din regiunea noastră, iar pe de altă parte pentru aportul important pe care îl poate avea Agenția în clusterul Start Inovare, datorită expertizei profesionale construite în cei aproape 20 de ani de existență:

„În momentul în care am primit propunerea de a fi parteneri în cadrul acestui proiect atât de îndrăzneț – clusterul Start Inovare -, am acceptat fără ezitare participarea Agenției. În primul rând fiindcă regiunea în care noi ne desfășurăm activitatea are nevoie de acest parteneriat, în care transferul tehnologic și de know-how sunt soluții cheie pentru o dezvoltare durabilă armonioasă, care poate astfel genera o creștere a nivelului trai în comunitățile locale.

De asemenea, un alt motiv care a stat la baza implicării noastre în acest cluster este dat de faptul că Agenția, în cei aproape 20 de ani de existență, a câștigat o expertiză profesională importantă în domeniul dezvoltării regionale, pe care dorim să o oferim la rândul nostru acestui cluster, onorați fiind că suntem alături de dumneavostră.

Advertisement

Prioritățile pe care clusterul și le-a propus se identifică aproape în totalitate cu prioritățile regiunii noastre, și aici mă refer în mod special la agricultură, industria alimentară, industria auto etc. Avem resurse și avem tradiție în regiunea Sud Muntenia, dar din păcate nu mai avem competitivitate, care, fără revigorarea domeniului cercetării este aproape o utopie. Drept pentru care credem în acest tip de dezvoltare în parteneriat, prin clusterul Start Inovare, și ne alăturăm acestei inițiative cu toată convingerea că poate fi o soluție pentru problemele cu care se confruntă cei peste 3 milioane de locuitori ai regiunii Sud Muntenia.

Venim cu toată încrederea și ne dorim să fim un membru de bază al clusterului, încredințându-vă că vom face tot ceea ce ne stă în putere ca Start Inovare să fie un succes.” 

În prima parte a evenimentului de lansare a avut loc o sesiune plenară de prezentare a clusterului și a membrilor acestuia, precum și o serie de discursuri din partea autorităților și ale unor organisme financiare naționale și internaționale. Ulterior, s-au desfășurat în paralel workshop-uri în domeniile: agricultură, mediu, energie și IT&C, în cadrul cărora au fost prezentate tendințele de dezvoltare pentru aceste sectoare de interes, precum și date cu privire la principalele noutăţi tehnologice din aceste domenii.

Organizația poate oferi prin intermediul membrilor săi soluții inovative pentru o mare diversitate de probleme cum ar fi: tehnologiile de compostare, rețele inteligente de energie, IT, telemedicină, drone etc.. Elementul central îl constituie capacitatea entităților reunite în această asociație de a accesa cele mai revoluționare tehnologii în domeniu, fundamentate pe principiile integrității și ale bunelor practici, și de a le pune în sprijinul economiei naționale, prin intermediul companiilor românești.

Mai multe informații despre clusterul Start Inovare găsiți accesând website-ul www.startinovare.ro sau direct contactând asociația la adresa de e-mail: office@startinovare.ro.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Consiliul Județean Călărași are în vedere construirea unui parc de știință și tehnologie după un model austriac

Published

on

Vedere aeriană a Lakeside Science & Technology Park din Klagenfurt, Austria

O delegație austriacă a fost prezentă la Consiliul Județean Călărași pentru a discuta o posibilă înființare a unui parc de știință și tehnologie, asemănător centrului Lakeside Science & Technology Park din Klagenfurt. Delegația a fost compusă din profesorul Peter Paul Holub și din reprezentantul președintelui Landului Carinthia, Rolf Holub (fost ministru pentru mediu, energie, sustenabilitate și transport public), ambii foarte implicați în dezvoltarea centrului din Austria, potrivit lui Vasile Iliuță. 

Peter Paul Horub (stânga), Vasile Iliuță (centru), Rolf Holub (dreapta), în vizită la Consiliul Județean Călărași 

„Când bunul meu prieten, profesorul Klaus Nicolae Micescu, mi-a propus să găsim un spațiu care să înglobeze laboratoare și ateliere pentru educație, știință și tehnologie, nu am ezitat să găsesc o soluție. Era imediat după vizita din 2021 în Austria, de la Klagenfurt, unde am realizat că ar fi oportun să investim și la Călărași în știință și tehnică. O investiție în viitor”, a transmis Iliuță despre cum a luat naștere această idee. 

Vasile Iliuță a mai spus că scopul întâlnirii a fost identificarea locului unde un proiect de acest gen poate fi implementat în Călărași și „primirea de sfaturi prețioase despre cum să îl punem în practică”, a scris președintele Consiliului Județean. 

În acest moment, intenția administrației ar fi să construiască un centru de laboratoare educaționale de tip MaST la Călărași, care să reprezinte nucleul pentru dezvoltarea în viitor a unui parc de știință. 

Advertisement

Același parcurs a fost urmat și de austrieci, când au pus bazele actualului centru din Klagenfurt. În urmă cu 15 ani, Lakeside Science & Technology Park a început cu laboratoarele de stip STEM Educational Lab și s-a adresat tuturor copiilor și tinerilor, începând cu cei de vârsta grădiniței, până la studenți cercetători. Astfel, a fost deschis drumul pentru alăturarea la acest centru a peste 100 de firme, ducând la construirea unui parc de știință și tehnologie. 

Continue Reading

Știri

Accident grav în Cuza Vodă din cauza vizibilității reduse. Un tânăr de 19 ani a ajuns în stare gravă într-un spital din Capitală

Published

on

Accident Cuza Vodă

Un tânăr de aproape 19 ani a fost implicat într-un accident deosebit de grav, noaptea trecută, în comuna Cuza Vodă, în timp ce se îndrepta spre serviciu în jurul orei 03:00 dimineața. Condițiile meteo nefavorabile, precum ceața densă și vizibilitatea scăzută, l-au făcut pe șofer să piardă controlul volanului într-o curbă, moment în care mașina a ieșit de pe carosabil.

Mașina acestuia s-a oprit în gardul de protecție al stadionului local din comuna Cuza Vodă. Pentru că drumul era slab circulat, accidentul a fost observat abia o oră mai târziu. Un șofer a observat mașina tânărului și a anunțat poliția prin 112.

Două echipaje de poliție și un echipaj SMURD s-au deplasat imediat la fața locului pentru a gestiona situația. Șoferul a fost găsit inconștient, iar echipajul de prim-ajutor l-a transportat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) Călărași pentru investigații și îngrijiri de specialitate.

La câteva ore distanță, medicii au decis, din cauza traumatismelor multiple, trasferul victimei la un spital din Capitală. În urma verificărilor efectuate, s-a constat că tânărul nu consumase alcool sau alte substanțe psihoactive

 

Advertisement

Continue Reading

Administrație

VIDEO. Primele declarații ale primarului Nicolae Rîjnoveanu din Roseți după controlul ANPC la firma de catering pentru Școala Gimnazială Roseți

Published

on

Nicolae Rîjnoveanu, primarul comunei Roseți din județul Călărași, a ieșit public cu primele declarații după controversele generate de controlul efectuat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) asupra firmei de catering responsabilă cu livrarea mâncării pentru elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Roseți.

Edilul comunei a respins acuzațiile, afirmând că incidentul este rezultatul unei „răutăți făcute de un fost angajat al firmei Diana”. Rîjnoveanu a subliniat că relația sa cu firma de catering a fost una solidă de-a lungul anilor și că aceasta a gestionat nevoile speciale ale elevilor, inclusiv dietele pentru diverse condiții medicale.

De asemenea, Rîjnoveanu a menționat că nu crede că sesizarea privind condițiile de transport a hranei a fost făcută de un grup de părinți, ci de către fostul angajat al firmei, care ar fi avut alte interese.

„Situația pentru care eu am fost și la Protecția Consumatorului, ca să înțelegeți despre ce e vorba. E rea intenție tot„, a declarat primarul, adăugând că toate problemele semnalate de ANPC au fost rezolvate rapid în aceeași zi.

Edilul a lăsat să se înțeleagă că există influențe politice care au condus la această situație, sugerând că unii ar dori să monopolizeze această activitate. El a subliniat că sesizarea nu a fost făcută de un grup de părinți, așa cum s-a sugerat inițial, ci de către un fost angajat al Restaurantului Diana.

Advertisement

În ceea ce privește reacția presei, primarul a exprimat dezamăgirea sa față de tendința de a acoperi doar aspectele negative și a subliniat importanța verificării și echilibrului în abordarea situațiilor delicate. „Nu sărim imediat la gâtul unui om. Sau poate, gândesc eu, au vrut să mă discrediteze pe mine, chipurile. Și cred, mai bine treabă, că a vrut să mă discrediteze„, a concluzionat Rîjnoveanu.

Continue Reading

Cele mai vizualizate