Connect with us

Actualitate

Acțiune pe linia prevenirii și combaterii pescuitului ilegal și al comerțului ilicit cu produse piscicole

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Polițiștii din cadrul Serviciul Județean de Poliție Transporturi Călărași au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii pescuitului ilegal și al comerțului ilicit cu produse piscicole.

Astfel, polițiștii au verificat 2 centre pentru comercializarea capturilor de pește din municipiul Oltenița.
În urma verificărișlor efectuate, au fost constatate 2 infracțiuni de comercializarea de produse alterate, aplicate 4 contravenții, în valoare de 35.000 de lei și ridicate în vederea confiscării peste 735 de kg de produse piscicole, în valoare de 21.218 lei.
La activități au participat și reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Călărași, precum și jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Val de cutremure în România, joi după-amaiză. În ce orașe s-au resimțit

Published

on

Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au raportat trei cutremure neașteptate în județele Gorj, Vrancea și Buzău, în după-amiaza zilei de joi, 9 mai 2024.

Primul cutremur, înregistrat la ora 15:23, a avut loc în județul Gorj, având o magnitudine de 2,3. Evenimentul s-a produs la o adâncime de 13,3 kilometri și a fost resimțit în apropierea orașelor Târgu Jiu (la 18 km distanță), Drobeta-Turnu Severin (la 65 km), Hunedoara (la 69 km), Deva (la 84 km) și Reșița (la 95 km).

La ora 15:26, a fost înregistrat al doilea cutremur în județul Vrancea, având o magnitudine de 2,4 și producându-se la o adâncime de 84,8 kilometri. Acest eveniment s-a resimțit în apropierea orașelor Făcșani (la 53 km distanță), Sfântu Gheorghe (la 56 km), Brașov (la 72 km), Buzău (la 78 km) și Bacău (la 88 km).

Potrivit informațiilor date de INCDFP, joi seara, la ora 17:57, a avut loc un cutremur slab cu magnitudinea de 3,9 și în judeţul Buzău. Seismul a fost înregistrat la o adâncime de 143,6 kilometri și s-a simțit în apropierea următoarelor orașe: la 57 km vest de Focșani, la 58 km nord-vest de Buzău, la 60 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, la 67 km est de Brașov și la 81 km nord-est de Ploiești.

Advertisement

De asemenea, miercuri, 8 aprilie, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 2,6 în județul Maramureș.

De la începutul lunii mai, în România au avut loc 13 seisme cu magnitudini cuprinse între 2,1 și 4,1.

 

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

A fost instalat primul limitator inteligent de viteză în România. Cum funcționează

Published

on

Premieră nu doar în România, ci și în Europa: în apropierea Bucureștiului a fost instalat primul limitator de viteză cu senzori. Atunci când un șofer depășește limita de viteză, un prag de 6 centimetri se ridică din asfalt. Autoritățile au decis implementarea acestui sistem din cauza vitezei excesive de circulație. Dispozitivul inteligent, adus din Mexic, este încă în faza de testare.

În fața școlii din Ghermănești a fost instalat primul limitator de viteză inteligent. Chiar dacă școala este situată în inima localității și mulți copii și părinți traversează pe trecerea de pietoni, unii șoferi continuă să apese pedala de accelerație, ignorând restricțiile impuse. Acesta este dotat cu un panou de presemnalizare amplasat la 170 de metri distanță de trecerea de pietoni, un panou de semnalizare care îi avertizează pe șoferi să încetinească, senzori pentru măsurarea vitezei și un prag reductor din metal.

Bumperul se ridică la o înălțime de 6 centimetri și jumătate atunci când senzorii din asfalt detectează o viteză mai mare de 30 de kilometri pe oră, limita legală din apropierea școlii. Dacă șoferii circulă cu o viteză corespunzătoare, limitatorul coboară în asfalt.

„Pe carosabil este o zonă de „Atenție, trecere de pietoni”. Exact acolo este montat un senzor în asfalt. Dacă va respecta, viteza, uitați-l respectă, se aprinde verde, începe să coboare bumperul, participantul la trafic trece fără nici un fel de problemă. A venit cineva cu viteză foarte mare, chiar cu un jeep și decât a trecut peste el, într-adevăr nu este ok pentru mașină, dar mașina și-a ținut traiectoria normală”  a declarat Mihai Anghel, primarul comunei Snagov pentru stirileprotv.ro.

Advertisement

Dacă prototipul se va dovedi eficient, există șanse mari să vedem acest model de bumper instalat în multe alte orașe din țară, în special în zonele cu școli și acolo unde accidentele au fost cauzate de viteza excesivă pe tronsoanele de drumuri cu limite de viteză.

Deși tehnologia este originară din Mexic, a fost adusă în Europa de către un român. Costul estimat pentru montarea unui limitator de viteză inteligent pe o singură direcție ar fi de aproximativ 130.000 de lei. Cu toate acestea, dispozitivul instalat în Ghermănești a fost implementat gratuit, în cadrul unui proiect pilot.

Juan Carlos, fondatorul proiectului din Mexic, a declarat pentru stirileprotv.ro ce impact a avut limitatorul în Mexic: „Într-o zonă, în fiecare săptămână se produceau accidente. După ce am instalat limitatorul inteligent, nu au mai fost accidente deloc. Comportamentul șoferilor s-a schimbat. La început 90% din ei nu respectau viteza în zona aia, iar la două luni de la instalare 90% din ei deja respectau regulile”.

Limitatorul inteligent de viteză a făcut prima victimă

Miercuri, 8 aprilie, a avut loc un accident rutier în apropierea limitatorului inteligent de viteză. Conform imaginilor publicate pe pagina de Facebook a Info Trafic România, șoferul pare să fi pierdut controlul mașinii înainte de a ajunge la limitatorul de viteză, a lovit stâlpii separatori din zona de presemnalizare și, apoi, a intrat într-un indicator amplasat pe trotuar.

Advertisement

Conform Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, accidentul a survenit din cauza vitezei. Polițiștii rutieri din Snagov i-au aplicat șoferului o amendă în valoare de 990 de lei.

 

 

 

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

ANM a emis un nou cod galben de ploi torențiale. Vezi ce județe sunt vizate

Published

on

Astăzi, 9 aprilie, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare cu cod galben de ploi torențiale și descărcări electrice în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali, sud-vestul Transilvaniei și unele zone din Banat, începând cu ora 12:00.

Conform estimărilor specialiștilor în meteorologie, până la ora 23:00, se preconizează că în județele Alba, Arad, Bihor, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara, Sibiu și Timiș va fi înregistrată o creștere a instabilității atmosferice, manifestată prin precipitații torențiale și, localizat, descărcări electrice.

“În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp. Valorile termice vor continua să scadă, astfel că se vor situa uşor sub mediile multianuale specifice acestei date”, a transmis Administraţia Naţională de Meteorologie.

Conform comunicatului emis de meteorologi, astfel de fenomene vor fi întâlnite și în alte regiuni ale țării, pe arii limitate. ANM subliniază că, în funcție de evoluția și intensitatea acestor fenomene, va actualiza mesajul de avertizare meteorologică.

Advertisement

Prognoza meteo pentru următoarele zile în Muntenia

Potrivit specialiștilor ANM, pentru ziua de 10 mai, se anticipează temperaturi maxime cuprinse între 18 și 19 grade Celsius. În intervalul 11-15 mai, se preconizează o ușoară creștere a mediei temperaturilor maxime, ajungând în jurul a 21-23 de grade Celsius, iar după 16 mai se estimează valori de aproximativ 28 de grade Celsius. În ceea ce privește temperaturile minime, acestea vor oscila între 8 și 12 grade Celsius, cu valori ceva mai scăzute în zilele de 10 și 11 mai.

Probabilitatea de ploi va fi mai ridicată în pe 9 mai, precum și în perioada 13-15 mai.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate