Connect with us

Știri

VIDEO. Ministrul Agriculturii, Florin – Ionuț Barbu, vizită de lucru la stațiile de pompare ANIF. Fermierii au ridicat mai multe probleme

Published

on

Astăzi, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin – Ionuț Barbu, a efectuat o vizită de lucru în județul Călărași, concentrându-se pe interacțiunea directă cu agricultorii și fermierii locali. Unul dintre punctele de interes ale vizitei a fost inspecția stațiilor de pompare ale Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) din comuna Vlad Țepeș, precum și discuțiile cu comunitatea agricolă privind nevoile și provocările întâmpinate. În urmă cu un an, autoritățile au dat în folosință stația de irigații care alimentează atât județul Călărași, cât și județul Ialomița.

Ministrul Barbu a oferit detalii specifice privind proiectele și investițiile din domeniul agricol care vizează direct zona Călărași. Vizita a inclus o trecere detaliată prin sistemul de irigații din comuna Vlad Țepeș, unde Ministrul a subliniat importanța funcționării eficiente a acestuia pentru întreaga regiune. Acesta a evidențiat navele plutitoare ce alimentează amenajarea Boianu-Sticleanu și a prezentat planurile de reabilitare a 341.000 de hectare în județul Călărași, cu o investiție totală de 430.000.000 de euro în infrastructura secundară de irigații.

În ceea ce privește sprijinul financiar acordat fermierilor, ministrul Barbu a adus în atenție două proiecte semnificative. Primul, un sprijin de 220.000.000 de euro pentru reproducție, vizând crearea a 56.000 de locuri de cazare. Al doilea proiect, cu o finanțare de 500.000.000 de euro prin Banca Europeană de Investiții, se concentrează pe instalarea panourilor fotovoltaice în ferme și unități de procesare, având un impact direct asupra costurilor de energie ale fermierilor și procesatorilor.

În cadrul întâlnirilor cu fermierii și primarii, ministrul Barbu a subliniat importanța accesării proiectelor disponibile prin Ministerul Agriculturii, oferind informații clare și prezentând schemele de ajutor de stat disponibile. De asemenea, s-a discutat despre acordarea unui credit special fermierilor, cu o dobândă avantajoasă de 1.95%, în contextul unui plan de refinanțare a creditelor existente.

Advertisement

În ceea ce privește programul de procesare a materiilor prime, ministrul a detaliat proiectul INVESTALIM, menit să ofere sprijin financiar fermierilor care doresc să investească în procesarea materiilor prime, cu co-finanțare de 30% din partea beneficiarului și 70% din bugetul de stat.

În final, ministrul Agriculturii a adus în discuție proiectul canalului Siret-Bărăgan, promițând începerea lucrărilor pe 31 martie. A subliniat că, deși proiectul are nevoie de finanțare, costurile nu sunt colosale pentru primele 25 de kilometri care vor fi abordați inițial.

Știri

Incendiu la o fermă de pui din comuna Dichiseni

Published

on

Vineri dimineață, o hală a unei ferme din comuna Dichiseni, jud. Călărași, a fost afectată de un incendiu provocat de arderea mai multor baloți de fân, conform relatărilor localnicilor. Hala, cu o suprafață de 250 de metri pătrați, s-a umplut imediat cu fumul gros generat de sursa de foc.

Echipajele de pompieri au intervenit rapid, sosind la fața locului cu mai multe autospeciale pentru a stinge incendiul. Sursa incendiului a fost localizată și stinsă înainte ca flăcările să se extindă și să provoace daune semnificative.

Autoritățile locale și echipajele de intervenție au reușit să gestioneze situația cu eficiență, iar nicio persoană nu a fost rănită în urma acestui incident. Investigațiile cu privire la cauza incendiului sunt în curs pentru a stabili circumstanțele exacte ale evenimentului.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Sfaturile ANPC la achiziționarea legumelor și fructelor proaspete

Published

on

În urma rezultatelor recentei tematici de control, desfășurate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pentru verificarea modului în care este respectată legislația în domeniu, la comercializarea de legume și fructe proaspete, instituția noastră a elaborat o serie de atenționări necesare consumatorilor atunci când achiziționează astfel de produse.

”Revenim cu recomandările noastre, cu privire la diverse elemente extrem de importante, menite să vă ajute să cumpărați legumele și fructele pe care vi le doriți, cu atât mai mult, cu cât apropierea sezonului cald va duce la o abundență a unor astfel de produse, atât de necesare unei hrane sănătoase. De la etichetare și până la observarea directă, atenția dumneavoastră vă poate ajuta să faceți cele mai bune alegeri și să achiziționați vegetalele cele mai proaspete și rentabile”Sebastian Hotca, președintele ANPC.

Așadar, vă invităm să țineți cont de următoarele aspecte:

Achiziționați produsele numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate;

Advertisement

Solicitați și păstrați bonul de casă, acolo unde este cazul, pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, aceștia doresc să reclame calitatea produsului;

Verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (ex. aspect de mâzguit, prezența mucilagiilor, a mucegaiului etc), ale culorii (culoare modificată, pete), ale consistenței sau integrității suprafeței (prezența loviturilor) etc;

Atenție și la preț! Vă sfătuim să verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă;

Citiți cu atenție eticheta de prezentare, atât la produsele comercializate în vrac, precum și la cele ambalate. Eticheta trebuie să conțină următoarele elemente:

  • Denumirea produsului
  • Țara de provenieță a acestuia
  • Avertizări cu privire la existența unor substanțe cu care legumele sau fructele au fost tratate, inclusiv a fungicidelor (de tipul Imazalil sau Thiabendazol, cu care poate fi tratată coaja citricelor. În acest caz, coaja NU este destinată consumului uman, iar după decojire, mâinile trebuie bine spălate)

– Produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului sau a modificării cantității nete de produs, față de cel înscris pe etichetă, nu trebuie achiziționate;

– Acordați atenție deosebită mijloacelor de măsurare (ex. cântare) ale căror indicații trebuie să fie vizibile. Acestea trebuie să fie verificate metrologic;

Advertisement

Verificați, la cântarul pieței sau la cântarul supermarketului, cantitatea netă de produs achiziționat. În cazul unor discrepanțe, trebuie informat comerciantul sau operatorul economic care v-a furnizat produsul, iar dacă nu reușiți o soluționare amiabilă cu operatorul economic, puteți formula o sesizare pe site-ul www.anpc.ro, completând un formular de reclamație;

Verificați dacă este respectat regimul promoțiilor. În cazul pachetelor cu cantitate mai mare de o unitate de măsură (kg, bucată etc.), trebuie ca prețul acestora, comparativ cu cel al produsului unitar, să evidențieze un avantaj financiar al achiziționării pachetului, pentru consumator;

Verificați, prin apreciere directă, calitatea sau calibrarea produselor. Cele de calitatea a I-a NU conțin lovituri, pete sau excrescențe;

Verificați elementele de identificare ale produselor, pentru a vedea dacă produsele comercializate ca fiind românești, nu sunt, de fapt, importate 

– Verificați gradul de prospețime al produsului. Vă recomandăm să alegeți achiziționarea unor produse de același tip, de la producători locali, față de cele aduse de la distanțe mari, care pot fi deja depreciate;

Advertisement

– Vă recomandăm, ca înaintea consumării, să spălați bine, cu apă, din abundență, legumele sau fructele.

Continue Reading

Știri

Ziua Europei, marcată la Colegiul Național Barbu Știrbei Călărași prin muzică, dans și rețete culinare. Ce au spus liceeni despre evenimentul de anul acesta

Published

on

Liceenii de la Colegiul Național Barbu Știrbei din Călărași, alături de profesorii lor, au pregătit astăzi, de Ziua Europei, un spectacol deja devenit tradiție. În fiecare an, pe 9 mai, au loc o serie de manifestări cultural-artistice dedicate țărilor Europei: târguri gastronomice, expoziții, dansuri, dar și momente inedite de prezentare a culturii, tradițiilor și a istoriei diferitelor țări. 

Fiecare clasă din liceu a avut însușită o țară din Europa. Elevii au pregătit mâncărurile tradiționale din țările europene (de la clasica zacuscă, la gogoși cu zahăr pudră sau salată de vinete, până la leche frita din Spania sau preparate grecești) și au interpretat dansuri tradiționale. S-au remarcat în mod special elevii care au reprezentat Italia, Spania, Austria, Grecia, Franța, Finlanda – ei au fost și cei premiați. 

Carmen Marica, profesoara de geografie, a spus în cadrul evenimentului câteva cuvinte despre semnificația zilei de 9 mai. 

  • „Este o ocazie pentru noi să reflectăm asupra drumului parcurs și asupra valorilor care definesc unitatea și diversitatea continentului nostru. În primul rând, Ziua Europei ne amintește de sacrificiile enorme făcute în timpul celui de Al Doilea Război Mondial și de victoria asupra fascismului. Astăzi onorăm memoria celor care și-au pierdut viețile în luptă și recunoaștem eforturile de reconstrucție și reconciliere în deceniile care au urmat. 
  • Însă Ziua Europei este mai mult decât o comemorare a trecutului. Este o celebrare a visului comun a unui continent în care pacea, democrația și respectul pentru drepturile omului sunt fundamentale. el de cooperare și colaborare între state – un exemplu al puterii păcii și al dialogului”

Adolescenții care au participat au spus că atmosfera de anul acesta a fost mult mai bună decât în anii precedenți, însă și datorită faptului că au dedicat mai multă atenție la pregătiri și repetiții. 

Advertisement
  • „Până acum nu a fost așa wow, dar anul ăsta au ridicat ștafeta. La anul nu cred că o să ne apropiem de aceeași performanță. Pot să spun că sunt foarte uimit de ceea ce s-a întâmplat. Toată lumea s-a distrat, n-a fost nicio inconveniență și totul a fost mișto”.
  • „O atmosferă foarte frumoasă în liceul Știrbei. Lume frumoasă, toți copiii au dansat foarte frumos. Să știți că a fost foarte multă muncă depusă în spate. De două, trei luni tot exersăm și încercăm să facem ceva frumos”.
  • „Cred că m-am simțit cel mai bine de până acum. E al treilea an în care facem 9 mai. Cred că fiecare dată și în fiecare an pot să zic că ne îmbunătățim toți – nu numai clasa mea, ci toate clasele. Ne dăm din ce în ce mai mult interesul și încercăm să aducem cât mai multă autenticitate în fiecare an. E foarte tare, eu mă bucur”.

Evenimentul a fost coordonat de membrii Proiectului EPAS – Școli Ambasador ale Parlamentului European și a primit sprijinul mai multor ambasade și consulate europene, precum Germania, Finlanda, Portugalia, Bulgaria și Polonia.

Continue Reading

Cele mai vizualizate