Connect with us

Știri

VIDEO. Ministrul Agriculturii, Florin – Ionuț Barbu, vizită de lucru la stațiile de pompare ANIF. Fermierii au ridicat mai multe probleme

Published

on

Astăzi, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin – Ionuț Barbu, a efectuat o vizită de lucru în județul Călărași, concentrându-se pe interacțiunea directă cu agricultorii și fermierii locali. Unul dintre punctele de interes ale vizitei a fost inspecția stațiilor de pompare ale Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) din comuna Vlad Țepeș, precum și discuțiile cu comunitatea agricolă privind nevoile și provocările întâmpinate. În urmă cu un an, autoritățile au dat în folosință stația de irigații care alimentează atât județul Călărași, cât și județul Ialomița.

Ministrul Barbu a oferit detalii specifice privind proiectele și investițiile din domeniul agricol care vizează direct zona Călărași. Vizita a inclus o trecere detaliată prin sistemul de irigații din comuna Vlad Țepeș, unde Ministrul a subliniat importanța funcționării eficiente a acestuia pentru întreaga regiune. Acesta a evidențiat navele plutitoare ce alimentează amenajarea Boianu-Sticleanu și a prezentat planurile de reabilitare a 341.000 de hectare în județul Călărași, cu o investiție totală de 430.000.000 de euro în infrastructura secundară de irigații.

În ceea ce privește sprijinul financiar acordat fermierilor, ministrul Barbu a adus în atenție două proiecte semnificative. Primul, un sprijin de 220.000.000 de euro pentru reproducție, vizând crearea a 56.000 de locuri de cazare. Al doilea proiect, cu o finanțare de 500.000.000 de euro prin Banca Europeană de Investiții, se concentrează pe instalarea panourilor fotovoltaice în ferme și unități de procesare, având un impact direct asupra costurilor de energie ale fermierilor și procesatorilor.

În cadrul întâlnirilor cu fermierii și primarii, ministrul Barbu a subliniat importanța accesării proiectelor disponibile prin Ministerul Agriculturii, oferind informații clare și prezentând schemele de ajutor de stat disponibile. De asemenea, s-a discutat despre acordarea unui credit special fermierilor, cu o dobândă avantajoasă de 1.95%, în contextul unui plan de refinanțare a creditelor existente.

Advertisement

În ceea ce privește programul de procesare a materiilor prime, ministrul a detaliat proiectul INVESTALIM, menit să ofere sprijin financiar fermierilor care doresc să investească în procesarea materiilor prime, cu co-finanțare de 30% din partea beneficiarului și 70% din bugetul de stat.

În final, ministrul Agriculturii a adus în discuție proiectul canalului Siret-Bărăgan, promițând începerea lucrărilor pe 31 martie. A subliniat că, deși proiectul are nevoie de finanțare, costurile nu sunt colosale pentru primele 25 de kilometri care vor fi abordați inițial.

Știri

20 de jandarmi au fost avansați în grad la Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași

Published

on

Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași a avansat în grad 20 de jandarmi pentru modul de executare a misiunilor și îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu. Festivitatea a avut loc la începutul săptămânii, în contextul sărbătoririi Zilei Naționale a României. 

Din cei 20 de jandarmi, un ofițer a fost avansat în gradul de locotenent – colonel, un ofțier în gradul de maior, 16 subofițeri în gradul de plutonier adjutant șef și doi subofițeri în gradul de plutonier adjutant. 

„Noile grade au fost înmânate de către colonelul Marcu Ionel ca urmare a rezultatelor deosebite înregistrate pe parcursul carierei de jandarm. Astfel de avansări, înaintea expirării stagiului minim în grad au loc cu ocazia Zilei Naționale a României și a Zilei Jandarmeriei Române.”, a declarat Ana-Maria Dinu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași.

 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Vasile Iliuță transmite urări de bine ceror care își aniversează onomastica

Published

on

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, a luat parte la liturghia săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu cu ocazia sărbătorii Sfântului Mare Ierarh Nicolae, așa cum scrie pe o platformă de socializare.

Liturghia a avut loc în biserica „Sfânta Mare Muceniță Anastasia”, unde a mai fost prezent, printre alții, și Marius Dulce, primarul municipiului Călărași. 

„Am aflat, din predica rostită astăzi, că viața acestui mare sfânt poate fi rezumată în două lecții de viață. Prima lecție este aceea a căutării neîncetate a Cuvântului lui Dumnezeu în tot ce facem și tot ce gândim. A doua lecție este cea care ne arată că este imposibil să cunoști Cuvântul Domnului și să nu-l folosești imediat prin acțiuni caritabile față de cei aflați în nevoie: de la Sfântul Nicolae învățăm caritatea activă care produce schimbări reale!”, a scris Vasile Iliuță pe Facebook. 

Președintele Consiliului Județean le urează călărășenilor să se bucure în pace de ziua Sfântului Nicolae și le transmite sănătate celor care își aniversează onomastica”. 

Advertisement

 

Continue Reading

Știri

Vezi filmele care rulează în decembrie la Cinema Călărași

Published

on

Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași anunță programul filmelor ce vor rula în perioada 08 – 29 decembrie la Cinema 3D/2D Călărași. Vor rula 7 filme, printre care Wonka, cu Timothée Chalamet, Aquaman și Regatul Pierdut, cu Jason Momoa, și The Pod Generation, cu Emilia Clarke. 

Iată lista completă a filmelor și programul: 

Pentru copii, elevi, studenți și pensionari, prețul biletului este de 12 lei și 18 lei pentru persoanele cu vârsta de peste 14 ani. Biletele pot fi achiziționate doar fizic, de la casieria cinematografului, de marți până vineri între orele 12:00 – 20:00, iar sâmbătă și duminică între orele 9:00 – 20:00. 

 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate