Connect with us

Știri

Ziua Europei, marcată la Colegiul Național Barbu Știrbei Călărași prin muzică, dans și rețete culinare. Ce au spus liceeni despre evenimentul de anul acesta

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Liceenii de la Colegiul Național Barbu Știrbei din Călărași, alături de profesorii lor, au pregătit astăzi, de Ziua Europei, un spectacol deja devenit tradiție. În fiecare an, pe 9 mai, au loc o serie de manifestări cultural-artistice dedicate țărilor Europei: târguri gastronomice, expoziții, dansuri, dar și momente inedite de prezentare a culturii, tradițiilor și a istoriei diferitelor țări. 

Fiecare clasă din liceu a avut însușită o țară din Europa. Elevii au pregătit mâncărurile tradiționale din țările europene (de la clasica zacuscă, la gogoși cu zahăr pudră sau salată de vinete, până la leche frita din Spania sau preparate grecești) și au interpretat dansuri tradiționale. S-au remarcat în mod special elevii care au reprezentat Italia, Spania, Austria, Grecia, Franța, Finlanda – ei au fost și cei premiați. 

Carmen Marica, profesoara de geografie, a spus în cadrul evenimentului câteva cuvinte despre semnificația zilei de 9 mai. 

Advertisement
  • „Este o ocazie pentru noi să reflectăm asupra drumului parcurs și asupra valorilor care definesc unitatea și diversitatea continentului nostru. În primul rând, Ziua Europei ne amintește de sacrificiile enorme făcute în timpul celui de Al Doilea Război Mondial și de victoria asupra fascismului. Astăzi onorăm memoria celor care și-au pierdut viețile în luptă și recunoaștem eforturile de reconstrucție și reconciliere în deceniile care au urmat. 
  • Însă Ziua Europei este mai mult decât o comemorare a trecutului. Este o celebrare a visului comun a unui continent în care pacea, democrația și respectul pentru drepturile omului sunt fundamentale. el de cooperare și colaborare între state – un exemplu al puterii păcii și al dialogului”

Adolescenții care au participat au spus că atmosfera de anul acesta a fost mult mai bună decât în anii precedenți, însă și datorită faptului că au dedicat mai multă atenție la pregătiri și repetiții. 

  • „Până acum nu a fost așa wow, dar anul ăsta au ridicat ștafeta. La anul nu cred că o să ne apropiem de aceeași performanță. Pot să spun că sunt foarte uimit de ceea ce s-a întâmplat. Toată lumea s-a distrat, n-a fost nicio inconveniență și totul a fost mișto”.
  • „O atmosferă foarte frumoasă în liceul Știrbei. Lume frumoasă, toți copiii au dansat foarte frumos. Să știți că a fost foarte multă muncă depusă în spate. De două, trei luni tot exersăm și încercăm să facem ceva frumos”.
  • „Cred că m-am simțit cel mai bine de până acum. E al treilea an în care facem 9 mai. Cred că fiecare dată și în fiecare an pot să zic că ne îmbunătățim toți – nu numai clasa mea, ci toate clasele. Ne dăm din ce în ce mai mult interesul și încercăm să aducem cât mai multă autenticitate în fiecare an. E foarte tare, eu mă bucur”.

Evenimentul a fost coordonat de membrii Proiectului EPAS – Școli Ambasador ale Parlamentului European și a primit sprijinul mai multor ambasade și consulate europene, precum Germania, Finlanda, Portugalia, Bulgaria și Polonia.

Advertisement

Știri

Doi bărbați s-au luat la bătaie după ce au băut. Unul a fost tăiat și a avut nevoie de îngrijiri medicale

Published

on

Doi bărbați de 29 și 41 de ani s-au luat la bătaie și au fost reținuți de polițiști pentru 24 de ore în centrul de Reținere și Arestare Preventivă Călărași. Incidentul a avut loc pe 21 mai 2024, în jurul orei 13:00, pe fondul consumului de alcool.

În timpul altercației, tânărul a fost rănit cu un obiect tăietor-înțepător în zona abdomenului și a brațelor, suferind leziuni superficiale. El a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, dar a refuzat să depună plângere penală.

Polițiștii s-au sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe. Sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași, cei doi bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore și introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Călărași, potrivit Canal Sud.

Advertisement
Continue Reading

Știri

O stradă din municipiul Călărași a rămas fără apă. Echipele de intervenție Ecoaqua sunt la fața locului

Published

on

sursă foto: Dragana_Gordic/Freepik

Ca urmare a unei avarii apărute la rețeaua de apă potabilă de pe strada Macului, furnizarea apei potabile va fi întreruptă către utilizatorii care locuiesc sau își desfășoară activitatea pe tronsonul cuprins între strada Digului și strad Mihai Viteazu din municipiul Călărași, anunță astăzi (25 martie 2024) operatorul de apă și canal Ecoaqua. Timpul estimat de remediere ar fi de trei ore. 

Călărășenii care locuiesc pe strada Macului din municipiul Călărași vor rămâne fără apă timp de aproximativ trei ore din cauza unei avarii apărute la rețea, anunță Ecoaqua. Echipele de intervenție sunt la fața locului și „depun toate eforturile necesare în vederea remedierii avariei în cel mai scurt timp posibil”. 

„Ne cerem scuze pentru neplăcerile provocate și vă mulțumim pentru înțelegere!”, transmite Ecoaqua. 

Advertisement
Continue Reading

Știri

Primăria Municipiului Călărași începe anveloparea blocurilor A1 – A5 din zona Navrom. Contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat

Published

on

Primăria Municipiului Călărași începe anveloparea blocurilor din zona Navrom, de la A1 până la A5, anunță primarul Marius Dulce pe pagina de Facebook. Zilele acestea a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor. „Se schimbă orașul! Ne îndreptăm spre normalitate”, mai precizează Dulce. 

Existența unei asociații de proprietari este un criteriu obligatoriu pentru accesarea fondurilor pentru anvelopări. 

„Susțin înființarea asociațiilor pentru ca imobilele în care locuiți, dragi cetățeni, să fie izolate termic cu zero lei din contribuția dumneavoastră”, transmite primarul. 

 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate