Connect with us

Știri

Toate primăriile din județul Călărași, sancționate de Garda de Mediu

Published

on

Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Călărași a sancționat, în urma unui control de proporții, toate primăriile județului Călărași. Neregulile identificate de comisarii gărzii de mediu s-au oprit la gropile de gunoi amenajate ilegal și a gunoiului existent la marginea localităților. Situația a fost comentată și de vicepreședintele CJ Călărași, Mihăiță Beștea, care spune că situația gestionării deșeurilor este un subiect sensibil. Sursa citată a confirmat faptul că toate cele 55 de UAT ale județului au fost sancționate. Oficialul a mai precizat că măsurile aplicate de către autoritatea de control au fost dure, susținând că, la prima întâlnire ar fi trebuit să se stabilească un avertisment.

comisar-șef al Gărzii de Mediu Călărași, Marian Borondel [stânga]

comisar-șef al Gărzii de Mediu Călărași, Marian Borondel [stânga] 

În urmă cu doar o lună trei primării din judeţul Călăraşi au fost sancţionate cu suma de 45.000 de lei de Garda Naţională de Mediu pentru modul de colectare a deşeurilor.

“Din partea Consiliului Județean aș vrea să abordăm o temă destul de sensibilă la nivelul județului Călărași, și anume problematica gestionării deșeurilor din județul Călărași. Ieri am primit vizita domnului comisar șef al Gărzii de Mediu Călărași, domnul Marian Borondel, unde împreună cu președintele CJ, Vasile Iliuță, ni s-a adus la cunoștință o serie de probleme pe care Garda de Mediu le-a depistat în urma verificărilor efectuate în toate cele 55 din UAT-uri. Din păcate, toate cele 55 de UAT-uri au fost și sancționate. Din punctul nostru de vedere, ni s-ar fi părut normal ca prima întâlnire a noului comisar șef să se lase cu cel mult avertismente și cu o nouă o optică pe care dumnealui vrea să o implementeze în gestionarea deșeurilor în județul Călărași.” – a declarat în conferința de presă din 24 martie a.c., Mihăiță Beștea, vicepreședinte CJ Călărași

vicepreședinte CJ Călărași Beștea Mihai [foto]

vicepreședinte CJ Călărași Beștea Mihai [foto]

GRUL DE LUCRU , CONSTITUIT LA CĂLĂRAȘI

Prezent la conferința de presă de la sediul PSD Călărași, Mihăiță Beștea a vorbit despre intenția Consiliului Județean Călărași de a construi un grup de lucru format mai multe autorități responsabile de situația deșeurilor din județul Călărași.

“După discuțiile cu domnul președinte Vasile Iliuță și cu domnul comisar șef  Marian Borondel,am hotărât, împreună cu dumnealui, să constituim un grup de lucru format dintr-un reprezentant al Gărzii de Mediu, dintr-un reprezentant la Agenției de Mediu și reprezentanți ai celor doi operatori care operează pe raza județului Călărași. Acest grup de lucru va analiza planul județean de gestionare a deșeurilor, lucru pe care l-am și făcut împreună cu domnul comisar șef, și am depistat o serie de probleme.” – a mai precizat Beștea Mihăiță

JUDEȚUL CĂLĂRAȘI NU COLECTEAZĂ SELECTIV

Județul Călărași se plasează în scenariul negativ al gradului de colectare a deșeurilor. Anul, se colectează între 45% și 70% , adică 10.000 din totalul de 60.000 de tone. Beștea a precizat că există multe dificultăți la acest capitol.

“Cea mai importantă dintre ele este aceea că la nivelul județului Călărași nu se colectează selectiv cantitatea pe care ne-am propus-o și suntem mult sub cantitatea pe care ne-am asumat-o prin acest plan județean de gestionare a deșeurilor. Am hotărât să facem vizite în județ, în fiecare UAT, împreună cu primarul și responsabilii din zonă, pentru a găsi soluții pentru a determina cetățenii să colecteze selectiv. Cu mai multe amănunte pe această temă am să revin ori de câte ori terminăm vizitele în județ și identificăm soluțiile pe care noi le vedem.” – a spus Mihăiță Beștea

Problema deșeurilor din depozite necontrolate, pe teritoriul județului Călărași trebuie rezolvată, iar pentru aceasta este nevoie de implicarea autorităților locale. Asupra acestei idei au convenit, azi, reprezentanții Comisariatului Călărași al Gărzii Naționale de Mediu, Prefecturii, Consiliului Județean și Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Călărași, în timpul unei întâlniri în care s-au discutat problemele din domeniul colectării deșeurilor, care au condus, în ultimele luni, la amendarea tuturor celor 55 de primării din județ, cu 15.000 de lei fiecare.
——————————————
”În Călărași, problema depozitărilor necontrolate de deșeuri a devenit extrem de gravă, iar situația nu mai poate continua în acest fel. Consiliul Județean le-a cerut primăriilor să ia măsuri pentru salubrizarea terenurilor și pentru prevenirea unor noi depozitări. Spre exemplu, una din soluții, în zonele în care depozitele necontrolate sunt formate cu precădere din deșeuri provenite din construcții va fi asocierea mai multor primării, în jurul unei platforme comune și gratuite de depozitare pentru populație, unde resturile din construcții să fie prelucrate în comun, cu ajutorul unor utilaje speciale, iar materialele rezultate să fie utilizate la asfaltarea străzilor din localitățile respective. De asemenea, acolo unde deșeurile vegetale sunt predominante, vor fi achiziționate tocătoare speciale, iar materialul rezultat va fi folosit pentru prepararea compostului necesar în agricultura din județ”, a declarat Marian Borondel, comisar șef al Gărzii de Mediu Călărași.
„Este o primă discuție pe acest subiect foarte sensibil. Colectarea corectă a deșeurilor și protecția mediului în același timp. Încercăm să găsim soluțiile cele mai bune pentru a corecta acolo unde se greșește și de acontinua acolo unde modul de colectare se desfășoară conform”, a declarat Vasile Iliuță, președintele consiliului Județean Călărași.

“Conform planului județean de gestionare a deșeurilor, trebuie să mergem în funcție de tipul de deșeu, de la 45% până la 70% din cantitatea respectivă. De exemplu, pentru deșeurile DEEE cantitatea pe care ne-am asumat-o noi este 45% din total cantitate. La nivelul deșeurilor generate din construcții până la 70% și lista tot continuă. Ar fi trebuit undeva la 60.000 de tone să colectăm selectiv într-un an la nivelul județului. S-au colectat undeva până în 10.000 de tone. Diferența este destul de mare și toate aceste lucruri implică niște costuri suplimentare pe care, din păcate, le suportă cetățeanul sau primăria.” – a subliniat Mihăiță Beștea în cadrul conferinței de presă a PSD Călărași

Anunțuri - Călărași

Anunţ public privind Decizia Etapei de Încadrare

Published

on


Anunţ public privind Decizia Etapei de ÎncadrareMUNICIPIUL CĂLĂRAŞI titular al proiectului „MODERNIZARE ARHITECTURALĂ ŞI PEISAGISTICĂ A SPAŢIILOR VERZI ŞI ZONELOR DE RECREERE DIN MUNICIPIUL CĂLĂRAŞI – PARC DUMBRAVA – PARC DENDROLOGIC” anunţă publicul interesat asupra luării Deciziei Etapei de Încadrare de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Călăraşi, (în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului*), pentru proiectul „MODERNIZARE ARHITECTURALĂ ŞI PEISAGISTICĂ A SPAŢIILOR VERZI ŞI ZONELOR DE RECREERE DIN MUNICIPIUL CĂLĂRAŞI – PARC DUMBRAVA – PARC DENDROLOGIC”, propus a fi amplasat în strada Cornişei + Eroilor Revoluţiei 22 Decembrie 1989, municipiul Călăraşi, judeţul Călăraşi, N.C. 25023, 25024.
1. Proiectul Deciziei de încadrare şi motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului Călărași, din şoseaua Chiciului, nr. 2, judeţul Călăraşi, 910005, în zilele de luni–vineri, între orele 1000–1400, precum şi la următoarea adresă de internet – http://www.anpm.ro/web/apm-calarasi/acordul-de-mediu/
Publicul interesat poate înainta comentarii/observaţii la proiectul deciziei de încadrare în termen de 10 zile de la data publicării anunţului pe pagina de internet a autorităţii competente pentru protecţia mediului Călărași.
2. Publicul interesat poate depune propuneri, în ceea ce priveşte conţinutul raportului privind impactul asupra mediului la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului Călărași din şoseaua Chiciului, nr. 2, Călăraşi, Călăraşi, 910005, în termen de 10 zile de la data publicării anunţului pe pagina de internet a autorităţii competente pentru protecţia mediului Călărași.PREZENTUL ANUNŢ VA FI PUBLICAT ATÂT ÎN PRESĂ CÂT
ŞI LA SEDIUL ADMINISTRAŢIEI LOCALE PE TERITORIUL
CĂREIA SE VA REALIZA PROIECTUL

Continue Reading

Știri

ITM Călărași a amendat Ecoaqua pentru o postare pe Facebook

Published

on

Scandalul dintre ITM Călărași și Ecoaqua ia amploare! După vorbele grele pe care Eduard Grama le-a spus despre Nicolae Dumitru, reacția acestuia nu întârzie să apară: amendă pentru o postare pe Facebook.  Amendă+bătaie, sau doar amendă?! Amendă.

Vorbim despre o sancțiune aplicată de Inspectoratul Teritorial de Muncă din Călărași, care a efectuat un control asupra operatorului Ecoaqua în urma unei postări pe Facebook. Sentimentele celor doi sunt mai vechi. Cât despre ultimul episod, totul ar fi pornit din cauza unor declarații pe care Eduard Grama le-a făcut la adresa lui Nicolae Dumitru, nimeni altul decât inspectorul-șef al ITM Călărași, fostul subprefect PNL. 

Controlul inspectorilor în muncă a venit după ce, pe o pagina de Facebook denumită “Ecoaqua Călărași” au apărut mai multe fotografii în care se prezintă situația avariei de pe strada Belșugului din municipiul Călărași, zona blocului K7 și condițiile în care salariații munceau.

Preocupați de siguranța salariaților ECOAQUA, inspectorii ITM au găsit pe Facebook, întâmplător sau nu, postarea cu pricina și s-au autosesizat. 

În comunicatul de presă remis astăzi redacției noastre sunt prezentate mai multe fotografii și capturi de ecran realizate de pe un dispozitiv mobil care prezintă condițiile de muncă ale salariaților ECOAQUA.

  • În urma celor constatate, au fost dispuse măsuri şi sancţiuni.
  • ITM Călărași a mai  că primește amenințări din partea unor agenți economici.

“Contrar tuturor ameninţărilor şi insinuărilor lansate de unii agenţi economici, ITM Călăraşi îşi va desfăşura activitatea cu probitate şi profesionalism, având ca principal obiectiv aplicarea prevederilor legale(…).”

“ITM Călăraşi s-a autosesizat ca urmare a publicării pe o pagină de socializare a unor imagini din care rezultă, fără echivoc, că securitatea şi sănătatea în muncă a lucrătorilor care efectuau intervenţii asupra reţelei de alimentare cu apă, este pusă în pericol grav.” – se arată în comunicatul ITM.

REDĂM INTEGRAL COMUNICATUL DE PRESĂ AL ITM CĂLĂRAȘI

Ca urmare a informaţiilor eronate şi tendeţioase apărute în presa locală, ITM Călăraşi face următoarele precizări:

Inspecţia Muncii îşi desfăşoară activitatea în baza Legii 108/1999 şi acţionează pentru asigurarea protecţiei sociale a muncii, în baza prevederilor art. 41 din Constituţia României, republicată, şi, respectiv, a prevederilor Convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii nr. 81/1947 privind inspecţia muncii în industrie şi comerţ, ratificată prin  Decretul Consiliului de Stat nr. 284/1973 şi ale Convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii nr. 129/1969 privind inspecţia muncii în agricultură, ratificată prin Decretul Consiliului de Stat nr. 83/1975.

Inspecţia Muncii îndeplineşte funcţia de autoritate de stat, prin care asigură exercitarea controlului în domeniile relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă şi supravegherii pieţei.

ITM Călăraşi s-a autosesizat ca urmare a publicării pe o pagină de socializare a unor imagini din care rezultă, fără echivoc, că securitatea şi sănătatea în muncă a lucrătorilor care efectuau intervenţii asupra reţelei de alimentare cu apă, este pusă în pericol grav. La faţa locului, inspectorii ITM Călăraşi au constatat că unitatea care efectua lucrările nu a luat măsuri de protecţie conform naturii lucrărilor executate pe şantierul mobil din strada Belşugului, zona Bloc K, Călăraşi, Jud. Călăraşi. Niciunul dintre lucrătorii prezenţi pe şantier nu purta, în totalitate, echipamentul individual de protecţie adecvat tipului de activitate desfăşurată.

De asemenea, unitatea responsabilă cu efectuarea lucrărilor nu a asigurat amplasarea echipamentelor de muncă folosite pe şantier, tractor cu remorcă, astfel încât să se evite răsturnarea ori căderea acestora în gropile tehnologice săpate pentru efectuarea intervenţiei.

În urma celor constatate, au fost dispuse măsuri şi sancţiuni, deoarece securitatea şi sănătatea în muncă a lucrătorilor, trebuie să constituie obiectivul principal al oricărui angajator.

Contrar tuturor ameninţărilor şi insinuărilor lansate de unii agenţi economici, ITM Călăraşi îşi va desfăşura activitatea cu probitate şi profesionalism, având ca principal obiectiv aplicarea prevederilor legale, generale şi speciale, în domeniile relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă  a lucrătorilor precum şi supravegherii pieţei.

INSPECTOR ŞEF,

DUMITRU NICOLAE

Continue Reading

Știri

Satul Dor Mărunt a inaugurat sala de sport

Published

on

Proiectul sălii de sport din satul Dor Mărunt a început în toamna anului 2020 și a fost realizat prin Compania Națională de Investiții. Investiția realizată în localitatea călărășeană s-a aflat pe lista investițiilor realizate pe baza proiectului pilot Sălă de educație fizică școlară”, din Subprogramul „Săli de sport”– Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, derulat de Compania Națională de Investiții.
“A avut loc recepția construcției Sălii de educație fizică școlară de la Școala Gimnaziala nr. 1 Dor Marunt Sat – Corp B. Mulțumim Companiei Naționale de Investiții pentru finanțarea obiectivului, mulțumim constructorului pentru profesionalismul de care a dat dovadă (construcția a fost finalizată înainte de termen). De acum înainte orele de sport se vor desfășura în condiții mult mai bune. In perioada următoare vom depune cereri de finanțare pentru încă două săli de sport: Școala Gimnazială Dor Marunt Gară și Școala Gimnazială Dâlga Gară.” – a scris primarul din comuna Dor Mărunt, Ion Iacomi.

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.

error: Conținutul site-ului Călărași PRESS este protejat de dreputuri de autor. Toate dreputile rezervate către © Cătălin COJOCARU. Pentru preluare informațiilor și a conținutului, ne puteți contacta la 0735.128.255 sau la catalin@calarasipress.ro