Connect with us

Știri

Toate primăriile din județul Călărași, sancționate de Garda de Mediu

Published

on

Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Călărași a sancționat, în urma unui control de proporții, toate primăriile județului Călărași. Neregulile identificate de comisarii gărzii de mediu s-au oprit la gropile de gunoi amenajate ilegal și a gunoiului existent la marginea localităților. Situația a fost comentată și de vicepreședintele CJ Călărași, Mihăiță Beștea, care spune că situația gestionării deșeurilor este un subiect sensibil. Sursa citată a confirmat faptul că toate cele 55 de UAT ale județului au fost sancționate. Oficialul a mai precizat că măsurile aplicate de către autoritatea de control au fost dure, susținând că, la prima întâlnire ar fi trebuit să se stabilească un avertisment.

comisar-șef al Gărzii de Mediu Călărași, Marian Borondel [stânga]

comisar-șef al Gărzii de Mediu Călărași, Marian Borondel [stânga] 

În urmă cu doar o lună trei primării din judeţul Călăraşi au fost sancţionate cu suma de 45.000 de lei de Garda Naţională de Mediu pentru modul de colectare a deşeurilor.

„Din partea Consiliului Județean aș vrea să abordăm o temă destul de sensibilă la nivelul județului Călărași, și anume problematica gestionării deșeurilor din județul Călărași. Ieri am primit vizita domnului comisar șef al Gărzii de Mediu Călărași, domnul Marian Borondel, unde împreună cu președintele CJ, Vasile Iliuță, ni s-a adus la cunoștință o serie de probleme pe care Garda de Mediu le-a depistat în urma verificărilor efectuate în toate cele 55 din UAT-uri. Din păcate, toate cele 55 de UAT-uri au fost și sancționate. Din punctul nostru de vedere, ni s-ar fi părut normal ca prima întâlnire a noului comisar șef să se lase cu cel mult avertismente și cu o nouă o optică pe care dumnealui vrea să o implementeze în gestionarea deșeurilor în județul Călărași.” – a declarat în conferința de presă din 24 martie a.c., Mihăiță Beștea, vicepreședinte CJ Călărași

vicepreședinte CJ Călărași Beștea Mihai [foto]

vicepreședinte CJ Călărași Beștea Mihai [foto]

GRUL DE LUCRU , CONSTITUIT LA CĂLĂRAȘI

Prezent la conferința de presă de la sediul PSD Călărași, Mihăiță Beștea a vorbit despre intenția Consiliului Județean Călărași de a construi un grup de lucru format mai multe autorități responsabile de situația deșeurilor din județul Călărași.

„După discuțiile cu domnul președinte Vasile Iliuță și cu domnul comisar șef  Marian Borondel,am hotărât, împreună cu dumnealui, să constituim un grup de lucru format dintr-un reprezentant al Gărzii de Mediu, dintr-un reprezentant la Agenției de Mediu și reprezentanți ai celor doi operatori care operează pe raza județului Călărași. Acest grup de lucru va analiza planul județean de gestionare a deșeurilor, lucru pe care l-am și făcut împreună cu domnul comisar șef, și am depistat o serie de probleme.” – a mai precizat Beștea Mihăiță

JUDEȚUL CĂLĂRAȘI NU COLECTEAZĂ SELECTIV

Județul Călărași se plasează în scenariul negativ al gradului de colectare a deșeurilor. Anul, se colectează între 45% și 70% , adică 10.000 din totalul de 60.000 de tone. Beștea a precizat că există multe dificultăți la acest capitol.

„Cea mai importantă dintre ele este aceea că la nivelul județului Călărași nu se colectează selectiv cantitatea pe care ne-am propus-o și suntem mult sub cantitatea pe care ne-am asumat-o prin acest plan județean de gestionare a deșeurilor. Am hotărât să facem vizite în județ, în fiecare UAT, împreună cu primarul și responsabilii din zonă, pentru a găsi soluții pentru a determina cetățenii să colecteze selectiv. Cu mai multe amănunte pe această temă am să revin ori de câte ori terminăm vizitele în județ și identificăm soluțiile pe care noi le vedem.” – a spus Mihăiță Beștea

Problema deșeurilor din depozite necontrolate, pe teritoriul județului Călărași trebuie rezolvată, iar pentru aceasta este nevoie de implicarea autorităților locale. Asupra acestei idei au convenit, azi, reprezentanții Comisariatului Călărași al Gărzii Naționale de Mediu, Prefecturii, Consiliului Județean și Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Călărași, în timpul unei întâlniri în care s-au discutat problemele din domeniul colectării deșeurilor, care au condus, în ultimele luni, la amendarea tuturor celor 55 de primării din județ, cu 15.000 de lei fiecare.
––––––––––––––
”În Călărași, problema depozitărilor necontrolate de deșeuri a devenit extrem de gravă, iar situația nu mai poate continua în acest fel. Consiliul Județean le-a cerut primăriilor să ia măsuri pentru salubrizarea terenurilor și pentru prevenirea unor noi depozitări. Spre exemplu, una din soluții, în zonele în care depozitele necontrolate sunt formate cu precădere din deșeuri provenite din construcții va fi asocierea mai multor primării, în jurul unei platforme comune și gratuite de depozitare pentru populație, unde resturile din construcții să fie prelucrate în comun, cu ajutorul unor utilaje speciale, iar materialele rezultate să fie utilizate la asfaltarea străzilor din localitățile respective. De asemenea, acolo unde deșeurile vegetale sunt predominante, vor fi achiziționate tocătoare speciale, iar materialul rezultat va fi folosit pentru prepararea compostului necesar în agricultura din județ”, a declarat Marian Borondel, comisar șef al Gărzii de Mediu Călărași.
„Este o primă discuție pe acest subiect foarte sensibil. Colectarea corectă a deșeurilor și protecția mediului în același timp. Încercăm să găsim soluțiile cele mai bune pentru a corecta acolo unde se greșește și de acontinua acolo unde modul de colectare se desfășoară conform”, a declarat Vasile Iliuță, președintele consiliului Județean Călărași.

„Conform planului județean de gestionare a deșeurilor, trebuie să mergem în funcție de tipul de deșeu, de la 45% până la 70% din cantitatea respectivă. De exemplu, pentru deșeurile DEEE cantitatea pe care ne-am asumat-o noi este 45% din total cantitate. La nivelul deșeurilor generate din construcții până la 70% și lista tot continuă. Ar fi trebuit undeva la 60.000 de tone să colectăm selectiv într-un an la nivelul județului. S-au colectat undeva până în 10.000 de tone. Diferența este destul de mare și toate aceste lucruri implică niște costuri suplimentare pe care, din păcate, le suportă cetățeanul sau primăria.” – a subliniat Mihăiță Beștea în cadrul conferinței de presă a PSD Călărași

Advertisement

Știri

Primele imagini de la accidentul din Șoldanu. Pompierii au activat Planul Roșu de intervenție

Published

on

Accident rutier in comuna Soldanu

În această după amiază În jurul orei 18.25 a avut loc un accident rutier în care au fost implicate două autovehicule, respectiv 8 persoane, 3 într-un autovehicul, 5 în celalalt.
La ora 18.28 fost activat Planul Roșu de intervenţie În zona Oltenița, fiind prealertate celelalte subunităţi din apropiere.


S-au deplasat rapid la locul intervenţiei o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD de la garda Budești și o autospecială Smurd de la Detaşamentul Oltenița, dar și patru ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță.
Din cele opt persoane, doar trei victime prezentau TCC minor,, dureri abdominale și dureri la nivelul membrelor inferioare, celelalte cinci persoane nu aveau nevoie de îngrijiri medicale.
La ora 18.47 s-a dezactivat Planul roșu!Cele 3 persoane cu traumatisme au fost preluate de către echipajele SMURD și SAJ si transportate la unități spitalicești, două dintre acestea la Spitalul din municipiul Oltenița și una la un spital din Capitală.
Celelalte 5 persoane, fără mărci traumatice evidente au rămas la locul intervenţiei.

Purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Barbu Știrbei al județului Călărași
Plutonier adjutant șef Tătăranu Ștefan-Ovidiu

Advertisement
Continue Reading

Știri

Consiliul Local al Municipiului Călărași a fost convocat în ședință ordinară. Vezi subiectele de pe ordinea de zi

Published

on

Consilierii locali ai municipiului Călărași au fost convocați în ședință ordinară, care va avea loc joi, 29 februarie. Întrunirea se va desfășura în sala de ședințe a Consiliului Local Călărași și prin mijloace electronice, începând cu ora 16.30. Printre subiectele de pe ordinea de zi se află și rectificarea bugetului propriu al municipiului Călărași din 2024. 

Ordinea de zi este următoarea:

 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Lotizare construire locuinţe”, situat în municipiul Călăraşi, Aleea Dumbrava Minunată, nr. 21, nr. cadastral 34409, 34410, 34411, judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune pentru imobilul ,,Casa Deculescu”, imobil situat în municipiul Călăraşi, strada Bucureşti, nr. 219 (fost 181), judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Statutului Municipiului Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Metodologiei de lucru în vederea acordării ajutoarelor de urgenţă din bugetul local şi a listei cu ,,situaţiile deosebite” în care se acordă ajutoare de urgenţă.
 • Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului local al municipiului Călăraşi în cadrul Comisiei Judeţene privind Incluziunea Socială constituită la nivelul Instituţiei Prefectului – Judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind majorarea taxei de salubrizare datorată de utilizatori, persoane fizice, fără contract încheiat cu operatorul serviciului de salubrizare.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Listei de prioritate a locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, construite prin Programul A.N.L., în municipiul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind actualizarea chiriei locuinţelor ANL, situate în municipiul Călăraşi, judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind constituirea comisiei de analiză / repartizare a cererilor solicitanţilor pentru atribuirea de terenuri în vederea construirii de locuinţe proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003.
 • Proiect de hotărâre privind modificarea art. 2 din H.C.L. nr. 109/30.07.2020 pentru aprobarea criteriilor de acordare a unui lot de teren privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003.
 • Proiect de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 279/27.11.2023 privind aprobarea repartizării și atribuirii în folosința gratuită a unui lot de teren situat în intravilanul municipiului Călărași cu destinația de construire locuință proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003, domnului Iuga Ionuţ Cătălin.
 • Proiect de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 270/27.11.2023 privind aprobarea repartizării și atribuirii în folosința gratuită a unui lot de teren situat în intravilanul municipiului Călărași cu destinația de construire locuință proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003, doamnei Mugea Florentina Daniela.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea stadiului de înscriere a datelor în registrul agricol pentru semestrul II anul 2023 şi stabilirea măsurilor pentru eficientizarea acestei activităţi.
 • Proiect de hotărâre pentru modificarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 45/25.03.2021 pentru modificarea și completarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Călărași nr. 49/29.03.2018 privind aprobarea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al municipiului Călărași.
 • Proiect de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar de întreţinere al persoanelor vârstnice asistate în Căminul pentru persoane vârstnice ,,Sfântul Antim Ivireanul” Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al municipiului Călărași pe anul 2024.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfinții Împărați Constantin și Elena.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae – Barbu Știrbei.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae – Măgureni.
 • Diverse

Continue Reading

Știri

Călărași: Accident de circulație în Vasilați. Trafic restricționat pe un sens

Published

on

În urma cu puțin timp, pe drumul județean din apropierea localității Vasilați, DJ 301, a avut loc un accident de circulație în care au fost implicate două autoturisme. La fața locului sunt prezente echipaje de poliție și o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță.

foto: Info Trafic Călărași

Continue Reading

Cele mai vizualizate