Connect with us

Știri

Toate primăriile din județul Călărași, sancționate de Garda de Mediu

Published

on

Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Călărași a sancționat, în urma unui control de proporții, toate primăriile județului Călărași. Neregulile identificate de comisarii gărzii de mediu s-au oprit la gropile de gunoi amenajate ilegal și a gunoiului existent la marginea localităților. Situația a fost comentată și de vicepreședintele CJ Călărași, Mihăiță Beștea, care spune că situația gestionării deșeurilor este un subiect sensibil. Sursa citată a confirmat faptul că toate cele 55 de UAT ale județului au fost sancționate. Oficialul a mai precizat că măsurile aplicate de către autoritatea de control au fost dure, susținând că, la prima întâlnire ar fi trebuit să se stabilească un avertisment.

comisar-șef al Gărzii de Mediu Călărași, Marian Borondel [stânga]

comisar-șef al Gărzii de Mediu Călărași, Marian Borondel [stânga] 

În urmă cu doar o lună trei primării din judeţul Călăraşi au fost sancţionate cu suma de 45.000 de lei de Garda Naţională de Mediu pentru modul de colectare a deşeurilor.

„Din partea Consiliului Județean aș vrea să abordăm o temă destul de sensibilă la nivelul județului Călărași, și anume problematica gestionării deșeurilor din județul Călărași. Ieri am primit vizita domnului comisar șef al Gărzii de Mediu Călărași, domnul Marian Borondel, unde împreună cu președintele CJ, Vasile Iliuță, ni s-a adus la cunoștință o serie de probleme pe care Garda de Mediu le-a depistat în urma verificărilor efectuate în toate cele 55 din UAT-uri. Din păcate, toate cele 55 de UAT-uri au fost și sancționate. Din punctul nostru de vedere, ni s-ar fi părut normal ca prima întâlnire a noului comisar șef să se lase cu cel mult avertismente și cu o nouă o optică pe care dumnealui vrea să o implementeze în gestionarea deșeurilor în județul Călărași.” – a declarat în conferința de presă din 24 martie a.c., Mihăiță Beștea, vicepreședinte CJ Călărași

vicepreședinte CJ Călărași Beștea Mihai [foto]

vicepreședinte CJ Călărași Beștea Mihai [foto]

GRUL DE LUCRU , CONSTITUIT LA CĂLĂRAȘI

Prezent la conferința de presă de la sediul PSD Călărași, Mihăiță Beștea a vorbit despre intenția Consiliului Județean Călărași de a construi un grup de lucru format mai multe autorități responsabile de situația deșeurilor din județul Călărași.

„După discuțiile cu domnul președinte Vasile Iliuță și cu domnul comisar șef  Marian Borondel,am hotărât, împreună cu dumnealui, să constituim un grup de lucru format dintr-un reprezentant al Gărzii de Mediu, dintr-un reprezentant la Agenției de Mediu și reprezentanți ai celor doi operatori care operează pe raza județului Călărași. Acest grup de lucru va analiza planul județean de gestionare a deșeurilor, lucru pe care l-am și făcut împreună cu domnul comisar șef, și am depistat o serie de probleme.” – a mai precizat Beștea Mihăiță

JUDEȚUL CĂLĂRAȘI NU COLECTEAZĂ SELECTIV

Județul Călărași se plasează în scenariul negativ al gradului de colectare a deșeurilor. Anul, se colectează între 45% și 70% , adică 10.000 din totalul de 60.000 de tone. Beștea a precizat că există multe dificultăți la acest capitol.

„Cea mai importantă dintre ele este aceea că la nivelul județului Călărași nu se colectează selectiv cantitatea pe care ne-am propus-o și suntem mult sub cantitatea pe care ne-am asumat-o prin acest plan județean de gestionare a deșeurilor. Am hotărât să facem vizite în județ, în fiecare UAT, împreună cu primarul și responsabilii din zonă, pentru a găsi soluții pentru a determina cetățenii să colecteze selectiv. Cu mai multe amănunte pe această temă am să revin ori de câte ori terminăm vizitele în județ și identificăm soluțiile pe care noi le vedem.” – a spus Mihăiță Beștea

Problema deșeurilor din depozite necontrolate, pe teritoriul județului Călărași trebuie rezolvată, iar pentru aceasta este nevoie de implicarea autorităților locale. Asupra acestei idei au convenit, azi, reprezentanții Comisariatului Călărași al Gărzii Naționale de Mediu, Prefecturii, Consiliului Județean și Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Călărași, în timpul unei întâlniri în care s-au discutat problemele din domeniul colectării deșeurilor, care au condus, în ultimele luni, la amendarea tuturor celor 55 de primării din județ, cu 15.000 de lei fiecare.
––––––––––––––
”În Călărași, problema depozitărilor necontrolate de deșeuri a devenit extrem de gravă, iar situația nu mai poate continua în acest fel. Consiliul Județean le-a cerut primăriilor să ia măsuri pentru salubrizarea terenurilor și pentru prevenirea unor noi depozitări. Spre exemplu, una din soluții, în zonele în care depozitele necontrolate sunt formate cu precădere din deșeuri provenite din construcții va fi asocierea mai multor primării, în jurul unei platforme comune și gratuite de depozitare pentru populație, unde resturile din construcții să fie prelucrate în comun, cu ajutorul unor utilaje speciale, iar materialele rezultate să fie utilizate la asfaltarea străzilor din localitățile respective. De asemenea, acolo unde deșeurile vegetale sunt predominante, vor fi achiziționate tocătoare speciale, iar materialul rezultat va fi folosit pentru prepararea compostului necesar în agricultura din județ”, a declarat Marian Borondel, comisar șef al Gărzii de Mediu Călărași.
„Este o primă discuție pe acest subiect foarte sensibil. Colectarea corectă a deșeurilor și protecția mediului în același timp. Încercăm să găsim soluțiile cele mai bune pentru a corecta acolo unde se greșește și de acontinua acolo unde modul de colectare se desfășoară conform”, a declarat Vasile Iliuță, președintele consiliului Județean Călărași.

„Conform planului județean de gestionare a deșeurilor, trebuie să mergem în funcție de tipul de deșeu, de la 45% până la 70% din cantitatea respectivă. De exemplu, pentru deșeurile DEEE cantitatea pe care ne-am asumat-o noi este 45% din total cantitate. La nivelul deșeurilor generate din construcții până la 70% și lista tot continuă. Ar fi trebuit undeva la 60.000 de tone să colectăm selectiv într-un an la nivelul județului. S-au colectat undeva până în 10.000 de tone. Diferența este destul de mare și toate aceste lucruri implică niște costuri suplimentare pe care, din păcate, le suportă cetățeanul sau primăria.” – a subliniat Mihăiță Beștea în cadrul conferinței de presă a PSD Călărași

Știri

Mecanic reținut după ce a vândut mașina clientului

Published

on

Reținuți de polițiști pentru abuz de încredere, complicitate la abuz de încredere și uzul de fals

La data de 29 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciul de Investigații Criminale au fost sesizați prin plângere, de către un bărbat, cu privire la faptul că la începutul lunii noiembrie 2022 a încredințat autoturismul proprietate personală, unui mecanic, pentru a-i efectua unele reparații, ulterior, autoturismul a fost vândut altor persoane despre care nu are cunoștință, fiindu-i astfel cauzat un prejudiciu de 20.000 de euro.

          În fapt, la data de 03 noiembrie a.c., persoana vătămată a încredințat autoturismul, unui bărbat, de 36 de ani, din municipiul Constanța, de profesie mecanic, pentru efectuarea unor reparații.

Ulterior, bărbatul, de 36 de ani, a refuzat să îi înapoieze autoturismul, acesta fiind înstrăinat cu sprijinul unui tânăr de 27 de ani, împreună cu care a procedat la încheierea propriu-zisă a mai multor contracte de vânzare/cumpărare a autoturismului.

De asemenea, în activitatea lor infracțională au falsificat ștampilele mai multor primării, pentru a introduce autoturismul în circuitul legal, în vederea valorificării în afara țării.

În urma investigațiilor efectuate și activităților de cercetare penală desfășurate, autoturismul a fost localizat în județul Constanța, fiind ridicat și restituit persoanei vătămate.

        La data de 07.12.2022, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au pus în aplicare două mandate de aducere, persoanele fiind conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, iar în urma audierilor, față de cei doi a fost dispusă măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, acesția fiind cercetați pentru abuz de încredere, complicitate la abuz de încredere și uzul de fals.

Continue Reading

Știri

Autobuze electrice și stații încărcare rapidă pentru municipiul Călărași

Published

on

Astăzi, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, dl. Cseke Attila, a semnat contractul de finanţare, prin componenta C10 – Fondul Local, Investiția I.1.1. Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziția de vehicule nepoluante) din Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru proiectul ”Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public”, depus de Primăria Municipiului Călăraşi.

Proiectul, care vizează operaționalizarea transportului public local la nivelul Zonei Urbane Funcționale a Municipiului Călărași, presupune investiții de modernizare a condițiilor de transport metropolitan și creșterea accesibilității acestuia, așa cum au fost acestea identificate în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Zonei Urbane Funcționale Călărași, însemnând:

 • Autobuze electrice (10 m) dotate – 9 buc.
 • Stații de încărcare rapidă pe traseul autobuzelor electrice – 3 buc.
 • Stații de încărcare standard în autobaza de transport public – 9 buc.
 • Lucrări pentru amplasarea și instalarea stațiilor de încărcare rapidă pe traseul autobuzelor electrice
 • Lucrări pentru amplasarea și instalarea stațiilor de încărcare standard în autobaza de transport public
 • Lucrări de construcţii pentru branşarea punctelor/stațiilor de reîncărcare a autobuzelor electrice.

Activități de proiectare (pentru stațiile de încărcare vehicule electrice) – cheltuieli pentru documentaţii suport şi obținere avize, acorduri, autorizații.

Valoarea investiției „Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public”, a cheltuielilor legate de acest proiect şi a acordului de parteneriat aferent, încheiat cu UAT Cuza Vodă, este de 21.531.889,80 lei fără TVA / 25.622.948,86 lei cu TVA;

Valoarea stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice este de 5.784.172,50 lei fără TVA / 6.883.165,28 lei cu TVA;

Valoarea totală a proiectului este 27.316.062,30 lei fără TVA / 32.506.114,14 lei cu TVA.

Valoarea TVA, în cuatum de 4.091.059,06 lei, va fi asigurată de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Sumele reprezentând cheltuieli neeligibile și/sau conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului, aferente activităților Municipiului Călărași din proiect, dar care sunt absolut necesare pentru implementarea proiectului în condiții optime vor fi susținute din bugetul local al Municipiului Călărași (Lider de Parteneriat).

Continue Reading

Știri

Surse: Niciun candidat nu a promovat examenul de inspector-șef la IPJ Călărași

Published

on

Surprinzător sau nu, niciunul dintre cei cinci candidați înscriși pentru susținerea examenului privind ocuparea funcției de inspector-șef al IPJ Călărași nu a promovat concursul.  Potrivit unor surse demne de încredere din M.A.I., doi dintre candidați au obținut note de 3 și de 5, punctaj insuficient pentru promovarea acestui examen, minimul fiind de 7 puncte, iar restul de trei nu s-au prezentat.

Prezenți:

 • Dumitrașcu Petronel – 5,43;
 • Gheorghe Marian – 3,06;

Neprezentați:

 • Deacu Emil – neprezentat;
 • Petre Ștefan  -neprezentat;
 • Ivan Georgel- Cristian -neprezentat;

La conducerea Inspectoratului de Poliției Județean Călărași va rămâne Dumitrașcu Petronel.

 

 

Continue Reading

Cele mai accesate articole