Connect with us

Știri

Stația de pompare apă irigații de la Gălățui, km 388 a fost modernizată. Guvernul PSD continuă investițiile în agricultură

 

„Începând de astăzi, 5 aprilie, județul nostru beneficiază din plin de punerea în funcțiune a lucrărilor executate pentru obiectivul de investiții ”Modernizarea stației de pompare de irigații SPA km 388 – navele 2, 3 din amenajarea Gălățui Călărași. Aceste lucrări, care fuseseră contractate pentru 30 de luni, au fost finalizate în doar 17 luni.

 

Prin această investiție, suprafața posibil de irigat se ridică la 20.000 hectare.
Inaugurarea a avut loc în prezența președintelui Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, și a ministrului Agriculturii, domnul Petre Daea.


În timpul celor doi ani de guvernare PSD, rețeaua de irigații națională a fost extinsă de la 374.000 de hectare la 1,4 milioane de hectare. Este o performanță care a fost posibilă atât datorită creșterii economice pe care România a cunoscut-o în ultimii doi ani consecutiv, dar și datorită preocupării guvernului PSD pentru agricultură și pentru fermieri.

Mai mult, agricultura este un domeniu care anul trecut ne-a adus venituri de peste 4 miliarde de Euro din exportul de produse. Preocuparea guvernului PSD pentru agricultură și pentru creșterea producției agricole prin aceste investiții în modernizarea rețelei de irigații are însă un fundament mult mai important – asigurarea consumului din producția internă. În acest fel românii vor putea pune pe masă produse sănătoase, produse care au gustul pe care cu toții îl știam în copilărie, evitându-se importul de produse din străinătate, recunoscute mai degrabă pentru dublul standard de calitate între țări diferite din Uniunea Europeană decât pentru gustul lor.
Sunt vești extrem de bune pentru județul nostru, pentru călărășeni și pentru toți românii. Sunt vești bune aduse de o guvernare care a început să performeze economic în beneficiul tuturor.”

Advertisement

Liviu Dragnea i-a solicitat ministrului Daea o iniţiativă privind TVA 5% la produsele bio şi tradiţionale româneşti

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, ca măsură de sprijin pentru fermierii români, elaborarea unei iniţiative, sub forma unei legi sau a unei ordonanţe de urgenţă, privind reducerea TVA la 5% pentru produsele bio şi tradiţionale româneşti şi a anunţat că măsura urmează să fie adoptată până la finalul actualei sesiuni parlamentare, potrivit Agerpres

Dragnea i-a solicitat ministrului Daea o iniţiativă privind TVA 5% la produsele bio şi tradiţionale româneşti

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, ca măsură de sprijin pentru fermierii români, elaborarea unei iniţiative, sub forma unei legi sau a unei ordonanţe de urgenţă, privind reducerea TVA la 5% pentru produsele bio şi tradiţionale româneşti şi a anunţat că măsura urmează să fie adoptată până la finalul actualei sesiuni parlamentare, potrivit Agerpres.

“Vreau să vă solicit (către ministrul Agriculturii – n.r.) să discutaţi şi cu domnul Teodorovici zilele următoare, pentru că noi tot vorbim de standarde duble, calitate dublă pentru produsele care intră în România, să vorbim doar despre produsele agroalimentare, nu putem doar să ne plângem, am de gând să iniţiem o lege în sensul ăsta, dar haideţi să începem să şi stimulăm produsele tradiţionale româneşti. Şi eu, nu ştiu dacă o să ne permită Comisia Europeană să mergem cu TVA zero la produse bio sau produse tradiţionale româneşti, dar sigur putem merge la 5%, ca să putem să stimulăm. (…) Cel puţin până la sfârşitul sesiunii parlamentare trebuie să fie în vigoare, în partea a doua a anului să fie în vigoare asta”, a declarat Liviu Dragnea, vineri, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o în judeţul Călăraşi.

Advertisement

El a precizat că reducerea TVA la 5% pentru produsele bio şi tradiţionale este doar una dintre măsurile avute în vedere de social-democraţi. “Este una din măsuri, este un program complex, lucrăm la el, pentru că nu vreau să stăm în situaţia în care doar ne plângem ce ne fac străinii şi noi nu facem nimic”.

 

“E un program complex, este o măsură din programul ăsta, o să-l prezentăm pe măsură ce urmează să fie făcut, ca să nu vorbim aşa”, a completat Dragnea.

Totodată, liderul PSD i-a cerut ministrului Agriculturii să elaboreze un plan de înfiinţare a unui lanţ de magazine în care producătorii români să-şi desfacă produsele bio sau tradiţionale prin Casa Română de Comerţ.

“Este Casa Română de Comerţ care a fost înfiinţată (…), i-aţi alocat şi bani pentru început, urmează să-i mai măriţi şi capitalul social. Casa de Comerţ şi depozite şi centre de colectare şi centre de procesare, la nivel de microfabrici în anumite zone în funcţie de specific şi, de asemenea, magazine, desfacere, pentru că cel mai bine este să le dăm posibilitatea fermierilor, producătorilor români, să aibă unde să-şi vândă marfa, să intre într-o concurenţă corectă, măcar în ţara lor, că afară oricum nu au nicio şansă, au multe piedici”, a declarat Dragnea.

Întrebat dacă înfiinţarea unui astfel de lanţ de magazine nu ar afecta economia de piaţă, preşedintele PSD a spus: “De ce ? De ce ar putea afecta economia de piaţă ?”.

Advertisement

Jurnaliştii au spus că se poate ajunge la situaţia în care statul să vândă produsele provenite de la fermieri la un preţ mai mic decât cel din piaţă, iar Dragnea a precizat: “Este o companie cu acţionar statul român, funcţionează după aceleaşi reguli ca o companie care este privată”.

“Economia de piaţă din România nu este cumva afectată de aceste cvasimonopoluri, când fermierii români au şanse foarte, foarte mici să-şi vândă produsele cât de cât rentabil ? Asta nu ne interesează ? Nu este afectată economia de piaţă, dimpotrivă, este susţinută şi încurajată. Concurenţă mai mare înseamnă produse mai bune şi mai ieftine”, a mai spus liderul PSD.

Liviu Dragnea a făcut declaraţiile în cadrul vizitei pe care a efectuat-o în judeţul Călăraşi la sistemul de irigaţii din cadrul Amenajării Gălăţui Călăraşi, alături de ministrul Agriculturii, Petre Daea.

În timpul vizitei, Dragnea i-a mai cerut ministrului Agriculturii să elaboreze un plan pentru implementarea de-a lungul canalelor de irigaţii a unor “agregate, instalaţii pe bază de energie fotovoltaică cu mici pompe, de capacitate mică, ca să se poată iriga de-a lungul canalelor de irigaţii suprafeţe pentru legumicultură, irigaţii prin picătură”.

“Vă garantez, dacă veţi face lucrul ăsta, foarte mulţi români vor începe să-şi înfiinţeze culturi de legume pe lângă canale. (…) Potenţialul este foarte mare”, a afirmat liderul PSD.

Advertisement

Pentru mine, dumneata ești cel mai bun ministru din Guvern”

Liviu Dragnea l-a lăudat pe Petre Daea pentru că a reabilitat vechile sisteme și l-a anunțat că din acest motiv va avea mai mult de muncă, inclusiv la complexul de irigații Siret-Bărăgan.

Pentru mine, dumneata ești în continuare cel mai bun ministru din Guvern. Dar, de-aia o să și primești mai mult de lucru. Mai aveți canale pentru aproape 1 milion de hectare pe care trebuie să le reabilităm. Vreau până în toamnă să ne prezentați programul, să nu pierdem timp. De Siret-Bărăgan se vorbește de mulți ani în România, este un vis vechi al nostru, al tuturor. În martie 2020 începem lucrările. În total, suprafața care va deveni irigabilă datorită realizării sistemului de irigații Siret-Bărăgan va fi în jur de 600.000 de hectare, a declarat liderul social-democraților.

 

Liviu Dragnea a mai precizat că timp de 20 de ani, sistemul de irigații al României a fost lăsat în paragină, iar după guvernarea Năstase „s-a ales praful” de el.

Stația Gălățui din Călărași va iriga 20.000 de hectare de culturi. A costat 17,2 milioane de lei și face parte din investițiile Programului Național de Irigații, al cărui obiectiv este reabilitarea a peste 2 milioane de hectare de teren agricol.

Advertisement

 

Știri

Lucrările de dragare pe brațul Borcea au fost sistate din cauza scăderii nivelului Dunării

Lucrările de dragare pe brațul Borcea au fost sistate temporar, din cauza scăderii accentuate a nivelului apelor Dunării, informează Consiliul Judeţean Călăraşi.

Conform declarației lui Alexandru Drăgulin, șeful Agenției Căi Navigabile Călărași, „nivelul apei a coborât sub limita necesară pentru ca navele să poată lucra în condiții normale. Datorită pescajului mic, nava nu se poate încărca cu nisip și nu îl poate transporta. Lucrările vor putea fi reluate doar când Dunărea va ajunge la cota de +100 cm, ceea ce, din păcate, nu se va întâmpla prea curând.”

Intervenția planificată prevede utilizarea a două nave: dragă „Comana”, care va perfora fundul brațului acolo unde este depus un strat gros de nisip, și nava „Cernavodă”, care va aspira și transporta nisipul dislocat. Scopul este refacerea adâncimilor necesare pentru circulația sigură a navelor, în conformitate cu standardele Comisiei Dunării.

Lucrările au început la sfârșitul lunii mai, după sosirea navei „Cernavodă” în portul Călărași, și au fost desfășurate în zona kilometrilor fluviali 90 – 100, conform Avizului către Navigatori emis de Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați.

Advertisement

Consiliul Județean Călărași reafirmă angajamentul său de a susține toate demersurile menite să asigure navigabilitatea Dunării, să protejeze infrastructura portuară și să valorifice potențialul economic al transportului fluvial în județ.

Continue Reading

Știri

Călărași: Pista de biciclete din Parcul Jirlău s-a surpat la câteva luni după inaugurare. Primăria anunță reparații pe garanție

Pista de biciclete din Parcul Jirlău, una dintre investițiile recente ale Primăriei Călărași, a cedat la doar câteva luni de la finalizare. Crăpăturile întinse pe toată lungimea traseului au dus la decizia autorităților de a interveni de urgență, iar în prezent, pista este în mare parte decopertată, urmând să fie reasfaltată.

Deși lucrarea a fost finalizată relativ recent, calitatea slabă a execuției a devenit evidentă în scurt timp. Problemele de structură și surparea în anumite porțiuni au ridicat semne de întrebare cu privire la modul în care a fost proiectată și realizată această investiție, în special având în vedere proximitatea malului lacului.

Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a transmis că reparațiile nu vor fi suportate din bugetul local, întrucât pista este încă în perioada de garanție.

„Pista de biciclete este în garanție și din acest motiv am cerut reparația pe segmentele care prezintă neconformități. S-a realizat încă o expertiză tehnică a zonei, fiind și malul lacului, iar de săptămâna viitoare începe turnarea asfaltului special”, a precizat edilul.

Acesta a dat asigurări că niciun obiectiv nu va fi refăcut pe cheltuiala primăriei:

Advertisement

„Vreau să înțeleagă toți cetățenii că nimic nu vom reface pe banii noștri, fiecare obiectiv va fi finalizat conform proiectului.”

Lucrările de reparație vor continua în perioada următoare, iar pista de biciclete va rămâne închisă temporar. Municipalitatea nu a anunțat, deocamdată, un termen clar pentru finalizarea reparațiilor.

Această situație ridică din nou întrebări despre calitatea lucrărilor publice și despre modul în care sunt supervizate și recepționate proiectele de infrastructură urbană în Călărași.

Continue Reading

Știri

„Nu punem nici un popic!” Primăria Călărași blocată de… garanție!

De ce arată orașul ca un șantier cu dale sparte și mobilier urban degradat?

Ai trecut prin centrul Călărașiului și ai văzut dale sparte, popici (acele stâlpișori de protecție) dărâmați sau mobilier urban lăsat de izbeliște? Ți-ai zis, probabil: „Ce face primăria? Nu vede nimeni?” Ei bine, surpriză: vede, dar nu poate face nimic.

Primarul Dulce: „Dacă intervenim, pierdem garanția”

Într-o discuție aprinsă din ședința Consiliului Local din 26 iunie 2026, primarul Marius Dulce a explicat de ce nu se repară nimic în unele zone: totul e „în garanție”.

Totul a pornit de la nemulțumirea mai multor consilieri locali, dar și din reclamațiile primite de la cetățeni: „Centrul arată jalnic!” — au spus mai mulți aleși în ședința Consiliului Local Călărași din 26 iunie 2026.

Băncile sunt rupte, dalele de granit crăpate, iar popicii care ar trebui să protejeze trotuarele sunt căzuți sau lipsesc. Cei prezenți au cerut explicații clare: Cine repară? Când? De ce nu se face nimic?

Advertisement

Răspunsul a fost unul care i-a lăsat mască pe mulți: „Nu putem repara nimic. Totul e în garanție!” — a declarat primarul Marius Dulce. Această justificare a declanșat un val de reacții și discuții aprinse despre cât timp trebuie să mai stea orașul „în așteptare”, doar pentru că lucrările sunt „protejate” de garanții contractuale.

Așadar, orice reparație ar însemna pierderea banilor asigurați prin contractele de execuție. În plus, nici în carosabil nu pot face nimic fără aprobări în lanț.

Cetățenii sparg, primăria „notează”

Consilierii au cerut intervenții rapide. Se mătură cioburi, se dărâmă stâlpișori, dar primăria „doar notează”. De ce? Pentru că toate aceste lucrări sunt sub supravegherea firmelor de construcții până la expirarea garanției. Orice reparație făcută de primărie ar însemna că firma nu mai e responsabilă.

„Dacă intru să schimb un popic azi, mâine vine constructorul și zice că l-am stricat eu, nu el,” a explicat primarul.

Și popicii-s cu scandal!

Pe strada București, de exemplu, stâlpii montați sunt considerați prost aleși. Proiectantul „n-a vrut să renunțe la model”. Dulce spune că acum nu mai găsește același tip de popic, iar oamenii se întreabă: „De ce nu puneți alții?”. Răspunsul e același: garanția!

Advertisement

„Bani avem, dar suntem legați de mâini”

E clar că primăria nu duce lipsă de intenții bune sau de bani europeni, dar e blocată într-o capcană birocratică în care „garantia e sfântă”.

Continue Reading