Connect with us

La zi

Roseți: Nicolae Rîjnoveanu – “Tot ce s-a realizat în această comună, s-a datorat faptului că am ținut unii de alții”

Anul 2019 se anunță un an plin de lucruri frumoase pentru comuna Roseți. Primarul social democrat, Nicolae Rîjnoveanu vede o oportunitate de dezvoltare prin modificările Bugetul ce au fost făcute de către Guvern. Am discutat acest subiect, dar și alte lucruri de interes în urmă cu câteva zile, în cadrul unui interviu acordat publicației noastre.

Repoter: Cum apreciați modificările Bugetului ce au fost făcute în Guvernul României?

Nicolae Râjnoveanu: Acest sprijin pe care guvernul îl acordă prin actualul buget comunelor, este foarte binevenit, în condițiile în care am promovat atâtea proiecte și anul acesta se desfășoară atâtea proiecte la nivel de localitate. Pentru oricare dintre noi, primarii, această intervenție pe care o face guvernul este benefică. Încă o dată dovedește că acest guvern știe ce face în țara asta. Am spus mereu că lumea trebuie să aibă răbdare, pentru că nu poți să realizezi nimic în viață, dintr-o dată. Cu răbdare cu calm se pot rezolva problemele și realiza lucruri bune pentru oameni, atât la nivel de țară cât și la nivel de localități.  Vedeți dvs., nu întotdeauna presiunea străzii înseamnă un lucru benefic pentru noi. Nu! Cu calmitate, cu dorința de a face și cu mult discernământ, într-adevăr realizăm lucruri mărețe la nivelul țării. Am spus întotdeauna, că dacă cei 2 factori, cele 2 puteri, de fapt toate instituțiile care conduc această țară, Parlament, Guvern, Președinte…își adu mâna, înseamnă că au ajuns să gândească cu responsabilitate privind normalitatea în această țară. Pentru noi, cei din PSD înseamnă și succes. Înseamnă și dezvoltare, înseamnă tot. Mai mult de atât nu se poate face în acest moment.

A încercat guvernul de nenumărate ori să ne sprijine pe diferite căi. Domnul președinte s-a opus intențiilor bune pe care le-au avut atât guvernul cât și parlamentul…Nu am să înțeleg niciodată ce înseamnă această dezbinare. Ce interese servește? Nu se poate așa ceva…Nu se poate. Tot ce am realizat împreună în această localitate, s-a datorat că am ținut unii de alții…că am fost întotdeauna sprijiniți de locuitori, de cetățeni. Am fost înțeles de Consiliul Județean cât și de Prefectură, Instituții cu responsabilitate față de această localitate. Am fost sprijiniți de consilierii județeni, de presă, toți înțelegând că au responsabilități față de această localitate. Am dovedit că putem face multe lucruri bune. Dacă într-o localitate ca Roseți s-au putut realiza atâtea, nu pot înțelege de ce într-o capitală de țară cum este București…nu s-au putut rezolva tot aceleași probleme. Nu se poate să ne ocupăm numai de spectacole…trebuie să realizăm ceva. Trebuie să punem aparatul de specialitate la treabă. Dacă urmărim altceva și urmărim să aruncăm vina, responsabilitatea în curtea altcuiva, atunci ajungem în situația în care este Bucureștiul…Acesta este adevărul, chiar dacă supăr pe cine nu trebuie…Am mult de lucru în Roseți.

Advertisement

În fiecare lună voi raporta cetățenilor stadiul în care ne aflăm cu lucrările. Vom cheltui cu responsabilitate banii pe care ni-i va da Guvernul. Vom realiza lucrări de calitate, care să reziste anilor. Nu va fi nevoie să mai intervenim asupra lucrărilor. Toate au un grafic de realizare, standarde tehnice ce trebuiesc respectate. Noi, cei ce administrăm localitatea trebuie să o facem cu răspundere față de banul public. Iar guvernului trebuie să-i demonstrăm că cheltuim banii ăștia cu multă chibzuință și discernământ. Lucrări de calitate presupun și folosirea de materiale de calitate care stau la baza realizării de lucrări la infrastructura rutieră de exemplu. Nu cerem nimic în plus, decât să se respecte tehnologia de lucru, materialele din proiecte. În primăvară începem lucrările de asfaltare, pentru a termina toate lucrărilelainfrastructura din localitate. O problemă la care mă gândesc este și realizarea unor trotuare. Dar înainte de acestea trebuie să extind rețeaua de apă și canalizare, după aceea voi realiza trotuare, acolo unde este cazul. Am ambiția ca în acest an să termin proiectarea pentru realizarea lucrărilor de gaze în comună. Măcar studiul de fezabilitate. Eu compar programele cu o garnitură de tren care trec prin gări…Gările sunt toate localitățile din această țară. Dacă în momentul în care trece trenul nu ești cu documentația tehnică în gară nu ai făcut nimic…Asta este situația. Deci noi trebuie să fim cu un pas înainte la ceea ce își dorește guvernul. Trebuie să venim în întâmpinarea ideilor guvernului cu documentația necesară.

Guvernul procedează foarte bine. Nu vreau ca să fac politică ci administrație. Dar sunt obligat să apreciez eforturile acestui guvern.  Este singurul guvern care gândește sau care merge în ritm cu noi…Noi ne gândim la rețeaua de gaze. Guvernul cred că prin PNDL 3 se gândește la solicitările noastre. Nu peste tot se va putea rezolva. Dar acolo unde distanța ar fi până la 15 km. de o magistrală. Guvernul s-a gândit și la veniturile populației dar și la prețul materialului lemnos care este foarte scump…Apoi s-a gândit la mediu…la oprirea defrișărilor…Sunt multe răspunsuri de dat la alte probleme. Poate se va gândi ca și celor cu venituri mici să li se ofere posibilitatea de a avea acces la încălzire cu gaze. Trebuie găsite soluții și pentru cei săraci, pentru familii numeroase cu venituri mici. Cum s-a găsit o soluție pentru prețul la consumul de gaze în mediul urban, poate se vor găsi și soluții pentru mediul rural. Trebuie găsite soluții și petru copiii de la țară, pentru că ei sunt viitorul țării care va avea nevoie de forță de muncă. Comnua roseți este una printre puținele dn județ cu demografie pozitivă. Trebuie să ne gândim la acest lucru. Avem 800 de elevi la școală. La 6400 locuitori.

Astăzi BRCT verifică cum se comportă lucrările ce le-am efectuat prin ei. Au rămas rezultate bune privind munca noastră, chiar dacă pe strada Popescu Oiță. Am fost penalizați cu vreo 70000 euro. Banii nu i-am dus acasă. Vroiam să fac și strada aia. Anul ăsta vreau să investesc și acolo să nu rămână așa. Au fost Gică contra care ne-au contrazis și acum le arăt că nu au avut dreptate. Am multe proiecte. Modernizarea școlilor, sala de sport, trama stradală, canalizarea, apa potabilă vor continua, inclusiv corpul 2 de la Primărie. Am înființat serviciul de apă canal. Spațiul de arhivă trebuie reamplasat. Le voi rezolva.

Banii care i-am primit nu sunt în plus…Anul trecut ne-au luat din excedent vreo 7 miliarde. Dar am înțeles. Vreau să se termine cu arieratele. Să ne întindem cât este plapuma. Să ne documentăm corect, sprijiniți. Anul trecut am înțeles că banii noștrii au  trebuit la alții. Acum vrem să fim ajutați. Oare Capitala s-a întrebat câți navetiști lucrează acolo? Măcar impozitul pe salarii ale navetiștilor să fie repartizați la domiciliile lor. Și ei acolo trebuie să aibă condiții. Alea nu le rezolvă doamna Firea. Asta cer eu ca primar. Să se rezolve ca din profitul acestor oameni să ajungă bani și la noi…

Advertisement
Advertisement

La zi

Ceaiul de rooibos: secretul african pentru slăbire și sănătate

Ceaiul de rooibos, cunoscut și ca „ceai roșu”, este o băutură obținută din frunzele plantei Aspalathus linearis, originară din Africa de Sud. Spre deosebire de ceaiurile tradiționale (negru, verde), rooibos nu conține teină (cafeină), fiind ideal pentru consum la orice oră, inclusiv seara, sau pentru persoane sensibile la cofeină, precum copiii sau femeile însărcinate.

Beneficii pentru sănătate și slăbire – Ceaiul de rooibos este bogat în antioxidanți, în special aspalatină și quercetină, care combat stresul oxidativ și inflamațiile. Studiile sugerează că poate susține sănătatea inimii, reducând tensiunea arterială și nivelul colesterolului. De asemenea, conține minerale precum calciu, magneziu și zinc, contribuind la întărirea oaselor și a sistemului imunitar. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, este folosit tradițional pentru ameliorarea alergiilor, eczemelor sau crampelor digestive. În plus, rooibos este apreciat în dietele de slăbire, deoarece nu conține calorii și poate reduce pofta de mâncare datorită efectului său de stabilizare a glicemiei. Consumul regulat, combinat cu o dietă echilibrată, poate contribui la gestionarea greutății prin stimularea metabolismului și reducerea retenției de apă.

Gust și preparare
Rooibos are un gust blând, ușor dulce, cu o textură catifelată, fiind versatil în combinații cu miere, lămâie sau condimente precum scorțișoara. Se prepară prin infuzare timp de 5-7 minute în apă fierbinte (95-100°C). Poate fi consumat cald sau rece, ca ice tea, și este popular în deserturi sau rețete culinare.

Ceaiul de rooibos este astfel o alternativă sănătoasă și aromată, apreciată global pentru gustul său unic și beneficiile sale, inclusiv în dietele de slăbire, fiind o punte între tradiție și modernitate.

Advertisement

Continue Reading

Fapt Divers

Lupul: singurul animal care își îngrijește părinții vârstnici

Lupul, un animal fascinant, este singura specie cunoscută care manifestă un comportament remarcabil de grijă față de părinții săi vârstnici. În haitele de lupi, structura socială este complexă și bazată pe ierarhie, dar și pe legături strânse de familie. Lupii tineri, în special cei din generațiile recente, își asumă responsabilitatea de a-și sprijini părinții bătrâni, care nu mai pot vâna sau contribui activ la supraviețuirea haitei.

Acest comportament altruist se manifestă prin împărțirea hranei: lupii mai tineri aduc pradă membrilor vârstnici, care sunt mai puțin capabili să participe la vânătoare. De asemenea, lupii bătrâni sunt protejați de haită, beneficiind de siguranța grupului. Acest lucru este unic în regnul animal, unde multe specii își abandonează sau ignoră părinții odată ce aceștia îmbătrânesc.

Acest devotament reflectă nu doar instinctul de supraviețuire al haitei, ci și o formă profundă de solidaritate familială, care a contribuit la succesul lupilor ca specie. Comportamentul lor subliniază importanța cooperării și a respectului pentru membrii mai în vârstă, oferind o lecție valoroasă despre unitate și grijă în comunitate.

Advertisement

Continue Reading

La zi

Tragedie în Gaza: sute de vieți pierdute în lupta pentru supraviețuire

Conform unui raport recent al Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR), publicat vineri, 4 iulie 2025, cel puțin 613 persoane și-au pierdut viața în Fâșia Gaza, fie la punctele de distribuție a ajutoarelor gestionate de Fundația Umanitară din Gaza (GHF), susținută de SUA și Israel, fie în apropierea convoaielor umanitare administrate de alte organizații, inclusiv agenții ale ONU. Aceste cifre reflectă o criză umanitară profundă, în care nevoia disperată de hrană și alte resurse esențiale împinge civili, inclusiv adolescenți și tineri, în situații extrem de periculoase.

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Fâșia Gaza, Rik Peeperkorn, a descris situația dramatică din spitalele din regiune. Spitalul Nasser, situat în sudul Fâșiei Gaza, a devenit, în cuvintele sale, „o uriașă reanimare”, copleșit de numărul mare de răniți care ajung acolo. Peeperkorn a relatat scene sfâșietoare, în care adolescenți și tineri, împușcați în cap, gât sau piept, sunt aduși la spital după ce au încercat să obțină alimente de la centrele de distribuție. Aceste incidente subliniază nu doar amploarea foametei și disperării, ci și riscurile extreme la care sunt expuși civilii în încercarea de a-și asigura supraviețuirea.

Contextul crizei

Fâșia Gaza se confruntă de ani cu un blocaj economic și restricții severe, care au limitat accesul populației la bunuri esențiale, inclusiv hrană, medicamente și combustibil. Distribuția ajutoarelor umanitare, deși vitală, a devenit un proces periculos, marcat de violențe și haos. Centrele de distribuție, care ar trebui să fie spații sigure pentru civili, s-au transformat adesea în scene ale disperării, unde oamenii își riscă viața pentru o pungă de alimente sau alte provizii de bază.

Raportul OHCHR ridică întrebări serioase cu privire la siguranța și eficiența mecanismelor de distribuție a ajutoarelor. Fundația Umanitară din Gaza, deși susținută de actori internaționali importanți, pare să se confrunte cu provocări majore în gestionarea mulțimilor și în asigurarea securității beneficiarilor. De asemenea, incidentele din jurul convoaielor umanitare administrate de ONU și alte organizații indică o lipsă acută de protecție pentru civili, care sunt prinși între nevoia urgentă de ajutor și riscul de violență.

Advertisement

Impactul asupra sistemului medical

Spitalul Nasser, unul dintre puținele centre medicale funcționale din sudul Fâșiei Gaza, este supus unei presiuni enorme. Personalul medical lucrează în condiții extrem de dificile, cu resurse limitate și un aflux constant de răniți. Peeperkorn a subliniat că multe dintre victime sunt tineri, care, în încercarea de a-și ajuta familiile, ajung să plătească un preț tragic. Lipsa medicamentelor, a echipamentelor și a personalului calificat agravează situația, transformând spitalele în locuri unde medicii sunt forțați să prioritizeze cazurile în funcție de șansele de supraviețuire.

Apel la acțiune

Această criză umanitară necesită o reacție imediată din partea comunității internaționale. Este imperativ ca:

  1. Securitatea să fie consolidată în jurul punctelor de distribuție a ajutoarelor, pentru a preveni violențele și a proteja civilii.

  2. Accesul la asistență medicală să fie îmbunătățit, prin furnizarea de medicamente, echipamente și personal suplimentar către spitalele din Gaza.

  3. Cauzele profunde ale crizei să fie abordate, inclusiv prin negocieri care să permită un acces mai mare la resurse esențiale și o reducere a restricțiilor impuse populației.

Tragedia din Fâșia Gaza este un semnal de alarmă pentru comunitatea globală. Fiecare viață pierdută în aceste circumstanțe este o mărturie a eșecului colectiv de a proteja cei mai vulnerabili. Este timpul ca solidaritatea internațională să se traducă în acțiuni concrete, care să pună capăt suferinței și să ofere speranță unei populații prinsă în ghearele disperării.

Advertisement

Continue Reading