Connect with us

Știri

REȚETE DE POST, de gătit în Postul Nașterii Domnului

Published

on

Postul Crăciunului 2023: Rețete pentru mâncăruri de post delicioase, simple și ușor de pregătit. AICI

A început Postul Crăciunului. Urmează 40 de zile de  perioadă de pregătire spirituală și de purificare înaintea sărbătorii Nașterii Domnului Iisus Hristos. Postul Crăciunului 2023 este în perioada 15 noiembrie – 24 decembrie.

Postul Crăciunului durează şase săptămâni şi îi pregăteşte pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos. Semnificaţia postului are rădăcini în Vechiul Testament.

Potrivit Calendar Ortodox 2023, în Postul Crăciunului 2023, din cele 40 de zile de post, 17 sunt zile cu dezlegare la pește.

De ce se ține post:

  • Pregătire spirituală: Este o perioadă dedicată rugăciunii și meditației pentru a se pregăti spiritual pentru importanța Nașterii Domnului.
  • Purificare: Se consideră un timp pentru purificarea corpului și a spiritului, abstinența de la anumite alimente fiind un mijloc de autodisciplină și de concentrare asupra vieții interioare.
  • Solidaritate: Prin restricții alimentare, credincioșii împărtășesc o experiență comună, crescând sentimentul de comunitate și solidaritate.
  • Comemorare: Se comemorează postul și sacrificiul profetului Moise și al altor figuri biblice înainte de a primi revelații importante, asemenea pregătirii pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului.

Cum se mănâncă în post

Abstinență de la carne: Se evită consumul de carne, lactate și ouă. În unele tradiții, se evită și uleiul și vinul, mai ales în zilele de miercuri și vineri.

Pește: Consumul de pește este permis doar în zilele de dezlegare anunțate de biserică.

Advertisement

Alimente permise: Se consumă legume, fructe, cereale, nuci și semințe, precum și alimente pe bază de plante, cum ar fi tofu sau laptele de soia.

Advertisement

Știri

20 de jandarmi au fost avansați în grad la Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași

Published

on

Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași a avansat în grad 20 de jandarmi pentru modul de executare a misiunilor și îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu. Festivitatea a avut loc la începutul săptămânii, în contextul sărbătoririi Zilei Naționale a României. 

Din cei 20 de jandarmi, un ofițer a fost avansat în gradul de locotenent – colonel, un ofțier în gradul de maior, 16 subofițeri în gradul de plutonier adjutant șef și doi subofițeri în gradul de plutonier adjutant. 

„Noile grade au fost înmânate de către colonelul Marcu Ionel ca urmare a rezultatelor deosebite înregistrate pe parcursul carierei de jandarm. Astfel de avansări, înaintea expirării stagiului minim în grad au loc cu ocazia Zilei Naționale a României și a Zilei Jandarmeriei Române.”, a declarat Ana-Maria Dinu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași.

 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Vasile Iliuță transmite urări de bine ceror care își aniversează onomastica

Published

on

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, a luat parte la liturghia săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu cu ocazia sărbătorii Sfântului Mare Ierarh Nicolae, așa cum scrie pe o platformă de socializare.

Liturghia a avut loc în biserica „Sfânta Mare Muceniță Anastasia”, unde a mai fost prezent, printre alții, și Marius Dulce, primarul municipiului Călărași. 

„Am aflat, din predica rostită astăzi, că viața acestui mare sfânt poate fi rezumată în două lecții de viață. Prima lecție este aceea a căutării neîncetate a Cuvântului lui Dumnezeu în tot ce facem și tot ce gândim. A doua lecție este cea care ne arată că este imposibil să cunoști Cuvântul Domnului și să nu-l folosești imediat prin acțiuni caritabile față de cei aflați în nevoie: de la Sfântul Nicolae învățăm caritatea activă care produce schimbări reale!”, a scris Vasile Iliuță pe Facebook. 

Președintele Consiliului Județean le urează călărășenilor să se bucure în pace de ziua Sfântului Nicolae și le transmite sănătate celor care își aniversează onomastica”. 

Advertisement

 

Continue Reading

Știri

Vezi filmele care rulează în decembrie la Cinema Călărași

Published

on

Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași anunță programul filmelor ce vor rula în perioada 08 – 29 decembrie la Cinema 3D/2D Călărași. Vor rula 7 filme, printre care Wonka, cu Timothée Chalamet, Aquaman și Regatul Pierdut, cu Jason Momoa, și The Pod Generation, cu Emilia Clarke. 

Iată lista completă a filmelor și programul: 

Pentru copii, elevi, studenți și pensionari, prețul biletului este de 12 lei și 18 lei pentru persoanele cu vârsta de peste 14 ani. Biletele pot fi achiziționate doar fizic, de la casieria cinematografului, de marți până vineri între orele 12:00 – 20:00, iar sâmbătă și duminică între orele 9:00 – 20:00. 

 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate