Connect with us

Știri

Reabilitarea Poștei Vechi din Călărași – primul proiect finanțat prin POR în regiunea Sud Muntenia!

Published

on

 

Astăzi, 21 iunie, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, dr ing. Liviu Mușat, împreună cu primarul municipiului Călărași, Daniel Ștefan Drăgulin, au semnat primul contract de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014 2020!

Primul proiect de la nivelul regiunii Sud Muntenia care va primi finanțare în cadrul POR este „Dezvoltarea patrimoniului cultural prin restaurarea monumentului istoric POȘTA VECHE din municipiul Călărași”, pentru care Municipiul Călărași, în calitate de beneficiar, va primi fonduri nerambursabile de peste 9,8 milioane de lei.

Înaintea semnării contractului, directorul ADR Sud Muntenia, dr ing. Liviu Mușat, a declarat următoarele:

„Ne bucurăm că astăzi semnăm primul contract de finanțare din regiunea Sud Muntenia în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 chiar în municipiul Călărași. Acest proiect este unul de suflet, care poate contribui la creșterea atractivității municipiului reședință de județ din punct de vedere turistic.

După cum știți, Programul Operațional Regional nu a avut deloc un start ușor. Iată suntem la mai bine de doi ani de la începutul exercițiului financiar 2014 – 2020, dar contractul pe care îl semnăm acum, primul de la nivelul regiunii noastre, va deschide o nouă etapă, care va însemna practic o avalanșă de contracte, ce vor demara în această vară. Suntem convinși atât noi, în calitate de Organism Intermediar POR, cât și aplicanții din Sud Muntenia, că vom recupera din această întârziere, astfel încât într-un timp cât mai scurt să demarăm investițiile pentru care au fost depuse proiecte importante spre a fi finanțate cu fonduri europene. Până în prezent, la nivelul regiunii Sud Muntenia avem depuse în cadrul programului proiecte de peste 1,65 miliarde de lei, alocarea totală regională fiind de peste 2,7 miliarde de lei.”  

Proiectul de restaurare a monumentului istoric a fost depus spre finanțare în luna iulie a anului trecut în cadrul Axei prioritare 5 „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1 „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”.

Conform cererii de finanțare, implementarea proiectului are o durată de 44 de luni, timp în care se vor realiza lucrări de restaurare și consolidare a monumentului istoric de importanță națională „Poșta Veche”, având ca obiectiv creșterea atractivității turistice a municipiului Călărași, prin protejarea și punerea în valoare a acestui edificiu dovadă a identității culturale locale.

Valoarea totală a contractului este de 11.552.163,47 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 11.542.583,63 lei (9.811.196,09 lei – fonduri europene; 1.500.535,87 lei – fonduri din bugetul național), cofinanțarea eligibilă a beneficiarului de 230.851,67 lei, iar valoarea neeligibilă, inclusiv TVA, este de 9.579,84 lei.

Advertisement

Clădirea aflată în centrul vechi al urbei datează din anii 1904 – 1905, arhitectura acesteia fiind reprezentativă pentru sfârșitul secolului al XIX-lea, caracterizând o societate românească aflată într-o perioadă de dezvoltare, influențată de formele de manifestare ale culturii occidentale.

Monumentul istoric, reprezentativ prin stilul arhitectural neoclasic specific acelor timpuri, va deveni prin acest proiect un centru cultural, unde turiștii și locuitorii municipiului deopotrivă vor afla informații privind istoria meleagurilor călărășene, vor avea acces la biblioteci online și, nu în ultimul rând, vor avea posibilitatea de a participa la evenimente și workshop-uri pe teme culturale. De asemenea, în acest spațiu inedit vor exista oportunități pentru dobândirea și dezvoltarea abilităților practice, prin ateliere foto-video, de tradiții locale sau de pictură/gravură etc..

 

ADR Sud Muntenia este Organism Intermediar pentru Regio şi are responsabilităţi delegate pentru implementarea acestui program. Mai multe detalii despre posibilităţile de finanţare din Regio puteţi obţine contactând experţii Serviciului Comunicare: 0242/331.769, 0242/315.009, 0728/026.708, fax: 0242/313.167, e-mail: [email protected].

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Sistare temporară a furnizării de apă potabilă în municipiul Călărași din cauza unei avarii la rețea

Published

on

Astăzi, 14 septembrie 2024, furnizarea apei potabile va fi temporar întreruptă în zona blocurilor “E” din municipiul Călărași, în urma unei avarii apărute la rețeaua de apă. Locuitorii și agenții economici din această zonă vor fi afectați de această întrerupere neprevăzută.

Reprezentanții Ecoaqua Călărași au anunțat că echipele lor de intervenție se află deja la fața locului, lucrând intens pentru remedierea situației. Estimarea actuală pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei este de aproximativ patru ore.

Continue Reading

Știri

Ziua Pompierilor Militari, marcată la Călărași printr-un eveniment comemorativ. Astăzi se împlinesc 176 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii

Published

on

Astăzi, 13 septembrie 2024, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” din Călărași, s-a desfășurat un eveniment festiv dedicat Zilei Pompierilor Militari din România. În prezența unor nume importante din administrația locală, precum prefectul Valentin Deculescu, președintele Consiliului Județean Vasile Iliuță și vicepreședintele CJ Mihăiță Beștea, pompierii călărășeni au fost omagiați pentru curajul și devotamentul lor.

În cadrul evenimentului, inspectorul șef al ISU Călărași, colonelul Adrian Păduraru, a luat cuvântul și le-a mulțumit tuturor pentru prezență, de la persoane din administrația publică, până la călărășeni și nu numai. Totodată, mai mulți ofițeri și subofițeri au fost avansați în grad, ca recunoaștere a activității lor excepționale.

Prefectul Valentin Deculescu a mulțumit pompierilor pentru sacrificiul și profesionalismul lor: „Mulțumim, dragi pompieri, pentru curajul, profesionalismul și devotamentul dumneavoastră! Să aveți sănătate și succes în tot ceea ce faceți!”

Vicepreședintele CJ, Mihăiță Beștea, a adăugat: „Dedicarea și sacrificiul lor rămâne pentru noi toți un exemplu de curaj și devotament!”, amintind în același timp importanța simbolică a Zilei Pompierilor, legată de eroica Bătălie din Dealul Spirii din 1848.

Președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, a subliniat implicarea ISU Călărași în atragerea de investiții pentru modernizarea logisticii, esențială pentru intervențiile prompte și eficiente ale pompierilor. „Îi sărbătorim astăzi pe pompieri și personalul Inspectoratului, amintindu-ne de cei care și-au dat viața pentru a fi în slujba semenilor”, a declarat Iliuță.

Importanța Zilei Pompierilor Militari

Ziua Pompierilor din România este marcată anual pe 13 septembrie și comemorează Bătălia din Dealul Spirii din 1848, un moment istoric crucial în Revoluția Română, în care pompierii din București, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, s-au confruntat cu armata otomană. Curajul și sacrificiul pompierilor din acea zi au devenit un simbol al eroismului și devotamentului militarilor români, reprezentând una dintre ultimele lupte pentru apărarea independenței naționale, explică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

De atunci, pompierii militari din România continuă să fie în prima linie în fața pericolelor, de la stingerea incendiilor și salvarea de vieți până la răspunsul la dezastre naturale. Ziua de 13 septembrie este un prilej de recunoștință pentru toți acești eroi, care demonstrează zi de zi că meseria lor nu este doar un loc de muncă, ci o adevărată chemare.

Pe lângă festivitățile de la sediu, pompierii militari din Călărași au desfășurat astăzi activități de informare preventivă în piețe, parcuri și hipermarketuri, oferind cetățenilor pliante și flyere despre măsurile de prevenire a incendiilor și modul de acțiune în cazul situațiilor de urgență.

La mulți ani, pompierilor români, adevărați eroi ai comunității!

Advertisement

Continue Reading

Știri

Ziua Pompierilor din România, sărbătorită la ISU Călărași prin avansări în grad! Un ofițer și cinci subofițeri au fost recompensați

Published

on

Astăzi, 13 septembrie 2024, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” din Călărași, a avut loc o ceremonie festivă cu prilejul Zilei Pompierilor din România. În cadrul evenimentului, un ofițer și cinci subofițeri au fost avansați în grad înainte de termen, în semn de recunoaștere pentru profesionalismul și devotamentul lor în îndeplinirea atribuțiilor.

Cei avansați au fost recompensați pentru pregătirea lor profesională deosebită și comportamentul exemplar, conform condițiilor legale. În cadrul festivității, au fost înaintați în grad următorii membri ai ISU Călărași:

  • La gradul de Căpitan: Locotenent Mihai Daniel (Serviciul Resurse Umane);
  • La gradul de Plutonier adjutant șef: Plutonier adjutant Cercel Florin, Năstase Dan Ștefan, Nițică Costel (Detașamentul Oltenița);
  • La gradul de Plutonier adjutant șef: Plutonier adjutant Georgescu Nicușor (Secția de Pompieri Lehliu Gară);
  • La gradul de Plutonier adjutant: Plutonier major Martin Georgian (Detașamentul Călărași).

Avansările reprezintă o recunoaștere a meritelor și sacrificiilor personale ale celor implicați. Conducerea ISU Călărași și colegii acestora i-au felicitat, urându-le succes în continuare, sănătate și putere de muncă.

În România, gradul militar este un drept al titularului și reprezintă recunoașterea în plan social a calității de cadru militar. Asociată cu un puternic sentiment de mândrie, dar si de datorie națională, deținerea unui grad militar denotă parcurgerea unei ierarhii stricte, prin muncă și prin sacrificii personale, explică ISU Călărași.

Continue Reading

Cele mai vizualizate