Connect with us

Știri

Oamenii de știință: Luna începe să se îndepărteze din ce în ce mai mult de Pământ

Published

on

  • Oamenii de știință au descoperit că Luna se îndepărtează foarte încet, dar sigur, de Pământ.
  • Experții au făcut această descoperire datorită panourilor reflectorizante din epoca misiunii Apollo, care au fost instalate pe Lună în 1969.
  • Oamenii de știință au descoperit că, în urmă cu 2,46 miliarde de ani, Luna era cu aproximativ 60.000 km mai aproape de Pământ decât este în prezent.

Oamenii de știință au descoperit că Luna se îndepărtează foarte încet, dar sigur, de Pământ. Luna a fost folosită cu mult timp în urmă ca și calendar de civilizațiile umane antice, iar acum știm că Luna și Pământul sunt legate în mod intrinsec prin atracție gravitațională.

Dar acum, oamenii de știință au făcut descoperirea că Luna se îndepărtează de Pământ cu 3,8 cm pe an, potrivit NASA. Experții au făcut această descoperire datorită panourilor reflectorizante din epoca misiunii Apollo, care au fost instalate pe Lună în 1969, permițând agențiilor spațiale să măsoare distanța dintre ele și Pământ.

Potrivit profesorului Joshua Davies de la Université du Québec à Montréal, cercetătorului asociat Margriet Lantink de la Universitatea din Wisconsin-Madison, precum și colegilor lor de la Universitatea din Utrecht și de la Universitatea din Geneva, noua descoperire poate fi intrigantă, dar este, de asemenea, un ghid slab pentru trecut”.

Asta pentru că, dacă Luna, care are o vechime de patru miliarde și jumătate de ani, s-ar fi deplasat în acest ritm pe tot parcursul existenței sale, s-ar fi ciocnit cu Pământul în urmă cu aproximativ 1,5 miliarde de ani. Cum noi suntem încă aici, este evident că acest lucru nu s-a întâmplat.

Potrivit experților, motivul pentru această derivă are de-a face cu ciclurile Milankovitch”. Ciclurile descriu modul în care mici schimbări în forma orbitei Pământului și a axei sale influențează cantitatea de lumină solară pe care o primim.

Aceasta, la rândul său, influențează tipul de climă pe care o avem și poate dicta perioade de vreme umedă sau uscată. Ciclurile Milankovitch au fost anterior responsabile pentru o perioadă de înverzire a deșertului Sahara și se știe că forțele lor au un impact asupra dimensiunii lacurilor de pe Pământ. Ciclurile Milankovitch și frecvențele lor determină, de asemenea, distanța dintre Pământ și Lună. Oamenii de știință au descoperit că, în urmă cu 2,46 miliarde de ani, Luna era cu aproximativ 60.000 km mai aproape de Pământ decât este în prezent, ceea ce înseamnă că ar fi existat 17 ore de lumină solară pe zi.

Advertisement

Advertisement

Știri

ISU Călărași demarează campania „Detector pentru viață”. 500 de detectoare de fum și monoxid de carbon vor fi montate în locuințele călărășenilor

Published

on

ISU Călărași demarează campania „Detector pentru viață”, ce își propune să informeze cetățenii despre prevenirea situațiilor de urgență în cazul incendiilor. În acest sens, 375 de detectoare de fum și 125 de detectoare de monoxid de carbon au fost distribuite subunităților de intervenție din Călărași, Oltenița, Lehliu Gară și Dragalina pentru a putea fi montate în casele călărășenilor. 

Astăzi, 18 aprilie 2024, pompierii montează aceste detectoare în câteva locuințe din comuna Roseți, iar ulterior campania se va extinde în alte 25 de localități, printre care Unirea, Jegălia, Plătărești, Chiselet, Spanțov și Lehliu, în funcție de statisticile privind incendiile de locuințe, scrie Opinia de Călărași

Pe lângă montarea dispozitivelor, salvatorii vor instrui familiile beneficiare cu privire la modul de utilizare și întreținere a detectoarelor și vor distribui materiale informative despre prevenirea incendiilor și riscurile intoxicării cu monoxid de carbon.

Adrian Păduraru, inspectorul șef al ISU Călărași, menționează că județul nostru face parte din cele cu un număr mare de incendii de locuințe. Deși nu pe un loc fruntaș, în județul Călărași au loc multe incendii de locuințe, mai ales în zone sau localități cu o populație defavorizată din punct de vedere economic, mai precizează acesta.

„Aceste detectoare pot salva vieți. Avem tragicul eveniment din Prahova, unde inclusiv o viață a unei fete din Călărași a fost luată. Această campanie are menirea de a încerca să nu mai avem astfel de evenimente sau dacă se produc, persoanele să nu mai fie surprinse în incendiu. Dacă există un detector și o alarmare, atunci posibilitatea ca persoanele respective să fie surprinse va tinde spre zero”, a spus inspectorul șef al ISU Călărași, colonel Adrian Păduraru, într-o conferință de presă. 

Advertisement

Citește aici mai multe despre incendiul devastator din Prahova în care a murit o tânără din Călărași. 

Campania națională vizează instalarea gratuită a 7.500 detectoare de fum și 2.500 detectoare de monoxid de carbon în locuințe particulare din 20 de județe. Peste 6.600 de incendii la locuințe (în medie 18 pe zi), au avut loc anul trecut în România, iar 1.125 de persoane au fost afectate. 268 dintre acestea și-au pierdut viața, transmite ISU Călărași într-un comunicat.

Campania a fost lansată de Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, E.ON și Delgaz Grid la începutul acestui an, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru viață”.

Continue Reading

Știri

Primăria Municipiului Călărași realizează al doilea tratament pentru combaterea bolilor vegetației

Published

on

Primăria Municipiului Călărași anunță că în perioada 24 – 26 aprilie 2024, între orele 21:00 – 5:00, se vor efectua tratamente pentru combaterea tuturor bolilor și dăunătorilor vegetației de aliniament, gardurilor vii, a pomilor și arbuștilor ornamentali ai municipiului Călărași. 

Perioada tratamentelor poate fi modificată în funcție de condițiile meteorologice. 

Substanțele active ale produselor utilizate pentru tratamentele în aliniament sunt deltametrin şi cupru, acestea fiind omologate de Comisia Națională a produselor de protecție a plantelor.

Administrația locală a mai efectuat tratamente de acest gen și în perioada 15 – 17 aprilie.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Mâine Consiliul Local al municipiului Călărași se convoacă în ședință extraordinară. Pe ordinea de zi sunt mai multe proiecte

Published

on

Consiliul Local al municipiului Călăraşi se convoacă în şedinţă extraordinară, vineri, 19.04.2024, ora 12.00, care se va desfăşura prin mijloace electronice, respectiv aplicaţia Whatsapp/SMS, cu următoarea ordine de zi:   

📍 Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al municipiului Călărași pe anul 2024.

📍  Proiect de hotărâre privind aprobarea noii durate de implementare şi a cheltuielilor necesare finalizării proiectului cu titlul „Îmbunătățirea siguranței navigabilității pe fluviul Dunărea în zona transfrontalieră Călărași-Silistra” ROBG-478, finanţat în cadrul Interreg V-A România-Bulgaria.

📍  Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru investiţia ”Modernizare iluminat public în municipiul Călăraşi, judeţul Călăraşi”.

📍  Proiect de hotărâre privind desfășurarea și aprobarea organizării și desfășurării evenimentului intitulat ”Vânătoarea de ouă la ZOO”, 6 mai 2024.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate