Connect with us

Știri

Oamenii de știință: Luna începe să se îndepărteze din ce în ce mai mult de Pământ

Published

on

  • Oamenii de știință au descoperit că Luna se îndepărtează foarte încet, dar sigur, de Pământ.
  • Experții au făcut această descoperire datorită panourilor reflectorizante din epoca misiunii Apollo, care au fost instalate pe Lună în 1969.
  • Oamenii de știință au descoperit că, în urmă cu 2,46 miliarde de ani, Luna era cu aproximativ 60.000 km mai aproape de Pământ decât este în prezent.

Oamenii de știință au descoperit că Luna se îndepărtează foarte încet, dar sigur, de Pământ. Luna a fost folosită cu mult timp în urmă ca și calendar de civilizațiile umane antice, iar acum știm că Luna și Pământul sunt legate în mod intrinsec prin atracție gravitațională.

Dar acum, oamenii de știință au făcut descoperirea că Luna se îndepărtează de Pământ cu 3,8 cm pe an, potrivit NASA. Experții au făcut această descoperire datorită panourilor reflectorizante din epoca misiunii Apollo, care au fost instalate pe Lună în 1969, permițând agențiilor spațiale să măsoare distanța dintre ele și Pământ.

Potrivit profesorului Joshua Davies de la Université du Québec à Montréal, cercetătorului asociat Margriet Lantink de la Universitatea din Wisconsin-Madison, precum și colegilor lor de la Universitatea din Utrecht și de la Universitatea din Geneva, noua descoperire poate fi intrigantă, dar este, de asemenea, un ghid slab pentru trecut”.

Asta pentru că, dacă Luna, care are o vechime de patru miliarde și jumătate de ani, s-ar fi deplasat în acest ritm pe tot parcursul existenței sale, s-ar fi ciocnit cu Pământul în urmă cu aproximativ 1,5 miliarde de ani. Cum noi suntem încă aici, este evident că acest lucru nu s-a întâmplat.

Potrivit experților, motivul pentru această derivă are de-a face cu ciclurile Milankovitch”. Ciclurile descriu modul în care mici schimbări în forma orbitei Pământului și a axei sale influențează cantitatea de lumină solară pe care o primim.

Aceasta, la rândul său, influențează tipul de climă pe care o avem și poate dicta perioade de vreme umedă sau uscată. Ciclurile Milankovitch au fost anterior responsabile pentru o perioadă de înverzire a deșertului Sahara și se știe că forțele lor au un impact asupra dimensiunii lacurilor de pe Pământ. Ciclurile Milankovitch și frecvențele lor determină, de asemenea, distanța dintre Pământ și Lună. Oamenii de știință au descoperit că, în urmă cu 2,46 miliarde de ani, Luna era cu aproximativ 60.000 km mai aproape de Pământ decât este în prezent, ceea ce înseamnă că ar fi existat 17 ore de lumină solară pe zi.

Știri

Accident rutier în Independența, un autoturism s-a răsturnat

Published

on

În noaptea de joi seara, spre miezul nopții, un alt eveniment rutier a avut loc în comuna Independența din județul Călărași. Un autoturism condus de un tânăr s-a răsturnat între comuna Independența și satul Potcoava. La fața locului au intervenit imediat mai multe echipaje de pompieri din cadrul ISU Călărași.

Din fericire, doar o singură persoană a fost rănită ușor în acest accident de mașină. Echipajele de intervenție au acordat primul ajutor victimei și au evaluat starea de sănătate a acesteia. Victima, un tânăr, a fost preluată și transportarea la spital. Cauza accidentului este încă neclară, dar poliția a demarat o anchetă pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat.

Continue Reading

Știri

Autoturism în flăcări din cauza unei defecțiuni la motor

Published

on

În această seară, în jurul orelor 22:30, un autoturism a fost cuprins de flăcări în satul Stancea, comuna Spanțov. Martorii au observat un fum gros și o lumină roșie în zona respectivă, iar imediat au apelat serviciul de urgență.

La fața locului a fost solicitat sprijinul pompierilor militari din cadrul ISU Călărași, care au intervenit cu promptitudine cu mai multe autospeciale dotate cu apă și spumă pentru a lichida incendiul. Echipajele de intervenție au reușit să stingă focul în aproximativ 30 de minute, iar vehiculul a fost în mare parte distrus în partea din fața, zona motor.

Din fericire, nu au fost raportate victime în urma acestui incident. Cauza incendiului este încă necunoscută și va fi investigată de autoritățile competente.

Misiunea este în dinamică la acest moment. În curs de actualizare!

foto: ilustrativ

Continue Reading

Știri

Accident rutier în Călărași, patru persoane implicate

Published

on

Un nou eveniment rutier a avut loc în această seară în municipiul Călărași, în jurul orelor 22:00, la intersecția străzilor Progresul și Gheorghe Lazar. Două autoturisme s-au acroșat, din cauza nerespectării indicatoarelor rutiere care reglementează prioritatea de trecere în intersecția respectivă.


Potrivit datelor preliminare, patru persoane au fost implicate în accident, dintre care o femeie și un bărbat au avut nevoie de îngrijiri medicale. La fața locului a intervenit un echipaj SMURD, care a acordat primul ajutor celor care au avut nevoie.


Autoritățile au intervenit rapid, iar circulația în zonă a fost îngreunată pentru o perioadă scurtă de timp. Din fericire, nu s-au înregistrat victime grave în urma acestui accident.

Continue Reading

Cele mai accesate articole