Connect with us

Știri

ITM Călărași: Legea Dialogului Social impune negocierea colectivă pentru unitățile cu peste 10 angajați

Published

on

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași a emis un comunicat de presă în care anunță că negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători, potrivit Legii nr. 367/2022 privind dialogul social. 

Legea Dialogului Social nr. 367/2022 prevede că în cazul în care într-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită să participe la negocierea colectivă poate iniția negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment. 

Contractul colectiv de muncă este convenţia încheiată în formă scrisă între angajator/organizaţia patronală, pe de o parte, şi angajaţi/lucrători reprezentaţi prin organizaţii sindicale sau reprezentanţii aleşi ai angajaţilor/lucrătorilor, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă.

Părţile contractului colectiv de muncă sunt angajatorul, reprezentat de către organul de conducere al acestuia, stabilit prin lege, statut ori regulament de funcţionare, după caz şi angajaţii/lucrătorii, reprezentaţi după cum urmează:

Advertisement
  1. de către organizaţiile sindicale legal constituite şi reprezentative la nivelul unităţii;
  2. în cazul în care nu există organizaţii sindicale care să reprezinte angajaţii/lucrătorii, conform pct. 1, de către federaţiile sindicale reprezentative la nivelul sectorului de negociere colectivă, la solicitarea şi în baza mandatului sindicatelor nereprezentative din unitate afiliate acestora;
  3. în cazul în care nu există organizaţii care să reprezinte angajaţii/lucrătorii, conform pct. 1 şi 2, de către federaţiile sindicale nereprezentative din sectorul de negociere colectivă membre ale confederaţiilor reprezentative la nivelul naţional, la solicitarea şi în baza mandatului sindicatelor nereprezentative din unitate afiliate acestora;
  4. în cazul în care nu există organizaţii care să reprezinte angajaţii/lucrătorii, conform pct. 1-3, de către toate sindicatele nereprezentative din unitate;
  5. dacă nu există sindicate constituite la nivelul unităţii, de către reprezentanţii angajaţilor/lucrătorilor aleşi prin votul a cel puţin jumătate plus unu din numărul total al angajaţilor/lucrătorilor din unitate şi mandataţi special în acest scop.

Confederațiile sindicale reprezentative la nivel naţional, conform Legii nr. 367/2022 privind dialogul social sunt: Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa”, Blocul Național Sindical, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România – C.N.S.L.R. şi Confederaţia Sindicatelor Democratice din România – C.S.D.R, mai precizează ITM Călărași. 

Beneficiile negocierii colective 

Pentru angajați, negocierea colectivă aduce diverse beneficii: justiție socială, drepturi superioare în privința condițiilor de muncă și de angajare, securitatea și sănătatea în muncă, locuri de muncă și venituri mai stabile, etc. 

În cazul angajatorilor, negocierea colectivă asigură pacea sociale și un climat de muncă ce promovează performanța, productivitatea și loialitatea personalului, participarea mai mare a forței de muncă la job și așa mai departe. 

Advertisement