Connect with us

Știri

Fenomenul drogurilor în Călărași | Iliuță: “Iorga cred că era unul din traficanții județului”

Published

on

Vânzarea de droguri, care obișnuia să aibă loc la colțul străzii, s-a mutat pe internet. Dealerii online testează consumatorii pentru a evita detectarea de către polițiștii sub acoperire.

Dealerii de droguri de pe străzi au făcut trecerea către mediul online. Aceștia primesc comenzi prin intermediul aplicațiilor de mesagerie criptate, utilizând coduri și metode de livrare similare celor din filmele de spionaj. Ei oferă o gamă largă de substanțe, de la pastile cu regim strict până la droguri periculoase. Trist este că deseori, persoanele prinse în raiduri de către poliție sunt copii în vârstă de 12 sau 13 ani, care au căzut pradă propriei dependențe.

În România, în ultimele două săptămâni, au avut loc 130 de percheziții, cu confiscarea a aproape 100 de kilograme de droguri și arestarea preventivă a 49 de suspecți. Cea mai recentă captură a avut loc la Brașov, unde mascații au reținut șapte dealeri care furnizau cocaină și canabis dependenților. Aceste substanțe erau păstrate în borcane.

La nivelul județului Călărași, situația drogurile nu pare a fi prea departe față de restul județelor. În realitate, situația pare a fi ținută sub control. Dacă în anii anteriori pe străzile din Călărași vedeam zilnic zeci de tineri care consumau etnobotanice sau droguri de mare risc, fenomenul pare că a stagnat în ultima vreme.

Advertisement

Despre acest fenomen a comentat public și Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, care a recunoscut că acest fenomen reprezintă o problemă în județ și în oraș. Acesta a amintit un incident din trecut legat de consumul de droguri. Oficialul spune că inclusiv fostul șef al IPJ Călărași, Marian Iorga, a avut o contribuție negativă asupra acestui fenomen.

(…) “Cred un singur lucru și fac o declarație publică. Traficanții sunt în cârdășie cu poliția. Dacă sunt în cârdășie, hai să căutăm polițiștii care sunt cei care vând droguri sau care sunt complice cu ei, cum era acest comandant care spunea că el nu poate să intervină(…).” – a declarat Iliuță într-o ultima conferință de presă.

Acesta a dezvăluit că atunci când un ziarist a alertat Poliția la 112 despre tineri consumând droguri într-o scară de bloc, nu a existat nicio intervenție din partea Poliției. Astfel, Vasile Iliuță, în calitate de președinte al Consiliului Județean Călărași, a fost nevoit să contacteze personal comandantul Poliției, care a spus că acest caz nu intră în competența lor, sugerând că ar trebui să intervină Poliția Națională.

“Da, e un fenomen care la Călărași se întâmplă. Îmi aduc aminte că eram sesizat de ziarist, era la doamna Mitache, și mă suna pe mine ca președinte al Consiliului Județean că ea a sunat la 112 și nu interveneau în spatele unui bloc, unde vedeau că se injectau, se drogau și era un mare scandal. Atunci am sunat eu comandantul poliției și am primit răspuns care m-a șocat la momentul ăla. A zis că nu-i de competența poliției județene. Este o poliție națională cu un birou la Călărași care ar trebui să intervina. Am zis – oameni buni, 112 e un serviciu de urgență pentru toate situațiile care se întâmplă într-un județ. (…) Păi dacă mie îmi dați o situație la nivelul județului Călărași și eu nu pot să intervin, când legea îmi permite, înseamnă că eu nu-mi fac datoria față de județul Călărași și de cetățenii județului Călărași. Domnul Iorga cred că era unul din traficanții județului Călărași și el avea interesele lui cu grupurile de infracțiuni care sunt la județul nivelul Călărași.” – declară Vasile Iliuță în conferința de presă susținută la sediul PSD Călărași.

TESTAREA ANTIDROG ÎN ȘCOLI. DEZBATERI ÎN CĂLĂRAȘI

Cu privire la propunerea demnităților prin care elevii ar putea fi testați împotriva drogurilor în timpul orelor, Vasile Iliuță a adăugat că nu este de acord cu testarea antidrog în școli, exprimându-și îngrijorarea cu privire la efectele negative asupra copiilor. Acesta consideră că soluțiile mai potrivite ar trebui să implice ONG-urile care să sprijine activitățile elevilor după cursuri și să îi țină departe de tentații.

Advertisement

“Cu testarea eu nu sunt de acord. Hai să ne gândim foarte bine. Avem copii, avem nepoți, avem generații care urmează să ajungă oameni de bază în societate. Dacă noi în copilărie le punem o bilă neagră, că i-am testat și i-am găsit la școală, ce am făcut? I-am pus un cazier acelor copii. Nu, soluțiile sunt altele. Avem asociații, ONG-uri. După ore, să se implice mai multe ONG-uri. Și aici Consiliul Județean e cel care trebuie să vină și să sprijine înființarea mai multor ONG-uri – care să vină și să fie parteneri cu școlile, ca după ore să fie cei care să facă alte activități decât să-i lase în zona drogurilor. E o părere de rău. Asta e părerea mea. Nu facem viitoare generație generație de de infractori. Dumneavoastră, ca părinte și cu o familie cu resurse financiare importante, cum ați reușit să-i țineți pe copii departe de tentații? Dacă mă las pe mine ca exemplu, să știți, chiar dacă am avut o familie cu resurse, copiii mei au fost crescuți modest, au fost crescuți normal. Nu am vrut să-i duc la școli private, nu am vrut să-i duc la școli în afara țării. Am considerat un singur lucru – dacă trăiesc în lumea reală, am niște copii normali. I-am crescut în lumea reală și am niște copii normali. S-au și bătut, au făcut și greșeli la școală, au spart și tabla, geamuri. Am plătit ochelari la colegi… A trebuit să-mi fac datoria de părinte și să fac ce face oricare alt părinte normal în așa fel încât să-și salveze copiii pentru greșelile pe care le-au făcut. Nu am avut copiii în zona asta, pentru că am supravegheat cercurile în care se învârt și niciodată n-am permis să se depășească o anumită zonă, care să-i ducă într-o zonă cu risc și pentru ei, și pentru mine.”

Știri

Pedepsele aspre care îi așteaptă pe șoferii băuți sau drogați la volan. Serviciul Rutier și Centrul Antidrog Călărași au ieșit pe șosele într-o acțiune de tip blitz

Published

on

Serviciul Rutier Călărași s-a aflat astăzi pe teren, alături de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Călărași, într-o acțiune de tip blitz pentru informarea șoferilor cu privire la noile modificări legislative în domeniul rutier și combaterea conducerii autovehiculelor sub influența consumului de substanțe psihoactive și alcool. În total, patru echipaje au fost prezente pe străzile municipiului Călărași, astăzi – 26 iulie 2024. 

CPECA Călărași a completat această acțiune prin informarea specifică a conducătorilor auto despre prevederile legislației rutiere ce privesc drogurile și alcoolul. A oferit totodată materiale promoționale ale Campaniei ”Drive Clean” derulată de Agenția Națională Antidrog  la nivelul întregii țări.

Au fost implicate 4 echipaje de la Serviciul Rutier, Biroul Rutier, Ordine Publică a municipiului Călărași și Secția 6.

Pe 10 iulie 2023 a intrat în vigoare Legea Anastasia, potrivit căreia săvârșirea omorului din culpă de către un șofer care a condus fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive se pedepsește cu închisoarea, fără posibilitatea ca instanța să dispună suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. 

Advertisement

Ulterior, Parlamentul României a mai adoptat o lege care îi lasă fără carnet pentru 10 ani pe șoferii prinși băuți sau drogați la volan. Potrivit legii, pentru acești șoferi instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei. 

Ambele legi menționate vin ca urmare a unor accidente rutiere în care mai multe persoane și-au pierdut viața din cauza unor șoferi care se aflau la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor. 

Continue Reading

Știri

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZĂ

Published

on

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZA
· Electricieni
· Electronisti
· Tehnicieni sisteme de securitate
Cerințe:
Sunt necesare cunostinte de electricitate/ electronica/ cablare structurata, voce-date
Permis cat.B
ANRE , liceu sau scoala profesionala in domeniul electric constituie avantaj
Responsabilități:
Cablari instalații electrice și de curenți slabi Instalare servisare și mentenanța sisteme de supraveghere video, sisteme de alarma la efracție, rețele voce date
Salariul prima lună ( probă ) 3500 lei net.
CV-urile se pot trimite la adresa de e-mail: [email protected] pe WhatsApp la numărul 0242.314.232 sau personal la sediul firmei din Călărași intersecția străzii București cu str. Libertății.

Continue Reading

Știri

Cum plănuiește Ligia Deca, ministrul Educației, să aducă mai mulți profesori în școlile rurale? „Dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, nu o să-i avem niciodată acolo”

Published

on

Sursă imagine: Ligia Deca/Facebook

Ligia Deca, ministrul Educației, a vorbit într-un interviu pentru Școala 9, citat de Edupedu, despre cum pot fi motivați profesorii să vină să predea în școlile din mediul rural. Printre soluțiile propuse de aceasta se numără oferirea unui sprijin financiar mai ales celor aflați la începutul carierei de profesor (primă de instalare, de exemplu) și motivarea celor din comunitatea rurală să se întoarcă ulterior pentru a preda la sat. Un alt factor evidențiat de Ligia Deca în interviu a fost „efectul recunoașterii”, adică niște instrumente de recompensare ale performanței. 

Școala 9: „Ce facem cu profesorii? Este o criză globală de profesori. O resimțim și în România. Vedem și că ei se aglomerează în școlile din urban. Mă refer aici la profesorii care sunt titularizați, au grade didactice, au experiență. Ei merg acolo unde au toate resursele la îndemână. Cum îi ducem pe profesorii valoroși în școlile cu multe provocări?”

Ligia Deca: „Cred că o primă variantă, în acest sens, este să-i ajutăm în partea de debut în carieră. Deci, la începutul carierei, ei au nevoie de niște resurse financiare, pe lângă bursa egală cu salariul mediu pe economie pe care o vor avea toți cei care merg pe formarea inițială, în noua formulă, vorbim și despre o primă de instalare pe care o să o introducem pentru cei care aleg să meargă să se titularizeze în zona rurală.

Avem nevoie și să-i stimulăm pe cei care provin din acea comunitate și merg pe formarea didactică, după aceea să se întoarcă în comunitățile lor. Iar aici este o colaborare excepțională pe care o avem cu autoritățile publice locale. Am vizitat școli din comunități locale unde primăria oferea facilități elevilor buni din comunitate, care merg pe ruta didactică și se întorc în comunitate. Că este vorba despre teren, că este vorba despre casă, că este vorba despre alte facilități, lucrurile acestea încurajează tinerii să meargă în comunitățile rurale”. 

Advertisement

Ministrul Educației a mai subliniat un pas foarte important – „efectul recunoașterii”, așa cum l-a denumit. Ligia Deca e de părere că profesorii au nevoie ca meritelele lor să fie recunoscute, mai ales când lucrează într-un mediu care nu le oferă toate resursele de care au nevoie pentru a realiza actul educațional. Aceasta a dat drept exemplu asociația Teach for Romania, care organizează gala profesorului din rural. 

„Și cred că avem nevoie inclusiv prin instrumentele noastre de recompensare ale performanței, că vorbim de gradație de medic, vom vorbi despre alte feluri de plată suplimentară, bazată pe performanță, să recunoaștem meritele celor care fac diferența în comunitățile lor. Nu e simplu din punct de vedere metodologic, dar dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, indiferent că, cel puțin în primii ani, au sau nu rezultate de tip, nu știu, olimpiade, concursuri, ș.a.m.d,. nu o să-i avem niciodată acolo”, a mai precizat aceasta în interviul pentru Școala 9, citat de Edupedu. 

Din anul școlar 2025-2026, profesorii care se titularizează în zone defavorizate sau izolate beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu cinci salarii minime brute pe țară, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Condiția pe care profesorii trebuie să o îndeplinească este să rămână titulari în școala respectivă pentru o perioadă de cinci ani, mai arată Edupedu în articol. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate