Connect with us

Știri

Declarație politică| Deputatul Dumitru Coarnă acuză unul din șefii poliției din Călărași de luare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu

Published

on

Dumitru Coarnă, deputat #PSD: ”Un dosar “îngropat” de către șefii Poliției Județene Călărași în complicitate cu procurorul de caz. Prejudiciul produs în urma acestor infracțiuni se ridică la suma de 100.000 euro( 500.000 lei)”

În declarația politică susținută miercuri, 30 iunie 2021, în #Parlamentul României, deputatul PSD Dumitru Coarnă a redat conținutul unei sesizări primite de la un grup de polițiști din cadrul Poliției municipiului #Călărași, care denunță fapte de natură penală comise de către comisarul șef de poliție Deacu Emil – actual împuternicit șef al Poliției municipiului Călărași.

În continuare vom reda conținutul sesizării primite:
,,Mai mulți poliţişti din cadrul Inspectoratului Județean de #Poliție Călăraşi sesizează următoarele: Poliția municipiului Călăraşi din cadrul I.P.J. Călăraşi este condusă de comisarul şef de poliție Deacu Emil, prin împuternicire, de aproximativ un an. Acesta este titularul funcției de şef al Biroului Rutier al Poliției municipiului Călăraşi de la începutul anilor 2010, iar înainte să fie împuternicit ca şef al Poliției municipiului Călăraşi, a fost împuternicit adjunct al şefului, din data de 03.02.2020. Comisarul şef de poliție Deacu Emil poate fi acuzat de: luare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu, toate acestea în formă continuată. Mai exact, acesta intervine în dosarele penale instrumentate de politişti aflaţi în subordinea sa. Totul în schimbul banilor! La data de 03.02.2020 (exact în prima zi de împuternicire a comisarului şef Deacu Emil ca adjunct al Poliției municipiului Călăraşi), orele 11:00, I.P.J. Călăraşi a fost sesizat prin SNAU 112, de către numita Fota Cristina, angajată a SC Nutrisoia SRL Călăraşi, cu privire la faptul că din incinta societății au fost sustrase mai multe bunuri.”
A. Aspectul nr. 1.Echipa operativă și CFL
”S-a constituit o echipă operativă formată din comisar şef Deacu Emil (nefiind un eveniment deosebit, nu înțelegem ce căuta!) și alți agenți de poliție. În urma cercetărilor s-a stabilit că autori necunoscuți, prin desfacere, au sustras şină de cale ferată de pe o lungime de aproximativ 900 metri. Tot pe parcursul cercetărilor la fața locului faptei, echipa operativă a fost sesizată de un alt angajat al SC Optim SA Popescu Mircea, că din incinta societății au fost sustrase bazine metalice, componente de cale ferată dar şi alte bunuri metalice. Prejudiciul total depăşeşte cu mult suma de 100.000 euro, conform adreselor comunicate de societățile păgubite.”
B. Faza de urmărire penală:
”Dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Călăraşi, sub numărul 222/P/2020, în supravegherea procurorului B.F. şi repartizat unui agent de poliție din cadrul BIC al Poliției Municipiului Călăraşi, care, în urma activităților desfăşurate a depistat autorii furtului. În declarațiile date, cei doi suspecţi/inculpaţi, precizează că toată operaţiunea de furt a fost planificată şi coordonată de comisarul şef de poliție Deacu Emil și toate materialele sustrase din incinta celor două societăţi au fost transportate cu autocamioanele cu numerele de înmatriculare CL…ECO, ce aparțin, de asemenea, lui Deacu Emil, dar sunt înmatriculate pe numele unor interpuşi. Furtul materialelor s-a desfăşurat pe parcursul a mai multor seri, după lăsarea întunericului, în jurul orei 21:00 şi de fiecare dată când se efectua cântărirea fierului sustras, Deacu Emil era prezent şi participa efectiv la cântărire. dar şi la efectuarea plății. Pe tot parcursul audierii autorilor furtului, Deacu Emil a discutat cu aceştia pe holul din fața birourilor poliţiştilor care efectau cercetările, de mai multe ori, fapt ce a atras atenția poliţiştilor, mai ales că unii inculpați chiar recunosc în declarațiile date că Deacu Emil a venit de mai multe ori pe holul unde acesta aştepta pentru audiere, şi le-a transmis că: o scoatem noi la capăt”.

Din declarațiile autorilor furtului reiese că toată operaţiunea a fost planificată şi coordonată de Deacu Emil, actualul șef al Poliției municipale Călărași. După conturarea stării de fapt, în urma audierilor efectuate agentul care se ocupa de caz și un alt coleg au raportat şi prezentat declarațiile inculpaţilor, şefilor ierarhici şi procurorului de caz, cu mențiunea ”el nu mai este competent să efectueze cercetări, deoarece se subordonează direct ofițerului Deacu Emil, în plus fiind fapte de competența altor parchete. Conducerea IPJ Călăraşi şi procurorul de caz nu au luat nicio măsură în acest sens”.

Advertisement

Din acest moment atât conducerea IPJ Călărași, cât și procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași îl favorizează pe Deacu Emil (șeful Poliției municipiului Călărași).

”Întrucât înaintarea dosarului către alte structuri poliţieneşti sau alte unități de parchet ar fi fost în detrimentul comisarului Deacu Emil, coordonatorul şi protectorul autorilor furtului, atât conducerea #IPJ Călăraşi, cât şi procurorul de caz au împiedicat acest lucru. Agentul de poliție din cadrul BIC şi-a continuat cercetările şi în luna august 2020 a reținut unii autori ai furturilor şi în baza mandatului de supraveghere a solicitat înregistrarea convorbirilor ambientale purtate de aceştia în camera arestului IPJ Călăraşi. La solicitarea agentului şef, mandatul de supraveghere a fost pus în aplicare de o echipă tehnică din cadrul D.O.S. Bucureşti. Toată documentația de solicitare a interceptărilor convorbirilor purtate în mediul ambiental, a fost făcută de agentul de poliție care se ocupa de cercetarea cauzei.”

După înregistrările efectuate, agentul de poliție a fost sunat telefonic de procurorul de caz B.F., care i-a transmis verbal că “tehnica a fost defectă şi nu s-a înregistrat nimic”. ”Aceste aspecte precizate de procuror nu sunt adevărate, deoarece au fost montate minimum două aparate de înregistrat video, independente unul de altul, şi un aparat de înregistrat audio. Astfel, rezultă că din convorbirile şi filmările ambientale înregistrate au rezultat #probe relevante, care pot conduce la aflarea adevărului despre implicarea comisarului Deacu Emil şi a altor persoane importante în furtul al cărui prejudiciu depăşeşte 100.000 euro”, susțin autorii sesizării.

Deputatul Dumitru Coarnă a înaintat materialul primit spre competenta soluționare către următoarele instituții: IGPR, Ministerul de Interne și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Pedepsele aspre care îi așteaptă pe șoferii băuți sau drogați la volan. Serviciul Rutier și Centrul Antidrog Călărași au ieșit pe șosele într-o acțiune de tip blitz

Published

on

Serviciul Rutier Călărași s-a aflat astăzi pe teren, alături de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Călărași, într-o acțiune de tip blitz pentru informarea șoferilor cu privire la noile modificări legislative în domeniul rutier și combaterea conducerii autovehiculelor sub influența consumului de substanțe psihoactive și alcool. În total, patru echipaje au fost prezente pe străzile municipiului Călărași, astăzi – 26 iulie 2024. 

CPECA Călărași a completat această acțiune prin informarea specifică a conducătorilor auto despre prevederile legislației rutiere ce privesc drogurile și alcoolul. A oferit totodată materiale promoționale ale Campaniei ”Drive Clean” derulată de Agenția Națională Antidrog  la nivelul întregii țări.

Au fost implicate 4 echipaje de la Serviciul Rutier, Biroul Rutier, Ordine Publică a municipiului Călărași și Secția 6.

Pe 10 iulie 2023 a intrat în vigoare Legea Anastasia, potrivit căreia săvârșirea omorului din culpă de către un șofer care a condus fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive se pedepsește cu închisoarea, fără posibilitatea ca instanța să dispună suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. 

Advertisement

Ulterior, Parlamentul României a mai adoptat o lege care îi lasă fără carnet pentru 10 ani pe șoferii prinși băuți sau drogați la volan. Potrivit legii, pentru acești șoferi instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei. 

Ambele legi menționate vin ca urmare a unor accidente rutiere în care mai multe persoane și-au pierdut viața din cauza unor șoferi care se aflau la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor. 

Continue Reading

Știri

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZĂ

Published

on

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZA
· Electricieni
· Electronisti
· Tehnicieni sisteme de securitate
Cerințe:
Sunt necesare cunostinte de electricitate/ electronica/ cablare structurata, voce-date
Permis cat.B
ANRE , liceu sau scoala profesionala in domeniul electric constituie avantaj
Responsabilități:
Cablari instalații electrice și de curenți slabi Instalare servisare și mentenanța sisteme de supraveghere video, sisteme de alarma la efracție, rețele voce date
Salariul prima lună ( probă ) 3500 lei net.
CV-urile se pot trimite la adresa de e-mail: [email protected] pe WhatsApp la numărul 0242.314.232 sau personal la sediul firmei din Călărași intersecția străzii București cu str. Libertății.

Continue Reading

Știri

Cum plănuiește Ligia Deca, ministrul Educației, să aducă mai mulți profesori în școlile rurale? „Dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, nu o să-i avem niciodată acolo”

Published

on

Sursă imagine: Ligia Deca/Facebook

Ligia Deca, ministrul Educației, a vorbit într-un interviu pentru Școala 9, citat de Edupedu, despre cum pot fi motivați profesorii să vină să predea în școlile din mediul rural. Printre soluțiile propuse de aceasta se numără oferirea unui sprijin financiar mai ales celor aflați la începutul carierei de profesor (primă de instalare, de exemplu) și motivarea celor din comunitatea rurală să se întoarcă ulterior pentru a preda la sat. Un alt factor evidențiat de Ligia Deca în interviu a fost „efectul recunoașterii”, adică niște instrumente de recompensare ale performanței. 

Școala 9: „Ce facem cu profesorii? Este o criză globală de profesori. O resimțim și în România. Vedem și că ei se aglomerează în școlile din urban. Mă refer aici la profesorii care sunt titularizați, au grade didactice, au experiență. Ei merg acolo unde au toate resursele la îndemână. Cum îi ducem pe profesorii valoroși în școlile cu multe provocări?”

Ligia Deca: „Cred că o primă variantă, în acest sens, este să-i ajutăm în partea de debut în carieră. Deci, la începutul carierei, ei au nevoie de niște resurse financiare, pe lângă bursa egală cu salariul mediu pe economie pe care o vor avea toți cei care merg pe formarea inițială, în noua formulă, vorbim și despre o primă de instalare pe care o să o introducem pentru cei care aleg să meargă să se titularizeze în zona rurală.

Avem nevoie și să-i stimulăm pe cei care provin din acea comunitate și merg pe formarea didactică, după aceea să se întoarcă în comunitățile lor. Iar aici este o colaborare excepțională pe care o avem cu autoritățile publice locale. Am vizitat școli din comunități locale unde primăria oferea facilități elevilor buni din comunitate, care merg pe ruta didactică și se întorc în comunitate. Că este vorba despre teren, că este vorba despre casă, că este vorba despre alte facilități, lucrurile acestea încurajează tinerii să meargă în comunitățile rurale”. 

Advertisement

Ministrul Educației a mai subliniat un pas foarte important – „efectul recunoașterii”, așa cum l-a denumit. Ligia Deca e de părere că profesorii au nevoie ca meritelele lor să fie recunoscute, mai ales când lucrează într-un mediu care nu le oferă toate resursele de care au nevoie pentru a realiza actul educațional. Aceasta a dat drept exemplu asociația Teach for Romania, care organizează gala profesorului din rural. 

„Și cred că avem nevoie inclusiv prin instrumentele noastre de recompensare ale performanței, că vorbim de gradație de medic, vom vorbi despre alte feluri de plată suplimentară, bazată pe performanță, să recunoaștem meritele celor care fac diferența în comunitățile lor. Nu e simplu din punct de vedere metodologic, dar dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, indiferent că, cel puțin în primii ani, au sau nu rezultate de tip, nu știu, olimpiade, concursuri, ș.a.m.d,. nu o să-i avem niciodată acolo”, a mai precizat aceasta în interviul pentru Școala 9, citat de Edupedu. 

Din anul școlar 2025-2026, profesorii care se titularizează în zone defavorizate sau izolate beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu cinci salarii minime brute pe țară, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Condiția pe care profesorii trebuie să o îndeplinească este să rămână titulari în școala respectivă pentru o perioadă de cinci ani, mai arată Edupedu în articol. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate