Connect with us

Știri

Cum a reușit un edil din Călărași să ducă turismul la un alt nivel prin proiecte europene

Published

on

În  comuna Jegălia, aflată în județul Călărași, se ascunde o perlă turistică ce atrage privirile și inimile celor în căutare de frumusețe naturală și momente de relaxare autentică. Parcul Tematic Jegălia, cu deschidere spre malurile Brațului Borcea, s-a dovedit a fi un adevărat colț de rai pentru vizitatori, fiind rezultatul unei investiții ambițioase și a unei viziuni îndrăznețe a administrației locale conduse de primarul Vasile Aurel.

Inaugurat în luna iulie a anului 2015, Parcul Tematic Jegălia s-a impus rapid ca un punct de atracție major în zonă, devenind o destinație preferată pentru turiști în căutarea unei oaze de liniște și conexiune cu natura. Cu o investiție consistentă și ambițioasă, Primăria Comunei Jegălia a transformat acest teren într-un loc ce oferă o experiență unică de explorare a faunei și florei caracteristice zonelor umede, într-o infrastructură modernă și plină de surprize.

Finanțat prin Proiectul „ÎNFIINŢARE PARC TEMATIC” în cadrul comunei Jegălia, județul Călărași, acest proiect a fost susținut financiar prin Programul Operațional de Pescuit, în cadrul Axei Prioritare 4 – Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Pescărești, Măsura 2.1.1 – Îmbunătățirea Competitivității Zonei de Pescuit prin Investiții în Vederea Îmbunătățirii Mediului de Viață. Parteneriatul cu Organizația Pescărească de Producători „DUNĂREA DE JOS” a adus resurse și cunoștințe esențiale în realizarea acestui proiect de anvergură.

Cu începerea lucrărilor în luna august a anului 2014, Primăria Jegălia a pus bazele acestei oaze de relaxare, transformând un teren mlastinos într-un spațiu inovator și captivant. Parcul tematic este realizat deaspura luciului apei, construit din pasarele din lemn, înălțate la doi metri, conectate prin piloni de beton peste cele trei canale ce străbat terenul. Aici, micii vizitatori se pot bucura de zonele de joacă special amenajate, cu pardoseli sigure și atrăgătoare pentru copii.

Pe lângă facilitățile pentru tineri și copii, au fost create spații pline de culoare și viață, cu grădini înflorite și arbuști ornamentali. Iubitorii de natură pot naviga pe apele Brațului Borcea în bărci pitorești, capturând frumusețea și liniștea locului dintr-o perspectivă cu totul aparte. O altă surpriză plăcută este reprezentată de o platformă special amenajată pentru spectacole și evenimente culturale, fiind un spațiu plin de potențial pentru viitoare ceremonii sau concerte.

Proiectul, cu o valoare totală de 1,376,898.28 lei, inclusiv TVA, dintre care 1,112,791.00 lei au provenit din finanțare nerambursabilă, este o mărturie a efortului și devotamentului administrației din Jegălia pentru dezvoltarea locală durabilă și pentru promovarea frumuseților naturale ale zonei.

Un alt proiect frumos menționat de Vasile Aurel este cel transfrontalier, ce speră să fie aprobat și accesat prin fondurile norvegiene. Acest proiect implică construirea unei clădiri cu două etaje, deasupra apei, special destinată copiilor cu autism, și este dezvoltat în parteneriat cu ONG-ul Lumina din Fetești.

PONTON PLUTITOR

Până la sfârșitul anului în curs, comuna Jegălia va avea un ponton plutitor de 12 metri lungime cu facilități de cazare și masă. Beneficiarii principali ai proiectului vor fi pescarii, atât cei sportivi, cât și cei comerciali, dar și elevii, prin desfășurarea de activități tematice pe malul apei. Construirea pontonului va avea efecte pozitive în ceea ce privește infrastructura turistică cu specific pescăresc de pe raza comunei Jegălia, conform contractului de finanțare.

“Faptul că noi suntem pe malul brațului Borcea și bucuria cea mai mare este să începem să dezvoltăm turismul. Suntem cei mai prigoniți în momentul în care vine apa, ne intră în Gâldău – în 18-20 de case intra efectiv apa, nu vă mai spun de țânțari și celelalte probleme pe care le avem și noi aici în zona noastră destul de amărâtă și de săracă. Am reușit de am făcut în primul mandat un parc tematic cu ajutorul celor de la FLAG Dunărea Călărășeană, după care am făcut acest complex pescăresc unde și primăria a pus o parte din bani. Am reușit de implementat un proiect pentru două bărci care la ora actuală nu au putut fi foarte vizibile și nu și-au putut face datoria, în sensul că trebuia să încasăm niște bani, din cauza faptului că a fost foarte scăzut debitul Dunării și nu am putut să le dăm la apă.

Pontonul va fi utilizat pentru andocare și va asigura accesul în siguranță pentru două ambarcațiuni sportive și de agrement. Au fost achiziționate cu aproximativ 65.000 de euro în cadrul proiectului „Asigurarea infrastructurii pentru activități specific pescărești în Comuna Jegălia, Județul Călărași”, potrivit Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Acesta va fi realizat din oțel zincat și va avea o lungime de minim 12 metri și o lățime de minim 4,25 metri. Facilitățile de cazare și masă constau în construirea unui corp de aproximativ minim 30 de metri pătrați. Aici vor fi mobilate complet 3 dormitoare, dintre care unul va fi dedicat persoanei care asigură întreținerea și paza. Va exista și o zonă de living dotată cu mobilier, cât și un TV.

Printre celelalte dotări ale clădirii se numără încălzire cu calorifere de perete, 4 panouri solare, aer condiționat. Vor exista și terase de lemn cu balustrade din oțel inoxidabil, cât și bare de protecție din lemn poziționate în jurul bărcii.

„Sunt trei bărci, pentru că am primit și o donație din partea căpităniei zonale Giurgiu și avem deja trei ambarcațiuni care pot, în vara asta, în cazul în care avem posibilitatea să facem plimbări cu turiștii sau cu pescarii, să avem un mare succes. Mai mult de atât, acum am câștigat și ultima parte, însemnând o casă plutitoare care ar putea să ducă turiștii în locurile astea foarte frumoase din zona noastră, să presteze acolo un serviciu de turism, în afară de baie și plajă, un pescuit, o vizită. În special pentru copii este foarte bine, pe care putem să-i ducem în natura vie pentru a vedea natura efectivă acolo în mijlocul ei.

Mai mult decât atât, am câștigat o mașină de pompieri pentru situațiile de urgență cu care vom spăla străzile pe care le-am făcut și vom putea să întreține întreaga vegetație pe care am pus-o pe DN3B, aproape 1.700 de pini, ienupăr, trandafiri și tot ce am plantat noi, ca atunci când cineva intră în această comună să simtă altceva.” – a mai precizat ediul din Jegălia, Vasile Aurel.

Cinema 2D / 3D

Cinema 2D/3D Călărași. Filmele lunii octombrie

Published

on

Iată programul filmelor ce vor fi difuzate la Cinema 3D Călărași în perioada 29 septembrie – 2 noiembrie:

1. Câinele Stelar și Turbomotanul – 3D (varianta dublată)
– Regizat de: Ben Smith
– Cu: Luke Evans, Bill Nighy, Gemma Arterton, Nick Frost
– Gen: Animație, Comedie, Familie, Fantastic
– Durata: 90 de minute
– Clasificare: AG (audiență generală)
– Premiera în România: 08.09.2023
– Proiecții:
– 29.09.2023, ora 12:30
– 30.09.2023 – 01.10.2023, orele 10:00 și 12:30

Un câine loial și un motan justițiar pleacă într-o aventură spațială pentru a găsi calea spre casă.
[Trailer]

2. Creatorul – 2D
– Regizat de: Gareth Edwards
– Cu: Gemma Chan, Allison Janney, John David Washington, Ralph Ineson, Ken Watanabe
– Gen: Acțiune, Aventuri, Dramă, Thriller, SF
– Durata: 133 de minute
– Clasificare: AP12 (acordul părinților pentru copiii sub 12 ani)
– Premiera în România: 29.09.2023
– Proiecții:
– 29.09 – 01.10.2023, ora 17:00
– 03 – 05.10.2023, ora 17:00

Într-un viitor apocaliptic, un fost agent al forțelor speciale este recrutat să-l vâneze pe Creator, arhitectul inteligenței artificiale care amenință umanitatea.
[Trailer]

3. Jocuri de Groază – 2D
– Regizat de: Eren Celeboglu, Ari Costa
– Cu: Keith David, Asa Butterfield, Natalia Dyer, Annabeth Gish, Laurel Marsden
– Gen: Horror, Thriller
– Durata: 76 de minute
– Clasificare: N15 (nerecomandat sub 15 ani)
– Premiera în România: 22.09.2023
– Proiecții:
– 29.09 – 01.10.2023, ora 20:00
– 03 – 05.10.2023, ora 20:00

Un grup de adolescenți trebuie să joace jocuri înspăimântătoare după ce descoperă un cuțit blestemat.
[Trailer] 

4. Patrula Cățelușilor: Filmul cel Mare – 2D (varianta dublată)
– Regizat de: Cal Brunker
– Cu: Mckenna Grace, James Marsden, Kristen Bell, Iain Armitage, Dax Shepard, Taraji P. Henson
– Gen: Animație, Comedie, Familie, Fantastic, Dramă, Acțiune
– Durata: 92 de minute
– Clasificare: AG (audiență generală)
– Premiera în România: 29.09.2023
– Proiecții:
– 06.10.2023, ora 12:30
– 07 – 08.10.2023, orele 10:00 și 12:30

Skye și prietenii săi patrupezi primesc puteri supranaturale și trebuie să protejeze orașul de un pericol iminent.
[Trailer]

5. Norocul Prostului – 2D
– Regizat de: Craig Gillespie
– Cu: Vincent D’Onofrio, Seth Rogen, Paul Dano, Pete Davidson, Anthony Ramos, Myha’la Herrold
– Gen: Biografic, Comedie, Dramă
– Durata: 104 de minute
– Clasificare: N15 (nerecomandat sub 15 ani)
– Premiera în România: 06.10.2023
– Proiecții:
– 06 – 08.10.2023, ora 17:00
– 10 – 12.10.2023, ora 17:00

Povestea amuzantă a oamenilor de rând care i-au învins pe Wall Street și au transformat GameStop într-o companie celebră.
[Trailer]

6. Saw X – 2D
– Regizat de: Kevin Greutert
– Cu: Tobin Bell, Shawnee Smith, Synnøve Macody Lund, Renata Vaca, Steven Brand, Michael Beach
– Gen: Horror, Mister, Thriller
– Durata: 104 de minute
– Clasificare: IM18 (interzis minorilor sub 18 ani)
– Premiera în România: 29.09.2023
– Proiecții:
– 06 – 08.10.2023, ora 20:00
– 10 – 12.10.2023, ora 20:00

John Kramer revine cu capcane sângeroase și ingenioase în lupta sa împotriva escrocilor.
[Trailer] 

7. Băieți Deștepți – 2D
– Regizat de: Igor Cobileanski
– Cu: Olimpia Melinte, Sergiu Costache, Cristian Iacob, Silviu Mircescu, Tiberiu Ioana
– Gen: Acțiune, Comedie
– Durata: 95 de minute
– Clasificare: N15 (nerecomandat sub 15 ani)
– Premiera în România: 13

.10.2023
– Proiecții:
– 13 – 15.10.2023, ora 17:00
– 17 – 19.10.2023, ora 17:00

Trei polițiști suspendați se întorc pentru a-l investiga pe un baron local al drogurilor.
[Trailer] 

8.Exorcistul: Cel care Crede – 2D
– Regizat de: David Gordon Green
– Cu: Ellen Burstyn, Leslie Odom Jr., Ann Dowd, Jennifer Nettles, Lidya Jewett, Olivia Marcum
– Gen: Horror
– Durata: 121 de minute
– Clasificare: N15 (nerecomandat sub 15 ani)
– Premiera în România: 06.10.2023
– Proiecții:
– 13 – 15.10.2023, ora 20:00
– 17 – 19.10.2023, ora 20:00

Continuarea filmului din 1973 despre o fetiță posedată și preoții care încearcă să o salveze.
[Trailer] 

9. Trolii: Se Strânge Trupa – 3D (varianta dublată)
– Regizat de: Walt Dohrn, Tim Heitz
– Cu: Anna Kendrick, Zooey Deschanel, Daveed Diggs, Christopher Mintz-Plasse, Justin Timberlake
– Gen: Animație, Aventuri, Comedie, Familie, Fantastic, Muzică
– Durata: 90 de minute
– Clasificare: AG (audiență generală)
– Premiera în România: 20.10.2023
– Proiecții:
– 20.10.2023, ora 12:30
– 21 – 22.10.2023, orele 10:00 și 12:30

Poppy și Branch pornesc într-o călătorie pentru a salva un prieten răpit și pentru a reuni o trupă de trolși.
[Trailer]

10. Crimele din Osage County: Bani Însângerați – 2D
– Regizat de: Martin Scorsese
– Cu: Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Jesse Plemons, Lily Gladstone
– Gen: Crimă, Dramă, Istoric, Mister, Thriller, Western
– Durata: 206 minute
– Clasificare: N15 (nerecomandat sub 15 ani)
– Premiera în România: 20.10.2023
– Proiecții:
– 20 – 26.10.2023, ora 18:00

FBI investighează asasinarea mai multor membri ai tribului Osage în anii ’20.
[Trailer]

11. Cinci Nopți la Freddy: Filmul – 2D
– Regizat de: Emma Tammi
– Cu: Josh Hutcherson, Matthew Lillard, Elizabeth Lail
– Gen: Horror
– Durata: 110 de minute
– Clasificare: N15 (nerecomandat sub 15 ani)
– Premiera în România: 27.10.2023
– Proiecții:
– 27 – 29.10.2023, ora 18:00
– 31.10 – 02.11.2023, ora 18:00

Un agent de pază descoperă că job-ul său la Freddy Fazbear’s Pizza este mult mai înfricoșător decât și-a imaginat.
[Trailer]

Notă: Luni, filmul nu va rula în fiecare săptămână.

Continue Reading

Știri

Un ONG a inaugurat un laborator de chimie în comuna Curcani. Primăria, fără bani pentru investiții în educația elevilor

Published

on

În data de 27 septembrie, Comuna Curcani din Județul Călărași s-a îmbrăcat în straie festive pentru a marca un moment deosebit: inaugurarea Laboratorului „Chimia Binelui” la Școala Gimnazială nr. 1. Acest laborator, ce se dorește a fi un adevărat hub educațional și de creativitate, reprezintă o oază de inspirație atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice din comunitate.

Proiectul „Chimia Binelui” a prins viață dintr-o necesitate urgentă de a contracara deficitul de acces la educație de calitate în mediul rural. Din păcate, autoritățile locale, cu precădere Primăria Curcani, nu au fost în măsură să aloce fonduri suficiente pentru a acoperi necesitățile școlii. În acest context, conducerea școlii a apelat la sprijinul necondiționat al Asociației „Zi de Bine”, care a făcut posibilă realizarea acestui laborator de învățământ.

Cu toate acestea, primarul localității Curcani, Aurică Gazu, nu a fost prezent la evenimentul de inaugurare a Laboratorului de chimie. Acest dezinteres poate fi interpretat ca un semn al neglijării activității educaționale și al priorităților locale. Nu este un secret nici faptul că localitatea se confruntă cu probleme economice și de dezvoltare din cauza tensiunilor politice dintre liderii locali. Lipsa unui viceprimar și a unui buget au contribuit la stagnarea proiectelor de dezvoltare.

Chiar și prefectul Valentin Barbu a adus în discuție incompetența edilului social-democrat și situația precară a Primăriei din Curcani. Acest scandal a captat atenția presei, ducând la o amplă dezbatere publică despre modul în care resursele publice sunt gestionate în această comunitate.

Gazu este cunoscut ca un primar implicat în tot ce face, de la mesele mari și chindiile pe care le oferă cetățenilor nevoiași din localitate, până la dezvoltarea comunei pe care încearcă să o realizeze la prețuri care par supraevaluate în contractele de lucrări. Și-ar mai fi multe de spus. Bani publici cheltuiți după bunul plac…

Problema din Curcani a început în 2020, când un membru PNL a fost ales viceprimar printr-un vot corect și secret al consilierilor locali, cu 8 voturi la 7. Contestarea acestui vot a generat un litigiu în instanță, iar rezultatul a fost așteptat cu interes de către toată comunitatea. Prefectul Valentin Barbu a subliniat că este important ca rezultatul să fie comunicat transparent și corect.

 

Continue Reading

Știri

Călărași: Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023, la Muzeul Dunării de Jos

Published

on

Muzeul Dunării de Jos, o instituție culturală sub autoritatea Consiliului Județean Călărași, vă invită să vă alăturați evenimentului: Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023

Vă așteptăm vineri, 29 septembrie, la Secția Arheologie din strada 1 Decembrie 1918 (Demisolul Consiliului Județean Călărași), pentru a lua parte la acest eveniment. De la anul 2005, în ultima zi de vineri a lunii septembrie, Noaptea Cercetătorilor Europeni, un eveniment desfășurat în majoritatea țărilor Uniunii Europene, deschide ușile științei către toată lumea.

Scopul nostru este să dezvăluim publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și să arătăm cât de fascinantă poate fi lumea cercetării. Vă invităm să vă alăturați acestei călătorii în universul captivant al științei, unde veți avea ocazia să participați la experimente inedite, prezentări captivante și concursuri cu premii atractive. Cercetătorii vor împărtăși o parte din activitatea lor prin expuneri științifice și prin prezentarea unor instrumente, metode și tehnologii care au schimbat sau pot îmbunătăți percepția publicului despre muzee.

Printre activitățile propuse pentru cei interesați se numără un Atelier de modelaj în lut și un Atelier de Restaurare-Conservare ceramică. La primul atelier, participanții vor avea ocazia să exploreze olăritul, un meșteșug vechi, și să creeze propriul obiect manual. La cel de-al doilea atelier, vor primi informații despre restaurarea vaselor ceramice și vor putea urmări procesul în direct.

Pentru pasionații de astronomie, va fi disponibil un telescop oferit de Colegiul Național „Barbu Știrbei” din Călărași, cu ajutorul căruia vor putea explora universul.

În același timp, publicul se va bucura de proiecții de film, tombolă cu premii și o zonă dedicată științei interactive, cu instalații VR ce includ aplicația „Moștenirea civilizației Gumelnița într-o perspectivă 3D” și holograme prezentând obiecte arheologice. Acesta va fi locul unde participanții vor experimenta și își vor testa înclinațiile către știință, explorând activități captivante.

Vă așteptăm între orele 18:00 și 22:00 pentru a vă alătura acestei incursiuni captivante în lumea fascinantă a științei și cercetării, dezvăluindu-și „secretele” într-un mediu prietenos și relaxant.

 

Muzeul Dunării de Jos

Continue Reading

Cele mai vizualizate