Connect with us

Știri

Călărași: Agenția de Protecție a Mediului a oprit panoul de la Orizont. Calitatea aerului rămâne un mister

Published

on

După publicarea articolului „Calitatea aerului din Călărași, scăpată de sub controlul autorităților. Panoul de la Orizont prezintă date care nu există?”, Agenția de Protecție a Mediului Călărași a deconectat de la curent ecranul colorat, montat la Orizont, unde se prezentau informații aberante despre calitatea aerului din municipiul Călărași, monitorizat prin trei stații de analiză, două dintre ele fiind defecte din prima partea a acestui an.

O altă variantă care ar justifica deconectarea panoul de la rețeaua electrică, ar fi o defecțiune provocată de un lucrător care ar fi efectuat lucrări la fostul sediu “Banc Post” din zonă, moment în care au fost afectate și semafoarele din intersecția de la Orizont.

Aspectele privind defecțiunile sistemului responsabil de analiza aerului sunt confirmate chiar de către documentele emise de APM în cursul anului 2022.

Lunar, Agenția pentru Protecția Mediului Calarasi emite un raport privind starea factorilor de mediu în județul Călărași. Un raport oarecum complex, în care sunt prezentate, la început, date generale despre județul Călărași, urmate de informații despre calitatea aerului ambiental.

Am solicitat conducerii APM Călărași o reacție pentru toată această situație, însă directorul executiv, Sandu Gheorghe, s-a scuzat inițiat motivând că are un volum mare de muncă, iar deficitul de personal este mare.

„Nu știu când am putea, suntem într-un deficit mare de personal.” –  spune Sandu Gheorghe, director executiv APM Călărași

În timp ce călărășenii sunt sătui de mirosurile urâte și praful ce se ridică, în aer, în fiecare zi, Agenția pentru Protecție a Mediului Călărași spune că muncește mult și nu are timp de explicații. Întrebat despre stațiile care nu comunică datele pentru centralizarea informațiilor în sistemul național, directorul confirmă situația.

Sunt momente în care nu funcționează. Au fost momente în care nu au funcționat. O să vorbesc cu colegii mei de la monitoring  să stabilim o dată. Suntem foarte prinși. Avem un număr foarte mic de personal. Mai reveniți cu un telefon zilele următoare și stabilim.” a fost reacția directorului Sandu Gheorghe.

La câteva ore distanță de la primul apel, Sandu Gheorghe revine cu un apel și se răzgândește, propunând să stabilim o întâlnire pentru ziua de marți, 15 noiembrie, întâlnire care nu a mai avut loc.

Poluanţii monitorizaţi sunt cei prevăzuţi în legislaţia română transpusă din cea europeană, valorile limită impuse prin Legea 104/2011, actualizată, având scopul de a evita, preveni şi reduce efectele nocive asupra sănătăţii umane şi a mediului în întregul său. Rețeaua are următoarea structură:

Staţia CL-1 amplasată în zona Orizont, este staţie de trafic şi monitorizează influenţa traficului asupra calităţii aerului. Poluanţii monitorizaţi: SO2, NO2, NO, NOx, CO, PM10 (automat şi gravimetric), benzen: C6H6, toluen: C6H5-CH3, etilbenzen: C6H5-C2H5, o-, m-, p – xilen (automat).

Staţia CL-2 amplasată în zona Stadionului Municipal este staţie de fond urban şi monitorizează influența aşezării urbane asupra calitătii aerului. Poluanţii monitorizaţi sunt : SO2, NO2, NO, NOx, CO, O3, PM10 (automat şi gravimetric),

Statia CL-3 amplasată în comuna Modelu, județul Călărași este stație de fond rural și monitorizează nivelul de fond al poluării în zona rurală. Poluanţii monitorizaţi sunt: SO2, NO2, NO, NOx, NH3, CO, O3, PM10 (automat şi gravimetric), PM2.5 automat.

Interpretarea datelor de calitatea a aerului furnizate de staţiile automate de monitorizare în vederea facilitării informării publicului se face zilnic utilizând indicele general de calitate a aerului conform ,,Ordinului MMAP 1818/2020 privind aprobarea indicilor de calitate a aerului, care reprezintă un sistem de codificare utilizat pentru informarea publicului privind calitatea aerului”.

La stabilirea indicelui general în cazul stațiilor de tip trafic (CL-1) se utilizează indicii specifici pentru indicatorii PM10 și NO2.
La stabilirea indicelui general în cazul statiilor de fond se utilizează indicii specifici pentru indicatorii PM10, PM 2,5, NO2, SO2 și O3.
Indicele de calitate a aerului reprezintă un număr de la 1 (bun) la 6 ( extrem de rău), care arată calitatea aerului în aria de reprezentativitate a stațiilor automate în cadrul RNMCA.
Sistemul calificativelor și codul culorilor asociate celor șase valori ale indicelor generali și ale indicilor specifici sunt:

Bun – indice general/specific 1
Acceptabil – indice general/specific 2
Moderat – indice general/specific 3
Rău – indice general/specific 4
Foarte rău – indice general/specific 5
Extrem de rău – indice general/specific 6

Luam ca exemplu ultimul raport publicat de APM Călărași în sistemul de informare publică, care arată astfel:

Diferențele dintre buletine publicate în septembrie și restul documentelor emise până la începutul acestui an nu sunt mari.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Modelu: “Împărțim ce găsim”. Puști prinși în flagrant în timp ce încercau să spargă o mașină

Published

on

Se înmulțesc cazurile cu minori care sparg maşini. Trei adolescenţi din comuna Modelu, județul Călărași, au fost surprinși de o femeie, cu câteva fracțiuni de secundă, înainte să spargă una dintre mașinile care le ieșise în cale.

“Împărțim tot ce găsim”

“Atenție la acești 3 puștani! Nu m-au vazut in curte si discutau cum să deschidă mașinile vecinilor si cum împart, in funcție de ce găsesc. I-am lăsat sa se îndepărteze puțin și am ieșit cu camera pornită. Acum 10 minute erau pe strada Macului si au plecat, făcând stânga spre restaurant.” – a relatat femeia care a reușit să le strice planul celor trei.

Continue Reading

Știri

ATENȚIE, șoferi: Cod Galben de ceață, se formează ghețuș pe carosabil!

Published

on

Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Călărași a transmis sâmbătă seara, o atenționare care vizează intrarea în vigoare a unui cod galben de ceață, valabil începând de la ora 23:00 până  duminică dimineața orele 06:00.

⚠️ COD GALBEN – local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200m, izolat sub 50m, ce va favoriza, în funcție si de condițiile locale, formarea ghețușului.

⏱️ Interval valabilitate: 26.11.2022 ora 23:00 – 27.11.2022 ora 05:00. ISU Călărași

Continue Reading

Știri

Prima zi de weekend: două accidente rutiere în municipiul Călărași

Published

on

Prima zi din acest weekend, începe, din păcate, cu două evenimente rutiere în municipiul Călărași, ambele produse pe fondul neacordării de prioritate.

Primul eveniment rutier a avut loc  sâmbătă dimineață, în jurul orelor 08:00, la intersecția străzilor Dobrogei și Plevna din municipiul Călărași, unde două autoturisme, un Logan și un taxi, au intrat în coliziune după ce unul dintre șoferi a pătruns în intersecție fără să se asigure suficient. Evenimentul nu a înregistrat victime, ci doar pagube materiale.

Cel de-al doilea incident rutier a avut loc pe Prelungirea Sloboziei, orele 10:30, în dreptul unei spălătorii auto cu jetoane, produs din cauza unui șofer care nu a acordat prioritate de trecere unui conducător auto care se deplasa regulamentar pe sensul de mers Prelungirea Sloboziei – Călărași. Nici în acest eveniment rutier nu au fost înregistrate victime.

foto: stânga / Serban Eugen – Info (Trafic) Călărași

 

 

 

Continue Reading

Cele mai accesate articole