Connect with us

Știri

Călărași: Agenția de Protecție a Mediului a oprit panoul de la Orizont. Calitatea aerului rămâne un mister

Published

on

După publicarea articolului “Calitatea aerului din Călărași, scăpată de sub controlul autorităților. Panoul de la Orizont prezintă date care nu există?”, Agenția de Protecție a Mediului Călărași a deconectat de la curent ecranul colorat, montat la Orizont, unde se prezentau informații aberante despre calitatea aerului din municipiul Călărași, monitorizat prin trei stații de analiză, două dintre ele fiind defecte din prima partea a acestui an.

O altă variantă care ar justifica deconectarea panoul de la rețeaua electrică, ar fi o defecțiune provocată de un lucrător care ar fi efectuat lucrări la fostul sediu “Banc Post” din zonă, moment în care au fost afectate și semafoarele din intersecția de la Orizont.

Aspectele privind defecțiunile sistemului responsabil de analiza aerului sunt confirmate chiar de către documentele emise de APM în cursul anului 2022.

Lunar, Agenția pentru Protecția Mediului Calarasi emite un raport privind starea factorilor de mediu în județul Călărași. Un raport oarecum complex, în care sunt prezentate, la început, date generale despre județul Călărași, urmate de informații despre calitatea aerului ambiental.

Am solicitat conducerii APM Călărași o reacție pentru toată această situație, însă directorul executiv, Sandu Gheorghe, s-a scuzat inițiat motivând că are un volum mare de muncă, iar deficitul de personal este mare.

Advertisement

“Nu știu când am putea, suntem într-un deficit mare de personal.” –  spune Sandu Gheorghe, director executiv APM Călărași

În timp ce călărășenii sunt sătui de mirosurile urâte și praful ce se ridică, în aer, în fiecare zi, Agenția pentru Protecție a Mediului Călărași spune că muncește mult și nu are timp de explicații. Întrebat despre stațiile care nu comunică datele pentru centralizarea informațiilor în sistemul național, directorul confirmă situația.

Sunt momente în care nu funcționează. Au fost momente în care nu au funcționat. O să vorbesc cu colegii mei de la monitoring  să stabilim o dată. Suntem foarte prinși. Avem un număr foarte mic de personal. Mai reveniți cu un telefon zilele următoare și stabilim.” a fost reacția directorului Sandu Gheorghe.

La câteva ore distanță de la primul apel, Sandu Gheorghe revine cu un apel și se răzgândește, propunând să stabilim o întâlnire pentru ziua de marți, 15 noiembrie, întâlnire care nu a mai avut loc.

Poluanţii monitorizaţi sunt cei prevăzuţi în legislaţia română transpusă din cea europeană, valorile limită impuse prin Legea 104/2011, actualizată, având scopul de a evita, preveni şi reduce efectele nocive asupra sănătăţii umane şi a mediului în întregul său. Rețeaua are următoarea structură:

Staţia CL-1 amplasată în zona Orizont, este staţie de trafic şi monitorizează influenţa traficului asupra calităţii aerului. Poluanţii monitorizaţi: SO2, NO2, NO, NOx, CO, PM10 (automat şi gravimetric), benzen: C6H6, toluen: C6H5-CH3, etilbenzen: C6H5-C2H5, o-, m-, p – xilen (automat).

Advertisement

Staţia CL-2 amplasată în zona Stadionului Municipal este staţie de fond urban şi monitorizează influența aşezării urbane asupra calitătii aerului. Poluanţii monitorizaţi sunt : SO2, NO2, NO, NOx, CO, O3, PM10 (automat şi gravimetric),

Statia CL-3 amplasată în comuna Modelu, județul Călărași este stație de fond rural și monitorizează nivelul de fond al poluării în zona rurală. Poluanţii monitorizaţi sunt: SO2, NO2, NO, NOx, NH3, CO, O3, PM10 (automat şi gravimetric), PM2.5 automat.

Interpretarea datelor de calitatea a aerului furnizate de staţiile automate de monitorizare în vederea facilitării informării publicului se face zilnic utilizând indicele general de calitate a aerului conform ,,Ordinului MMAP 1818/2020 privind aprobarea indicilor de calitate a aerului, care reprezintă un sistem de codificare utilizat pentru informarea publicului privind calitatea aerului”.

La stabilirea indicelui general în cazul stațiilor de tip trafic (CL-1) se utilizează indicii specifici pentru indicatorii PM10 și NO2.
La stabilirea indicelui general în cazul statiilor de fond se utilizează indicii specifici pentru indicatorii PM10, PM 2,5, NO2, SO2 și O3.
Indicele de calitate a aerului reprezintă un număr de la 1 (bun) la 6 ( extrem de rău), care arată calitatea aerului în aria de reprezentativitate a stațiilor automate în cadrul RNMCA.
Sistemul calificativelor și codul culorilor asociate celor șase valori ale indicelor generali și ale indicilor specifici sunt:

Bun – indice general/specific 1
Acceptabil – indice general/specific 2
Moderat – indice general/specific 3
Rău – indice general/specific 4
Foarte rău – indice general/specific 5
Extrem de rău – indice general/specific 6

Luam ca exemplu ultimul raport publicat de APM Călărași în sistemul de informare publică, care arată astfel:

Advertisement

Diferențele dintre buletine publicate în septembrie și restul documentelor emise până la începutul acestui an nu sunt mari.

 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Descinderi: Contrabandiști de țigări, săltați de mascați. Locatarii cred că polițiștii erau abonați la țigările vândute ilegal

Published

on

Astăzi, într-o operațiune amplă desfășurată în zona Biserica Anastasia, pe strada Parcului, la blocul K8  din municipiul Călărași, echipaje ale poliției au efectuat descinderi în mai multe scări de bloc și într-o hală, reușind să-i ridice pe contrabandiștii de țigări care acționau în zonă.

Zona liceului Danubius si ea  împânzită de zeci de mașini de poliție și anchetatori care au scotocit mai multe apartamente în căutarea cartușelor netimbrate.

Locuitorii din zonă spun că această activitate ilegală este des întâlnită și că traficanții au operat fără teamă sau frică datorită faptului că inclusiv unii oameni ai legii ar fi cunoscut situația traficanților și i-ar fi protejat.

Continue Reading

Știri

Un bărbat dintr-o comună din Călărași a fost reținut după ce a cultivat canabis. DIICOT a găsit 47 de plante și 6 kilograme de canabis, printre multe altele

Published

on

sursă foto: wirestock/freepik

Un bărbat care ar fi cultivat canabis într-o comună din județul Călărași a fost reținut joi de către procurorii DIICOT, scrie Agerpres. Ar fi vorba despre două culturi ce erau destinate comercializării. Au fost ridicate de la domiciliului călărășeanului 30 de plante de canabis aflate în diferite stadii de dezvoltare, 17 plante de canabis recoltate, peste șase kilograme canabis, precum și multe alte probe, menționează procurorii într-un comunicat transmis de Agerpres. 

Primele probe arată că în perioada decembrie 2023 – aprilie 2024, acesta a inițiat și dezvoltat două culturi de canabis, atât în interior, cât și în exterior, destinate comercializării, procurând semințe de nenumărate ori sub diferite identități ficitive,menționează comunicatul.

Pe lângă cele 47 de plante și 6 kilograme de canabis, procurorii au mai identificat o instalație destinată întreținerii culturii, grindere și cântare, obiecte ce purtau urme de substanță, precum și alte mijloace de probă. 

oi a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă a bărbatului, pentru o perioadă de 30 de zile, informează DIICOT, scrie Agerpres.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Atac sângeros în Borcea. Un pensionar de 66 de ani a fost atacat cu cuțitul

Published

on

Atac sângeros pe o stradă din comuna Borcea din județul Călărași. Un pensionar de 66 de ani a fost atacat de un tânăr de 37 de ani din localitatea în urma unui conflict spontan care a pornit în fața unui bar din localitate.

După ce s-au contrazis, drumurile celor doi s-au despărțit, însă tânărul a simțit că nu a fost suficient ceea ce s-a întâmplat.

A pus mâna pe un cuțit și l-a urmărit pe bărbat până aproape de casă. L-a înjunghiat în zona hemitoracelui drept. Bărbatul a fost internat o săptămână în spital pentru îngrijiri medicale.

În urma acestui incident, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași a propus luarea măsurii preventive a arestului preventiv pentru o durată de 30 de zile împotriva inculpatului V.M.G. Dosarul a fost înaintat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Călărasi.

La data de 22.04.2024, organele de poliție din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Modelu au reținut inculpatul pentru o durată de 24 de ore.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate