La început de an, Gheorghiță Cărtușanu, primarul localității Fundeni vorbește despre ambițiile pe care acesta le are pentru anul care tocmai ce a început. Proiectele și nevoile oamenilor din localitate primează pe lista de obiective a administrației locale. Așa cum ne-a obișnuit, Ghoergiță Cărtușanu este un om apreciat de comunitatea sa, un om popular la nivel județean, un bun gospodar, poate un exemplu pentru alte primării. I-am făcut o vizită primarului și am dezbătut împreună cu acesta
“Ușa mea este deschisă permanent pentru cetățeni. Avem multe ambiții, proiecte și în acest an. Avem de realizat lucrări la Școala din localitate, o investiție sănătoasă pentru copii, pentru viitorul nostru, al comunei. Este o investiție de vreo 43 miliarde lei, un proiect destul de vizibil, pentru oameni cărora li se adresează politica PSD, implementată de mine la Fundeni. Nimeni nu poate acuza PSD sau conducerea Primăriei Fundeni că nu ne preocupă investițiile în învățământ. Investim bani la Școala nr. 3 , prin fonduri europene, urmează Școala nr. 2 realizată prin parteneriat cu Ministerul Educației Naționale unde se investesc cca. 11 miliarde lei de către guvern dar și contribuția Primăriei de cca. 4 miliarde lei.
Școlile noastre din Fundeni arată ca școli europene, respectă toate normele de siguranță de mediu. La fiecare mandat, la fiecare ciclu de 4 ani, eu ca primar îmi propun niște obiective de realizat. Încerc să țin ritmul și pasul cu tehnologia, cu problemele pe care le discut cu cetățenii. Am terminat lucrări de asfaltare de peste 9 km. Mulțumesc guvernului nostru PSD pentru preocupare și finanțare a acestor lucrări. Progresul, dezvoltarea comunei noastre se vede cu ochiul liber. Ministerul Dezvoltării a investit nu numai în infrastructura unor localități unde primarii aparțin PSD, ci peste tot, echidistant, indiferent de orientarea politică a primarilor. Este vorba de proiecte aprobate, multe finalizate sau aflate în diferite stadii, despre lucrări la rețeaua de apă, canalizare sau de asfaltare. Noul proiect aprobat prin Ministerul Dezvoltării este de cca. 90 miliarde, pe o lungime de cca. 7 km. Mă bucur ca primar PSD de aceeași atenție la ministere ca orice alt primar din România.
Pot da exemplul multor primari PNL care apreciază pozitiv rezultatele muncii guvernului, în fiecare comună sunt aprobate măcar 2 proiecte. Guvernul a sprijinit toate administrațiile locale, a investit în infrastructură, în școli. A fi primar PSD presupune a fi aproape de oameni. Nu este doar o lozincă ci o realitate la Fundeni. Anul trecut am avut o ambiție, o preocupare, pentru a facilita navetiștilor un transport modern eficace. Mi-am propus modernizarea stațiilor de transport în comun, la realizarea unui transport mai ritmic, mai eficient către București, către locurile de muncă ale cetățenilor comunei. Am multe obiective, mi le-am notat pentru că trebuiesc rezolvate. Timpul este dușmanul nostru. Avem însă priorități și acestea încep cu asfaltarea. Aceasta urmează pașii legali, etapele de achiziție a serviciilor. Urmează amenajarea și sistematizarea curții școlii. Apoi urmează proiectul dispensarului nou, un proiect aprobat cu o valoare de 11 miliarde lei vechi. Noi vorbim nu doar despre lucruri pe hârtie ci despre contracte semnate. Este vorba de contracte finanțabile, pentru care este asigurată sursa de bani, necesari efectuării lucrărilor.
Căminul Cultural este realizat prin CNI. Așteptăm trecerea etapelor prevăzute de lege pentru depunerea contestațiilor. Pe lângă aceste proiecte mari prioritare, avem însă și spre aprobare realizarea sediului Primăriei și extindere iluminat. Sunt la aprobare la Ministerul Dezvoltării. Avem mult de lucru și mă bucur de ajutorul unor colegi ambițioși, bine pregătiți și mai ales preocupați de proiectele noastre. Vreau să extind și să modernizez sediul Primăriei. Cetățenii trebuie bine primiți, îndrumați. Echipa mea a fost mărită pentru a face față volumului mare de muncă. Cănd vorbesc despre echipă trebuie să vorbesc despre responsabilitate. Sunt mulțumit de colegii mei implicați în proiecte. Dorim modernizarea stațiilor de autobuz. Pentru că am fost nevoiți săinvestim în Școala nr. 2 a trebuit să asigurăm partea noastră de cofinanțare.
A mai intervenit și plata salariilor, a drepturilor cetățenilor. Banii nu au ajuns, dar esteîn atenția mea să modernizez și aceste stații de transport. Vreau să asigur confortul navetiștilor pentru bunăstarea comunei. Lumea zice să le las așa. Nu se poate, fiecare lucru are o perioadă de folosire de valabilitate. La fel ca un pulover, care s-a învechit, lucrurile trebuiesc schimbate. Cetățenii au dreptul la transport civilizat. Dorim modernizarea. Sunt multe obiective, facem achiziții și studii pe care guvernul le suportă ca de exemplu peste miliarde lei vechi modernizarea iluminatului. Nu se poate face comparație cu comuna noastră așa cum arăta acum 30 de ani, o comună scufundată în întuneric, noroaie, cu condițiile de învățământ asigurat atunci…Din 1990 progresul se vede. Oamenii sunt în măsură să facă comparații.
Fundeni a făcut parte din raionul Brănești, cu oameni gospodari. Și azi ne putem mândri. Mă bucur că fac parte din județul Călărași. Suntem aproape de București. Eu sunt aici datorită locuitorilor care m-au votat. La început nu aveau încredere în mine. Timpul și munca mea în folosul lor le-a schimbat această percepție, și iată că între noi s-a dezvoltat o relație durabilă de încredere. Ne dezvoltăm suntem în plin proces de dezvoltare. Cei din București își cumpără sau construiesc case aici. Politica guvernului a definit prietenia între Instituție și oameni. Relațiile mele cu Instituțiile sunt bune, nu avem probleme. Pun interesul local mai presus de al meu al primarului. Merg la întâniri și vorbesc cu oamenii. Le transmit multă sănătate. Este un lucru esențial în viață. Să fie sănătoși. Să fim mai toleranți, mai înțelegători, mai prietenoși. Este bine să fim mai buni, să aibă încredere în noi.”
Iarna aceasta, în comuna Fundeni s-a intervenit cu utilaje de deszăpezire care au acționat pe toata perioada de vreme rea. Pe partea carosabilă s-a aplicat material antiderapant pentru a preveni depunerile de gheață, sau evenimentele rutiere.