Connect with us

Știri

VIDEO. Ecoaqua S.A. / Localitatea Alexeni se pregătește să intre în era modernă cu o investiție de 6,5 milioane de euro în apă și canalizare

Published

on

Ecoaqua SA Călărași, operatorul regional de apă și canalizare, a făcut încă un pas semnificativ astăzi, avansând în proiectul de modernizare a infrastructurii rețelei de apă și canalizare din localitatea Alexeni, județul Ialomița. Valoarea lucrărilor se ridică la peste 6,5 milioane de euro și se vor desfășura în următoarele 24 de luni.

Contractul semnat astăzi are o valoare de 6,5 milioane de euro, fiind finanțat în întregime din fonduri europene, și va aduce localitatea la normalitate.

Proiectul mare, cu o valoare totală de 400 de milioane de euro, reprezintă un efort major din partea Ecoaqua SA Călărași de a moderniza infrastructura de apă și canalizare din 36 de localități din județele Ialomița și Călărași. Alocarea semnificativă de 6,5 milioane de euro pentru lucrările din Alexeni este cea mai mare din acest proiect și va avea un impact semnificativ asupra comunității locale.

Această investiție va duce la îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește accesul la apă potabilă de calitate și sistemul de canalizare pentru locuitorii din Alexeni și va contribui la creșterea calității vieții acestora. De asemenea, proiectul are un orizont de 24 de luni pentru finalizare, iar Ecoaqua SA Călărași se angajează să respecte acest termen pentru a aduce aceste îmbunătățiri esențiale într-un timp cât mai scurt.

Advertisement

Sava Constantin, edilul municipiul Urziceni: “Acesta este primul proiect pe care îl semnăm în județul Ialomița, comuna Alexeni. Această comună se află la 4 km de municipiul Urziceni. Între cele două există și comuna Manasia, care și ea va fi racordată la utilitățile publice de apă și canalizare. Urmează, acum, proiectul este scos la licitație. Vom începe lucrările și acolo, dar și în comunele adiacente Urziceniului, Coșereni, Gârbov și lucrările pe care mai le avem de făcut în Urziceni. Din păcate, ar trebui să se întâmple în multe localități din România ca oamenii simpli din mediul rural să beneficieze de toate facilitățile.”

Primarul din Alexeni, Crețu Ion: “Această investiție va crește calitatea vieții în comuna noastră și cu siguranță va fi atractivă pentru investitori, pentru că asta ne dorim.”

Cătălin Cojocaru, reporter Canal SUD: Cât de importantă este apa într-o localitate în anul 2023-2024?

“Trăim și suntem într-o comunitate europeană. Apa este primordială, la fel de importantă ca și canalizarea. Vom avea o apă la standarde europene. Nivelul de trai îl vom îmbunătăți în acest mandat cu investițiile pe care le-am efectuat sau le vom efectua de acum înainte. Încercăm să ajungem la calitatea standardelor europene. Nu vrem să rămânem în urmă, cu toalete în fundul curții și puțuri cu apă contaminată. (…) Nu avem rețea de apă și canalizare în Alexeni la acest moment. Este un proiect care răspunde tuturor nevoilor cetățenilor noștri.

Eduard Grama: A fost o provocare în momentul în care am venit la conducerea operatorului de apă-canal la nivelul județului Călărași și a județului Ialomița. A fost o provocare semnarea acestui contract. A fost susținut puternic de primarul municipiului Urziceni și de președintele CJ, în câteva luni de zile am reușit să semnăm acest proiect, cel mai mare din județul Călărași, un proiect care astăzi este deschis și județului Ialomița, semnând predarea de amplasament către constructor alături de primar, motiv pentru care doresc să-l felicit pentru proiectele pe care le are în desfășurare. Este un primar tânăr care are nevoie de susținere și sunt sigur că domnul primar al municipiului Urziceni îl susține energic pentru dezvoltarea comunității. Va fi într-adevăr un disconfort în perioada următoare, dar nu se face nimic în lumea asta fără un mic disconfort, dar mă gândesc că oamenii vor înțelege și vor depăși acest lucru. Îl anunț pe domnul primar că acolo unde se vor suprapune proiectele, cele de asfaltare și canalizare, nu trebuie să aștepte recepția și vom putea începe imediat după ce terminăm străzile cu apă și canal să înceapă constructorul dumneavoastră, dacă ați semnat contractul, lucrările de asfaltare în zona respectivă. Vom fi prezenți din ce în ce mai des aici.”

Advertisement

Știri

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile de la Strada București din municipiul Călărași: „De multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”

Published

on

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile pe care le-a avut proiectul de modernizare al străzii București din municipiul Călărași, însă „e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023”, spune primarul într-o conferință de presă a Partidului Social Democrat. Acesta dă vina atât pe pandemie, pe creșterea prețurilor a materialelor de construcții din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, dar mai spune și că „de multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”. Reabilitarea și modernizarea străzii și prelungirii București nu este nici acum gata. 

„Nu mă simt vinovat, pentru că dumneavoastră ați uitat că de când am început toate discuțiile acestea cu strada București, gândiți-vă că un an de zile a fost pandemie, șapte luni ne-am blocat că a venit războiul și a fost creștere de prețuri. Eu mi-aș fi dorit de foarte mult și e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023, dar ideea este că trebuia să închidem proiectul. Trebuia să îl facem, iar de multe ori ceea ce își dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”, a declarat Marius Dulce. 

Proiectul în valoare de peste 9 milioane de euro finanțat prin Programul Operațional Regional trebuia să fie gata acum cinci luni. Primarul a vorbit și dacă acei „alții” pe care i-a menționat în conferința de presă vor fi trași la răspundere pentru întârzieri. 

„Păi nu, că este legal, nu era vorba întârziere. De comun acord, era și vina noastră și vina lor, trebuia să găsim o modalitate amiabilă să ducem mai departe această lucrare”, a precizat acesta. 

Advertisement

Pentru că nu a fost terminat la timp, în decembrie 2023, proiectul a fost fazat pentru a nu se pierde finanțarea, potrivit Canal Sud

Continue Reading

Știri

Peste 300 de elevi din toată țara au participat la Concursul de Știință și Tehnică din cadrul unui eveniment al Bibliotecii Județene Călărași

Published

on

Biblioteca Județeană Călărași „Alexandru Odobescu”, în parteneriat cu Fundația G.I.I.F. și cu susținerea Consiliului Județean Călărași, au derulat pe 17 mai 2024 Concursul de Știință și Tehnică, din cadrul evenimentului „Manifestările Științei și Tehnicii Școlare Florin Vasilescu”. Peste 300 de elevi din toată țara au participat cu proiecte anul acesta la cele două secțiuni: Știință și Tehnică, și Fizica în Imagini. 

La solicitarea Consiliului Județean Călărași, concursul „Florin Vasilescu” este cuprins în Calendarul concursurilor naționale școlare fără finanțare din partea Ministerului Educației. 

În acest an concursul se desfășoară pe două secțiuni importante: 

  • Secțiunea Știință și Tehnică, pentru elevii de liceu, cu participare directă, unde au fost acceptate 16 lucrări: București – 2, Tulcea – 1, Cluj – 2, Vâlcea – 2, Sibiu – 1, Constanța – 1, Dâmbovița – 1, Oltenița – 1, Călărași – 4, Veliko Tarnovo – BG – 1.
  • Fizica în Imagini, pentru toate categoriile de vârstă școlară, cu participare indirectă, unde au fost acceptate 154 de lucrări / filme, astfel: secțiunea Novice –   43, secțiunea Ucenic –   73, secțiunea Maestru – 38.

În acest an s-au înscris 21 de județe, 53 de unități școlare și un număr de 332 de elevi participanți cu proiecte.

Din juriul din acest an fac parte: Claudia Maria Simonescu, prof.univ.dr. Facultatea de Chimie Universitatea Politehnică București și Radu Alin Vasilache, prof. asociat dr. Facultatea de fizică a Universității București. 

Advertisement

Invitați speciali ai evenimentului au fost din cadrul Biroului de comunicare al Academiei Române Carmen Dobre, șef birou, și Cătălin Mosoia, prof. dr. expert în comunicarea științei. 

În deschiderea manifestărilor, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a acordat diplome de onoare prof. univ. dr. Claudia Maria Simonescu și prof. asociat dr. Radu Alin Vasilache, dar și o diplomă de merit elevului Stîrcu Ion Alexandru, pentru cel mai tânăr participant de la Concursul de filme științifice: Fizică în imagini, în vârstă de 7 ani. 

Concursul este organizat de către Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu Călărași, Fundația Grupul de Inițiativă pentru Învățământul Fizicii Călărași și Asociația pentru Performanță în Fizică Sibiu, și este finanțat de către Consiliul Județean Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ecoaqua Călărași: Costuri și tehnici de captare a apei brute din Dunăre. Ce se întâmplă cu apa înainte de a ajunge la stația de tratare

Published

on

By

Ecoaqua S.A. Călărași este responsabilă pentru captarea, tratarea, transportul, înmagazinarea și distribuția apei potabile, precum și pentru colectarea, transportul și epurarea apelor uzate. În rândurile de mai jos vă vom prezenta modul în care furnizorul captează și pretratează apa brută, primii pași dintr-un proces minuțios.

Apa se captează din Dunăre, la aproximativ 200 de metri de stația de pompare. Acest proces se desfășoară prin două metode principale: utilizarea criburilor și a stației plutitoare.

Criburile sunt construcții din lemn sau metal, amplasate în albia râului pentru a proteja sorbul pompei. La stația de pompare a Ecoaqua SA există două criburi situate la aproximativ 25 de metri de mal, în albia fluviului. Apa este colectată din aceste criburi cu ajutorul stației de pompare, care dispune de trei pompe de aspirație, fiecare având un debit de 1500 m³/h.

Stația plutitoare este utilizată atunci când cota Dunării scade sub 100. Această stație este echipată cu două pompe separate, fiecare cu un debit de 1500 m³/h. Pompele sunt controlate prin convertizoare de frecvență, iar sistemul SCADA (Sistem de Control și Achiziții de Date) asigură un nivel constant al bazinului de apă decantată. Din acest bazin, apa este pompată către stația de tratare pentru a fi supusă tratamentului final.

Advertisement

Apa captată prin criburi sau stația plutitoare este transportată prin conducte separate. De la criburi, apa ajunge la stația de pompare prin două cămine de criburi cu vane motorizate. De la stația plutitoare, apa este transportată într-un cămin de subtraversare. În ambele cazuri, apa ajunge în camera de distribuție, unde sunt monitorizate calitatea apei (debit, turbiditate, pH, temperatură, conductivitate) prin sistemul SCADA.

Cum se realizează pretratarea apei din Dunăre

Înainte de intrarea în camera de distribuție, apa este tratată cu clor și PAX prin patru puncte de injecție. În funcție de metoda de captare, fie prin criburi, fie prin stația plutitoare, se adaugă clor și cărbune activ în conducte, iar apa este direcționată printr-o singură conductă în camera de distribuție.

Din camera de distribuție, apa este injectată cu cetta clear și transportată gravitațional către două decantoare. Apa decantată este colectată într-un bazin cu capacitatea de 5000 m³. De aici, patru pompe (trei de 900 m³ și una de 2000 m³) transportă apa prin două conducte pe un traseu de 6 km către stația de tratare, unde va fi supusă tratamentului final.

Ecoaqua S.A. achită către Administrația Națională Apele Române o taxă de 92,70 lei fără TVA pentru fiecare mie de metri cubi de apă brută captată din Dunăre. Pentru localități, costul este de 106,64 lei fără TVA pentru aceeași cantitate. În medie, compania captează 800 m³ de apă brută pe oră pentru Călărași, ceea ce se traduce într-un cost zilnic de 1656 lei fără TVA.

Ecoaqua S.A. Călărași gestionează cu eficiență și responsabilitate procesul de captare și pretratare a apei brute. Prin metode avansate și un sistem de control riguros, compania asigură furnizarea unei ape de calitate superioară, protejând în același timp resursele naturale și respectând normele de mediu.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate