Connect with us

Știri

Gaze naturale pentru o localitate din Lehliu Gară. Primăria va moderniza peste 26 de km de drumuri

  • Peste 26 de km de drumuri de interes vor fi asfaltate în Lehliu Gară și satele aparținătoare;
  • O baza sportivă de Tip I va fi ridică prin Compania Națională de Investiții;
  • Atragerea investitorilor, o  prioritate pentru primarul Iulian Iacomi;
  • Primăria Lehliu Gară va realiza prin Programul Național de Redresare și Reziliență o creșă în oraș;

Județul Călărași se dezvoltă! Unitățile Administrativ Teritoriale sunt angrenate în cele mai importante proiecte menite să dezvolte comunele și orașele județului. Astfel, la Lehliu Gară, 26 de km drumuri vor intra în reabilitare anul acesta. Viceprimarul Orașului Lehliu Gară, Filon Petre, a oferit un interviu pentru Călărași PRESS în care au fost abordate  mai multe subiecte de interes.

26 DE KILOMETRI DE  ASFALT ÎN LEHLIU GARĂ

Necesitatea şi oportunitatea promovării investiţiei publice din categorla prevăzută la art. 4 alin. (1) Iit. c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021.  Lehliu Gară este un oraş situat în judeţuI Călăraşi, format din localitatea componentă Lehliu Gară (reşedinta), si din satele Răzvani şi Buzoeni. Oraşul se află în Cămpia Bărăganului şi este traversat de autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, pe care este deservit de o iesire, precum şi de şoseaua natională DN3, care leagă Călăraşul de Bucureşti. La Lehliu Gară, din acest drum se ramifică şoseaua naţionată DN3A, care duce la Fetești.

În memoriul justificativ depus pentru proiectul “MODERNIZARE STRĂZI ÎN ORAŞUL LEHLIU GARĂ, SAT RĂZVANI ŞI SAT BUZOENI,
JUDETUL CĂLĂRAŞI “,

Străzile ce fac obiectul investiţiei se află situate în intravilanul:

Oraşului Lehliu Gară: APUSULUI, LUMINISULUI, PĂDURII, MĂTĂSII, INTRAREA DIN TCIF, INTRAREA RITMULUI, INTRAREA INDUSTRIEI, SEREI, MIHAI VITEAZU, CHESCA ION, MIRCEA CEL BATRAN, ELEFTERIE PAPADISIA, FERMIERULUI, SCRIITOR NICOLAE VELEA III, SPICULUI, SCRIITOR NICOLAE VELEA II, SCRIITOR NICOLAE VELEA l, MIHAIL SADOVEANU, DR.RAMETA ION, VALAHIA, PROF ZAFIU MARIN, PROF.IONITA DUMITRU, BELSUGULUI, GEORGE COSBUC, BARBU STIRBEI, VALEA SEACA, PARCULUI, VLASTARULUI;
Sat Razvani: LALELELOR, TOAMNEI, LUCIAN BLAGA, NARCISELOR TR.I, ZORILOR, VASILE ALECSANDRI, I.L.CARAGIALE, CRIZANTEMELOR TR.I, SF,CONSTANTIN TR.I, TRANDAFIRILOR TR.I, NUFARULUI TR.I, VERII, NARCISELOR TR.II CRIZANTEMELOR TR.II, STR.SF.CONSTANTIN TR.II, TRANDAFIRILOR TR.II, NUFARULUI TR.II, IDECEMBRIE, VESELIEI, BUJORILOR, TINERETULUI, CETATUIEI, NICOLAE BALCESCU
Sat Buzoeni: MARIN PREDA, TEIULUI, LUCEAFARULUI, STEJARULUI, CULTURII, SF.NICOLAE, SPERANTEI, ROZELOR, ION CREANGA, MAGNOLIEI, PRIMAVERII, ALEEA CIMITIRULUI.

Advertisement

Străzile mai sus menţionate sunt străzi principale şi secundare în localităţi urbane şi rurale, ce asigură Iegătura cu drumul naţional DN 3 şi implicit cu autostrada A2 şi au lungimi cuprinse intre 71.29 ml şi 1046,82 ml, însumând o lungime de 26.958,77m (distanţa măsurată inter-ax), respectiv 26.652,17m, lungime real modernizată.

Neceşitatea acestui proiect a apărut deoarece străzile nu corespund traficului actual şi de perspectivă, au o capacitate de circulaţie redusă şi nu se Incadrează în standardele şi normativele în vigoare. Traficul rutier, şi mai ales traficul greu, au cunoscut o creştere importantă în ultimil ani, fiind necesare măsuri de sporire a capacitălii de circulaţie, a fluenţei şi a siguranţei rutiere. Circulaţia pe aceste. străzi întâmpină dificultăţi majore şi riscuri de accidente din cauza degradărilor, a lipsei elementeior geometrice, a lipsei îmbrăcăminţilor moderne etc. Străzile au o importanţă deosebită pentru dezvoltarea oraşului Lehliu Gară, deoarece reprezintă o rută alternativă a DN 3 şi totodată legături ale locuinţelor, spaţiilor publice. Scopul realizării acestui proiect este de a îmbunătăţi infrastructura de transport în zonă, ceea ce va conduce la o rată crescută a mobilităţil şi accesibilităţii a persoanelor şi a bunurilor în zona respectivă şi reducerea timpului de transport.

În urma consultărilor la nivel local, dintre administraţie şi cetăţeni, cu privire la necesităţile aceştia din urmă şi-au exprimat opinia că modernizarea infrastructurii rutiere este prioritar pentru dezvoltarea durabiiă şi creşterea calităţii vieţii. Oportunitatea promovării investiţiel a apărut în contextul în care Beneficiarul doreşte să asigure condiţii de trafic civilizat, la standarde de Inaltă calitate, atât locuitorilor oraşului Lehliu Gară şi a satelor componente, cât şi persoanelor care tranzitează zona.

Acest prolect este relevant pentru Imbunătăţirea infrastructurii de transport locale, judeţene şi regionale al cărui obiectiv îl reprezintă îmbunălăţirea accesibilităţii regiunii şi mobilitătii populaţiei, bunurilor şi serviciilor în vederea stimulării dezvoltării economice durabile.

BAZĂ DE SPORT TIP I | GAZE NATURALE 

Cel mai avansat proiect din orașul Lehliu Gară la această dată este construirea unei Baze Sportive Tip I. S-a semnat procesul verbal de predare-primire pentru acest obiectiv. În continuare extindem rețeaua de gaze din satul Răzvani și un cartier din zona de Nord a orașului Lehliu Gară, Cartierul Primăverii. Am depus documentația pentru extinderea rețelei de energie electrică din același cartier. Am reabilitat rețeaua de apă și canal din orașul Lehliu Gară, urmează să reabilităm și trotuarele, respectiv străzile din oraș.

Advertisement

CREȘĂ NOUĂ ÎN CARTIERUL PRIMĂVERII DIN LEHLIU, REALIZATĂ PRIN PNRR

Viceprimarul Filon a descris un alt proiect important demarat de administrația lehliană. O creșă modernă, realizată prin PNRR.

“Intenționăm să edificăm tot prin Programul Național de Redresare și Reziliență o creșă în oraș. Am identificat, de ceva timp,  în acest cartier unde intenționăm să realizăm această creșă, este un număr mare de copii, este un cartier separat din oraș. Ca să nu mai traverseze calea ferată venim în sprijinul cetățenilor și să fie cât mai aproape de copii.”

Reporter: Ce ne puteți spune despre proiectul KETANES?
Acest proiect se finalizează la sfârșitul lunii iunie, anul acesta. A fost, din punctul meu de vedere, un proiect cu foarte mult impact asupra cetățenilor. Au fost școlarizați cetățenii, copii au fost trimiși în excursii, câțiva cetățeni au depus proiecte pentru investitori și 5 proiecte de câte 25.000 de euro au fost aplicate. S-a realizat o farmacie umana, s-au realizat o spălătorie și una sau două service-uri auto. Nu se face niciun fel de diferență între cetățeni, venim să ajutăm toți cetățenii. S-a pus accent pe minorități, proiectul s-a realizat cu cetățeni ce fac parte preponderent din minorități.
Intenționăm să reabilităm și blocurile – școala, liceul, internatul. Reabilităm din punct de vedere energetic, tot prin PNRR.

Reporter: Ce alte proiecte mai aveți în viziune?
Repararea instituțiilor școlare, respectiv racordarea acestora la gaze și alimentarea lor cu gaze, înlocuirea centralelor termice pe sistemul solid, venim și în sprijinul mediului. Intenționăm să plantăm și niște pomi, tot în sprijinul mediului cu un agent economic din cadrul localității și dacă mai apăr alte oportunități pe alte axe care se vor deschide, vom fi deschiși să le abordăm.
Vorbeați despre o societate, un investitor care s-a arătat interesat să deschidă un punct de lucru pentru locuitorii din Lehliu, fiind vorba de o firmă specializată în realizarea panourilor fotovoltaice.
Acest agent economic a făcut toate demersurile pentru obținerea autorizației de construire. A obținut din partea Consiliului Local avizul pentru întocmirea PUZ-ului și urmează să realizeze investiția.

Reporter: Câte locuri de muncă vor fi asigurate?
Din câte știu eu, undeva la 100 de locuri de muncă.
Mai avem încă un investitor care are în domeniul de activitate producerea de mase plastice. La fel, întocmește și acesta un PUZ. Va realiza chiar un complex industrial în orașul Lehliu Gară, așa cum este proiectul – cu locuințe pentru specialiști, o investiție destul de mare pentru oraș, care va aduce destul de multe taxe în creșterea bugetului. Orașul Lehliu Gară este un loc prielnic pentru orice investitor cu intenții bune și cu planuri de afaceri destul de bine argumentate.

Advertisement

Reporter: Care este cel mai mare obiectiv pe care Primăria Lehliu Gară urmărește să îl realizeze până la finalul acestui mandat de primar?

Toate cele trei proiecte: asfaltarea în orașul Lehliu Gară, finalizarea racordării la energie termică, respectiv extinderea de gaze…
Care este stadiul celui de-al doilea proiect, despre gaze?
În satul Răzvani deja s-a construit rețeaua. Urmează să se realizeze racordările, în funcție de solicitările cetățenilor. nO mare parte din oameni sunt încântați, pentru că se reduce nivelul de poluare al mediului, lemne nu prea mai sunt.

Reporter: Suntem spre finalul lunii martie, cât la sută din populație și-a plătit impozitele către primărie?
Încă suntem în termenul de plată, până la 31 martie, dată până la care toți cetățenii beneficiază de reducerea de 10%. Din estimările mele, undeva la 20-25% din totalul populației și-a achitat impozitele, dar am certitudinea că se va mări acest procent. Cred că se va ajunge undeva la 40-45% plată a impozitelor locale.
O mare parte din cetățeni, cei care sunt cu venituri, pentru că avem și cetățeni cu venituri mai mici, vin și își plătesc impozitele. Mai mult, deja cetățenii pot achita impozitele și taxele pe Ghiseul.ro, online. Se face plata cu cardul la casieria instituției. Venim în sprijinul cetățeanului cu toată tehnologia de la această oră.

Reporter: Beneficiarii Legii 416?
Suntem în grafic cu plata ajutoarelor. Cei care sunt apți de muncă, sunt zone unde ei merg la colectarea materialului reciclabil, la curățenia pe străzi, igienizarea orașului Lehliu Gară. Deocamdată a fost iarna, lunar aceștia depun acțiuni în oraș. Vom mări activitatea lor, având în vedere că începe primăvara și trebuie să facem curățenie.

Știri

Anunț public / Primăria Ciocănești

foto - Facebook Dan Velicu

Pentru a face față caniculei este important să luați măsuri de precauție pentru a vă proteja sănătateaHidratarea adecvată, evitarea expunerii prelungite la soare, în special în orele de vârf, și crearea unui mediu răcoros sunt esențiale.
Măsuri de protecție individuală:
  • Hidratare:

    Beți apă regulat, chiar și atunci când nu simțiți sete, pentru a preveni deshidratarea. Evitați băuturile carbogazoase, alcoolul și cafeaua, care pot contribui la deshidratare. 

  • Evitarea expunerii la soare:

    Limitați activitățile în aer liber în timpul orelor cele mai calde ale zilei (de obicei, între 11:00 și 18:00). Căutați umbra sau rămâneți în interior în aceste ore. 

  • Protecție solară:

    Dacă trebuie să ieșiți afară, folosiți protecție solară cu factor ridicat de protecție (SPF 30+) și purtați haine lejere, care acoperă corpul, și o pălărie cu boruri largi. 

  • Răcorirea:

    Faceți dușuri reci, folosiți ventilatoare sau aparate de aer condiționat dacă aveți acces la ele. Puteți folosi comprese reci pe zonele sensibile ale corpului, cum ar fi gâtul, axilele și zona inghinală. 

  • Îmbrăcăminte:

    Purtați haine lejere, de culoare deschisă, care permit pielii să respire. 

  • Alimentație:

    Consumați mese ușoare, bogate în fructe și legume proaspete, care conțin multă apă. 

Măsuri pentru locuință și mediu:
  • Răcorirea locuinței:

    Trageți draperiile sau jaluzelele în timpul zilei pentru a bloca soarele și deschideți ferestrele noaptea pentru a permite aerului rece să intre. 

  • Ventilație:

    Asigurați o bună ventilație în casă, folosind ventilatoare sau aparate de aer condiționat dacă sunt disponibile. 

  • Evitați activitățile intense:

    Reduceți efortul fizic și evitați activitățile solicitante în timpul orelor cele mai calde ale zilei. 

Alte recomandări:
  • Atenție la persoanele vulnerabile:

    Fiți atenți la persoanele în vârstă, copiii mici și persoanele cu afecțiuni cronice, care sunt mai sensibile la efectele caniculei. 

  • Comunicare:

    Mențineți legătura cu cei dragi și interesați-vă de starea lor de sănătate. 

  • Supravegherea copiilor:

    Nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în mașini parcate, deoarece temperaturile pot crește rapid și pot deveni periculoase. 

  • Solicitați ajutor medical:

    Dacă prezentați simptome de insolație sau alte probleme legate de căldură, consultați imediat un medic. 

Prin respectarea acestor măsuri, puteți reduce riscurile asociate caniculei și vă puteți menține sănătatea în condiții de temperaturi ridicate.

Continue Reading

Știri

Cu apa nu-i de joacă! ISU Călărași avertizează: nu transforma distracția de weekend în tragedie!

Pe măsură ce temperaturile urcă spre 40 de grade și weekendul bate la ușă, tot mai mulți călărășeni aleg să se răcorească în apele Dunării, ale lacurilor sau canalelor din zonă. Dar Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” Călărași trage un semnal de alarmă: scăldatul în locuri neamenajate poate fi fatal!

▶️ “Cu apa nu-i de joacă!” – acesta este mesajul ferm transmis de pompieri, care subliniază că majoritatea zonelor frecventate pentru baie nu au salvamar, nu sunt supravegheate și prezintă riscuri mari de înec.

🛑 Recomandările ISU Călărași pentru a evita o tragedie:

  • Mergeți doar în locuri amenajate și supravegheate pentru înot;
  • Nu vă aventurați singuri în apă, mai ales dacă nu știți să înotați;
  • Evitați lacurile sau canalele cu maluri abrupte, nămol, curenți sau obstacole subacvatice;
  • Nu faceți sărituri de pe poduri, stânci sau alte construcții – pot fi mortale;
  • Nu intrați în apă brusc, mai ales dacă ați stat mult la soare;
  • Nu vă scăldați sub influența alcoolului, seara sau pe întuneric!

👶 ATENȚIE, părinți!

Cei mici trebuie supravegheați în permanență, fie că sunt la râu, în piscină sau în cadă. Nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați lângă apă! Colacele, aripioarele și alte jucării gonflabile nu înlocuiesc vigilența unui adult!

❗ Adolescenții, teribilismul și pericolul real

Explicați-le adolescenților riscurile reale la care se expun când se aventurează în zone nesigure. Săriturile de pe poduri sau platforme pot avea consecințe tragice!

🛟 Fiți responsabili, fiți în siguranță! ISU Călărași reamintește: scăldatul în locuri neamenajate este o alegere riscantă. Bucurați-vă de vară fără regrete!

Advertisement

🗣️ Purtător de cuvânt:
Plutonier adjutant șef Tătăranu Ștefan-Ovidiu

Continue Reading

Știri

Pietonalizare, bandă unică și ambuteiaje! Costin Mirescu (USR) „Ați blocat orașul pentru niște pavele!”

costin mirescu

Oamenii vor fluidizare, primăria oferă… plimbări pe jos

Călărașiul se sufocă în trafic, iar consilierii locali răbufnesc: „Proiectele primăriei mai rău încurcă orașul decât îl modernizează!” În ședința din 26 iunie 2026, consilierul USR Costin Mirescu a criticat dur pietonalizarea centrului vechi și banda unică de pe strada București: „Ați creat haos în trafic într-un oraș deja aglomerat!”

Primarul răspunde: „E disconfort temporar pentru un oraș modern”

Primarul Marius Dulce a apărat deciziile ca fiind necesare pentru a atrage fonduri europene și a moderniza infrastructura: „Nu mai asfaltam niciodată toată strada București fără proiectul cu banda unică. A fost condiția ca să primim banii.”

Despre pietonalizarea centrului vechi, edilul a fost și mai tranșant: „Era deja blocată strada jumătate din timp. Acum măcar avem ceva frumos!”

Consilierii: „Vă bateți joc de oraș!”

Mirescu a insistat: „Ați blocat strada Astroboziei, ați contribuit la și mai multă aglomerație. Unde-i planificarea? Pentru cine facem proiectele astea?” Critica a vizat nu doar haosul în trafic, ci și lipsa unor consultări cu cetățenii.

Advertisement

Soluția primarului? Parcări cu plată!

Întrebat cum va fi decongestionată zona centrală, primarul a venit cu soluția: „Facem parcare cu plată și o să fie liniște. Nu o să mai stea toată lumea aici.” Cu alte cuvinte, vrei să parchezi? Scoți portofelul.

Banda unică și fuga după autobuz

Șoferii sunt deja bulversați de noua bandă unică, destinată transportului public. Mulți spun că nu înțeleg marcajele, iar unii consilieri spun că proiectul e un eșec. Primarul afirmă: „Da, poate e incomod, dar acum avem asfalt nou și un oraș care începe să arate civilizat.”

Concluzie: pe jos e mai modern

Cu traficul blocat și nervii întinși, călărășenii se întreabă: „Modernizare pentru cine?” Pentru cei care merg cu autobuzul sau pentru șoferii care stau blocați pe străzile refăcute. Primăria promite că e doar un disconfort temporar. Până atunci, pune-ți adidașii — orașul e pietonal.

Advertisement
Continue Reading