Comisarul șef al Gărzii de Mediu Călărași, Alexandru Vasile, a răspuns acuzațiilor primarului Nicolae Rîjnoveanu din Roseți, care l-a acuzat că a acționat pe linie politică în aplicarea unor sancțiuni în valoare de 25.000 de lei, impuse în urma unor controale privind depozitarea necontrolată de deșeuri în localitate.
Într-o reacție oferită în exclusivitate pentru CălărașiPRESS.ro, comisarul a explicat că acuzațiile aduse de primar sunt neîntemeiate și că acțiunile Gărzii de Mediu au fost strict profesionale și conforme cu legislația în vigoare. Acesta a adus la cunoștința publicului faptul că etapa de verificare efectuată a fost facută în cadrul unui control tematic, vizând salubrizarea și gestionarea deșeurilor, având o acoperire la nivel național și județean.
„S-a spus că au fost controlate un anumit număr de primării. Au fost controlate toate cele 55 de UAT-uri din jud. Călărași. În 36 dintre ele s-a aplicat o sancțiune contravențională. 19 dintre ele au avut toți indicatorii favorabili. Nu s-a aplicat amendă. Nu este singurul control care s-a făcut în acest an pe raza celor 55 de UAT-uri. Au mai fost și controale neplanificate, pe sesizări punctuale. Un exemplu este și sesizarea care a fost făcută în această comună, în luna iunie a acestui an, dacă vorbim strict de comuna Roseți. Au mai fost sesizări și în alte comune”, a declarat comisarul șef.
Alexandru Vasile a subliniat faptul că acțiunile Gărzii de Mediu nu au nicio legătură cu aspecte politice și că aceste controale sunt parte a unei strategii naționale pentru menținerea unui mediu curat. A prezentat datele referitoare la controalele efectuate în diferitele comune, evidențiind că aplicarea sancțiunilor contravenționale nu a fost discriminatorie și că acestea au fost impuse în urma constatărilor tehnice făcute de comisari.
„Domnul primar a încercat să asocieze activitatea Gărzii Naționale de Mediu cu partea politică. Nu este nici pe departe adevărat acest lucru. Vă prezint toate datele pe care vi le pun la dispoziție. Cititorii pot trage singuri concluzia dacă a fost persecutat politic sau nu”, a adăugat comisarul șef.
Discutând despre cazul specific al comunei Roseți, comisarul a evidențiat că sancțiunea aplicată a fost motivată de nerespectarea legislației privind gestionarea deșeurilor. A explicat că, în ciuda avertismentelor și a unui răgaz acordat primarului pentru ecologizarea unei zone afectate, aceasta a rămas neacoperită, fapt care a condus la aplicarea amenzii de 25.000 de lei.
„Avem toleranță zero la abaterile care se fac asupra mediului înconjurător. Trebuie să fim responsabili cu gunoiul pe care îl generăm. Avem contract de salubritate fiecare dintre noi. Achităm o taxă despre care toată lumea este conștientă. Sfătuiesc pe toată lumea să predea acest gunoi menajer firmelor de specialitate. Fiecare comună are un program săptămânal unde se preia gunoiul de către aceste firme. Nu avem pic de toleranță pentru aceste abandonări de deșeuri, oriunde ar fi ele”, a subliniat comisarul.
În final, comisarul șef a făcut un apel către cetățeni și autorități locale să coopereze pentru menținerea unui mediu curat, subliniind importanța selectării corecte a deșeurilor și necesitatea atingerii țintelor de reciclare stabilite de Uniunea Europeană. A pledat pentru o abordare responsabilă din partea cetățenilor și a autorităților locale în gestionarea deșeurilor, pentru a asigura un mediu sănătos și durabil pentru viitor.