Connect with us

Știri

VIDEO. Prima reacție a Gărzii de Mediu Călărași după acuzațiile aduse de primarul PSD Nicolae Rîjnoveanu din Roseți

Published

on

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Călărași, Alexandru Vasile, a răspuns acuzațiilor primarului Nicolae Rîjnoveanu din Roseți, care l-a acuzat că a acționat pe linie politică în aplicarea unor sancțiuni în valoare de 25.000 de lei, impuse în urma unor controale privind depozitarea necontrolată de deșeuri în localitate.

Într-o reacție oferită în exclusivitate pentru CălărașiPRESS.ro, comisarul a explicat că acuzațiile aduse de primar sunt neîntemeiate și că acțiunile Gărzii de Mediu au fost strict profesionale și conforme cu legislația în vigoare. Acesta a adus la cunoștința publicului faptul că  etapa de verificare efectuată a fost facută în cadrul unui control tematic, vizând salubrizarea și gestionarea deșeurilor, având o acoperire la nivel național și județean.

„S-a spus că au fost controlate un anumit număr de primării. Au fost controlate toate cele 55 de UAT-uri din jud. Călărași. În 36 dintre ele s-a aplicat o sancțiune contravențională. 19 dintre ele au avut toți indicatorii favorabili. Nu s-a aplicat amendă. Nu este singurul control care s-a făcut în acest an pe raza celor 55 de UAT-uri. Au mai fost și controale neplanificate, pe sesizări punctuale. Un exemplu este și sesizarea care a fost făcută în această comună, în luna iunie a acestui an, dacă vorbim strict de comuna Roseți. Au mai fost sesizări și în alte comune”, a declarat comisarul șef.

Alexandru Vasile a subliniat faptul că acțiunile Gărzii de Mediu nu au nicio legătură cu aspecte politice și că aceste controale sunt parte a unei strategii naționale pentru menținerea unui mediu curat. A prezentat datele referitoare la controalele efectuate în diferitele comune, evidențiind că aplicarea sancțiunilor contravenționale nu a fost discriminatorie și că acestea au fost impuse în urma constatărilor tehnice făcute de comisari.

„Domnul primar a încercat să asocieze activitatea Gărzii Naționale de Mediu cu partea politică. Nu este nici pe departe adevărat acest lucru. Vă prezint toate datele pe care vi le pun la dispoziție. Cititorii pot trage singuri concluzia dacă a fost persecutat politic sau nu”, a adăugat comisarul șef.

Advertisement

Discutând despre cazul specific al comunei Roseți, comisarul a evidențiat că sancțiunea aplicată a fost motivată de nerespectarea legislației privind gestionarea deșeurilor. A explicat că, în ciuda avertismentelor și a unui răgaz acordat primarului pentru ecologizarea unei zone afectate, aceasta a rămas neacoperită, fapt care a condus la aplicarea amenzii de 25.000 de lei.

Avem toleranță zero la abaterile care se fac asupra mediului înconjurător. Trebuie să fim responsabili cu gunoiul pe care îl generăm. Avem contract de salubritate fiecare dintre noi. Achităm o taxă despre care toată lumea este conștientă. Sfătuiesc pe toată lumea să predea acest gunoi menajer firmelor de specialitate. Fiecare comună are un program săptămânal unde se preia gunoiul de către aceste firme. Nu avem pic de toleranță pentru aceste abandonări de deșeuri, oriunde ar fi ele”, a subliniat comisarul.

În final, comisarul șef a făcut un apel către cetățeni și autorități locale să coopereze pentru menținerea unui mediu curat, subliniind importanța selectării corecte a deșeurilor și necesitatea atingerii țintelor de reciclare stabilite de Uniunea Europeană. A pledat pentru o abordare responsabilă din partea cetățenilor și a autorităților locale în gestionarea deșeurilor, pentru a asigura un mediu sănătos și durabil pentru viitor.

Știri

Consiliul Local al Municipiului Călărași a fost convocat în ședință ordinară. Vezi subiectele de pe ordinea de zi

Published

on

Consilierii locali ai municipiului Călărași au fost convocați în ședință ordinară, care va avea loc joi, 29 februarie. Întrunirea se va desfășura în sala de ședințe a Consiliului Local Călărași și prin mijloace electronice, începând cu ora 16.30. Printre subiectele de pe ordinea de zi se află și rectificarea bugetului propriu al municipiului Călărași din 2024. 

Ordinea de zi este următoarea:

 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Lotizare construire locuinţe”, situat în municipiul Călăraşi, Aleea Dumbrava Minunată, nr. 21, nr. cadastral 34409, 34410, 34411, judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune pentru imobilul ,,Casa Deculescu”, imobil situat în municipiul Călăraşi, strada Bucureşti, nr. 219 (fost 181), judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Statutului Municipiului Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Metodologiei de lucru în vederea acordării ajutoarelor de urgenţă din bugetul local şi a listei cu ,,situaţiile deosebite” în care se acordă ajutoare de urgenţă.
 • Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului local al municipiului Călăraşi în cadrul Comisiei Judeţene privind Incluziunea Socială constituită la nivelul Instituţiei Prefectului – Judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind majorarea taxei de salubrizare datorată de utilizatori, persoane fizice, fără contract încheiat cu operatorul serviciului de salubrizare.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Listei de prioritate a locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, construite prin Programul A.N.L., în municipiul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind actualizarea chiriei locuinţelor ANL, situate în municipiul Călăraşi, judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind constituirea comisiei de analiză / repartizare a cererilor solicitanţilor pentru atribuirea de terenuri în vederea construirii de locuinţe proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003.
 • Proiect de hotărâre privind modificarea art. 2 din H.C.L. nr. 109/30.07.2020 pentru aprobarea criteriilor de acordare a unui lot de teren privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003.
 • Proiect de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 279/27.11.2023 privind aprobarea repartizării și atribuirii în folosința gratuită a unui lot de teren situat în intravilanul municipiului Călărași cu destinația de construire locuință proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003, domnului Iuga Ionuţ Cătălin.
 • Proiect de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 270/27.11.2023 privind aprobarea repartizării și atribuirii în folosința gratuită a unui lot de teren situat în intravilanul municipiului Călărași cu destinația de construire locuință proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003, doamnei Mugea Florentina Daniela.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea stadiului de înscriere a datelor în registrul agricol pentru semestrul II anul 2023 şi stabilirea măsurilor pentru eficientizarea acestei activităţi.
 • Proiect de hotărâre pentru modificarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 45/25.03.2021 pentru modificarea și completarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Călărași nr. 49/29.03.2018 privind aprobarea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al municipiului Călărași.
 • Proiect de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar de întreţinere al persoanelor vârstnice asistate în Căminul pentru persoane vârstnice ,,Sfântul Antim Ivireanul” Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al municipiului Călărași pe anul 2024.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfinții Împărați Constantin și Elena.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae – Barbu Știrbei.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae – Măgureni.
 • Diverse

Continue Reading

Știri

Călărași: Accident de circulație în Vasilați. Trafic restricționat pe un sens

Published

on

În urma cu puțin timp, pe drumul județean din apropierea localității Vasilați, DJ 301, a avut loc un accident de circulație în care au fost implicate două autoturisme. La fața locului sunt prezente echipaje de poliție și o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță.

foto: Info Trafic Călărași

Continue Reading

Știri

Au început Atelierele lui Mărțișor la Muzeul Dunării de Jos

Published

on

Atelierele lui Mărțișor au început la Muzeul Dunării de Jos. Evenimentul are loc în perioada 26-29 februarie în cadrul Secției de Etnografie și Artă Populară, unde copiii pot lucra mărțișoare pe care le pot dărui ulterior celor dragi. 

„Avem plăcerea ca în această perioadă să vă primim în spațiile noastre cu două ateliere dedicate sărbătorii ce se apropie de 1 martie, și anume Mărțișorul. În cadrul departamentului de arheologie, lucrăm în perioada 26-29 februarie, în intervalul orar 9:00 – 12:00, mărțișoare pe care copiii și le pot însuși ulterior pentru a le dărui. De asemenea, compartimentul nostru de etnografie, în aceeași perioadă, desfășoară atelierele lui Mărțișor cu ocazia aceleiași sărbători. Ne bucurăm să vă avem alături de noi. Vă așteptăm cu drag și vă dorim o primăvară frumoasă”, a transmis șeful de compartimentul în cadrul Muzeului Dunării de Jos, Topârceanu Anișoara.  

 

Persoanele interesate să participe se pot înscrie, de luni până vineri, la numărul de telefon 0242311690. Atelierul se adresează celor cu vârste mai mari de 6 ani, iar taxa de participare este de 2 lei/persoană. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate