Connect with us

Cultură

VIDEO. Hora Mare revine la Călărași! Festivalul internațional de folclor vine cu noi surprize după trei ani de pauză

Published

on

Georgiana Teodorescu, managera Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași, detaliază cele mai importante aspecte despre evenimentul internațional Hora Mare, organizat la Călărași în perioada 12 august – 16 august 2023.

Managera menționează că urmează să aibă loc Festivalul Internațional de Folclor Hora Mare, ajuns acum la ediția 28. După o pauză de câțiva ani, din cauza pandemiei, festivalul nu a mai putut fi organizat în 2019 și nici în anul anterior, din cauza complexității și a timpului necesar pentru pregătiri. Totuși, în prezent se bucură că reușesc să-l organizeze și primesc cu bucurie solicitările și întrebările publicului călărășean, care a arătat mereu dragoste și interes pentru acest festival.

Georgiana Teodorescu subliniază că Hora Mare este un eveniment foarte important, fiind cel mai mare proiect al Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași. Festivalul este înregistrat ca marcă la OSIM și este membru în CIOFF, Consiliul Internațional al Organizării Festivalurilor Folclorice, ceea ce le conferă recunoaștere la nivel internațional.

Advertisement

“Este probabil cel mai mare proiect al Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași. Spun asta deoarece acest festival este și înregistrat OSIM, marcă înregistrată OSIM, este și membru în CIOFF,  Consiliu Internațional al Organizării Festivalurilor Folclorice. Suntem recunoscuți la nivel internațional cu acest festival, ne mândrim cu acest lucru și ne dorim să-l ducem mai departe.”

Evenimentul din acest an se va desfășura pe stadionul Ion Comșa, în perioada 12-16 august, cu participarea a cinci țări străine invitate – Mexic, Iraq, Georgia, Ucraina și Turcia, alături de ansambluri din România.

Programul de pe scenă va începe în fiecare seară la ora 19, cu deschiderea oficială pe 12 august prin Parada Costumelor Populare. Pe parcursul marșului, vor avea loc dansuri demonstrative ale grupurilor în mai multe puncte strategice din oraș. Pe parcursul celorlalte seri, festivalul va găzdui artiști invitați precum Ovidiu Homorodean și formația Rapsodia din Arad, Giorgiana Lobonz și Taraful, Surorile Osoianu, ansamblul Bărăganul, ansamblul Ghiocelul, precum și alți invitați speciali. Ultima seară va fi marcată de prezența tuturor ansamblurilor invitate și de formația Lupii lui Calancea.

“Programul la scenă va fi în fiecare seară începând cu ora 19.  Deschidem acest festival în data de 12 cu Parada Costumelor Populare. La ora 18 pornim de la Orizont și ne îndreptăm către stadion, către scenă. Vă invităm să ne fiți alături pentru a vedea dansurile demonstrative ale grupurilor. Traseul va fi Orizont, ne vom opri undeva la Mihai Eminescu, unde vom face un dans demonstrativ. După care, Liceul Agricol. Mergem către Școala 5.  Acolo ni s-a recomandat să nu întrerupem circulația pentru acest eveniment. Mergem pe Bulevardul Republicii, după aceea spre stadion.”

Advertisement

Managera Georgiana Teodorescu detaliază și bugetul evenimentului, precizând că cea mai mare parte din cheltuieli este alocată cazării, scenei și artiștilor, care însumează aproximativ 70% din totalul bugetului festivalului. În plus, festivalul va fi transmis în direct prin livestream pe 50 de pagini de socializare și pe canalele proprii de promovare.

Georgiana Teodorescu încheie menționând că se bucură să poată organiza Hora Mare și să continue tradiția acestui eveniment de prestigiu, dorindu-și ca festivalul să fie un succes și să ofere publicului experiențe culturale de neuitat.

“Banii sunt repartizați în felul următor.  232.000 de lei cazarea. Livestream, pentru că toate cele 5 zile vor fi difuzate în direct pe 50 de pagini de socializare și pe toate paginile noastre, 33.000 de lei. Scena, 224.000 de lei. Artiștii, 270.000. Toaletele, 21.000. Costurile cu promovarea, 16.000. Materiale de promovare, prezentatori, translatori și motorină și așa mai departe. Cele mai mari cheltuieli sunt pe cazare, pe scenă și pe artiști. Acolo sunt cele mai mari cheltuieli, undeva 70% din bugetul festivalului, acolo se duc. Noi trebuie să asigurăm cazarea și 3 mese pe zi la toate ansamblurile pe care le invităm.  Este o condiție CIOFF , este un regulament internațional pe care și noi trebuie să-l respectăm.” – a precizat Georgiana Teodorescu, managera CJCC Călărași.” a mai precizat managera G. Teodorescu în cadrul conferinței de presă de joi, 3 august 2023.

Advertisement