Muzeul Dunării de Jos, instituție subordonată Consiliului Județean Călărași, organizează în perioada 3-7 aprilie 2023, un Atelier demonstrativ de încondeiat ouă. Atelierul va avea loc la Secția de Etnografie și Artă Populară, situată la parterul blocului Arcadia, de pe strada 1 Decembrie 1918. Persoanele interesate să participe trebuie să se înscrie prin apel la numărul de telefon 0746051267, persoana de contact fiind Virginia Oană. Taxa de participare este de 2 lei/persoană.
Încondeierea ouălor de Paște este o tradiție veche și practicată mai ales în zonele Bucovinei, Banatului și Olteniei, și are origini precreștine. Această meșteșug a fost transmis de la o generație la alta, de la mamă la fiică, și reprezintă o mărturie a faptului că datinile, credințele și obiceiurile pascale sunt parte din valorile culturii și spiritului poporului român.
În perioada de pregătire pentru Paște, femeile din aceste regiuni petrec ore întregi în încercarea de a crea un ou încondeiat, care să includă nu doar simbolurile religioase, ci și cele care denotă trăinicia neamului, bazate pe povești și legende. În această perioadă, două creatoare populare din Bucovina, doamnele Bosînceanu Vasilica și Aneci Marinela, din localitățile Paltinu și Vatra Moldoviței, vor veni la Călărași pentru a ne împărtăși poveștile pe care le-au auzit de la bunicile lor huțule și pentru a demonstra cum se încondeiază ouăle.
Simbolistica ouălor variază în funcție de culorile utilizate la decorarea lor. De exemplu, roșul semnifică viața, negrul fertilitatea, galbenul, care reprezintă aurul, aduce bogăția, iar albastrul este simbolul apei. În plus, elementele grafice de pe suprafața ouălor au semnificații specifice, cum ar fi liniile duble care reprezintă eternitatea, cele ondulate care transmit ideea de puritate, iar liniile drepte verticale și orizontale care reprezintă, respectiv, viața și moartea.
Atelierul de încondeiat ouă organizat de Muzeul Dunării de Jos din Călărași își propune să încurajeze locuitorii să încerce să încondeieze ouă, să utilizeze chișița – instrumentul folosit pentru a “scrie” pe ouă, și să descopere tehnica de lucru și semnificația simbolurilor de pe coaja oului.