Connect with us

Știri

Curs demonstrativ de încondeiat ouă organizat de Muzeul Dunării de Jos

Published

on

Muzeul Dunării de Jos, instituție subordonată Consiliului Județean Călărași, organizează în perioada 3-7 aprilie 2023, un Atelier demonstrativ de încondeiat ouă. Atelierul va avea loc la Secția de Etnografie și Artă Populară, situată la parterul blocului Arcadia, de pe strada 1 Decembrie 1918. Persoanele interesate să participe trebuie să se înscrie prin apel la numărul de telefon 0746051267, persoana de contact fiind Virginia Oană. Taxa de participare este de 2 lei/persoană.

Încondeierea ouălor de Paște este o tradiție veche și practicată mai ales în zonele Bucovinei, Banatului și Olteniei, și are origini precreștine. Această meșteșug a fost transmis de la o generație la alta, de la mamă la fiică, și reprezintă o mărturie a faptului că datinile, credințele și obiceiurile pascale sunt parte din valorile culturii și spiritului poporului român.

În perioada de pregătire pentru Paște, femeile din aceste regiuni petrec ore întregi în încercarea de a crea un ou încondeiat, care să includă nu doar simbolurile religioase, ci și cele care denotă trăinicia neamului, bazate pe povești și legende. În această perioadă, două creatoare populare din Bucovina, doamnele Bosînceanu Vasilica și Aneci Marinela, din localitățile Paltinu și Vatra Moldoviței, vor veni la Călărași pentru a ne împărtăși poveștile pe care le-au auzit de la bunicile lor huțule și pentru a demonstra cum se încondeiază ouăle.

Simbolistica ouălor variază în funcție de culorile utilizate la decorarea lor. De exemplu, roșul semnifică viața, negrul fertilitatea, galbenul, care reprezintă aurul, aduce bogăția, iar albastrul este simbolul apei. În plus, elementele grafice de pe suprafața ouălor au semnificații specifice, cum ar fi liniile duble care reprezintă eternitatea, cele ondulate care transmit ideea de puritate, iar liniile drepte verticale și orizontale care reprezintă, respectiv, viața și moartea.

Atelierul de încondeiat ouă organizat de Muzeul Dunării de Jos din Călărași își propune să încurajeze locuitorii să încerce să încondeieze ouă, să utilizeze chișița – instrumentul folosit pentru a “scrie” pe ouă, și să descopere tehnica de lucru și semnificația simbolurilor de pe coaja oului.

Advertisement

Știri

VIDEO. Campionatul Național de Lupte Libere, la final. Premiile și clasamentul obținut de sportivii CSM Călărași

Published

on

În perioada 12-14 aprilie, Sala Ion C. Neagu din Călărași a fost gazda unui eveniment sportiv de excepție – Campionatul Național de Lupte Libere, organizat de Federația Română de Lupte și ACS Asociația Micul Luptător.  În cadrul acestei competiții de prestigiu, 78 de  cluburi cu peste 600 luptători din întreaga țară au concurat pentru glorie.

Pentru sportivii legitimati la Clubul Sportiv Municipal (CSM) Călărași, acest eveniment a fost cu adevărat un moment de afirmare și triumf. Rezultatele obținute au fost remarcabile, evidențiind talentul și pregătirea de excepție a acestor luptători.

Printre cei mai străluciți protagoniști se numără Cuc Gabriela, care a cucerit locul I în categoria 57 kg la luptele feminine, sub 20 de ani. O performanță deosebită a fost obținută și de Biru Florentina, care s-a clasat pe locul II în categoria 76 kg, tot la luptele feminine, în aceeași categorie de vârstă.

Echipa CSM Călărași a mai avut doi reprezentanți pe podium, Gyulai Antonino și Tutuianu Cristian, ambii obținând locul III în categoriile lor de greutate, respectiv 70 kg și 86 kg, la luptele libere, sub 20 de ani.

Aceste performanțe excepționale nu doar că au adus onoare clubului și orașului, dar au confirmat și nivelul înalt al pregătirii sportivilor de către antrenorii de la CSM Călărași.

Advertisement

În plus, clasarea Clubului Sportiv Municipal Călărași pe locul cinci în clasamentul general al cluburilor participante reprezintă o confirmare a consistenței și calității echipei în peisajul sportiv național.

Continue Reading

Știri

Nea Mișu a încheiat articolul vieții sale. Ultima filă este scrisă de noi

Published

on

Nea Mișu

Cu inimile pline de tristețe, comunitatea călărășeană își ia rămas-bun de la unul dintre cei mai respectați oameni ai orașului, Mihail Dumitrescu. A fost “Nea’ Mișu”, un ziarist care în vara aceasta ar fi trebuit să împlinească onorabila vârstă de 92 de ani. Un ziarist cu o carieră deosebit de bogată și un lider dedicat al Crucii Roșii Călărași, a plecat luni dimineață către lumea veșniciei. Nea Mișu a încheiat articolul vieții sale. Ultima filă este scrisă de noi. 

Mihail Dumitrescu și-a început călătoria în lumea jurnalismului cu o diplomă de ziaristică în mână, obținută la Universitatea C.I. Parhon. Drumul său în presă a fost unul divers și plin de realizări, începând de la primele sale contribuții ca student și voluntar, până la posturi de colaborator, corespondent la ziare naționale și chiar redactor-șef.

Cu fiecare articol, “Nea’ Mișu” a împărtășit povești, a adus în lumină problemele locale și a fost o voce pentru mulți dintre noi. În timpul său la cârma Crucii Roșii Călărași, a demonstrat încă o dată angajamentul său față de binele comunității, coordonând numeroase inițiative umanitare și intervenții în cazuri de urgență.

Sicriul său va fi depus la biserica Părintelui Paul, Sfântul Nifon, marți 16 aprilie, oferindu-le celor care l-au cunoscut o ocazie de a-și lua rămas-bun și de a-i aduce un ultim omagiu celui care a luminat viețile multora.

Dumnezeu să-l odihnească pe “Nea’ Mișu”, iar amintirile sale să rămână vii în inimile tuturor.

Advertisement

Continue Reading

Știri

Ce se întâmplă cu locul rămas viran unde obișnuia să fie Bazarul din Călărași? Primarul Marius Dulce răspunde

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, răspunde la unele întrebări despre fostul loc în care a fost amplasat bazarul din oraș, având în vedere că de două săptămâni comercianții s-au mutat în noul spațiu acoperit.

Edilul spune că a început curățarea zonei, adică demolarea platformei de beton, și se gândește să construiască un loc de joacă și parcări pentru locuitorii din blocurile învecinate. De asemenea, Dulce spune că administrația discută cu un dezvoltator imobiliar pentru construirea unui nou bloc. 

„Este un proiect pe care, așa cum mă cunoașteți, îl voi duce la bun sfârșit”, a transmis primarul. 

Investiția în noua hală Big Bazar a costat peste 6 milioane de lei și cuprinde 87 de spații de vânzare – 14 dintre ele de 14 metri pătrați, iar restul de 12 metri pătrați. Autorizația de construire a fost emisă în iulie 2020.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate