Un teren de 58 de hectare, destinat inițial pășunatului comunal, a devenit centrul unei controverse de proporții în comuna Sohatu. Investigația noastră scoate la iveală cum fostul primar Dumitru Grigore, împreună cu fiul său, exploatează ilegal această suprafață de la obținerea celui de-al doilea mandat, în 2016. Deși Agentia Domeniile Statului (ADS) interzisese punerea în posesie și ceruse returnarea terenului, acesta a fost transformat într-o afacere privată sub acoperirea administrației locale.
În anul 2002, Primăria Sohatu a primit de la Agenția Domeniului Statului dreptul de a administra o suprafață de 58 de hectare în Tarlaua 11/1, pe UAT Gălbinași, sub destinația de islaz comunal. În urma unei hotărâri de Consiliu Local, acest teren nu trebuia pus în posesie, ci să rămână în administrarea primăriei, strict pentru activități agricole comune sau pentru a fi redistribuit la nevoie către alte localități care se confruntă cu un deficit de teren agricol.
Însă, lucrurile au luat o întorsătură surprinzătoare în 2016, odată cu obținerea celui de-al doilea mandat al lui Dumitru Grigore. Deși terenul nu îi aparținea și nu putea fi lucrat în scop personal, acesta a decis să îl are și să-l folosească pentru obținerea de profit, fără a respecta destinația oficială stabilită prin protocolul ADS.
- O reacție similară primim și din partea fostului viceprimar din Sohatu, Dumitru Grigore, care brusc rămâne fără semnal la telefon atunci când încercăm să-i explicăm motivul pentru care l-am contactat.
- Am încercat să obținem de la acesta informații despre existența unor documente care să justifice utilizarea acestei suprafețe de teren agricol cu titlu de islaz comunal.
- De asemenea, am dorit să-l întrebăm despre procesele-verbale încheiate în mandatul său, însă fără succes.
Fiul său, Dumitru Marian, a continuat să lucreze acest teren, fără a-l declara la APIA, iar activitățile lor sunt susținute de o serie de înregistrări video care confirmă situația.
- “Nu cunosc speța așa că vă doresc o zi bună!” a fost reacția lui Dumitru Marian când jurnaliștii Călărașipress.ro au încercat să obțină un punct de vedere.
Noul primar al comunei Gălbinași, Radu PAUL, a descoperit în arhivele instituției documente clare prin care ADS a interzis punerea în posesie a terenului și a solicitat restituirea acestuia pentru a fi distribuit altor localități cu deficit de teren, printre care și Primăria Gălbinași. Gălbinași are mai multe hotărâri judecătorești definitive prin care este obligată să pună în posesie aproximativ 44 de hectare către persoane care și-au câștigat drepturile în instanță.
- Nici Cătălin Iordache, primarul din Sohatu, nu a putut fi contactat până la această oră pentru a clarifica situația și pentru a explica, în mod firesc, cum a fost posibil ca o suprafață de aproximativ 60 de hectare, aflată în proprietatea ADS București, să ajungă ilegal în posesia fiului fostului viceprimar din Sohatu, fără ca nimeni să se sesizeze din 2006.
Consilierul județean Valentin Popa a adresat în repetate rânduri solicitări Primăriei Sohatu pentru a obține explicații privind gestionarea acestui teren. Până în prezent, însă, răspunsurile oficiale au fost evazive, în ciuda probelor adunate și a faptului că administrația locală a tergiversat în mod intenționat predarea terenului către ADS. In ultima adresa depusa de Popa Valentin, Primăria Sohatu raspunde ca petentul sa se adreseze organelor de cercetare penală, în speță Parchetul de pe Lângă Judecătoria Oltenița.
Se pare că, de mai bine de patru ani, cercetările demarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oltenița, după ce primarul din Gălbinași ar fi sesizat organele legii, nu au condus la identificarea unui vinovat.
Redacția Călărași PRESS a intrat în posesia unor înregistrări video care demonstrează clar că Dumitru Marian, fiul fostului primar Dumitru Grigore, utilizează aceste terenuri în mod ilegal, fără să dețină niciun document. În prezent, există doar câteva procese-verbale întocmite în jurul anului 2007, însă cărora nu le este recunoscută valoarea juridică.
În discuțiile cu mai mulți membri ai administrației locale din Sohatu și Gălbinași, au ieșit la iveală informații care arată faptul că atât Dumitru Grigore, cât și fiul său, au fost protejați în utilizarea ilegală a terenului de 58 de hectare.
Declarațiile și înregistrări video indică faptul că și actualul primar din Sohatu este la curent cu utilizarea ilegală a terenului, fără a lua măsuri concrete pentru a remedia situația.