Connect with us

Știri

VIDEO. Scandal la Sohatu: Acuzații de cheltuieli nejustificate. Consilierul Valentin Popa face un denunț public

Published

on

În cadrul unei ședințe ordinare desfășurate la Consiliul Județean Călărași pe data de 28 noiembrie 2023, consilierul județean Valentin Popa a făcut public un denunț  împotriva primarului liberal Cătălin Iordache din Sohatu. Popa susține că primarul folosește sume de bani nejustificate pentru diferite achiziții și lucrări despre care spune ca sunt de proastă calitate.

Valentin Popa spune că într-un un parc din satul Progresul al comunei Sohatu, unde s-au investit aproximativ 200.000 de euro de-a lungul mai multor ani, se prezintă în prezent într-o stare de degradare avansată. El a subliniat că locul de joacă din parc este în lucru, iar tartanul montat acum un an a fost demontat, fapt interpretat de consilier ca posibilă spălare de bani publici.

Pentru că acesta a sesizat în mod public mai multe aspecte ce conturează derapaje ale primarului liberal Cătălin Iordache din Sohatul, ne-am deplasat la locul cu pricina și l-a rugat pe consilierul județean să ne explice în detaliu despre ce este vorba.

De asemenea, consilierul a adus în atenție presupuse nereguli legate de achiziționarea băncilor pentru parc, suspectând că acestea au fost cumpărate la prețuri exagerate de la o primărie din Capitală. Valentin Popa a subliniat că aspectul actual al băncilor ridică serioase suspiciuni privind modul în care au fost cheltuiți banii comunității.

Tot în localitatea Sohatu, consilierul județean arată că există lucrări de modernizare a rețelei de apă curentă, în valoare de 3 milioane de euro, pe care primarul ales-o facă cu o firmă condusă de un PSD-ist, un fost vicepreședinte de consiliu județean din Călărași, Ștefan Ion. Tot consilierul Popa susține că firma este una care contractează salariați fără experiență în domeniul acestor lucrări iar calitatea este îndoielnică. Trecem de aces șantier și ajungem în centrul localității.

Advertisement
 • Contactat pentru un punct de vedere, reprezentantul MEDI SRL, responsabil de executarea lucrărilor de reabilitare și înființare a sistemului de apă-canal din comuna Sohatu și satele aparținătoare, Ștefan Ion, afirmă că proiectul a fost atribuit prin licitație publică, conform prevederilor legale. În ceea ce privește acuzația formulată de consilierul județean Valentin Popa, care îl acuză că a angajat personal fără pregătire profesională, administratorul societății a subliniat:
 • “Am ales între a angaja muncitori din Bangladesh, din Arabia, de nu știu unde, muncitori de-ai locului, muncitori necalificați, rețineți. Decât să aducem din altă parte, a fost o rugăminte a primarului, să pot folosi oameni din comună. Dacă am greșit cu asta, asta e. Ca român, eu zic că am făcut bine ce am făcut. Am înțeles că acuză (n.n. consilierul județean Popa Valentin) firma mea ia lucrări peste lucrări. Eu lucrez de peste 45 de ani în alimentație cu apă/canalizare. Uzina de apă din Călărași a fost condusă de mine din ‘78. Asta am învățat, asta fac. Am mai înțeles că iau lucrare după lucrare. Sunt vreo 50 și ceva de lucrări scoase pe PNI – Anghel Saligny- în județ. Nu pot să le iau eu pe toate, câteva am luat și eu prin licitație, cum spun legile din România” – a precizat Ștefan Ion, reprezentantul companiei.

Pentru că o comunitate care se respectă trebuie să aibă o primărie frumoasă, la Sohatu, primarul a achiziționat serviciile unei firme pentru a planta gazon și mai mulți arbuști în interiorul curții primăriei, carel-ar fi costat pe edil undeva 42.000 lei.

 • -Bună ziua! Domnu’ Șerban Marin?
 • -Da, Șerban la telefon!

 

 • – Vreau să vărbim despre lucrările executate în curtea Primăriei Sohatu.
 • – Lăsă-le dracu, tată! Auzi? N-ai gasit pe nimeni să spui c-am făcut lucrări … pai eu merg cu tine unde vrei… și la Timișoara și la Constanța… la DIICOT și la DNA…

 

 • -Voiam să vă întreb când au fost începute lucrările și cât au durat?
 • -Mă, tată, du-te și întrabă-i pe ăilalți, nu pe mine…

 

 • -Ați platat arbuști de tuia și montat gazon.
 • -S-a uscat (n.n. tuia), ai vazut că s-a uscat? Tuie.
 • -De ce s-a uscat?
 • – Pai dacă m-am c***t la rădăcină și am pus acolo…! Se numește material și trebuie să de c***i jos, vorbesc serios…

Aceeași firmă s-ar fi oferit ca de 1 decembrie, în semn de respect pentru tradiție, să ofere o masă festivă cu fasole și ciolan celor din zonă. Până la chermeză, încercăm să-l contactam telefonic pe reprezentantul societății pentru a discuta despre proiectul executat în fața primăriei. Dacă inițiat spunea că este bucuros de telefonul nostru, în doar cateva secunde atitudinea acestuia se schimbă radical și spune că nu e treaba nimănui ce lucrări a executat acesta din bani publici.

Am vrut să stăm de vorbă cu primarul localității Sohatu, Cătălin Iordache, însă acesta nu a fost de găsit în primărie, iar noi am fost întâmpinat de o doamna viceprimar, care ne-a recomandat că cel în măsură pentru a discuta aceste subiecte este chiar primarul. Insistențele noastre nu l-au convins pe edil să ne ofere explicații care să clarifice afirmațiile consilierrului județean Valentin Popa.

Advertisement

Știri

Călărași: Zeci de solicitări pentru pompieri în ultimele 3 zile

Published

on

ISU Calarasi

Într-o serie de intervenții de urgență desfășurate în ultimele trei zile, salvatorii profesioniști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași au răspuns la 78 de misiuni.

Majoritatea intervențiilor, respectiv 60, au fost gestionate de către paramedicii SMURD, aceștia asigurând primul ajutor și transportul rapid la spital al persoanelor aflate în situații critice. Printre misiunile lor s-au numărat și intervenții la accidente rutiere, inclusiv în localitățile Curcani, Plevna și Borcea, unde echipajele au acordat asistență medicală victimelor.

În paralel, salvatorii au fost solicitați și pentru stingerea a patru incendii, în localitățile Călărași, Vărăşti, Lehliu Sat și Iezeru, folosindu-și autospecialele și expertiza în gestionarea situațiilor de urgență pentru a limita pagubele și a proteja viețile oamenilor.

Un alt aspect al activității lor a fost salvarea unui animal de companie, o pisică, surprinsă într-o situație periculoasă pe un balcon de la etajul al doilea al unui imobil din municipiul Călărași. Eforturile lor de intervenție au asigurat măsuri pentru salvarea animalului.

Echipajele ISU au fost implicate în stingerea a nouă incendii de vegetație uscată și resturi menajere, intervenind cu autospecialele necesare pentru a preveni extinderea focului și pentru a proteja mediul înconjurător.

Advertisement

Pentru a încuraja o mai mare conștientizare și pregătire în fața situațiilor de urgență, ISU Călărași recomandă accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență, www.fiipregatit.ro, și descărcarea gratuită a aplicației mobile DSU, disponibilă pe App Store și Google Play.

Continue Reading

Știri

Rezumatul weekendului pentru polițiștii călărășeni: Șoferi prinși băuți, fără permis și scandaluri

Published

on

În cursul weekendului trecut, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Călărași au desfășurat operațiuni intense pentru creșterea siguranței în comunitate. Aceste acțiuni au implicat intervenții la 153 de sesizări din partea cetățenilor, precum și reținerea permiselor de conducere ale a 31 de șoferi care au reprezentat pericol pentru siguranța traficului rutier.

Aproximativ 500 de polițiști au fost mobilizați în întreg județul Călărași, concentrându-se pe prevenirea faptelor antisociale și menținerea ordinii și siguranței publice.

Intervențiile polițiștilor au vizat o varietate de evenimente, cuprinzând 153 de situații semnalate prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (S.N.U.A.U.) 112, precum și 29 de acțiuni organizate.

Rezultatele acțiunilor desfășurate au inclus constatarea a 57 de infracțiuni, prinderea în flagrant a 4 persoane și aplicarea a 553 de sancțiuni contravenționale, cu o valoare totală de peste 201.000 de lei.

Polițiștii rutieri au desfășurat activități specifice pentru prevenirea accidentelor de circulație, soldate cu constatarea a 3 infracțiuni la regimul rutier. În acest context, au fost reținute 31 de permise de conducere și retrase 16 certificate de înmatriculare.

Advertisement

Într-unul dintre incidente, la data de 25 februarie, în jurul orei 00:28, polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Grădiștea au oprit pentru control un autoturism condus de un tânăr, din municipiul Călărași, care nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. În acest caz, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis și încredințarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului.

Alte exemple oferite de IPJ Călărași în comunicatul de presă


La data de 25 februarie a.c., în jurul orei 00:55, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Lehliu-Gară au oprit pentru control un autoturism condus de un tânăr, de 18 de ani, din localitatea Nucetu, județul Călărași.

În urma controlului, șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o concentrație de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind ulterior condus la spital, în vederea prelevării unor mostre biologice.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.


La data de 24 februarie a.c., în jurul orei 15:48, polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Dor Mărunt, au fost sesizați, prin apel 112, de către o femeie, de 48 de ani, din comuna Valea Argovei, județul Călărași, cu privire la faptul că a fost agresată de soțul său.

Advertisement

În urma primelor cercetări efectuate, a reieșit faptul că la data de 24 februarie a.c., în jurul orei 15:30, în timp ce bărbatul, de 47 de ani, se afla la locuința soției, pe fondul unor discuții în contradictoriu și al consumului de băuturi alcoolice, ar fi lovit-o pe aceasta cu pumnii și palmele în zona capului.

Persoana vătămată a fost transportată la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale, totodată fiind întocmit formularul de evaluare a riscului, din care a reieșit că există risc iminent pentru viața și integritatea femeii, ocazie cu care a fost emis un ordin de protecție provizoriu, pe numele bărbatului.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

În urma administrării probatoriului, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Călărași.


La data de 25 februarie a.c., în jurul orei 5:48, polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Grădiștea au fost sesizați, prin apel 112, de către o femeie, de 62 de ani, cu privire la faptul că nepoata sa a fost implicată într-un scandal.

În urma primelor cercetări efectuate, a reieșit faptul că în jurul orei 5:30, în timp ce  s-ar fi aflat la o petrecere organizată de un tânăr, de 22 de ani, la domiciliul acestuia din  comuna Mănăstirea, pe fondul consumului de alcool și al geloziei, o tânără ar fi fost lovită cu palmele și pumnii de către prietenul său, un tânăr de 20 de ani.

Advertisement

Ulterior, acesta i-ar fi spart tinerei telefonul mobil și ar fi alergat-o cu un obiect contondent, amenințând-o că o omoară.

A fost întocmit formularul de evaluare a riscului, ocazie cu care a reieșit că există risc pentru viața, integritatea sau libertatea persoanelor, însă persoana vătămată nu dorește emiterea ordinului de protecție provizoriu.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovirea sau alte violențe, amenințare și distrugere.

Față de tânărul în cauză, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Călărași.

 

Advertisement
Continue Reading

Știri

Prevenirea accidentelor rutiere, prioritate pentru polițiștii călărășeni. Acțiune de control desfășurată timp de o săptămână, finalizată cu peste 100 de sancțiuni

Published

on

Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

Poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi au verificat aproximativ 600 de autovehicule şi au aplicat 147 de sancţiuni contravenţionale  în timpul acțiunii TISPOL – TRUCK&BUS.

Activităţile de control s-au desfăşurat conform calendarului operațiunilor TISPOL.

În perioada 19-25 februarie a.c., polițiștii au efectuat o acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane și conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă, cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au verificat 586 de autovehicule, dintre care 215 autovehicule destinate transportului de persoane şi 371 de autovehicule destinate transportului de marfă.

Advertisement

În urma controalelor, au fost aplicate 147 de sancțiuni contravenționale, dintre care 23 conducătorilor de autovehicule de transport de persoane şi 124 celor care efectuau transport de marfă.

Neregulile sancționate de polițiști s-au referit la nerespectarea regimului legal de viteză, neutilizarea centurilor de siguranță, probleme tehnice, precum și lipsa documentelor conducătorilor auto și a autovehiculelor.

Acțiunile polițiștilor rutieri vor continua în trafic, pentru asigurarea climatului de legalitate în domeniul transporturilor.

Continue Reading

Cele mai vizualizate