De aproape o săptămână au fost ridicate probe de la un complex de porci situat în comuna Dragalina, ce aparține Nutricom SA. Ieri, 15 septembrie s-a confirmat virusul în fermă. La acest moment, peste 20.000 de porci urmează să fie sacrificați. Situația P.P.A din județul Călărași este scăpată total de sub control.
La mai puțin de un kilometru de Drajna Nouă se află complexul unde sunt ținuți porcii la îngrășare. Se preconiza, în ședința Comitetului Județean de Urgență constituit pentru combaterea pestei porcine africane ca toți porcii din complexul de la Dragalina să fie eutanasiați și îngropați.
Soluția pe care autoritățile au ales-o au stârnit revoltă în rândul locuitorilor din comuna Dragalina. Porcii infestați cu virusul PPA ar fi trebuit îngropați într-o zonă unde pânza freatică se află la un nivel ridicat. Datele despre inundațiile periodice din timpul primăverii vin și susțin argumentele locuitorilor și a primarului.
Primarul localității Dragalina, Gabriel Stanciu a comunicat presei că, până la acest moment, nu s-a găsit o soluție pentru a elimina porcii din focarul de PPA. Oamenii din localitate sunt alarmați de faptul că apa s-ar putea contamina cu virusul PPA.
Se știa faptul că virusul pestei porcine africane contaminase crescătoria de la Dragalina. Afirmația aparține unui consilier local, acesta susținând că nu s-a dorit ca situația să fie dezvăluită pentru ca reprezentanții Nutricom să scape de marfă. Reprezentanții Nutricom SA, prin diferite firme, au fost acuzați că au adus un prejudiciu bugetului de stat de peste 50 de milioane de euro, prin crearea de circuite financiare fictive.
Infecție cu holeră
Alerta privind PPA s-a declanșat ieri în comuna Dragalina. O mare parte din marfă a fost vândută, au rămas scroafele montate și purceii. „Au deja dosarul făcut pentru primirea banilor.” Disperarea s-a instalat în comună.
Primarul Gabriel Stanciu a vorbit deja de o posibilă infectare a pânzei freatice în cazul în care toți cei 20.000 de porci ar fi îngropați și nu incinerați. A vorbit de o posibilă infectare a populației cu holeră, care se răspândește inclusiv prin apa contaminată, prin deversarea în apă de dejecții.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea a intervenit
A fost contactat inclusiv ministrul Agriculturii, Petre Daea, care se afla, într-o vizită, în județul Dâmbovița. I s-a cerut ca porcii să fie incinerați, așa cum s-au procedat în cazul tuturor fermelor mari afectate de pesta porcină, și nu îngropați.
„Cei de la Drumuri Naționale nu au vrut să ne lase să punem filtre, la intrarea în comună.” Satul Drajna nu are rețea de apă potabilă, oamenii folosind apa din fântâni. În Drajna Nouă sunt 1.700 de locuitori. Localnicul care a vorbit cu ministru Daea a rămas tot nedumerit:”A spus că va vorbi cu prefectul, cu cei de la DSV, să vadă ce se poate face.”