Connect with us

La zi

Trecerile improvizate prin vadul Argeşului, afectate de deversări

Astăzi, 12 iulie, la ora 12.00, în Orașul Budești a avut loc o întâlnire publică la care au participat autoritățile locale din Budești, primari din localitățile învecinate care s-au întâlnit cu autoritățile județene pentru a discuta și dezbate problema trecerilor prin vad de pe teritoriul județului Călărași. Râul Argeș reprezintă un pericol în acest moment pentru cei care tranzitează podurile improvizate. 

Trecerile prin vadul râului Argeș dintre Budești – Crivăț, Șoldanu-Radovanu, Clătești-Mitreni au fost afectate de deversări.  În acest moment, circulația este imposibilă prin cele trei puncte. Cea mai afectată este localitatea Crivăț.

Contactat, primarul comunei Crivăț, Ion ROBU a decalarat următoarele:

Orașul Budești beneficiază de serviciile. Suntem afectați pentru că avem APIA la Budești, Financiarul, Trezoreria, Evidența populației, serviciile bancare sunt tot în Budești, iar magazinele mari la fel. Pentru a putea ajunge la Budești trebuie să ocolim prin Oltenița. 100 km (dus-întors). Sau prin comuna Hotarele din jud. Giurgiu, adică alți 56 km (dus- întors). Pompierii, poliția, toate sunt peste drum de Argeș. Adică, suntem izolați din acest punct de vedere. Odată cu reînființarea comunei, în anul 2006, am preluat și trecerea prin vad, care este domeniul public.

Advertisement

Noi administram tuburile prin care Argeșul trece. Această trecere nu are autorizație, este lipsită de legalitate. Prefectul Județului Călărași, George Iacob ne-a îndemnat să găsim baza legală prin care am putea construi treceri prin vad, care să fie autorizate. Chiar și provizorie, dar să fie autorizate.

Primăria din Crivăț administrează trecerile prin vad, respectiv tuburile prin care trece Argeșul, dar nu pot iniția un proiect dacă nu sunt proprietar.” – a declarat pentru Călărași News, Ion Robu – primarul comunei Crivăț

Președintele Consiliului Călărași, Vasile Iliuță a recomandat primarului comunei Crivăț să înceapă demersurile prin care aceste vaduri să fie predate administrației județene, motivând faptul că aceste treceri sunt parte din DJ 301.

Aceste probleme se pare că provin de la deșeurile menajere deversate în Argeș, resturi ale materialelor de construcții, crengi rupte din pomi, toate acestea s-au depozitat de-a lungul timpului lângă tuburile amplasate  care susțin trecerea. Așadar, rezidurile menajere și resturile care s-au depus obturează trecerea afluentului Dunării.

Consiliul Județean Călărași a publicat pe pagina oficială a instituției o informare prin care se comunică faptul că se încearcă găsirea soluțiilor:

Advertisement

-Trecerile prin vad de pe teritoriul județului Călărași sunt, la această oră, subiecte de dezbatere publică, la Primăria orașului Budești. Căile de acces improvizate aparțin unităților administrativ teritoriale și sunt neautorizate.Conducerea Consiliului Județean Călărași, alături de cea a Instituției Prefectului – județul Călărași, s-a întâlnit cu primarii, consilierii locali, oameni ai localităților Radovanu, Șoldanu, Crivăț și Budești pentru a incepe demersurile de intrare în legalitate a trecerilor prin vad și de reabilitare a lor. În acest moment, râul Argeș reprezintă un pericol pentru cei care tranzitează podurile improvizate.-

La zi

Restricții de circulație pe A2, în zona Fetești: marți se închide banda de plată în numerar spre București

Marți, 8 iulie 2025, în intervalul orar 08:00 – 18:00, șoferii care circulă pe Autostrada Soarelui (A2), pe sensul Constanța – București, vor întâmpina restricții de trafic la kilometrul 144+100, în zona Agenției de Încasare Fetești.

Banda 1 – destinată încasării în numerar a tarifului de trecere pentru podurile peste Dunăre – va fi închisă temporar, pentru executarea unor lucrări de marcaje rutiere. În acest interval, circulația va fi permisă doar pe benzile dedicate sistemului electronic de plată (e-tarif / peaj).

Cum se poate achita tariful de trecere:

  • Prin SMS la numărul 7577 (valabil în rețelele Orange, Vodafone, Telekom Mobile și RCS-RDS);

  • La benzinării: OMV Petrom, MOL, Rompetrol;

  • Online, prin portalul www.erovinieta.ro;

  • Din aplicația e-Tarife disponibilă pe telefoanele mobile.

Important: Tariful poate fi achitat înainte de traversare sau până la ora 24:00 a zilei următoare.

CNAIR recomandă utilizatorilor să evite întârzierile și blocajele în zona Fetești, folosind metodele alternative de plată.

Advertisement

Continue Reading

La zi

„Minunea” din zona NAVROM: Primăria spune că se lucrează, dar blocurile stau tot în șantier! Locatar„Doreii mi-au rupt șifonierul!”

Cristian Lefter, un locatar din zona NAVROM din Călărași, a revenit cu un nou mesaj tăios pe Facebook în legătură cu reabilitarea termică a blocurilor A1 – A5, proiect pe care îl urmărește de luni bune. Postarea sa – intitulată ironic „Update 4” – e un adevărat rechizitoriu la adresa autorităților și a muncitorilor firmei DECORA, despre care spune că „n-au treabă nici cu meseria, nici cu bunul simț”.

Totul a pornit de la un mesaj ironic primit în concediu: „Nu te mai plânge, că se lucrează!”. Entuziasmat, Lefter verifică și… surpriză: aceleași fațade pozate, același șantier abandonat pe spate, aceleași minciuni frumos ambalate în comunicate.

„M-a luat entuziasmul. Nu m-am mai bucurat de ultimele două zile de concediu, voiam să ajung acasă să văd minunea. Și ajung… Blocul A2 e pozat doar pe față, iar în spate e exact ca acum o lună.”

Locatarul acuză că în șapte luni de lucrări, singurul „progres” vizibil sunt recuperatoarele de căldură, montate atât de prost încât i-au rupt un picior de la șifonier și i-au stricat traseul de cabluri prin casă.

„Alte găuri, altă bătaie de joc pe spatele nostru. Nici măcar nu i-a deranjat că tot ei trasaseră inițial cablul, l-au mutat pentru că nu le plăcea că era prea departe de colț!”

Cristian Lefter spune că a depus două solicitări oficiale la Primărie pentru a întreba în ce stadiu sunt lucrările. De fiecare dată a primit același răspuns: „Lucrările avansează”. Avansează… în poze.

Advertisement

Și nu e singura zonă abandonată. Locatarul atrage atenția că și Bulevardul 1 Mai e blocat în timp:

„Nu se mai lucrează de șase luni. De la sărbătorile de iarnă tot așa arată! Ce facem, mai depun o cerere să întreb și aici dacă se lucrează?”

La final, le transmite autorităților, în special primarului Marius Dulce, un mesaj fără ocolișuri:

„Ne-am dori și noi să fie adevărat că se lucrează, dar nu e! Asta nu mai e reabilitare, e bătaie de joc!”

Imaginile postate de călărășean arată exact ce acuză: șantiere pustii, lucrări neterminate, detalii lăsate de izbeliște. Întrebarea care rămâne în aer este simplă: Cine răspunde pentru timpul pierdut, nervii întinși și casele vandalizate ale oamenilor care așteaptă de luni de zile o reabilitare-fantomă?

Advertisement
Continue Reading

La zi

Roxana Pațurcă: Proba scrisă a examenului de definitivare în învățământ are loc marți, 8 iulie

roxana paturca

Inspectoratul Școlar Județean Călărași anunță că proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2025, se va desfășura marți, 8 iulie, începând cu ora 9:00, la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Călărași (str. Prelungirea București, nr. 8-12).

Toți candidații, indiferent de disciplina pentru care susțin examenul, vor participa la această probă scrisă în locația menționată. Examenul are o durată de 4 ore, iar accesul în sălile de examen este permis doar între orele 7:30 și 8:00. După ora 8:00, accesul nu va mai fi permis.

Inspectorul școlar general Roxana Natalia Pațurcă le urează tuturor candidaților mult succes în susținerea acestei etape esențiale în parcursul profesional didactic.

Advertisement
Continue Reading