Primăria Municipiului Călărași, lovitură pentru sistemul de educație.
Recent, Asociația Elevilor din Călărași a solicitat sprijinul instituției conduse de Daniel Ștefan Dragulin, de peste peste 5 ani.
Au emis o cerere prin care solicită primăriei și Consiliul Local o subvenționare a abonamentelor elevilor în procent de 50%. Aceștia, ca de obicei, spun ca nu este o problema ce se poate rezolva prin această instituție, începând să devieze traiectoria acestora, spunându-le că această problema este de competența celor de la ISJ (Inspectoratul Școlar Județean Călărași).
Toamna abia a început, iar elevii deja au parte de primele dezamăgiri din partea administrației publice locale.
Mai concret, timp de 2 ani de zile, de când a fost încheiat primul contract de gestiune delegată, prin concesionare, a serviciului de transport public cu mijloace în comun aparținând ALI TRANS, elevii nu au beneficiat de subvenția de 50%, conform Legii educaționale nr. 1/2011, art. 84, alin. (1): ”Elevii din învățământul obligatoriu și liceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic.”
În luna august, s-a încheiat un nou contract, urmat de o hotărâre a Consiliului Local care stabilea categoriile de persoane beneficiare de subvenții, conform legislației în vigoare. Nici de această dată elevii nu erau prevăzuți ca fiind categorie beneficiară, deși Asociația Elevilor din Călărași anticipase inconvenientul, trimițând autorităților locale o adresă prin care solicita respectarea dreptului prevăzut în Legea educației. Mai mult decât atât, primăria a continuat să înșele opinia publică, asumându-și, în comunicate de presă, că această subvenție este respectată și că, în plus, ar urma să se asigure chiar gratuitate la transportul urban cu mijloace în comun, pentru elevi.
În ciuda promisiunilor, situația s-a prezentat cu totul altfel. Elevii au depus cereri la compartimentul de specialitate al primăriei, pentru a intra în posesia așa-ziselor abonamente subvenționate, iar răspunsul, venit la mai mult de 30 de zile, îi îndrumă către Inspectoratul Școlar al Județului Călărași, deși acesta nu are absolut nicio competență în acest sens. Art. 105, alin. (2), lit. e) din Legea 1/2011 prevede foarte clar că ”Finanțarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru următoarele categorii de cheltuieli: […]cheltuieli pentru transportul elevilor, conform prevederilor art. 84 alin. (1).” Așadar, singura autoritate competentă de a acorda astfel de subvenții este Primăria Municipiului Călărași, din bugetul local, în baza unei hotărâri de consiliu local, nicidecum ISJ Călărași.
Mai mult decât atât, proiectul de hotărâre care ar fi urmat să asigure gratuitatea a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței din august, urmând a fi reluat luna aceasta. Cu toate acestea, deși elevilor li s-a promis că vor exista discuții pe marginea lui, el se pare că încă nu există, deși următoarea ședință de consiliu local este joi, 28 septembrie, ceea ce atrage nenumărate suspiciuni cu privire la respectarea legii de către autoritățile locale. Între timp, elevii sunt principalele victime ale unui sistem care nu tratează educația drept o prioritate, abonamentul costând 60 de lei, o sumă care, dacă ar fi decontată în proporție de 50%, ar fi accesibilă mai multora.
Întrebarea care se impune este: Oare aleșii locali nu cunosc sau nu vor să respecte legislația în vigoare? Și cât timp vor mai face abuzuri pe seama elevilor? Nu știm care variantă este mai dăunătoare, dar este cert: nu există nicio subvenție, iar autoritățile locale trebuie să își asume răspunderea, dacă nu doresc să răspundă în fața instanțelor judecătorești competente.