Connect with us

Administrație

Elevii, bătaia de joc a Primăriei Municipiului Călărași…

Published

on

Primăria Municipiului Călărași, lovitură pentru sistemul de educație.

Recent, Asociația Elevilor din Călărași a solicitat sprijinul instituției conduse de Daniel Ștefan Dragulin, de peste peste 5 ani.
Au emis o cerere prin care solicită primăriei și Consiliul Local o subvenționare a abonamentelor elevilor în procent de 50%. Aceștia, ca de obicei, spun ca nu este o problema ce se poate rezolva prin această instituție, începând să devieze traiectoria acestora, spunându-le că această problema este de competența celor de la ISJ (Inspectoratul Școlar Județean Călărași).

Toamna abia a început, iar elevii deja au parte de primele dezamăgiri din partea administrației publice locale.

Mai concret, timp de 2 ani de zile, de când a fost încheiat primul contract de gestiune delegată, prin concesionare, a serviciului de transport public cu mijloace în comun aparținând ALI TRANS, elevii nu au beneficiat de subvenția de 50%, conform Legii educaționale nr. 1/2011, art. 84, alin. (1): Elevii din învățământul obligatoriu și liceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic.”

În luna august, s-a încheiat un nou contract, urmat de o hotărâre a Consiliului Local care stabilea categoriile de persoane beneficiare de subvenții, conform legislației în vigoare. Nici de această dată elevii nu erau prevăzuți ca fiind categorie beneficiară, deși Asociația Elevilor din Călărași anticipase inconvenientul, trimițând autorităților locale o adresă prin care solicita respectarea dreptului prevăzut în Legea educației. Mai mult decât atât, primăria a continuat să înșele opinia publică, asumându-și, în comunicate de presă, că această subvenție este respectată și că, în plus, ar urma să se asigure chiar gratuitate la transportul urban cu mijloace în comun, pentru elevi.

În ciuda promisiunilor, situația s-a prezentat cu totul altfel. Elevii au depus cereri la compartimentul de specialitate al primăriei, pentru a intra în posesia așa-ziselor abonamente subvenționate, iar răspunsul, venit la mai mult de 30 de zile, îi îndrumă către Inspectoratul Școlar al Județului Călărași, deși acesta nu are absolut nicio competență în acest sens. Art. 105, alin. (2), lit. e) din Legea 1/2011 prevede foarte clar că ”Finanțarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru următoarele categorii de cheltuieli: […]cheltuieli pentru transportul elevilor, conform prevederilor art. 84 alin. (1). Așadar, singura autoritate competentă de a acorda astfel de subvenții este Primăria Municipiului Călărași, din bugetul local, în baza unei hotărâri de consiliu local, nicidecum ISJ Călărași.

Mai mult decât atât, proiectul de hotărâre care ar fi urmat să asigure gratuitatea a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței din august, urmând a fi reluat luna aceasta. Cu toate acestea, deși elevilor li s-a promis că vor exista discuții pe marginea lui, el se pare că încă nu există, deși următoarea ședință de consiliu local este joi, 28 septembrie, ceea ce atrage nenumărate suspiciuni cu privire la respectarea legii de către autoritățile locale. Între timp, elevii sunt principalele victime ale unui sistem care nu tratează educația drept o prioritate, abonamentul costând 60 de lei, o sumă care, dacă ar fi decontată în proporție de 50%, ar fi accesibilă mai multora.

Întrebarea care se impune este: Oare aleșii locali nu cunosc sau nu vor să respecte legislația în vigoare? Și cât timp vor mai face abuzuri pe seama elevilor? Nu știm care variantă este mai dăunătoare, dar este cert: nu există nicio subvenție, iar autoritățile locale trebuie să își asume răspunderea, dacă nu doresc să răspundă în fața instanțelor judecătorești competente.

Administrație

Fundeni | S-au finalizat preselecțiile pentru echipa de juniori a Clubului Sportiv Gloria Fundeni

Published

on

Primarul Gheorghiță Cărtușanu a anunțat cu entuziasm finalizarea celor două preselecții pentru echipa de juniori a Clubului Sportiv Gloria Fundeni. În zilele de 22 și 29 aprilie, au fost martori la talentul și pasiunea pentru fotbal ale tinerilor jucători, impresionând prin nivelul lor de excelență și dedicație.

Fiecare dintre aceștia a contribuit la o atmosferă plină de energie și competitivitate, demonstrând abilități extraordinare. Echipa de antrenori și observatori a avut de înfruntat o sarcină dificilă în procesul de selecție, deoarece toți participanții au demonstrat un nivel înalt de talent și potențial.

Anunț important pentru comunitatea noastră sportivă!  „Suntem încântați să vă anunțăm că am încheiat cu succes cele două preselecții pentru echipa de juniori a Clubului Sportiv Gloria Fundeni!  În zilele de 22 și 29 aprilie, am avut ocazia de a vedea talentul și pasiunea pentru fotbal ale tinerilor jucători, iar nivelul de excelență și dedicare a fost impresionant.
Felicitări tuturor participanților pentru eforturile și performanțele lor remarcabile pe teren!

Fiecare dintre voi a contribuit la atmosferă plină de energie și competitivitate, arătându-ne abilitățile voastre extraordinare. Echipa noastră de antrenori și observatori a avut o sarcină dificilă de a face selecția, întrucât toți participanții au demonstrat un nivel înalt de talent și potențial.

Indiferent de rezultat, daca vă aflați sau nu printer cei selectați, vă încurajăm să vă continuați pasiunea și pregătirea în fotbal. Talentul vostru ne-a inspirat și suntem mândri să faceți parte din comunitatea noastră. Vă mulțumim încă o dată tuturor celor care ați participat la preselecții și vă dorim mult succes în viitoarele voastre activități fotbalistice!” – transmite primarul Gheorghiță Cărtușanu pe o rețea de socializare.

 

Continue Reading

Administrație

Copiii din cartierul 2 Moldoveni se vor putea juca în noul loc de joacă

Published

on

Primarul Marius Dulce a anunțat astăzi finalizarea lucrărilor de amenajare a unui nou loc de joacă în cartierul 2 Moldoveni. Situat pe o suprafață de 404 metri pătrați, locul de joacă numit „Speranței” a fost dotat cu echipamente moderne pentru copii, precum două complexe de joacă, două leagăne, două balansoare și două figurine cu arc elicoidal. În curând, copiii din zonă se vor bucura de un spațiu de joacă sigur și plin de distracție.


Primarul a declarat că de mâine, locul de joacă va fi deschis publicului, iar copiii vor avea acces la toate echipamentele de joacă.


Totodată, autoritățile speră să finalizeze săptămâna viitoare și locul de joacă de pe strada Bărăganului, aflat în apropierea blocurilor L42 – L45. Acesta va avea o suprafață de 187 metri pătrați, din care 167 metri pătrați vor fi acoperiți cu tartan, iar copiii se vor putea bucura de 5 echipamente de joacă. Spațiul va fi împrejmuit cu un gard de lemn, pentru a asigura siguranța copiilor.

Continue Reading

Administrație

A început asfaltarea străzilor din cartierul Mircea Vodă

Published

on

Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a anunțat pe o rețea de socializare că la sfârșitul acestei săptămâni au început lucrările de reabilitare a străzilor din cartierul Mircea Vodă.

Lucrările vor viza modernizarea trotuarelor și a părții carosabile și au debutat cu strada Pescăruș, care are o lungime de 1.041,70 de metri. Investiția în modernizarea străzilor din cartierul Mircea Vodă se ridică la suma de 18.774.548,39 de lei, cu TVA inclus, și este finanțată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.


Această investiție vizează modernizarea unui total de 15 străzi din cartierul Mircea Vodă, în lungime totală de 8.157,38 de metri.

 • – G-ral Constantin Pantazi (Muntenia) – 463,57 m
 • – Aleea Canalului – 231,69 m
 • – Prel. Luceafărului – 454,36 m
 • – Pescăruş – 1041,70 m
 • – Luceafărului – 910,24 m
 • – Macului – 849,27 m
 • – Muşeţelului Tr. I – 187,37 m
 • – Muşeţelului Tr. II – 257,19 m
 • – Ciocârliei – 1068,28 m
 • – Digului – 1180,78 m
 • – Panduri – 105,05 m
 • – Zăvoiului – 71,63 m
 • – Prel. Mihai Viteazul – 204,26 m
 • – Prel. Panduri – 197,7 m
 • – Sulfinei – 934,29 m.


“Termenul de execuție este de 16 luni de la data semnării ordinului de începere, adică 24 aprilie 2023.  
Ne cerem scuze pentru disconfortul provocat de lucrările ce se vor executa şi vă mulţumim pentru înţelegere! În curând, vom demara asfaltarea străzilor din cartierul Măgureni. Spor la treabă constructorului!” precizează edilul Marius Dulce într-o postare pe Facebook.

Continue Reading

Cele mai accesate articole