Connect with us

Administrație

Elevii, bătaia de joc a Primăriei Municipiului Călărași…

Published

on

Primăria Municipiului Călărași, lovitură pentru sistemul de educație.

Recent, Asociația Elevilor din Călărași a solicitat sprijinul instituției conduse de Daniel Ștefan Dragulin, de peste peste 5 ani.
Au emis o cerere prin care solicită primăriei și Consiliul Local o subvenționare a abonamentelor elevilor în procent de 50%. Aceștia, ca de obicei, spun ca nu este o problema ce se poate rezolva prin această instituție, începând să devieze traiectoria acestora, spunându-le că această problema este de competența celor de la ISJ (Inspectoratul Școlar Județean Călărași).

Toamna abia a început, iar elevii deja au parte de primele dezamăgiri din partea administrației publice locale.

Mai concret, timp de 2 ani de zile, de când a fost încheiat primul contract de gestiune delegată, prin concesionare, a serviciului de transport public cu mijloace în comun aparținând ALI TRANS, elevii nu au beneficiat de subvenția de 50%, conform Legii educaționale nr. 1/2011, art. 84, alin. (1): Elevii din învățământul obligatoriu și liceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic.”

În luna august, s-a încheiat un nou contract, urmat de o hotărâre a Consiliului Local care stabilea categoriile de persoane beneficiare de subvenții, conform legislației în vigoare. Nici de această dată elevii nu erau prevăzuți ca fiind categorie beneficiară, deși Asociația Elevilor din Călărași anticipase inconvenientul, trimițând autorităților locale o adresă prin care solicita respectarea dreptului prevăzut în Legea educației. Mai mult decât atât, primăria a continuat să înșele opinia publică, asumându-și, în comunicate de presă, că această subvenție este respectată și că, în plus, ar urma să se asigure chiar gratuitate la transportul urban cu mijloace în comun, pentru elevi.

În ciuda promisiunilor, situația s-a prezentat cu totul altfel. Elevii au depus cereri la compartimentul de specialitate al primăriei, pentru a intra în posesia așa-ziselor abonamente subvenționate, iar răspunsul, venit la mai mult de 30 de zile, îi îndrumă către Inspectoratul Școlar al Județului Călărași, deși acesta nu are absolut nicio competență în acest sens. Art. 105, alin. (2), lit. e) din Legea 1/2011 prevede foarte clar că ”Finanțarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru următoarele categorii de cheltuieli: […]cheltuieli pentru transportul elevilor, conform prevederilor art. 84 alin. (1). Așadar, singura autoritate competentă de a acorda astfel de subvenții este Primăria Municipiului Călărași, din bugetul local, în baza unei hotărâri de consiliu local, nicidecum ISJ Călărași.

Advertisement

Mai mult decât atât, proiectul de hotărâre care ar fi urmat să asigure gratuitatea a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței din august, urmând a fi reluat luna aceasta. Cu toate acestea, deși elevilor li s-a promis că vor exista discuții pe marginea lui, el se pare că încă nu există, deși următoarea ședință de consiliu local este joi, 28 septembrie, ceea ce atrage nenumărate suspiciuni cu privire la respectarea legii de către autoritățile locale. Între timp, elevii sunt principalele victime ale unui sistem care nu tratează educația drept o prioritate, abonamentul costând 60 de lei, o sumă care, dacă ar fi decontată în proporție de 50%, ar fi accesibilă mai multora.

Întrebarea care se impune este: Oare aleșii locali nu cunosc sau nu vor să respecte legislația în vigoare? Și cât timp vor mai face abuzuri pe seama elevilor? Nu știm care variantă este mai dăunătoare, dar este cert: nu există nicio subvenție, iar autoritățile locale trebuie să își asume răspunderea, dacă nu doresc să răspundă în fața instanțelor judecătorești competente.

Administrație

VIDEO | Costuri exorbitante pentru îngrijirea bătrânilor de la Căminul Antim Ivireanu Călărași: Consilierul local USR, Costin Mirescu, trage un semnal de alarmă

Published

on

costin mirescu

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Consilierul local al USR Călărași, Costin Mirescu, a adus în atenția administrației locale o problemă delicată în cadrul ultimei ședințe de Consiliu Local, punând sub lupă costurile exorbitante ale întreținerii persoanelor vârstnice la Căminul de Bătrâni Antim Ivireanul din Călărași.

Mirescu a prezentat o comparație între costurile suportate de căminul din Călărași și cele practicate în alte municipii din țară, precum Brașov, Timișoara, Bacău și Braila. Concluzia nu putea fi mai clară: costurile la Căminul Antim Ivireanul sunt nejustificat de mari.

Am căutat instituții similare aflate în subordinea consiliilor locale ale altor municipii din țară. Din patru cazuri alese la întâmplare, nu am găsit niciunul cu costuri măcar egale cu cele de la Călărași”, a declarat Mirescu.

Deși reprezentanții primăriei și cei ai căminului pentru vârstnici nu văd nimic în neregulă cu aceste costuri, consilierul a subliniat faptul că aceste sume se plătesc din bugetul local, afectând direct contribuabilii din Călărași.

Advertisement

Mirescu a adus în discuție și componența cheltuielilor căminului, aratand că 73% din totalul acestora sunt alocate cheltuielilor de personal, adică salariilor.

Costurile exagerate pentru întreținerea persoanelor vârstnice la Căminul Antim Ivireanul nu sunt doar o problemă financiară, ci și o problemă morală. Cât de justificat este să cheltuim sume atât de mari din bugetul local, în timp ce există familii în Călărași care trăiesc cu mult mai puțin și trebuie să își susțină și copiii și persoanele vârstnice din familie?„, a adăugat Mirescu.

Continue Reading

Administrație

PMC / 200 de copaci și arbuști plantați de Spații Verzi Călărași. Un parc a fost vandalizat

Published

on

arbori - primaria calarasi

Primăria Municipiului Călărași a demarat săptămâna aceasta o amplă acțiune de plantare a copacilor și arbuștilor în diferite zone ale orașului. Scopul acțiunii este de a  revitaliza spațiile verzi și de îmbunătățire a calității mediului urban.

Echipa angajaților Serviciului Pavaje, Spații Verzi din cadrul Primăriei Municipiului Călărași a fost mobilizată pentru a da viață noilor zone verzi. Sub îndrumarea primarului Marius Dulce, au fost plantați o varietate de specii de arbori și arbuști, printre care se numără platan, arborele lui Iuda, castan, catalpa, mesteacăn, clocotiș, paltin, sofora și paulownia. Aceste specii vor contribui la înfrumusețarea orașului și la îmbunătățirea calității aerului, oferind locuitorilor un mediu mai plăcut și mai sănătos.

Copacii din Parcul Constructor (2 Moldoveni) au fost vandalizate, rupți la doar câteva zile de la plantare. Primarul Marius Dulce spune că astfel de acțiuni nu vor fi tolerate în oraș.

Am promis curățenie și refacerea spațiilor verzi! Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită„, a declarat primarul Dulce.

Sunt primarul tuturor cetățenilor, indiferent de zonă, însă astfel de situații mă dezamăgesc total. Vom începe raziile și nu vom ierta nicio faptă antisocială.

Advertisement

Cu toate acestea, acțiunile de înverzire continuă, iar primăria se angajează să reia și să extindă acțiunile de plantare în întreg orașul. Principalele zone vizate în cadrul acestei inițiative includ Parcul Jirlău, taluzul de pe strada Cornișei (zona Zoo), zona RDS și zona Amfiteatru ANL.

Continue Reading

Administrație

VIDEO. Primele declarații ale primarului Nicolae Rîjnoveanu din Roseți după controlul ANPC la firma de catering pentru Școala Gimnazială Roseți

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Nicolae Rîjnoveanu, primarul comunei Roseți din județul Călărași, a ieșit public cu primele declarații după controversele generate de controlul efectuat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) asupra firmei de catering responsabilă cu livrarea mâncării pentru elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Roseți.

Edilul comunei a respins acuzațiile, afirmând că incidentul este rezultatul unei „răutăți făcute de un fost angajat al firmei Diana”. Rîjnoveanu a subliniat că relația sa cu firma de catering a fost una solidă de-a lungul anilor și că aceasta a gestionat nevoile speciale ale elevilor, inclusiv dietele pentru diverse condiții medicale.

De asemenea, Rîjnoveanu a menționat că nu crede că sesizarea privind condițiile de transport a hranei a fost făcută de un grup de părinți, ci de către fostul angajat al firmei, care ar fi avut alte interese.

„Situația pentru care eu am fost și la Protecția Consumatorului, ca să înțelegeți despre ce e vorba. E rea intenție tot„, a declarat primarul, adăugând că toate problemele semnalate de ANPC au fost rezolvate rapid în aceeași zi.

Advertisement

Edilul a lăsat să se înțeleagă că există influențe politice care au condus la această situație, sugerând că unii ar dori să monopolizeze această activitate. El a subliniat că sesizarea nu a fost făcută de un grup de părinți, așa cum s-a sugerat inițial, ci de către un fost angajat al Restaurantului Diana.

În ceea ce privește reacția presei, primarul a exprimat dezamăgirea sa față de tendința de a acoperi doar aspectele negative și a subliniat importanța verificării și echilibrului în abordarea situațiilor delicate. „Nu sărim imediat la gâtul unui om. Sau poate, gândesc eu, au vrut să mă discrediteze pe mine, chipurile. Și cred, mai bine treabă, că a vrut să mă discrediteze„, a concluzionat Rîjnoveanu.

Continue Reading

Cele mai vizualizate