Connect with us

La zi

Nivelul Dunării a scăzut extrem de mult. Situația navigației pe Dunăre sectorul din Călărași

Published

on

Mai multe nave au eșuat pe Dunăre la intrare în țară după ce nivelul apei a scăzut periculos de mult din cauza secetei. Specialiștii spun că situația seamănă cu vara anului 2003 când Centrala nucleară de la Cernavodă a fost oprită.

Insula de nisip din dreptul orașului Galați, apărută de câteva săptămâni, arată că Dunărea este în scădere. Hidrologii se așteaptă la minime istorice. Hidrologii sunt îngrijorați pentru că situația este asemănătoare și pe mai multe râuri din țară. În unele localități din Moldova, oamenii le-au cerut preoților să facă slujbe speciale pentru ploaie după ce le-au secat fântânile. Cota Dunării este atât de scăzută la Galați încât mira e îngropată practic în noroi.

Autoritățile au precizat că navigația pe fluviu ar putea deveni periculoasă în aceste condiții. Deja câteva nave care transportau barje au eșuat, după ce vecinii de la sud de Dunăre nu și-ar fi respectat partea de dragare.

JUDEȚUL CĂLĂRAȘI, ÎN AFARA PERICOLULUI?

foto: canalsud.ro / Anghel Constantin căpitan șef de port la Căpitănia Portului Călărași

foto: canalsud.ro / Anghel Constantin căpitan șef de port la Căpitănia Portului Călărași

Potrivit CanalSud.ro, în sectorul cuprins între km 330- 400 navigația se desfășoară în condiții normale, nu sunt probleme cu pescajele, momentan navigația bacurilor de trecere România-România, adică Călărași-Regie este în regulă, nu sunt probleme. Nici pentru bac-ul România-Bulgaria, km 375 Chiciu si km 382 Aidemir, zona din Bulgaria. (…) Dacă se va ajunge la o cotă de -50 la Călărași, atunci vom discuta de probleme la circulația navelor mai mari pe sectorul km 345 spre Cernavodă, dar vom discuta la acel moment.” – a precizat pentru sursa citată, Anghel Constantin, Căpitania Portului din Călărași.

La intrarea în țară, debitul Dunării este la jumătate din cât ar fi trebuit să fie. Mihai Popescu, șeful serviciului hidrotehnic  -AFDJ Galați, a declarat, pentru știrileprotv, că „deocamdată, nu suntem la un nivel istoric. În 2003 a fost nivel istoric cu 1800 mc/s la intrare. An în care, vă aduceţi aminte, s-a oprit și centrala termonucleară de la Cernavodă”.

Advertisement

Secetă și pe multe râuri din țară

Și râul Siret este aproape de un minim istoric. Oamenii din zonă au precizat că nu au mai văzut râul la un nivel atât de scăzut de foarte mulți ani, iar multe dintre fântâni au rămas fără apă.

Irina Lucaveţchi, directorul Adminstraţiei Bazinale de Apă Siret, a afirmat că „în momentul de faţă, debitul la staţia Drăgeşti la intrarea în judeţul Bacău este de 19 mc/sec faţă de o medie a lunii iulie de 112 mc/sec”.

Și în vestul țării, Mureșul are un debit de doar 66 metri pe secundă față de 192 metri. Pe apa acestui râu se bazează milioane de români, dar și vecinii maghiari.

Și mai gravă este situația pe cele trei Crișuri, care au cu debite și de șapte ori mai mici.

Advertisement