Connect with us

Actualitate

Nivelul Dunării a scăzut extrem de mult. Situația navigației pe Dunăre sectorul din Călărași

Published

on

Mai multe nave au eșuat pe Dunăre la intrare în țară după ce nivelul apei a scăzut periculos de mult din cauza secetei. Specialiștii spun că situația seamănă cu vara anului 2003 când Centrala nucleară de la Cernavodă a fost oprită.

Insula de nisip din dreptul orașului Galați, apărută de câteva săptămâni, arată că Dunărea este în scădere. Hidrologii se așteaptă la minime istorice. Hidrologii sunt îngrijorați pentru că situația este asemănătoare și pe mai multe râuri din țară. În unele localități din Moldova, oamenii le-au cerut preoților să facă slujbe speciale pentru ploaie după ce le-au secat fântânile. Cota Dunării este atât de scăzută la Galați încât mira e îngropată practic în noroi.

Autoritățile au precizat că navigația pe fluviu ar putea deveni periculoasă în aceste condiții. Deja câteva nave care transportau barje au eșuat, după ce vecinii de la sud de Dunăre nu și-ar fi respectat partea de dragare.

JUDEȚUL CĂLĂRAȘI, ÎN AFARA PERICOLULUI?

foto: canalsud.ro / Anghel Constantin căpitan șef de port la Căpitănia Portului Călărași

foto: canalsud.ro / Anghel Constantin căpitan șef de port la Căpitănia Portului Călărași

Potrivit CanalSud.ro, în sectorul cuprins între km 330- 400 navigația se desfășoară în condiții normale, nu sunt probleme cu pescajele, momentan navigația bacurilor de trecere România-România, adică Călărași-Regie este în regulă, nu sunt probleme. Nici pentru bac-ul România-Bulgaria, km 375 Chiciu si km 382 Aidemir, zona din Bulgaria. (…) Dacă se va ajunge la o cotă de -50 la Călărași, atunci vom discuta de probleme la circulația navelor mai mari pe sectorul km 345 spre Cernavodă, dar vom discuta la acel moment.” – a precizat pentru sursa citată, Anghel Constantin, Căpitania Portului din Călărași.

La intrarea în țară, debitul Dunării este la jumătate din cât ar fi trebuit să fie. Mihai Popescu, șeful serviciului hidrotehnic  -AFDJ Galați, a declarat, pentru știrileprotv, că „deocamdată, nu suntem la un nivel istoric. În 2003 a fost nivel istoric cu 1800 mc/s la intrare. An în care, vă aduceţi aminte, s-a oprit și centrala termonucleară de la Cernavodă”.

Secetă și pe multe râuri din țară

Și râul Siret este aproape de un minim istoric. Oamenii din zonă au precizat că nu au mai văzut râul la un nivel atât de scăzut de foarte mulți ani, iar multe dintre fântâni au rămas fără apă.

Advertisement

Irina Lucaveţchi, directorul Adminstraţiei Bazinale de Apă Siret, a afirmat că „în momentul de faţă, debitul la staţia Drăgeşti la intrarea în judeţul Bacău este de 19 mc/sec faţă de o medie a lunii iulie de 112 mc/sec”.

Și în vestul țării, Mureșul are un debit de doar 66 metri pe secundă față de 192 metri. Pe apa acestui râu se bazează milioane de români, dar și vecinii maghiari.

Și mai gravă este situația pe cele trei Crișuri, care au cu debite și de șapte ori mai mici.

Advertisement

Actualitate

Un nou sens giratoriu în municipiul Călărași

Published

on

Foto: Facebook.com/ Info (Trafic) Călărași

Începând de astăzi, 21 iunie a.c., intersecția străzilor Prelungirea București cu Variantă Nord și DN3 D (Siderca) a fost reglementată prin amenajarea acesteia sub forma unui SENS GIRATORIU, prioritatea de trecere a autovehiculelor fiind instituită prin înlocuirea vechilor indicatoare și instalarea unora noi, conform cărora vehiculele care circulă în interiorul intersecției au prioritate față de cele care urmează să pătrundă în aceasta.

Recomandăm șoferilor să respecte semnificația indicatoarelor rutiere, să circule cu viteză redusă și cu atenție.

Continue Reading

Actualitate

Restricții de trafic pe drumurile publice din cauza caniculei. Ce zone sunt vizate

Published

on

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță că, în perioada 21-24 iunie 2024, între orele 10:00 și 20:00, vor fi impuse restricții de tonaj pe anumite sectoare de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale din cauza temperaturilor extreme (33-37 grade Celsius). Astfel, circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată de peste 7,5 tone va fi interzisă în 21 de județe.

Potrivit CNAIR, restricțiile de tonaj vor afecta sectoarele de autostrăzi, drumurile expres și drumurile naționale în următoarele date și intervale orare:

 •  21.06.2024, între 10:00 – 20:00: Giurgiu, Teleorman, Dolj, Olt, Timiș, Caraș-Severin, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov și Covasna.
 •  22.06.2024, între 10:00 – 20:00: Ilfov, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara.
 •  23.06.2024, între 10:00 – 20:00: Ilfov, Prahova, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Caraș-Severin, Ialomița și Călărași.
 • 24.06.2024, între 10:00 – 20:00: Ilfov, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Caraș-Severin, Ialomița și Călărași.

Măsura este implementată pentru a preveni deteriorarea infrastructurii cauzată de traficul greu și pentru a evita deformările majore ireversibile, care ar putea compromite stabilitatea straturilor rutiere.

Conform CNAIR Potrivit companiei, măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44, alineatele 2 și 3, din Ordonanța de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare. Aceste prevederi permit administratorului drumului să interzică temporar circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe drumurile naționale din județele afectate de codul portocaliu, cu excepțiile:

 • transporturilor de persoane;
 • transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală;
 • vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră;
 • transporturi funerare;
 • transporturi poştale;
 • transporturi de echipamente de prim ajutor;
 • transporturi pentru distribuire de carburanţi;
 • transporturi de mărfuri sub temperatură controlată;
 • transporturi pentru tractări vehicule avariate;
 • transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;
 • transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării;
 • transporturi apă îmbuteliată; transporturi produse provenite din exploatări agricole;
 • transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale.

Specialiștii precizează faptul că, în funcție de evoluția condițiilor meteorologice, restricțiile pot fi ridicate, menținute sau prelungite.

 

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Incendiu de proporții în Călărași. O casă locuită de mai multe persoane a fost cuprinsă de flăcări

Published

on

Un incendiu de proporții a izbucnit în această după-amiază pe strada Varianta Nord din municipiul Călărași, cuprinzând o casă locuită de mai multe persoane. Flăcările s-au extins rapid, iar echipajele de intervenție au fost chemate de urgență la fața locului.

Mai multe autospeciale de stingere cu apă și spumă sunt prezente pentru a lupta împotriva flăcărilor. Intervenția este dificilă din cauza intensității incendiului și a materialelor inflamabile din locuință.

Din primele informații, incendiul a izbucnit în jurul orei 18:00, cauzele fiind încă necunoscute. Martorii spun că au observat flăcările și fumul dens înainte de a alerta autoritățile.

Traficul rutier în zona străzii Varianta Nord este complet blocat pentru a facilita accesul autospecialelor și a personalului de intervenție.

Advertisement

În curs de actualizare…

Continue Reading

Cele mai vizualizate