Connect with us

Breaking News

Mari personalități călărășene – CONSTANTIN-ZAMFIR DUMITRU

Published

on

Personalitatea lunii august – CONSTANTIN-ZAMFIR DUMITRU – Bibliotecar, redactor (n. 9.08.1935 – d. 22.03.2007)

S-a născut pe 9 august 1935, în comuna Crucea din județul Călărași. A absolvit, în anul 1954, Școala Medie Tehnică de Bibliotecari din București, avându-l ca mentor pe marele bibliolog și cărturar Dan Simonescu, apoi Facultatea de Biblioteconomie din cadrul Institutului de Cultură de la Moscova.

Ulterior, a absolvit în țară cursuri superioare de drept. Repartizat la Biblioteca Regională Dobrogea, a lucrat ca bibliograf și a parcurs, grație solidei pregătiri de specialitate, treptele ierarhice, devenind director al instituției și ocupând această funcție în intervalele 1967-1969 și 1971-1997, când s-a pensionat.

În activitatea profesională și în funcțiile deținute, s-a implicat în configurarea și consolidarea unei biblioteci publice cu servicii de specialitate apte să asigure necesitățile informaționale și culturale ale întregii comunități. În 1965, a constituit, alături de alți bibliografi, serviciul specializat de informare bibliografică locală, primul de acest tip din țară, coordonând activitatea de microfilmare a tuturor periodicelor dobrogene de la Biblioteca Academiei Române.

Advertisement

În anul 1980, a înființat, tot în premieră la bibliotecile județene, Cabinetul de Informare și Documentare Tehnică. Au urmat: Cabinetul bibliologic, Clubul Artelor, Cenaclul literar „Ovidius”, revista de specialitate „Biblion”. A coordonat înființarea a numeroase biblioteci publice în județ, iar în anul 1994, cu un fond de la Biblioteca Județeană Constanța, a înființat Biblioteca „Ovidius” din Chișinău.

Începând cu anul 1991, a întreprins demersuri laborioase pentru obținerea unui sediu nou pentru biblioteca județeană și pentru automatizarea proceselor de bibliotecă. În anul 1995, a implementat sistemul integrat de bibliotecă TINLIB, în vederea integrării Bibliotecii Județene Constanța în sistemul informațional național.             Contribuții de specialitate: coautor al lucrării „Presa dobrogeană” (1879-1985), redactor responsabil al seriei „Contribuții la Bibliografia Dobrogei și al Comunicărilor și referatelor de bibliologie”, redactor șef al revistei „Biblion”, prefațator al lucrării „Reprezentanți ai Dobrogei în știința și cultura românească”, autor a numeroase articole în publicații de specialitate și în mass-media.

A participat intens la viața profesională națională și la elaborarea actelor normative ale domeniului, mai ales la proiectul Legii bibliotecilor. A fost vicepreședinte al Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, obținând, în anul 1995, Diploma de excelență acordată de acest for profesional; a făcut parte din Consiliul Național al Directorilor de Biblioteci din România, care, în anul 1997, i-a conferit Diploma pentru întreaga activitate.

Constantin Zamfir Dumitru a decedat la 22 martie 2007.

(„Dicționar de personalități dobrogene”, vol. IV)

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

Alertă Meteo: Cod galben pentru județul Călărași

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Este cod galben de vreme rea în județul Călărași, transmite ISU Călărași. Sunt menționate intensificări ale vântului cu viteze ce pot ajunge în general între 45 și 50 km/h.

Acest avertisment este valabil în intervalul de timp cuprins între orele 10:00 și 19:00, în data de 4 mai 2024.

Advertisement
Continue Reading

Breaking News

VIDEO. Primele rezultate ale tragediei din Spanțov. Macroul consumat, principala cauză

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Apar noi detalii despre cazul tragediei în care o fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce au consumat pește la o masă, în a doua zi de Florii.

Conform rapoartelor Direcției Sanitar Veterinare, cazul tragic al fetiței din județul Călărași, care a pierit în urma consumului de pește, a indicat o contaminare a alimentelor cu bacterii în cantități periculoase.

Conform informațiilor obținute de la libertatea.ro, analizele realizate asupra probelor prelevate atât din magazinul local cât și din frigiderul familiei au indicat prezența unui nivel anormale de bacterii, inclusiv klebsiella și salmonella, ce depășesc limitele permise.

Advertisement

În prezent, autoritățile așteaptă rezultatele ulterioare ale analizelor efectuate de către Direcția Sanitară Veterinară și cele ale probelor prelevate de Direcția de Sănătate Publică.

Vă reamintim că o fetiță de 4 ani și bunica ei au murit, luni, a doua zi după Florii, după ce ar fi mâncat macrou congelat cumpărat de la magazinul din satul Spanțov.

Și familia crede același lucru, însă poliția a deschis o anchetă. Un apel la 112 dar luni dimineață anunță ca o fetiță de 4 ani era în stare de inconștiență. A fost dusă la Spitalul Județean Călărași, intubată, însă, a murit.

Alte câteva ore mai târziu, din casa aceleiași familii a sunat din nou la numărul de urgență 112. De această dată bunicii erau cei care se simțeau foarte rău.

Bunica în vârstă de 59 de ani și bunicul de 66 de ani au fost duși la spitalul municipal din Oltenița. Femeia a murit și ea în scurt timp.

Advertisement

Continue Reading

Breaking News

Scântei: Amelia Giurcan cere demiterea directorului Ecoaqua SA pentru incompatibilitate. Grama:”Îi recomand o pungă de semințe și o ședere plăcută în minivacanță. Politica nu este pentru ea!”

Published

on

sursa foto: calarasipress.ro

Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

Ultima ședință a Consiliului Județean Călărași a ieșit cu scânteie și tensiuni, după ce Amelia Giurcan a deschis din nou subiectul Ecoaqua. De data aceasta, consiliera USR i-a solicitat președintelui CJ Călărași Vasile Iliuta să-l demită pe Eduard Grama din poziția de director al operatorului regional de apa-canal Ecoaqua SA.

Motivul? Agenția Națională de Integritate a stabilit că acesta a fost găsit incompatibil și nu ar trebui să ocupe o funcție publică pentru următorii trei ani.

Amelia Giurcan a subliniat că, deși funcția actuală a lui Eduard Grama nu îl obligă să-și părăsească postul, consideră că acesta are o obligație morală să facă acest lucru.

Advertisement

În ședința recentă a Consiliului Județean, am solicitat demiterea lui Eduard Grama din funcția de director al Ecoaqua. Președintele Iliuță a confirmat că Grama nu mai poate ocupa această funcție din cauza unei hotărâri judecătorești, dar că demiterea lui este în responsabilitatea Consiliului de Administrație al Ecoaqua. Am adus în discuție faptul că Președintele Iliuță l-a susținut pe Grama în toate funcțiile publice pe care le-a ocupat până acum și că este responsabilitatea PSD să nu-l mai protejeze. Este important să asigurăm integritatea instituțiilor publice și să avem încredere că acestea sunt conduse de persoane competente și corecte” – a precizat Amelia Giurcan pentru Calarasipress.ro

Interpelat de Amelia Giurcan, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuta, a afirmat că a verificat situația și a consultat direcția juridică a CJ Călărași, care a constatat o stare de incompatibilitate. Cu toate acestea, Consiliul de Administrare încă nu a confirmat această constatare, iar Adunarea Generală a Acționarilor urmează să se reunească pentru a clarifica situația.

Pe de altă parte, Eduard Grama a declarat că s-a conformat și și-a dat demisia din funcția din cadrul direcției din Consiliul Județean Călărași la data de 11.04.2024, în aceeași zi în în care, pe portalul Înaltei Curți, a fost publicată decizia.

Referitor la conducerea Ecoaqua SA, acesta a precizat
că numirea directorului general este în responsabilitatea Consiliului de Administrație conform OUG 109.

Contactat pentru un punct de vedere, directorul Eduard Grama a făcut următoarea precizare:

Advertisement

“Eu nu comentez declarații politice. Suntem în campanie electorală, iar, după cum ne-am obișnuit în ultimul timp, fiecare spune ce crede el că este interesant pentru propriul electorat. Subiectul propus pentru analiză de doamna de la USR, fina baronului de Prahova, Iulian Dumitrescu, presupune referiri la lege și articole de lege, nu la părerea personală a unei persoane care, de la membru PSD, a ajuns candidatul albanez al USR. Îi recomand o pungă de semințe și o ședere plăcută în minivacanță. Politica nu este pentru ea!”

Continue Reading

Cele mai vizualizate