Connect with us

Știri

Senatorul Nicușor Cionoiu depune o nouă interpelarea

Published

on

ADR Sud-Muntenia este organismul intermediar pentru POR 2014-2020, iar Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice este Autoritatea de Management. Bugetul alocat Regiunii Sud-Muntenia pentru exercițiul financiar 2014-2020 este de aproape 4,26 de miliarde de lei. Conform legislației în vigoare, beneficiarii proiectelor finanțate prin POR 2014-2020 pot deconta cheltuielile lucrărilor de investiții până la data de 31 decembrie 2023, după care aceștia vor suporta toate cheltuielile.

În anul precedent, s-au aprobat prelungirea măsurilor de flexibilizare a termenelor și condițiilor procedurale adoptate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 39/2022. Această măsură a fost luată pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, astfel încât aceștia să aibă cash flow-ul necesar pentru implementarea proiectelor până la data limită de absorbție la 31 decembrie 2023.

Cu toate acestea, beneficiarii doresc o prelungire a acestui termen, deoarece consideră că nu vor putea suporta cheltuielile din bugetul propriu după finele anului în curs.

Advertisement

În acest sens, senatorul Nicușor Cionoiu a adresat o interpelare către ministrul Dezvoltării, solicitând prelungirea termenului de finanțare a proiectelor accesate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, pentru a veni în sprijinul beneficiarilor.

„În nenumăratele discuții purtate cu diferiți reprezentanți ai Unităților Administrativ Teritoriale din județul nostru, s-a dezbătut cel mai frecvent problema proiectelor aflate în implementare finanțate din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. După cum bine știți, trăim vremuri fără precedent, cu crize succesive care au afectat grav multe sectoare importante ale economiei, cu impact major asupra sectorului construcțiilor. Nu în ultimul rând, un motiv pentru întârzierea lucrărilor a fost tergiversarea adoptării normelor unor proiecte de legi, redactate incomplet în forma lor inițială, dar un decalaj major din momentul implementării normelor până în momentul în care efectele au început să se resimtă pe piață. Suma tuturor acestora a condus la o nouă criză: cea de pe piața construcţiilor. Multe dintre proiectele care se află acum în implementare sunt în întârziere există un risc major ca ele să nu fie finalizate până în decembrie 2023. Domnule ministru, aceste iniţiere reprezintă fundația pe care ne construim viitorul, la Călărași și nu numai. Dezvoltarea județelor, creșterea nivelului de trai și a calității vieții oamenilor depinde în bună măsură de finalizarea acestor proiecte nu ne permitem blocarea implementării lor. Fac apel la dumneavoastră pentru prelungirea termenelor de finanțare pentru aceste proiecte. Nu avem voie să pierdem banii europeni. Administrațiile locale nu au forța financiară necesară pentru a continua lucrările din bugetele proprii. Nu putem pune o presiune financiară în plus pe comunităţile locale. Administrațiile locale riscă un colaps financiar dacă nu găsim cheia pentru prelungirea finanțării acestor lucrări încheierea lor. Să nu ajungem în situația de a avea zeci de șantiere fantomă conturile primăriilor goale”, scrie senatorul social-democrat în interpelarea.

Advertisement
Advertisement