Connect with us

Știri

Senatorul Nicușor Cionoiu depune o nouă interpelarea

Published

on

ADR Sud-Muntenia este organismul intermediar pentru POR 2014-2020, iar Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice este Autoritatea de Management. Bugetul alocat Regiunii Sud-Muntenia pentru exercițiul financiar 2014-2020 este de aproape 4,26 de miliarde de lei. Conform legislației în vigoare, beneficiarii proiectelor finanțate prin POR 2014-2020 pot deconta cheltuielile lucrărilor de investiții până la data de 31 decembrie 2023, după care aceștia vor suporta toate cheltuielile.

În anul precedent, s-au aprobat prelungirea măsurilor de flexibilizare a termenelor și condițiilor procedurale adoptate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 39/2022. Această măsură a fost luată pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, astfel încât aceștia să aibă cash flow-ul necesar pentru implementarea proiectelor până la data limită de absorbție la 31 decembrie 2023.

Cu toate acestea, beneficiarii doresc o prelungire a acestui termen, deoarece consideră că nu vor putea suporta cheltuielile din bugetul propriu după finele anului în curs.

În acest sens, senatorul Nicușor Cionoiu a adresat o interpelare către ministrul Dezvoltării, solicitând prelungirea termenului de finanțare a proiectelor accesate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, pentru a veni în sprijinul beneficiarilor.

„În nenumăratele discuții purtate cu diferiți reprezentanți ai Unităților Administrativ Teritoriale din județul nostru, s-a dezbătut cel mai frecvent problema proiectelor aflate în implementare finanțate din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. După cum bine știți, trăim vremuri fără precedent, cu crize succesive care au afectat grav multe sectoare importante ale economiei, cu impact major asupra sectorului construcțiilor. Nu în ultimul rând, un motiv pentru întârzierea lucrărilor a fost tergiversarea adoptării normelor unor proiecte de legi, redactate incomplet în forma lor inițială, dar un decalaj major din momentul implementării normelor până în momentul în care efectele au început să se resimtă pe piață. Suma tuturor acestora a condus la o nouă criză: cea de pe piața construcţiilor. Multe dintre proiectele care se află acum în implementare sunt în întârziere există un risc major ca ele să nu fie finalizate până în decembrie 2023. Domnule ministru, aceste iniţiere reprezintă fundația pe care ne construim viitorul, la Călărași și nu numai. Dezvoltarea județelor, creșterea nivelului de trai și a calității vieții oamenilor depinde în bună măsură de finalizarea acestor proiecte nu ne permitem blocarea implementării lor. Fac apel la dumneavoastră pentru prelungirea termenelor de finanțare pentru aceste proiecte. Nu avem voie să pierdem banii europeni. Administrațiile locale nu au forța financiară necesară pentru a continua lucrările din bugetele proprii. Nu putem pune o presiune financiară în plus pe comunităţile locale. Administrațiile locale riscă un colaps financiar dacă nu găsim cheia pentru prelungirea finanțării acestor lucrări încheierea lor. Să nu ajungem în situația de a avea zeci de șantiere fantomă conturile primăriilor goale”, scrie senatorul social-democrat în interpelarea.

Știri

Viorel Ghiveci, noul administrator special al AFC Dunărea Călărași 2005

Published

on

Asociația de Fotbal Club Dunărea 2005 Călărași își va schimba administratorul special, începând cu data de 10 aprilie 2023. Viorel Ghiveci va prelua această poziție, înlocuindu-l pe Aurel Stan, care și-a dat demisia la data de 9 martie 2023. Potrivit surselor, Stan a decis să plece din cauza pretențiilor  de reorganizare sportivă  solicitate de superiori pe care acesta nu le-ar fi putut onora. În cadrul unei conferințe de presă recente, Stan a declarat că a luat această decizie după o întâlnire cu conducerea Federației Române de Fotbal (FRF), unde a observat un accent mare pe performanța sportivă și a decis să facă un pas în spate.

 

Viorel Ghiveci, absolvent al Academiei de Poliție și fost lucrător al Inspectoratului Județean de Jandarmi Călărași, va avea o indemnizație de 5.000 de lei net pe lună. El și-a prezentat planurile pentru mandatul său în cadrul unei ședințe ordinare de Consiliu Județean, în data de 29 martie. Ghiveci a afirmat că își dorește promovarea și dezvoltarea fotbalului de performanță și a sportului, în general, prin asigurarea unui proces de pregătire și competiție la un nivel ridicat, în cadrul clubului Dunărea 2005.

Cu o vastă experiență în domeniul juridic și militar, Ghiveci se bucură de un plan bine pus la punct pentru a-și atinge obiectivele în noua sa poziție. În trecut, acesta a activat în structurile Jandarmeriei Române, până în anul 2020, când a trecut în rezervă cu gradul de colonel din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui. Din acel moment, Ghiveci a activat în cadrul biroului său de mediere din zona Călărașiului.

Continue Reading

Știri

Elevii a patru clase din Călărași, captivați de exponatele de la Muzeul Științele Naturii

Published

on

Vizita la Muzeul Științele Naturii pentru elevii celor patru clase din municipiu a fost o modalitate foarte plăcută de a învăța lucruri noi.

Au fost captivați să vadă expus în diorame habitatul păsărilor și animalelor din regiunea Dunării, explorând fiecare exponat cu o mare curiozitate.


Viorel Cristea expertul pasionat și proprietar al exponatelor muzeului a fost un povestitor pe placul copiilor, oferind elevilor informații noi care le-a dezvoltat gustul pentru frumos dar și imaginația.

Copiii au participat și la atelierele din grădina Muzeului Dunării de Jos.
Fotografiile realizate pe parcursul vizitei reflectă încântarea copiilor la joaca cu podeaua și cartea interactivă.

Continue Reading

Știri

A fost semnat contractul pentru DJ311

Published

on

Astăzi, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță a semnat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor și Administrației Publice, alături de secretarul de stat Marcel Alexandru Stoica contractul de finanţare pentru Modernizarea drumului județean DJ 311, Arțari km0+000-Nicolae Bălcescu km 17+650

Proiectul este finanțat prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, cu o valoare de 106.144.113,85 lei

Continuăm dezvoltarea și modernizarea infrastructurii județului.

Continue Reading

Cele mai accesate articole