Connect with us

Actualitate

S-a schimbat Codul Rutier! Poliția Rutieră va putea da amenzi în baza probei video

Published

on

Sursa: gandul.ro

Codul rutier a fost modificat recent, astfel încât amenzile pot fi aplicate pe baza dovezilor înregistrate cu mijloace audio-video, fără a mai necesita semnătura unui martor.

Ordonanța de urgență adoptată de Guvern aduce și noi reglementări referitoare la verificarea asigurării și la procedurile de înmatriculare sau radiere a automobilului.

Astfel, în domeniul securității rutiere apar următoarele modificări:

– Polițistul este obligat să testeze conducătorii auto în anumite situații, cum ar fi atunci când, în timpul controlului vehiculului, sunt identificate recipiente de alcool cu urme de consum sau substanțe care pot avea efecte psihoactive. De asemenea, testarea este obligatorie dacă conducătorul auto figurează în evidențele poliției cu mențiuni privind traficul de droguri, consumul de substanțe psihoactive sau de băuturi alcoolice.

Advertisement

– Eliminarea posibilității de a aplica avertisment pentru contravențiile grave, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului, având în vedere consecințele grave ce pot rezulta din astfel de fapte.

– Poliția va putea folosi înregistrările video pentru constatarea contravențiilor. Astfel, polițistul rutier poate constata contravenția de comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice și în urma verificării sesizării formulate de un participant la trafic care a observat direct și întâmplător manevrele agresive prevăzute la art. 541 alin. (2) din Codul Rutier și le-a surprins într-o înregistrare audio-video sau video.

Ce trebuie să conțină înregistrarea audio-video

Înregistrarea audio-video sau video trebuie să includă următoarele elemente:
  • cadrul din filmare care surprinde manevrele agresive percepute de participantul la trafic;
  • data și ora înregistrării manevrelor agresive;
  • locul sau elemente care permit identificarea locului unde au fost surprinse manevrele;
  • vehiculul implicat și numărul de înmatriculare sau înregistrare al acestuia, după caz;
  • semnalizarea rutieră a sectorului de drum public unde au fost surprinse manevrele agresive, relevantă pentru constatarea contravenției.

În plus, dacă anumite situații sunt surprinse cu ajutorul mijloacelor audio-video ale agenților, semnătura unui martor nu va mai fi necesară în procesul-verbal.

Decizia de modificare a Codului Rutier stipulează:

„În concret, se propune extinderea modalității de constatare a contravențiilor la regimul circulației pe drumurile publice prin introducerea după articolul 1092 a unui nou articol, respectiv articolul 1093, în sensul instituirii unui mecanism prin care participanții la trafic pot depune sesizări cu privire la posibile încălcări ale regulilor de circulație surprinse în înregistrări video sau audio-video, după caz”, conform stirileprotv.ro

Advertisement

 

 

Actualitate

Granița Giurgiu-Ruse va putea fi trecută cu bacul. Podul care leagă țările intră în reparații timp de 2 ani

Published

on

Guvernul a adoptat vineri, 28 iunie, o Hotărâre pentru transformarea punctului internațional de trecere a frontierei de stat Giurgiu (România) – Ruse (Republica Bulgaria) II într-un punct de trecere cu bacul. Această decizie a fost luată în contextul anunțului Bulgariei privind începerea lucrărilor de consolidare a podului care leagă cele două țări, lucrări care vor restricționa traficul la o singură bandă pentru următorii doi ani începând cu luna iulie.

Prin această decizie legislativă, se autorizează inaugurarea punctului internațional de trecere a frontierei de stat Giurgiu (România) – Ruse (Republica Bulgaria) II, care va opera ca punct de trecere cu bacul pentru pasageri și vehicule cu motor cu o greutate totală de până la 40 de tone. Punctul de trecere va avea un program de funcționare permanent.

Punctul de trecere a frontierei va fi funcțional după ce administratorul imobilului va îndeplini toate obligațiile legale pentru activitatea specifică în punctul respectiv. Aceste obligații includ realizarea infrastructurii și a utilităților necesare pentru desfășurarea controlului de frontieră în condiții optime, conform normelor și standardelor în vigoare. De asemenea, punctul va deveni operațional după ce toate autoritățile prevăzute la articolul 12 din Ordonanța de Urgență nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României vor asigura personalul necesar.

Spațiile și utilitățile necesare pentru activitățile de control la trecerea frontierei de stat vor fi furnizate de către administratorul imobilului. Operatorul privat RO-RO Trans Frontalier SRL va gestiona imobilul în care va funcționa punctul de trecere a frontierei.

Advertisement

Numărul de posturi necesare pentru efectuarea controlului la frontiera de stat va fi suplimentat din numărul total de posturi aprobat Ministerului Afacerilor Interne, conform reglementărilor în vigoare.

Continue Reading

Actualitate

Comisia Europeană a autorizat primul vaccin împotriva virusului transmis de țânțarii tigru. Răspândirea virusului Chikungunya e favorizată de schimbările climatice

Published

on

Vineri, 28 iunie,  Comisia Europeană a aprobat primul vaccin împotriva chikungunya, o boală transmisă în principal de ţânţarul tigru. Această specie de ţânţar este din ce în ce mai prezentă în Europa, împreună cu alte tipuri de ţânţari care pot transmite boli, ca urmare a schimbărilor climatice.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), care reglementează sectorul medical, a aprobat deja introducerea pe piață a vaccinului împotriva chikungunya la sfârșitul lunii mai. Decizia a venit după ce Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a atras atenția asupra prezenței în mai multe țări din Uniunea Europeană (UE) a ţânţarilor capabili să transmită chikungunya, virusul Zika, febra dengue și febra galbenă.

„Deşi chikungunya nu este endemică în UE, efectele schimbărilor climatice au condus la o prezenţă crescută în Europa a ţânţarilor care transmit boli grave”, a explicat Comisia Europeană într-un comunicat, conform digi24.ro.

Vaccinul, cunoscut sub denumirea de Ixchiq și dezvoltat de laboratorul european Valneva Austria, este administrat sub formă de doză unică și este destinat persoanelor adulte cu vârsta peste 18 ani, transmite AFP, potrivit sursei menționate anterior.

Advertisement

Acest vaccin provoacă organismul să producă anticorpi neutralizanți în termen de 28 de zile de la administrare și oferă protecție pentru o perioadă de șase luni.

EMA a evaluat și aprobat noul vaccin, iar toate statele membre ale Uniunii Europene au dat undă verde pentru utilizarea acestuia.

De asemenea, Comisia Europeană a anunțat vineri o finanțare de 500.000 de euro pentru un proiect de eradicare a unui tip specific de țânțar în Cipru, singura țară din UE în care acesta este prezent. Virusul se răspândește în principal în regiunile tropicale și subtropicale. Infecția, similară cu dengue și virusul Zika, poate cauza febră severă și leziuni articulare, care pot fi adesea invalidante pentru pacienți.

 

 

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Atenționare de călătorie pentru Polonia. Autoritățile locale au emis avertizări de furtuni puternice

Published

on

Sursa: libertatea.ro

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avertizează cetățenii români care se află în Republica Polonă, tranzitează prin aceasta sau intenționează să călătorească acolo că autoritățile locale au emis avertizare de furtuni puternice (nivel 2) pentru întreaga țară.

Potrivit MAE, atenţionarea este valabilă pentru vineri, 28 iunie 2024.

Conform avertismentelor meteorologice, sunt afectate regiunile din sud-vestul Poloniei, inclusiv Pomorskie, Warmińsko-Mazurskie, Podlaskie, Kujawsko-Pomorskie, Mazowieckie, Wielkopolskie, Dolnośląskie, Opolskie, Śląskie, Małopolskie, Świętokrzyskie și Lubelskie. Se prognozează că vor avea loc ninsori abundente și formare de polei în aceste zone.

MAE sfătuiește cetățenii români să aibă o atitudine preventivă în trafic și să respecte semnele și avertismentele rutiere.

Advertisement

Având în vedere posibilitatea de a se forma blocaje extinse în trafic, este recomandat ca autovehiculele să fie echipate corespunzător pentru condițiile de iarnă și, în special pe timpul nopții, să aibă suficiente provizii de combustibil și alimente.

Ministerul Afacerilor Externe îi sfătuiește pe cetățenii români care călătoresc în Polonia să verifice informațiile actualizate privind condițiile meteorologice și de trafic pe pagina de internet www.mae.ro și pe site-ul specializat http://www.pogodynka.pl/.

De asemenea, MAE reamintește importanța consultării aplicației mobile „Călătorește în siguranță” și a serviciului de alertă prin SMS, disponibil în cadrul campaniei „Un SMS îți poate salva viața!”.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Varşovia: +48/226283156, +48/226222570 apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a Ambasadei României la Varşovia: +48/694486683.

 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate