Connect with us

La zi

Poliția Română va avea acces la rezultatele analizelor toxicologice ale șoferilor. Hotărârea de guvern a fost adoptată

În ședința de joi, 18 iulie, Guvernul a adoptat normele de aplicare a ordonanței de urgență referitoare la suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Într-o conferință de presă, Mihai Constantin a precizat că hotărârea de guvern adoptată joi completează pachetul de reglementări pentru siguranța circulației rutiere, conform agerpres.ro.

Hotărârea stabilește cum vor fi organizate activitățile la nivelul Poliției Române și al instituțiilor medico-legale pentru respectarea termenului de 72 de ore prevăzut în Ordonanța de Urgență 97/2024, adoptată săptămâna trecută.

De asemenea, Ministerul Sănătății și MAI vor constitui o comisie care va desemna instituțiile medico-legale responsabile cu efectuarea analizelor toxicologice, va stabili arondarea unităților teritoriale de Poliție și va organiza programul de asigurare a permanenței în zilele libere.

Advertisement

Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu Ministerul Sănătății, va crea o platformă informatică dedicată pentru comunicarea între instituțiile medico-legale și unitățile de Poliție. Această platformă va permite transmiterea rezultatelor analizelor toxicologice către unitățile de poliție.

„Săptămâna trecută a fost adoptată ordonanţa de urgenţă ce include prevederi privind suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală. Guvernul a adoptat astăzi normele de aplicare. Hotărârea este propusă de Ministerele Sănătăţii şi Afacerilor Interne şi conţine normele privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor biologice, în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge sau a prezenţei sau absenţei în organism a substanţelor psiho-active, în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier”, a explicat Mihai Constantin, conform digi24.ro.

 

Advertisement

La zi

Semnificația istorică a zilei de 3 iulie

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1423 – S-a născut Regele Ludovic al XI-lea al Franței.

1608 – Exploratorul francez Samuel de Champlain a înființat orașul Quebec (in Canada de astazi). A fost numit “părintele Noii Franțe” și a ocupat funcția de guvernator până la moarte.

1642 – A murit Maria de Medici, regină a Franței, a doua soție a lui Henric al IV-lea.

Advertisement

1767 – Englezul Robert Pitcairn descoperă Insula Pitcairn, in timpul unei expediții comandate de Philip Carteret.

1767 – În Norvegia este fondat si apare in prima ediție cel mai vechi ziar încă publicat, L’Adresseavisen. L’Adresseavisen este un cotidian regional independent si conservator, publicat în orașul Trondheim, cu un tiraj zilnic de 85000 de exemplare.

1771 – A avut loc inaugurarea festivă a uzinelor siderurgice “Reșița”.

1850 – Apare la Iași publicația bisăptămânală “Zimbrul”, tribuna unionista, care va fuziona cu mai apoi cu “Steaua Dunării”, publicație a lui Kogălniceanu.

1863 – A luat sfârșit Bătălia de la Gettysburg, moment de cotitură în Războiul Civil American.

Advertisement

1863 – Dieta Transilvaniei si-a deschis lucrările la Sibiu și-a desfășurat lucrările între anii 1863-1864.

1866 – A avut loc Bătălia de la Königgrätz, care a dus la slăbirea Imperiului Austriac.

1883 – S-a născut Franz Kafka, prozator evreu ceh de limbă germană,

1886 – Karl Benz dezvăluie oficial “Benz Patent Motorwagen“, privit ca primul automobil, un vehicul conceput pentru a fi propulsat de un motor.

1900 – A avut loc prima ascensiune a unui dirijabil (zepelin). Ferdinand, conte von Zeppelin (1838-1927), constructor german de dirijabile, primul care a folosit motorul cu combustie internă pentru propulsia dirijabilelor.

Advertisement

1906 – S-a născut Horia Sima, conducător al Mișcării Legionare din România.

1928 – John Logie Baird englez a enunțat, pentru prima dată, principiul televiziunii în culori.

1939 – Se stabilesc relații diplomatice intre România și China.

1940 – Flota franceză a Atlanticului cu baza la Mers El Kebir din nordul Africii, este atacata de flota britanică din Gibraltar.

1941 – Stalin își anunță hotărârea de a purta un război total împotriva invadatorilor german ai URSS.

Advertisement

1944 – În timpul celui de-al doilea Război Mondial orașul Minsk este eliberat de naziști de către trupele sovietice în cadrul operațiunii Bagration.

1957 – În urma încercării nereușite de a-l compromite și exclude din partid pe Dej, la Plenara CC al PCR, Iosif Chişinevschi și Miron Constantinescu, căzuți în dizgrație, sunt demiși din funcțiile deținute.

1975 – Au avut loc grave inundații în România, ce au dus la instituirea stării de necesitate.

1987 – Fostul șef al Gestapoului din Lyon (Franța), Klaus Barbie, este condamnat la închisoare pe viata de un tribunal francez.

1988 – Zborul 655 al Iran Air – Un avion de tip Airbus A300 aparținând companiei naționale Iran Air, care asigura legătura între Bandar-Abbas (Iran) și Dubai (Emiratele Arabe Unite), a fost doborât imediat după decolare de două rachete trase de la bordul fregatei americane USS Vincennes, aceasta patrulând în strâmtoarea Ormuz.

Advertisement

1990 – A avut loc Adunarea generala a Academiei Romane. Au fost reprimiți 72 de membri corespondenți (literați, istorici, oameni de știința) cărora li s-a retras aceasta calitate sau care au fost privați de ea, pe nedrept de regimul comunist, intre 1948-1989.

1992 – Hunedoara a fost primul județ al României primit ca membru în cadrul Ansamblului Regiunilor Europei.

2001 – A început procesul fostului președinte al Iugoslaviei, Slobodan Milosevici, la Tribunalul Penal International de la Haga.

2013 – Lovitura de stat in Egipt. Președintele egiptean Mohamed Morsi este înlăturat de la putere de militari .Președintele Curții Constituționale Supreme a Egiptului, Adly Mansour este declarat președinte interimar al tarii, pana la organizarea de alegeri prezidențiale.

Advertisement
Continue Reading

La zi

A fost semnat contractul de concesiune pentru rețeaua inteligentă de gaze naturale în comuna Mitreni

Primăria comunei Mitreni a anunțat semnarea contractului de concesiune pentru serviciul de utilitate publică privind distribuția gazelor naturale. Investiția vizează înființarea și dezvoltarea unei rețele inteligente de distribuție gaze în localitate.

Proiectul urmează un calendar de implementare de 18 luni, împărțit în două etape:

  • 4 luni pentru serviciile de proiectare;
  • 14 luni pentru execuția lucrărilor și asistența tehnică pe durata execuției.

Primăria Mitreni este responsabilă pentru implementarea completă a proiectului.

Primarul comunei, Ciprian Panait, a precizat că anul 2025 este unul dificil din punct de vedere financiar, bugetul local fiind redus cu 50% față de anii anteriori. În acest context, administrația locală intenționează să prioritizeze investițiile esențiale.

Demersurile pentru această investiție au durat aproximativ doi ani și au inclus obținerea avizelor necesare, elaborarea documentației și organizarea a trei licitații publice pentru atribuirea contractului.

Advertisement

Colaborarea cu administrația centrală

La nivel parlamentar, deputatul Ciprian Pandea (PNL) a oferit sprijin pentru facilitarea procedurilor necesare, în special în ceea ce privește relația cu instituțiile centrale și obținerea avizelor. Pandea este membru în Comisia pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală și în Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, având un rol activ în promovarea proiectelor de dezvoltare locală în județul Călărași.

Continue Reading

La zi

ITM Călărași: Amenzi de peste 45.000 de lei în urma controalelor privind munca nedeclarată și siguranța la locul de muncă

În perioada 2–30 iunie 2025, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași a desfășurat o amplă campanie de controale pentru combaterea muncii nedeclarate și verificarea respectării legislației privind relațiile de muncă și securitatea și sănătatea în muncă.

Relații de muncă:

Inspectorii ITM au efectuat 86 de controale, dintre care 82 vizând munca nedeclarată. Opt angajatori au fost sancționați, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la 21.000 de lei. Printre cele mai frecvente nereguli s-au numărat lipsa actelor adiționale privind sporurile, dosare incomplete ale salariaților și lipsa comunicării deciziilor de încetare a contractelor.

Securitate și sănătate în muncă:

Advertisement

În paralel, au avut loc 54 de controale în domeniul SSM, soldate cu 72 de deficiențe constatate și sancționarea a alți opt angajatori. Amenzile aplicate au însumat 24.500 de lei. Inspectorii au descoperit nereguli precum lipsa echipamentelor de protecție, neactualizarea evaluării riscurilor pentru categoriile vulnerabile de angajați și deficiențe în instruirea personalului.

Controalele s-au desfășurat într-o gamă largă de domenii de activitate, de la construcții, agricultură și transporturi, până la educație, comerț și industrie alimentară.

Printre cele mai grave abateri constatate se numără:

  • utilizarea muncii de noapte fără notificarea ITM și fără plata sporurilor legale,
  • nerespectarea prevederilor privind egalitatea de șanse și sancționarea hărțuirii,
  • lipsa măsurilor pentru protecția lucrătorilor în condiții de temperaturi extreme.

Toate neconformitățile au fost însoțite de măsuri obligatorii, cu termene clare de remediere.

Dumitru Nicolae, Inspector Șef al ITM Călărași, a subliniat că acțiunile vor continua și în perioada următoare, pentru asigurarea unui mediu de muncă sigur, echitabil și legal pentru toți salariații din județ.

Advertisement
Continue Reading