Connect with us

Știri

Circ la Sohatu: O firmă cu 3 angajați execută un proiect de alimentare cu apă în valoare de 15 milioane lei. Voturi aduse cu pistolul la cap și amenințări cu moartea

Published

on

În anul 2022, primarul liberal al comunei Sohatu, Cătălin Iordache, a anunțat cu mare fast demararea unui proiect de amploare pentru reabilitarea rețelei de apă și canalizare din Sohatu și satul Progresu, promițând îmbunătățiri semnificative pentru locuitori. Cu fonduri atrase în valoare de 25 de milioane lei, edilul s-a prezentat atunci ca un edil dedicat și capabil să aducă dezvoltare în comunitate. Realitatea este însă alta.

“Am discutat cu oamenii și mi-am structurat prioritățile în funcție de nevoile lor. Nu a fost deloc ușor în condițiile în care, vreme de 20 de ani, în această comună nu s-a făcut aproape nimic”, declara în presa locală primarul Iordache în 2022. Cu toate acestea, la doi ani de la anunțul inițial, localnicii se simt dezamăgiți și mințiți, susținând că au rămas doar cu vorbele primarului.

Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, prin care Guvernul României sprijină dezvoltarea infrastructurii locale, a alocat pentru județul Călărași 1.197.029.761,25 lei, finanțând 93 de proiecte. Comuna Sohatu a primit una dintre cele mai mari finanțări din județ, cu două proiecte majore: reabilitarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă în valoare de 15 milioane lei și modernizarea drumurilor locale, un proiect de 10 milioane lei care vizează asfaltarea a 13,304 km de drumuri.

Advertisement

Însă, realitatea din teren prezintă o altă față a acestui ambițios plan. Proiectul de reabilitare a rețelei de apă a fost câștigat de firma MEDI SRL, care a subcontractat lucrarea către mai multe companii mai mici, inclusiv MARIOANDREI CONS SRL, administrată de Șerban Marin, un apropiat al primarului. În 2023, firma lui Marin avea doar trei angajați și o cifră de afaceri de 555.676 lei, cu un profit de nici 90.000 lei, semnificativ mai mic decât în 2021 când avea nouă angajați.

Intr-un alt material publicat de Calarasipress.ro, administratorul MEDI SRL, răposatul Ștefan Ion, ne-a confirmat că a preferat să subcontracteze o firmă din localitate pentru execuția unei părți din proiect. 

Contactat pentru un punct de vedere, reprezentantul MEDI SRL, responsabil de executarea lucrărilor de reabilitare și înființare a sistemului de apă-canal din comuna Sohatu și satele aparținătoare, Ștefan Ion, afirmă că proiectul a fost atribuit prin licitație publică, conform prevederilor legale. În ceea ce privește acuzația formulată de consilierul județean Valentin Popa, care îl acuză că a angajat personal fără pregătire profesională, administratorul societății a subliniat:
“Am ales între a angaja muncitori din Bangladesh, din Arabia, de nu știu unde, muncitori de-ai locului, muncitori necalificați, rețineți. Decât să aducem din altă parte, a fost o rugăminte a primarului, să pot folosi oameni din comună. Dacă am greșit cu asta, asta e. Ca român, eu zic că am făcut bine ce am făcut. Am înțeles că acuză (n.n. consilierul județean Popa Valentin) firma mea ia lucrări peste lucrări. Eu lucrez de peste 45 de ani în alimentație cu apă/canalizare. Uzina de apă din Călărași a fost condusă de mine din ‘78. Asta am învățat, asta fac. Am mai înțeles că iau lucrare după lucrare. Sunt vreo 50 și ceva de lucrări scoase pe PNI – Anghel Saligny- în județ. Nu pot să le iau eu pe toate, câteva am luat și eu prin licitație, cum spun legile din România” – a precizat Ștefan Ion, reprezentantul companiei.

În imaginile de mai jos se observă “bună calitate” a lucrările făcută de cei trei angajați ai firmei de casă. După prima ploaie, toate căminele cu apometre, montaje în pământ, au ieșit la suprafață.

Advertisement

——

Șerban Marin este cunoscut ca un individ agresiv și slobod la gură. Este cercetat penal de polițiști după ce l-ar fi bătut cu bestialitate, împreună cu alte persoane apropiate, pe Valentin Popa, un cunoscut fermier din sat care nu ratează nicio ocazie să vorbească public despre furturile pe care le descoperă în administrația publică locală și pe care le denunță în spațiul public de fiecare dată când are ocazia, în toate aparițiile sale publice.


O altă situație care îl vizează pe Șerban Marin este legată de faptul ca ar fi speriat mai mulți localnici cu o armă de foc cumpărată din Bulgaria, fără forme legale, pe care o ține și o ascunde în puțul din curte casei.

Contactat pentru a oferi un punct de vedere, Șerban Marin a evitat să comenteze despre acuzațiile care îl vizează. Nu ne-a confirmat sau infirmat dacă deține în vreun mod arme de foc, însă a ținut să precizeze ca Valentin Popa s-ar afla în spatele tuturor acuzațiilor.

Advertisement