Poliția Română au desfășurat, în cadrul campaniei ,,Alege Viața – Vacanță în Siguranță”, activități educative și practice, în peste 100 de școli de gimnaziu din toată țara. Polițiștii rutieri au investit elevi cu calitatea de „mini-polițist”, care să transmită prietenilor mesaje privind importanța respectării regulilor de circulație.
Conştientizarea de către cei mici a importanţei cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie reprezintă, pe termen lung, un factor determinant în reducerea numărului de accidente rutiere cu implicarea acestora.
De aceea, programele de educare a copiilor privind circulaţia rutieră au o însemnătate deosebită pentru Poliția Română, astfel că polițiștii rutieri au desfășurat tot anul activități în școli și grădinițe, din toată țara.
Înainte de vacanța de vară, în perioada 7 – 10 iunie a.c., polițiști rutieri, în colaborare cu United Way România, au mers în școli gimnaziale, pentru a „preda” lecţii de circulaţie, în cadrul campaniei „Alege viața! – Vacanță În Siguranță”.
În peste 100 de școli din toată țara, în această perioadă, s-au desemnat mini-polițiștii rutieri, din rândul elevilor. Puşi în situaţii reale din trafic, în cadrul patrulelor şcolare, ei vor fi cei care, în gaşca lor de prieteni, vor transmite mesajul mai departe, pe timpul vacanței de vară.
Această activitate a fost defășurată și de polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, oamenii legii fiind prezenți pe raza municipiului împreună cu mini-polițiști din cadrul Școlii Gimnaziale Nicolae Titulescu Călărași.
Totodată, astăzi, 10 iunie a.c., polițiștii rutieri au fost prezenți în parcările magazinelor Kaufland din toată țara, unde au discutat cu părinții și copiii despre siguranța rutieră.
Mini-polițiștii vor fi cei care vor comunica amicilor regulile de circulație pe care trebuie să le respecte, în calitate de pietoni:
⁕ Obligația de a merge numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din stânga drumului, în direcția de mers;
⁕ Pietonii trebuie să circule pe partea dreaptă a trotuarului, câte doi cel mult, cu grijă, în pas normal.
⁕ Pietonii au prioritate de trecere față de conducătorii de vehicule numai atunci când traversează strada prin locuri special amenajate, marcate și semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor
⁕ Înainte de a traversa, este important să se asigure: în stânga, apoi în dreapta, că nu vine nicio mașină. La jumătatea drumului, să se asigure că nu vine nicio mașină din partea dreaptă.
⁕ Nu se traversează prin fața sau prin spatele unei mașini parcate.
⁕ Traversarea unui drum fără trecere de pietoni se face pe la colțul străzii, perpendicular pe axul drumului.
⁕ Pe drumurile fără trotuare se circulă pe margine, în șir indian.
⁕ Într-o intersecție cu marcaj, indicator, semafor și polițist de circulație, prioritatea respectării indicațiilor este: polițist – semafor – indicator și marcaj.