Connect with us

Știri

Călărași: o autospecială de poliție a fost furată în timpul unei intervenții. Cum au reacționat polițiștii și ce a pățit bărbatul

Published

on

O autospecială de poliție ce aparține Secției 7 Dor Mărunt din județul Călărași a fost furată de un bărbat în vârsta de 49 de ani, în timpul unei intervenții ce s-a desfășurat în noaptea de sâmbătă spre duminică. Poliția a fost sesizată de soția unui bărbat care începuse să se certe pe messenger-ul de la Facebook cu un alt bărbat care l-ar fi provocat să se întâlnească în acea noapte pentru a lămuri conflictul mai vechi.

Fără să stea pe gânduri, bărbatul le-a dat locația exactă, iar la scurt timp aceștia și-au făcut apariția. în locația precizată. Pentru ca situația să nu degenereze, femeia a apelat numărul 112 și a anunțat conflictul.

Prezenți la fața locului, polițiștii au procedat la legitimarea persoanelor implicate, moment în care bărbatul a profitat de neatenția oamenilor legii și s-a urcat la volanul autospecialei de politie pe care a condus-o aproximativ 300 de metri.

Advertisement

Se pare că autospeciala Ministerului Afacerilor Interne nu a fost asigurată de către agentul de poliție care o conducea.

Situația este confirmată și de conducerea IPJ Călărași, iar purtătorul de cuvânt al instituției, Bianca Ghiveci.

“În noaptea de 21/22 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Lehliu Gară au fost sesizați de către o femeie, prin S.N.U.A.U. 112, cu privire la faptul că în comuna Lehliu, județul Călărași, are loc o stare conflictuală.

La fața locului s-a deplasat patrula formată din polițiști din cadrul Poliției Orașului Lehliu Gară și Secției 7 Poliție Rurală Dor Mărunt care au identificat apelanta, aceasta le-a relatat că a ținut o petrecere la domiciliu, unde au fost invitate mai multe persoane din localitate, iar în urma consumului de alcool, soțul acesteia a avut un conflict pe o rețea de socializare, cu un bărbat, din localitatea Rași, județul Ialomiță.

Advertisement

În aproximativ 30 de minute, bărbatul din localitatea Rași, județul Ialomița a venit la domiciliul apelantei cu alte 3 persoane, iar soțul acesteia și persoanele respective și-au adresat cuvinte și expresii jignitoare, făra acte de violență.  În momentul în care femeia a apelat S.N.U.A.U. 112, cei 4 bărbați au plecat.

Echipajul ajuns la fața locului a legitimat persoanele participante, iar într-un moment de neatenție, un bărbat din grup, s-a urcat la volanul autospecialei și a demarat în direcția înainte.

Persoana respectivă a oprit masina după aproximativ 300 de metri, moment în care a fost imobilizat de polițiști, fiind identificat în persoana unui bărbat, de 49 de ani, din comuna Chirnogi, județul Călărași.

Bărbatul a fost testat cu etilotestul, rezultatul fiind de 0,76 mg/l alcool în aerul expirat.

Advertisement

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

De asemenea, față de persoana în cauză a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore. Totodată, a fost dispusă cercetarea interna cu privire la intervenție.”

Advertisement

Știri

Călărași: Peste 1,3 miliarde de lei, colectați de Administrația Finanțelor Publice în primele 10 luni ale anului 2024

Published

on

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Călărași a înregistrat în perioada ianuarie – octombrie 2024 venituri bugetare nete de 1.380,83 milioane lei (1,38 miliarde), marcând o creștere semnificativă față de aceeași perioadă a anului 2023. Comparativ cu anul precedent, veniturile colectate au fost mai mari cu 281,63 milioane lei.

În detaliu, județul Călărași a adus la bugetul general consolidat al statului următoarele sume:

  • Bugetul de stat: 561,38 milioane lei, cu o creștere de 112,58 milioane lei față de 2023. Printre taxele și impozitele principale colectate se numără:
    • Impozitul pe profit: 88,59 milioane lei
    • Impozitul pe venit: 205,47 milioane lei
    • TVA: 117,55 milioane lei
    • Accize: 1,94 milioane lei
    • Alte venituri: 147,83 milioane lei
  • Bugetul asigurărilor sociale de stat: 819,45 milioane lei, cu o creștere de 169,05 milioane lei față de anul trecut, incluzând:
    • Bugetul asigurărilor sociale de stat: 534,51 milioane lei
    • Bugetul asigurărilor de șomaj: 9,65 milioane lei
    • Bugetul asigurărilor sociale de sănătate: 275,29 milioane lei

De asemenea, în perioada menționată, TVA efectiv restituită contribuabililor a totalizat 56,01 milioane lei.

Aceste date subliniază nu doar o creștere a colectării taxelor, dar și un rolul Administrației Finanțelor Publice Călărași în asigurarea resurselor necesare funcționării și dezvoltării statului, prin contribuțiile cetățenilor din județ.

Advertisement

Ce sunt veniturile bugetare? Pe scurt, veniturile bugetare sunt banii care provin din contribuțiile cetățenilor, sub forma impozitelor, taxelor și altor plăți pe care aceștia le fac către stat sau autoritățile locale. Aceste venituri sunt folosite pentru a finanța serviciile și activitățile publice, cum ar fi educația, sănătatea, infrastructura sau securitatea.

Continue Reading

Știri

Caravana „Fără Bariere – Tot adevărul despre droguri” ajunge mâine în Oltenița! Învață despre riscul consumului direct de la foști consumatori

Published

on

Primăria Municipiului Oltenița, alături de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, va găzdui mâine, 8 noiembrie, un eveniment important pentru tinerii din Oltenița, în cadrul campaniei naționale „Fără Bariere – Tot adevărul despre droguri”. Evenimentul va avea loc de la ora 17:00, la Sala de spectacole a Direcției de Cultură Oltenița (Str. Argeșului, nr. 6A), și își propune să aducă în discuție riscurile consumului de droguri și să ofere tinerilor informațiile necesare pentru a face alegeri sănătoase pentru viitorul lor.

Primarul municipiului Oltenița, Mihăiță Beștea, va fi de asemenea prezent pentru a se alătura discuției despre riscurile consumului de droguri și „despre alegerile pe care le putem face pentru un viitor mai bun”, a precizat acesta. 

”Vă aștept mâine într-o ocazie importantă de a ne conecta, de a împărtăși gânduri și emoții, și de a învăța unii de la alții. Și eu sunt părinte de adolescentă și cunosc pericolele vieții de tânăr. Voi fi acolo pentru voi să ascult, să discut și să răspund la orice întrebare ați avea.  Este vital să ne susținem unii pe alții, să învățăm să facem alegeri sănătoase și să ne protejăm viitorul”, a mai subliniat primarul.

Advertisement

Caravana „Fără Bariere” își propune să ajute tinerii să conștientizeze riscurile consumului de droguri, prin întâlniri directe cu foști consumatori, specialiști în domeniu și membri ai comunității. Scopul campaniei este de a oferi informații complete despre efectele nocive ale drogurilor asupra sănătății fizice și mentale, dar și asupra vieții sociale. În plus, caravana promovează accesul la suport medical și psihologic, și încurajează tinerii să solicite ajutor în caz de nevoie.

Evenimentul este deschis tuturor tinerilor din Oltenița și din localitățile învecinate, care sunt invitați să participe și să discute deschis despre acest subiect important pentru sănătatea lor și pentru viitorul comunității. Mai multe informații despre campania „Fără Bariere” pot fi accesate pe site-ul oficial.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Consiliul Local Călărași aprobă cofinanțarea proiectelor educaționale derulate de patru licee din oraș. Suma totală depășește 130.000 de lei

Published

on

Imagine cu rol ilustrativ. Sursa: Freepik

În ședința extraordinară de miercuri, 6 noiembrie, Consiliul Local Călărași a aprobat cinci proiecte de hotărâri pentru cofinanțarea cu 2% a unor inițiative educaționale menite să sprijine dezvoltarea profesională a elevilor din oraș. Aceste proiecte sunt implementate de patru unități de învățământ din Călărași și sunt finanțate prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027 (PEO), o inițiativă a Uniunii Europene ce susține educația, formarea și accesul pe piața muncii. Suma totală a cofinanțărilor pentru cele cinci proiecte este de 138.857,05 lei.

Lista proiectelor sprijinite include:

  • „Descoperă lumea profesională” (Liceul Agricol Sandu Aldea), cu o cofinanțare de 14.317,94 lei.
  • „Descoperă lumea profesională” (Liceul Tehnologic Transporturi Auto), cu o cofinanțare de 13.544,82 lei.
  • „START – Primii Pași spre succesul în carieră” (Liceul Danubius), cu o cofinanțare de 46.966,73 lei.
  • „Primul student din familie” (Colegiul Economic), cu o cofinanțare de 32.013,78 lei.
  • „Ghidul experienței practice” (Colegiul Economic), cu o cofinanțare de 32.013,78 lei.

Obligativitatea cofinanțării asigură respectarea condițiilor de eligibilitate pentru semnarea contractelor de finanțare, iar aceste proiecte contribuie la obiectivele PEO, care include sprijinirea unităților școlare în zone unde riscul de abandon școlar este ridicat. În acest cadru, peste 250.000 de adulți și 279.000 de tineri din România vor avea acces la formare profesională pentru a-și îmbunătăți șansele de angajare pe o piață a muncii în continuă evoluție.

Programul Educație și Ocupare are o alocare totală de 4,34 miliarde de euro și are drept obiectiv susținerea capitalului uman și creșterea incluziunii sociale, punând un accent deosebit pe competențele digitale și antreprenoriale, esențiale pentru integrarea pe piața muncii moderne. Totodată, programul sprijină o piață a muncii durabilă și inovatoare, adaptată provocărilor viitoare.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate