Accident de muncă pe șantierul străzii București din Călărași: Muncitor grav rănit și acuzații de mușamalizare a cazului.
Incidentul a avut loc în timpul manipulării unui utilaj, iar muncitorul se află în spital de mai multe zile.
https://youtu.be/eyN9lMubQSA
Muncitorul fiind grabit de șofer și folosind o rampă improvizată, fară a respecta minimul de protecție pentru manipularea utilajelor, cilindrul compactor a alunecat din cauza apei de pe trailer și a căzut de pe platformă, iar muncitorului i-a fost strivit piciorul sub greutatea utilajului manipulat greșit.
La fața locului, un echipaj SMURD a intervenit de urgență, iar victima a fost preluată și transportată la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Călărași. După primirea îngrijirilor medicale, Sterea Viorel a ales să plece acasă, însă din cauza durerilor insuportabile, muncitorul s-a întors la spital câteva zile mai târziu și a fost internat în cele din urmă.
Surse din spital indică faptul că șeful de șantier, ing. Gheorghe Cibotari, l-a vizitat pe muncitorul accidentat în salonul său, moment în care i-ar fi prezentat mai multe pentru protecția muncii (SSM) pe care l-a pus să le semneze. Conform informațiilor primite, Sterea Viorel ar fi fost presat să semneze aceste documente care i-ar “acoperi” pe superiorii acestuia pentru accidentul de muncă produs.
“Am vrut să urc un cilindru, eu lucrez pe un cilindru compactor pentru asfalt, mă-nțelegeți? Șoferul, grăbit, haide… …haide…haide… că trebuie să ajung la București, eu să-l sui pe trailer. El fiind ud pe tamburi, a alunecat de pe placa pe care urcam, am căzut cu el de pe trailer și mi-a zdrobit piciorul drept. Acum sunt în spital” – precizează Sterea Viorel, muncitorul accidentat pe șantier.
Întrebat dacă autoritățile au fost sesizate, muncitorul afirmă că la fața locului a sosit poliția pentru a verifica situația, iar accidentul de muncă a fost raportat și către ITM Călărași. În legătură cu superiorii săi, Stere Viorel înțelege că, după ce ing. Gheorghe Cibotari ar fi venit la domiciliul său pentru a semna mai multe documente referitoare la securitatea și sănătatea în muncă, ar putea exista o posibilitate prin care se încearcă mușamalizarea cazului, fără ca cineva să fie tras la răspundere pentru cele întâmplate.
https://youtu.be/4Ta91sQzqts
Contactat de CălărașiPRESS pentru a oferi explicații, ing. Gheorghe Cibotari a recunoscut că a fost în vizită la muncitorul accidentat, dar a negat acuzațiile că l-ar fi determinat pe acesta să semneze documente SSM retroactiv.
- -Bună ziua! Domnul ing. Gheorghe?
- ing. Gheorghe: Da! Bună ziua!
- -Ați avut un accident de muncă cu un muncitor de 55 de ani pe șantierul unde se efectuează lucrări de reabilitare pe str. București, în zona Primăriei Călărași, pe 13 decembrie?
- -Da.
- -Înțeleg că muncitorul a fost rănit și transportat la spital. Avea echipamentul de protecție..
- ing. Gheorghe: Da…
- – Care sunt proceduri în astfel de cazuri, ce ați făcut pentru acest muncitor? Înțeleg că bărbatul respectiv trebuia să aibă SSM-ul făcut..
- ing. Gheorghe: Păi, le avea…
- -Așa…
- ing. Gheorghe: Avea semnată fișa și avea toate formalitățile necesare pentru a-și îndeplini sarcinile.
- – El când a ajuns la spital, aici în Călărași, a fost pus să semneze protecția muncii..
- ing. Gheorghe: Nu este adevărat… Astea le-a avut semnate dinainte, cand a venit cel responsabil pentru SSM, nu a semnat nimic la spital.
- – Pai bărbatul a spus că la spital s-a prezentat un băiat de la DIMAR care l-a pus să semneze documentele SSM.
- ing. Gheorghe: Nu.. le avea semnate dinainte. Eu am fost la spital de câteva ori, dar nu a semnat nimic la spital. Noi am fost la spital și… am vorbit cu domnul care-i starea de sănătate, dar nu a semnat nimic la spital.
- Pai angajatul așa spune. Înțeleg că lucrează de cam o lună de zile acolo (n.n. DIMAR).
- ing. Gheorghe: De o lună de zile, dar nu a semnat nimic la spital.
Cu toate acestea, Sterea Viorel susține că există o încercare de mușamalizare a situației, fără tragerea la răspundere a cuiva pentru neglijența care a dus la accidentul de muncă.
“Au venit la mine acasă, iar ceea ce vă spun, vă spun cinstit și nu-mi convine, au venit să semnez alea de la protecția muncii. Bine, într-adevăr, semnasem cu o săptămână în urmă ca să întâmple accidentul, venise un băiat tinerel de la București, m-a pus să semnez și pentru decembrie și pentru ianuarie. După ce s-a întâmplat accidentul, au venit și acasă la mine și m-au pus să semnez fișele pentru protecția muncii” – a mai precizat muncitorul accidentat.
Polițiștii din Călărași au demarat o anchetă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele care au dus la producerea accidentului de muncă și vor verifica dacă există încălcări ale regulamentelor de protecție a muncii pe șantierul companiei DIMAR.
Contactat pentru a oferi o declarație, inspectorul șef al ITM Călărași, Dumitru Nicolae, precizează că acest caz a fost comunicat către ITM Călărași la momentul respectiv. Cu toate acestea, ITM Călărași nu are atribuții pentru a verifica aspectele sesizate privind legalitatea documentelor realizate de societate în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă.