Connect with us

Știri

Călărași: Muncitor grav rănit într-un accident de muncă pe șantierul străzii București. Acuzații de mușamalizare a cazului

Published

on

Accident de muncă pe șantierul străzii București din Călărași: Muncitor grav rănit și acuzații de mușamalizare a cazului.

Incidentul a avut loc în timpul manipulării unui utilaj, iar muncitorul se află în spital de mai multe zile.

Un grav accident de muncă a avut loc pe șantierul companiei DIMAR din municipiul Călărași la data de 13 decembrie. Totul s-a întâmplat în jurul orei 15:00, în timpul procesului de reabilitare și modernizare a străzii București și Prelungirii București. Muncitorul, Stere Viorel, în vârstă de aproape 56 de ani, a fost grav rănit în timp ce încerca să urce cu un compactor pe platforma unui trailer, sub supravegherea superiorilor, a declarat acesta.

Mai multe înregistrări video de pe camerele de supraveghere, puse la dispoziție de către bărbatul accidentat, îi surprind pe reprezentanții firmei DIMAR la domiciliul salariatului accidentat, în timp ce discută cu aceștia despre accidentul de muncă.

Advertisement

Muncitorul fiind grabit de șofer și folosind o rampă improvizată, fară a respecta minimul de protecție pentru manipularea utilajelor, cilindrul compactor a alunecat din cauza apei de pe trailer și a căzut de pe platformă, iar muncitorului i-a fost strivit piciorul sub greutatea utilajului manipulat greșit.

La fața locului, un echipaj SMURD a intervenit de urgență, iar victima a fost preluată și transportată la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Călărași. După primirea îngrijirilor medicale, Sterea Viorel a ales să plece acasă, însă din cauza durerilor insuportabile, muncitorul s-a întors la spital câteva zile mai târziu și a fost internat în cele din urmă.

Surse din spital indică faptul că șeful de șantier, ing. Gheorghe Cibotari, l-a vizitat pe muncitorul accidentat în salonul său, moment în care i-ar fi prezentat mai multe pentru protecția muncii (SSM) pe care l-a pus să le semneze. Conform informațiilor primite, Sterea Viorel ar fi fost presat să semneze aceste documente care i-ar „acoperi” pe superiorii acestuia pentru accidentul de muncă produs.

Am vrut să urc un cilindru, eu lucrez pe un cilindru compactor pentru asfalt, mă-nțelegeți? Șoferul, grăbit, haide… …haide…haide… că trebuie să ajung la București, eu să-l sui pe trailer. El fiind ud pe tamburi, a alunecat de pe placa pe care urcam, am căzut cu el de pe trailer și mi-a zdrobit piciorul drept. Acum sunt în spital– precizează Sterea Viorel, muncitorul accidentat pe șantier.

Întrebat dacă autoritățile au fost sesizate, muncitorul afirmă că la fața locului a sosit poliția pentru a verifica situația, iar accidentul de muncă a fost raportat și către ITM Călărași. În legătură cu superiorii săi, Stere Viorel înțelege că, după ce ing. Gheorghe Cibotari ar fi venit la domiciliul său pentru a semna mai multe documente referitoare la securitatea și sănătatea în muncă, ar putea exista o posibilitate prin care se încearcă mușamalizarea cazului, fără ca cineva să fie tras la răspundere pentru cele întâmplate.

Advertisement

Contactat de CălărașiPRESS pentru a oferi explicații, ing. Gheorghe Cibotari a recunoscut că a fost în vizită la muncitorul accidentat, dar a negat acuzațiile că l-ar fi determinat pe acesta să semneze documente SSM retroactiv.

 • -Bună ziua! Domnul ing. Gheorghe?
 • ing. Gheorghe: Da! Bună ziua! 
 • -Ați avut un accident de muncă cu un muncitor de 55 de ani pe șantierul unde se efectuează lucrări de reabilitare pe str. București, în zona Primăriei Călărași, pe 13 decembrie?
 • -Da.
 • -Înțeleg că muncitorul a fost rănit și transportat la spital. Avea echipamentul de protecție..
 • ing. Gheorghe: Da…
 • – Care sunt proceduri în astfel de cazuri, ce ați făcut pentru acest muncitor? Înțeleg că bărbatul respectiv trebuia să aibă SSM-ul făcut..
 • ing. Gheorghe: Păi, le avea…
 • -Așa…
 • ing. Gheorghe: Avea semnată fișa și avea toate formalitățile necesare pentru a-și îndeplini sarcinile.
 • – El când a ajuns la spital, aici în Călărași, a fost pus să semneze protecția muncii..
 • ing. Gheorghe: Nu este adevărat… Astea le-a avut semnate dinainte, cand a venit cel responsabil pentru SSM, nu a semnat nimic la spital.
 • – Pai bărbatul a spus că la spital s-a prezentat un băiat de la DIMAR care l-a pus să semneze documentele SSM.
 • ing. Gheorghe: Nu.. le avea semnate dinainte. Eu am fost la spital de câteva ori, dar nu a semnat nimic la spital. Noi am fost la spital și… am vorbit cu domnul care-i starea de sănătate, dar nu a semnat nimic la spital.
 • Pai angajatul așa spune. Înțeleg că lucrează de cam o lună de zile acolo (n.n. DIMAR).
 • ing. Gheorghe: De o lună de zile, dar nu a semnat nimic la spital.

Cu toate acestea, Sterea Viorel susține că există o încercare de mușamalizare a situației, fără tragerea la răspundere a cuiva pentru neglijența care a dus la accidentul de muncă.

„Au venit la mine acasă, iar ceea ce vă spun, vă spun cinstit și nu-mi convine, au venit să semnez alea de la protecția muncii. Bine, într-adevăr, semnasem cu o săptămână în urmă ca să întâmple accidentul, venise un băiat tinerel de la București, m-a pus să semnez și pentru decembrie și pentru ianuarie. După ce s-a întâmplat accidentul, au venit și acasă la mine și m-au pus să semnez fișele pentru protecția muncii” – a mai precizat muncitorul accidentat. 

Polițiștii din Călărași au demarat o anchetă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele care au dus la producerea accidentului de muncă și vor verifica dacă există încălcări ale regulamentelor de protecție a muncii pe șantierul companiei DIMAR. 

Contactat pentru a oferi o declarație, inspectorul șef al ITM Călărași, Dumitru Nicolae, precizează că acest caz a fost comunicat către ITM Călărași la momentul respectiv. Cu toate acestea, ITM Călărași nu are atribuții pentru a verifica aspectele sesizate privind legalitatea documentelor realizate de societate în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă.

Advertisement
Advertisement

Știri

Primele imagini de la accidentul din Șoldanu. Pompierii au activat Planul Roșu de intervenție

Published

on

Accident rutier in comuna Soldanu

În această după amiază În jurul orei 18.25 a avut loc un accident rutier în care au fost implicate două autovehicule, respectiv 8 persoane, 3 într-un autovehicul, 5 în celalalt.
La ora 18.28 fost activat Planul Roșu de intervenţie În zona Oltenița, fiind prealertate celelalte subunităţi din apropiere.


S-au deplasat rapid la locul intervenţiei o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD de la garda Budești și o autospecială Smurd de la Detaşamentul Oltenița, dar și patru ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță.
Din cele opt persoane, doar trei victime prezentau TCC minor,, dureri abdominale și dureri la nivelul membrelor inferioare, celelalte cinci persoane nu aveau nevoie de îngrijiri medicale.
La ora 18.47 s-a dezactivat Planul roșu!Cele 3 persoane cu traumatisme au fost preluate de către echipajele SMURD și SAJ si transportate la unități spitalicești, două dintre acestea la Spitalul din municipiul Oltenița și una la un spital din Capitală.
Celelalte 5 persoane, fără mărci traumatice evidente au rămas la locul intervenţiei.

Purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Barbu Știrbei al județului Călărași
Plutonier adjutant șef Tătăranu Ștefan-Ovidiu

Advertisement
Continue Reading

Știri

Consiliul Local al Municipiului Călărași a fost convocat în ședință ordinară. Vezi subiectele de pe ordinea de zi

Published

on

Consilierii locali ai municipiului Călărași au fost convocați în ședință ordinară, care va avea loc joi, 29 februarie. Întrunirea se va desfășura în sala de ședințe a Consiliului Local Călărași și prin mijloace electronice, începând cu ora 16.30. Printre subiectele de pe ordinea de zi se află și rectificarea bugetului propriu al municipiului Călărași din 2024. 

Ordinea de zi este următoarea:

 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Lotizare construire locuinţe”, situat în municipiul Călăraşi, Aleea Dumbrava Minunată, nr. 21, nr. cadastral 34409, 34410, 34411, judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune pentru imobilul ,,Casa Deculescu”, imobil situat în municipiul Călăraşi, strada Bucureşti, nr. 219 (fost 181), judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Statutului Municipiului Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Metodologiei de lucru în vederea acordării ajutoarelor de urgenţă din bugetul local şi a listei cu ,,situaţiile deosebite” în care se acordă ajutoare de urgenţă.
 • Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului local al municipiului Călăraşi în cadrul Comisiei Judeţene privind Incluziunea Socială constituită la nivelul Instituţiei Prefectului – Judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind majorarea taxei de salubrizare datorată de utilizatori, persoane fizice, fără contract încheiat cu operatorul serviciului de salubrizare.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Listei de prioritate a locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, construite prin Programul A.N.L., în municipiul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind actualizarea chiriei locuinţelor ANL, situate în municipiul Călăraşi, judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind constituirea comisiei de analiză / repartizare a cererilor solicitanţilor pentru atribuirea de terenuri în vederea construirii de locuinţe proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003.
 • Proiect de hotărâre privind modificarea art. 2 din H.C.L. nr. 109/30.07.2020 pentru aprobarea criteriilor de acordare a unui lot de teren privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003.
 • Proiect de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 279/27.11.2023 privind aprobarea repartizării și atribuirii în folosința gratuită a unui lot de teren situat în intravilanul municipiului Călărași cu destinația de construire locuință proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003, domnului Iuga Ionuţ Cătălin.
 • Proiect de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 270/27.11.2023 privind aprobarea repartizării și atribuirii în folosința gratuită a unui lot de teren situat în intravilanul municipiului Călărași cu destinația de construire locuință proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003, doamnei Mugea Florentina Daniela.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea stadiului de înscriere a datelor în registrul agricol pentru semestrul II anul 2023 şi stabilirea măsurilor pentru eficientizarea acestei activităţi.
 • Proiect de hotărâre pentru modificarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 45/25.03.2021 pentru modificarea și completarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Călărași nr. 49/29.03.2018 privind aprobarea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al municipiului Călărași.
 • Proiect de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar de întreţinere al persoanelor vârstnice asistate în Căminul pentru persoane vârstnice ,,Sfântul Antim Ivireanul” Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al municipiului Călărași pe anul 2024.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfinții Împărați Constantin și Elena.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae – Barbu Știrbei.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae – Măgureni.
 • Diverse

Continue Reading

Știri

Călărași: Accident de circulație în Vasilați. Trafic restricționat pe un sens

Published

on

În urma cu puțin timp, pe drumul județean din apropierea localității Vasilați, DJ 301, a avut loc un accident de circulație în care au fost implicate două autoturisme. La fața locului sunt prezente echipaje de poliție și o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță.

foto: Info Trafic Călărași

Continue Reading

Cele mai vizualizate