Astăzi, 5 august, primarul din comuna Borcea- Nedelcu Aniel, împreună cu reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, prefectul județului Călărași -George Iacob, senatoarea PSD- Roxana Natalia Pațurcă, mai nou, soția primarului din Borcea, au organizat o Adunare cetățenească în localitate pentru a discuta cel mai fierbinte subiect al momentului: Pesta porcină africană.
foto: facebook: George Iacob
Am stat de vorbă cu edilul localității Borcea, comuna care se învecinează cu localitatea Fetești, jud. Ialomița. Primarul Nedelcu Aniel a declarat pentru Călărași News următoarele:
“Astăzi am organizat, împreună cu prefectul județului George Iacob, senatoarea PSD Roxana Pațurcă și reprezentanții D.S.V.S.A. o întâlnire de informare și prevenire asupra virusului de pesta porcină africană care se află la limita județului nostru, în comuna Fetești, jud. Ialomița. În țară sunt destule focare, în 9 județe. Sperăm ca bunul Dumnezeu să ne ajute să trecem peste această perioadă, iar în comuna Borcea să nu avem astfel de evenimente. Toată lume din comună s-a pregătit cu dezinfectanți puternici (n.r.- sodă caustică). Ar mai exista și alte soluții, dar nu sunt la fel de eficiente și practice. Am luat măsuri de biosecuritate pentru a putea preveni posibilele riscuri.
Problema ce mai gravă este că, dacă va fi depistat un astfel de virus, se interzice creșterea suinelor timp de trei ani pe raza localității. Se pare că acest virus provine de la animalele sălbatice din pădure. Incă nu s-a găsit un antidot pentru acest virus care are rata de mortalitate de 100%.
Noi astăzi am făcut o informare, sunt sigur că a fost benefică. Oamenii erau îngrijorați, agitați, cu această ocazie le-am explicat absolut tot. Au înțeles, s-au liniștit în cele din urmă. A fost o acțiune necesară pentru acest moment.” – a declarat Nedelcu Theodor Aniel Pațurcă, primar al comunei Borcea, jud. Călărași pentru Călărași News.
Aniel Nedelcu, edilul comunei, a dat dovadă și de această dată de implicare și interes asupra comunei pe care o conduce și ne-a spus că maine va solicita sprijin din partea Consiliului Județean Călărași.
Pesta porcină africană s-a extins în 98 de localităţi din opt judeţe, fiind confirmate în total 545 de focare, însă în zona de sud-est a României evoluţia bolii este extrem de agresivă, conform datelor publicate vineri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Până la aceasta dată au fost ucişi 61.594 de porci din ferme şi gospodării ale populaţiei, iar despăgubirile acordate până în prezent se ridică la 148.140 lei.
Boală virală fără tratament Focarele de pestă porcină africană activează în România din august 2017, însă numărul lor a crescut foarte mult în luna iunie a acestui an, după ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate în localităţi situate pe braţul Chilia al Dunării. Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.
foto: facebook: George Iacob
foto: facebook: George Iacob