Mai este aproximativ o lună până la Crăciun, iar prețurile încep să crească treptat. Românii vor observa scumpiri la produsele de sezon, care vor afecta bugetul de sărbători.
Deși prețurile au crescut în România, industria de procesare a cărnii anunță că se pregătește să ofere românilor, în această perioadă, întreaga gamă de produse tradiționale de Sărbători la „prețuri normale”.
„În momentul de faţă, ne pregătim pentru Sărbători, pentru Crăciun, şi încercăm să punem pe masa consumatorului toată gama de produse cu care acesta s-a obişnuit de-a lungul anilor. Fără doar şi poate vor fi la preţuri normale, nu se anticipează creşteri semnificative, aşa cum apare în spaţiul public. În continuare există probleme cu aprovizionarea cu carne de porc de pe piaţa naţională, nu este un secret pentru nimeni, dar trebuie spus că pentru primul semestru al anului, comparativ cu anul 2023, s-a înregistrat o creştere a producţiei de carne de porc cu 15% şi asta ne bucură. E un semn bun, e un semn conform căruia fermele au început să repopuleze şi sperăm că se vor diminua treptat, treptat, efectele pestei porcine africane”, a precizat Dana Tănase, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).
Economiștii avertizează și asupra scumpirilor la unt, care a atins un preț record în ultimele luni în Europa, dar și la alte alimente de bază. Conform celor mai recente date ale Comisiei Europene, la 29 septembrie, untul european se tranzacționa la un preț record de 8.706 dolari pe tonă, în creștere cu 83% față de anul trecut.
”Teoretic, este un Crăciun mai scump decât multe Crăciunuri din spate. Anul acesta vom avea totuși câteva presiuni din partea unor produse, pentru care nu am avut o producție agricolă semnificativă din motive legate de secetă. Aici vorbim de ulei de floarea-soarelui, mălai și, indirect, faptul că porumbul nu s-a făcut la nivelul scontat, posibil să avem și ceva scumpiri pe zona de carne. E mult mai dificil în momentul de față să găsești hrană pentru aceste animale, cum e porcul, având în vedere producția slabă de toamnă pentru partea de cereale. Deci există toate premisele să fie cel mai scump Crăciun, pentru că avem o inflație care se aplică de câțiva ani la inflația de anii anteriori, plus acele creșteri punctuale”, spune economistul Cristian Păun, potrivit ziare.com.
Dulciurile vor avea și ele un preț mai mare din cauza producției scăzute de trestie de zahăr, explică expertul. Astfel, românii vor simți din plin scumpirile la raft începând chiar de la sfârșitul acestei luni, iar în preajma sărbătorilor de iarnă se așteaptă să fie atins un nou record.
”Posibil să fie scumpiri și la dulciuri, pentru că sfecla de zahăr a fost și ea afectată. Posibil să avem și scumpiri în zona lactatelor, dar în zona lor aș bănui o presiune dinspre energia electrică, pentru că acest sector este mare consumator de energie electrică, atât pe partea de procesare, cât și pe parte de păstrare a produselor. Costă foarte mult aceste produse pentru că energia înglobată este foarte, foarte importantă, iar România este țara care plătește destul de scump pentru energia electrică față de vecini” a mai adăugat economistul.