Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Călărași, în colaborare cu polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Călărași (SCCO), au desfășurat astăzi 14 percheziții domiciliare, în șapte cauze penale, pe raza județului Călărași și a municipiului București. Acțiunile vizează destructurarea unor rețele infracționale implicate în trafic de droguri de risc și de mare risc, potrivit unui comunicat de presă.
În urma anchetelor preliminare, s-a stabilit că persoanele cercetate, cu vârste între 16 și 42 de ani, au fost implicate în achiziționarea, deținerea și vânzarea de droguri către consumatori din județul Călărași și municipiul București. După încheierea perchezițiilor, suspecții vor fi aduși la sediul DIICOT Călărași pentru audieri.
Operațiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și al jandarmilor din Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei, precum și Inspectoratul Județean de Jandarmi Călărași.
Context național: Ziua Z și combaterea criminalității organizate
Aceste acțiuni fac parte dintr-o amplă operațiune la nivel național, desfășurată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și Poliția Română, sprijiniți de Jandarmeria Română. În cadrul acestei operațiuni, denumită „Ziua Z”, sunt puse în aplicare peste 130 de mandate de percheziție domiciliară și 200 de mandate de aducere, pentru a destructura grupările infracționale implicate în trafic de droguri, persoane și minori, criminalitate informatică și pornografie infantilă.
„Ziua Z” reprezintă o continuare a campaniei lansate acum șase ani de DIICOT pentru prevenirea și combaterea criminalității organizate. De la începutul anului 2024 până la 11 octombrie, procurorii DIICOT au emis 1.758 de rechizitorii și au trimis în judecată 3.875 de inculpați, dintre care 1.555 se află în stare de arest preventiv. Această nouă acțiune subliniază angajamentul instituției de a lupta împotriva criminalității de mare gravitate.
Procurorii și polițiștii vor continua anchetele și vor furniza informațiile care pot fi făcute publice în funcție de evoluția cazurilor, subliniind că persoanele cercetate beneficiază de prezumția de nevinovăție pe tot parcursul procesului penal.