Alimentarea cu apă este afectată de restricții în 658 de localități din cauza secetei. Dintre acestea, 270 nu dispun de sisteme centralizate de apă și au fântâni secate, iar două râuri din zona hidrografică Argeș-Vedea s-au secat complet, scrie adevarul.ro.
„În prezent, 388 de localităţi, din care 8 oraşe/municipii (Târgu Lăpuş, Hârlău şi parţial oraşele Novaci, Paşcani, Târgu Neamţ, Solca, Dorohoi şi municipiul Iaşi) dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă şi sunt afectate de deficitul rezervei de apă, alimentarea cu apă fiind asigurată cu dificultate, cu restricţii/intermitent în anumite intervale orare”, a anunțat ANAR, pe Facebook.
Specialiștii de la Apele Române indică faptul că județele cele mai afectate de secetă sunt Botoșani, Vaslui, Vrancea și Iași. Din cele 658 de localități afectate la nivel național, se numără și opt orașe, printre care Pașcani, Târgu Neamț, Solca, Dorohoi și municipiul Iași, unde alimentarea cu apă este realizată cu dificultate și se face sub restricții în anumite intervale orare.
Din cauza scăderii nivelului de apă în lacurile Pârcovaci și Hălceni din județul Iași, Cal Alb din județul Botoșani, precum și Pușcaș, Măngești și Solești din Vaslui, care sunt utilizate pentru alimentarea cu apă în sistem centralizat, au fost impuse restricții de nivel trei. Aceste măsuri includ reducerea cantității de apă destinată irigațiilor, pisciculturii și industriei, pentru a asigura suficiente resurse pentru consumul populației.
Situația rămâne problematică și pentru perioada următoare. Gradul de umplere al principalelor 40 de lacuri de acumulare din țară este de doar 75%, sub ținta stabilită de 3,27 miliarde de metri cubi de apă pentru sfârșitul lunii august, și a scăzut față de nivelul de 3,5 miliarde de metri cubi înregistrat la începutul lunii iulie.
Sursa: g4media.ro
În Muntenia, situația este de asemenea dificilă: două râuri din bazinul Argeș – Vedea, Glavacioc și Sabar, s-au secat complet.
Debitele Dunării la intrarea în țară sunt în prezent de aproximativ 2.900 mc/s și se estimează că vor scădea la 2.600 mc/s până pe 2 septembrie, fiind sub media multianuală pentru lunile august (4.300 mc/s) și septembrie (3.800 mc/s). În august 2022, debitele erau de aproximativ 1.750 mc/s, iar minimul istoric a fost înregistrat în 2003, când a fost de 1.500 mc/s, conform ANAR.
Sectoarele Dunării și ale brațelor sale (Măcin, Borcea, Chilia, Tulcea și Sulina), care afectează 49 de localități, sunt în prezent în faza de atenționare-avertizare.
Dintre cele 120 de secțiuni monitorizate pentru secetă, 42 se află sub nivelul minim necesar pentru a satisface cerințele de apă.
Meteorologii au prognozat ploi pentru zilele următoare, însă acestea vor fi însoțite de vijelii în mare parte din România.